Uusimmat

iPhone 6s Plus

12.11.2015 02:05 Juha Kokkonen

Koska iPhone 6s Plus on monilta osin kuin suurennettu versio iPhone 6s:stä, emme kertaa uudelleen edellisellä sivulla jo läpikäytyjä asioita, vaan keskitymme lähinnä Plus-mallia koskeviin huomioihin ja ominaispiirteisiin.

Suuremman iPhone 6s Plussan ulkonäköä koskee täysin samat sanat kuin edellisellä sivulla esitellyn pienemmän version kohdalla. Laite on identtinen edeltäjämalli iPhone 6 Plussaan nähden muutaman kymmenysmillin suurempia ulkomittoja, kasvanutta painoa sekä takakuoren S-logoa lukuun ottamatta. Tekemissäni sokkotesteissä yksikään asiaan perehtymätön ystäväni ei osannut sanoa, kumpi laitteista on uudempi.

Muotoilu on edeltäjä- ja sisarmallin tavoin kauttaaltaan pyöristettyä ja sulavaa. Ulkopinnat koostuvat alumiinisesta takaosasta sekä reunoiltaan pyöristetystä etuosan lasista. Viimeistely on tasokasta ja laite tuntuu kädessä laadukkaalta ja tukevalta. Väänneltäessä rakenne ei elä juurikaan, mutta ajoittain havaittavissa on pientä naksuntaa puhelimen sisältä. Värivaihtoehdot ovat samat kuin sisarmallissa – uutena mukaan on tullut ruusukulta. Testikappaleemme oli väriltään kultainen.

Apple ilmoittaa iPhone 6s Plussan ulkomitoiksi 158.2 x 77.9 x 7.3 mm, eli uutuus on 0,1 mm edeltäjäänsä leveämpi ja pidempi sekä 0,2 mm paksumpi. Painoa laitteella on 192 grammaa, joka on kasvanut 20 grammalla edeltäjästä. Myös Plussan tapauksessa lisäpaino johtuu pääosin 3D Touch -tekniikkaa tukevasta näyttöpaneelista. Rinnatusten kädessä pidettäessä painoeron huomaa selvästi, mutta ulkomittojen kasvua ei. Kädessä 6s Plus tuntuu jopa painavammalta kuin onkaan, etenkin jos on tottunut selvästi kevyempään edeltäjämalliin. Yleisesti ottaen iPhone 6s Plus on muihin samankokoisella näytöllä varustettuihin puhelimiin nähden kömpelö ja suurikokoinen.

Kuorien sisältä iPhone 6s Plussasta löytyy täysin samaa rautaa kuin pienemmästä sisarmallista (A9, 2 Gt RAM, 16-128 Gt tallennustilaa, Cat6 LTE). Edullisimman mallin tallennustilan määrän suhteen Plussaa koskee samat edellisellä sivulla vuodatetut moitteet: noin 11,5 Gt vapaata tallennustilaa lähes 900 euron hintaisessa älypuhelimessa ei ole enää nykypäivää, etenkään kun edes muistikorttipaikka ei kuulu varustukseen. Lisää tallennustilaa on toki saatavissa ostovaiheessa latomalla euroja tiskiin, mutta sen hinnoittelu on Applelta tuttuun tyyliin melkoista rahastusta.

Näytön ylä- ja alapuoliset kaistaleet ovat myös Plussassa melko korkeat (18 mm), joka lisää laitteen pituutta. Kaikki liitännät, painikkeet, sensorit sekä etukamera ovat sijoiteltu Plussan ylä- ja alapäätyihin sisarmallista tutulla tavalla ja niiden ominaisuudet sekä käyttötuntuma ovat identtiset.

Plus-mallin merkittävin ero perusmalliin on sen suuri 5,5-tuumainen IPS LCD -näyttö, jonka tarkkuus on korkeampi 1080 x 1920 pikseliä (401 PPI). Näytön tarkkuus ei ole kasvanut vuoden takaiseen edeltäjämalliin nähden, mutta näyttö tukee nyt painallusvoimakkuuden tunnistavaa 3D Touch -ominaisuutta. Näyttö on miellyttävän terävä ja tarkka, vaikka sen pikselitiheys ei ylläkään markkinoiden kärjen tasolle. Myös kuvanlaatu on sisarmallin tavoin hyvä, vaikka tummien sävyjen toistossa onkin vielä hieman parannettavaa. Puhelimen ulkomittojen ja näytön välinen suhde on melkein yhtä heikko kuin sisarmallissa. 67,7 % on heikko suoritus tämän kokoluokan puhelimessa ja se tarkoittaa käytännössä leveitä kehyksiä näytön ympärillä.

Myös takakuoren osalta iPhone 6s Plus on kuin suurennettu versio iPhone 6s:stä. Mattapintainen 7000-sarjan alumiinista valmistettu takaosa on täysin tasainen ja pyöristetty reunoilta. Reunat tuntuvat miellyttävältä kämmentä vasten, mutta takakuoren suuremman tasaisen pinta-alan takia iPhone 6s Plus ei istu käteen lainkaan niin hyvin kuin pienempi sisarmallinsa. Alumiinipinta on myös Plussan tapauksessa liukas kuivissa käsissä ja epämiellyttävän kylmä syys- ja talvisäällä. Leveähköt valkoiset antenniraidat eivät näytä erityisen hyvältä myöskään Plussan takakuoressa. Oikean kyljen yläosassa sijaitseva virta-/lukituspainike on turhan korkealla sujuvaa käyttöä ajatellen, sillä siihen ei meinaa yltää sormella normaalista käyttöasennosta. iPhone 6s:n tavoin näppäinten tuntumassa olisi vielä parannettavaa, sillä niiden vaste on hieman liian tahmea.

Suurempien ulkomittojen myötä alumiinikuorten sisään mahtuu huomattavasti sisarmallia suurempi integroitu akku. Plussassa akun kapasiteetti on 2750 mAh (10,45 Wh), joka on tämän kokoluokan puhelimeen keskitasoa pienempi ja valitettavasti myös 165 mAh pienempi kuin edeltäjämallissa. Syy pienentymiseen on sama kuin sisarmallissa – 3D Touch näyttö sekä Taptic Engine -värinämoottori vievät enemmän tilaa puhelimen sisältä. Myös Plussan tapauksessa Apple kuitenkin lupaa akunkeston pysyneen vähintään edeltäjämallin tasolla. Valmiusaikaa luvataan jopa 16 päivää, puheaikaa jopa 24 tuntia, internetkäyttöä jopa 12 tuntia, HD-videotoistoa jopa 14 tuntia tai musiikkitoistoa jopa 80 tuntia. Langaton- tai pikalataus eivät ole iPhone 6s Plussassa tuettuina, mutta iPadin laturilla latausaikaa voi nopeuttaa myös tämän puhelimen tapauksessa.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 6s ja 6s Plus
  2. iPhone 6s
  3. iPhone 6s Plus
  4. Kamera
  5. iOS 9 ja 3D Touch
  6. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto