Uusimmat

Kamera

12.11.2015 02:05 Juha Kokkonen

Yksi iPhone 6s:n suurimmista yksittäisistä uudistuksista löytyy kameraosastolta, sillä Apple on siirtynyt ensimmäistä kertaa käyttämään yli kymmenen megapikselin kamerakennoa. Kamera sijaitsee tuttuun tapaan takakuoren ylänurkassa ja sen vierestä löytyy mikrofonin aukko sekä kaksisävyinen True Tone LED-salama. Kamera on noin 0,8 mm takakuoren pinnasta kohollaan, mutta se on onneksi suojattu keställä safiirilasilla naarmuja vastaan.

Uuden kamerasensorin tarkkuus on 12 megapikseliä ja sen pikselikooksi ilmoitetaan 1,22 mikrometriä, joka on hieman tavanomaista älypuhelinkameraa suurempi. Kameran viisilinssisen objektiivin kinovastaava polttoväli on 29 mm ja f-arvo 2.2, joka ei yllä aivan nykypäivän valovoimaisimpien kamerapuhelimien tasolle. Tarkennus perustuu vaiheentunnistustekniikkaan ja sen kerrotaan toimivan edeltäjämallia nopeammin. Kameran apuna toimii myös oma kuvaprosessori. Merkittävänä uudistuksena kamera tukee vihdoin 4K-videokuvausta pahimpien kilpailijoiden tapaan. Tuettuna ovat myös mielenkiintoiset hidastetut kuvaustilat 1080p 120 FPS ja 720p 240 FPS -asetuksilla.

iPhone 6s Plussan kamera on yhtä tärkeää teknistä ominaisuutta lukuun ottamatta täysin identtinen pienemmän sisarmallinsa kanssa. Tämä tärkeä ominaisuus on viime vuoden Plus-mallin tapaan optinen kuvanvakain, jota ei siis löydy iPhone 6s:stä. Muilta osin kamera perustuu samaan tekniikkaan molemmissa malleissa.

Applen kamerasovellus ei ole muuttunut juurikaan viime vuodesta. Näkymä on edelleen yksinkertainen ja selkeä. Tarkennuspiste valitaan näkymää koskettamalla ja tarkennusneliön oikealta puolelta löytyvän säätimen avulla on mahdollista hienosäätää kätevästi kuvan valotusta. Suuri laukaisinpainike sijaitsee näkymän oikeassa reunassa ja sen vierestä löytyy keltaisella fontilla pystysuunnassa selattavat kuvaustilat (panoraama, neliö, kuva, video, hidastettu, nopeutettu). Manuaalikuvaustilaa iPhonesta ei vieläkään löydy. Oikeasta ylänurkasta voi aktivoida käyttöön kuvausfilttereitä ja oikeasta alanurkasta pääsee käsiksi otettuihin kuviin. Vasempaan reunaan on sijoitettu painikkeet kameran valinnalle (etu/taka), ajastimelle, HDR-kuvaukselle ja salamalle.

Oikeastaan ainut täysin uusi ominaisuus on vasemman reunan keskellä sijaitseva Live Photos -ominaisuuden painike, josta sen saa kytkettyä päälle ja pois. Käytännössä Live Photos -ominaisuuden ollessa toiminnassa kamera taltioi jokaisen otetun kuvan yhteyteen kolmen sekunnin videon, joka alkaa ennen kuvan ottamista ja päättyy hieman kuvan ottamisen jälkeen. Videon (1920 x 1440) koko on samaa luokkaa kuvien kanssa, eli noin 3-4 megatavua, joten etenkin 16 gigatavun mallin pieni muistimäärä tulee täyttymään entistä rivakammalla tahdilla. Live Photos -ominaisuuden videoita voi katsella galleriassa kuvan kohdalla näyttöä voimakkaammin painamalla (3D Touch). Kyse ei ole uudesta keksinnöstä, sillä ainakin HTC on käyttänyt vastaavaa toimintoa Zoe-kuvaustilansa yhteydessä ja muutaman vuoden ajan. Alun testien jälkeen totesimme ominaisuuden varsin turhaksi ja kytkimme sen pois päältä. Monien tietämättömien kuluttajien kannalta onkin harmi, että se on oletuksena kytkettynä päälle.

Kuu

Yllä on iPhone 6s:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

iPhone 6s:n kamera aukeaa nopeimmin lukitusnäkymän alanurkan pikakuvakkeesta pyyhkäisemällä tai näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä avautuvasta alavalikosta. Kolmas vaihtoehto on luonnollisesti kameran käynnistäminen sen omasta kuvakkeesta. Kamerasovellus käynnistyy kohtalaisen nopeasti ja on sen jälkeen nopeasti kuvausvalmis. Myös tarkennus tapahtuu parhaimmillaan ripeästi lähes markkinoiden kärjen tahtiin ja kamera ei jää miettimään turhia kuvan ottamisen jälkeen.

Hyvässä valaistuksessa iPhone 6s:n ottamat kuvat ovat yksityiskohtaisia ja teräviä (kuvakennon tarkkuuteen suhteutettuna) sekä värimaailmaltaan luonnollisia ja eläväisiä. Vähintäänkin kohtalaisen hyvän kuvan ottaminen on iPhonella poikkeuksellisen helppoa, joka takaa hyvät tulokset myös aloitteleville kuvaajille. Apple on löytänyt selvästi hyvän tasapainon kuvien prosessoinnin suhteen, sillä yksityiskohdat kestävät myös lähempää tarkastelua, vaikka niissä onkin havaittavissa ajoittain pientä maalausmaista jälkikäsittelyä. Dynamiikka on kuvissa vain keskitasoa ja kirkkaat kohdat palavat kohtalaisen helposti puhki. Edeltäjämallin kahdeksan megapikselin kameraan ero ei ole niin merkittävä, kuin ennalta saattaisi odottaa. HDR-kuvaustila toimii nopeasti, parantaa dynamiikkaa selvästi ja tekee varsin luonnollista jälkeä, joten sitä voi pitää huoletta aina päällä tai automaattiasennossa. Kamera tallentaa haluttaessa myös kuvan perusversion HDR:n ollessa käytössä. Näyttävien lähikuvien ottaminen on helppoa ja tausta sumentuu tyylikkäästi. Myös panoraamatila toimii iPhone 6s:ssä hyvin, sillä maksimikuvakoko on jopa 60 megapikseliä ja kuvien liittäminen sujuu varsin sulavasti.

Valaistuksen heikentyessä iPhone 6s:n kamera pystyy ahmimaan kohtalaisen hyvin valoa ja säilyttää kuvien värimaailman selvästi keskimääräistä paremmin. Ennen pitkää valon määrän väheneminen näkyy yksityiskohtien pehmentymisessä, mutta kuvien kokonaisvaikutelma säilyy siitä huolimatta varsin pitkälle skarppina ja selkeänä. Kohina pysyy erittäin hyvin hallinnassa jopa todella heikossa valaistuksessa, eikä kuviin ilmesty värillisiä artifakteja. Tarkennus ei valitettavasti toiminut hämärässä yhtä sujuvasti kuin hyvässä valaistuksessa ja havaitsimmekin tarkennusongelmia sekä pieleen menneitä tarkennuksia noin neljäsosassa hämäräkuvista. Matalimmillaan kamera laski testijaksollamme suljinajan 1/17 sekuntiin ja ISO-arvon 2000:een.

Yllä on iPhone 6s Plussalla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

iPhone 6s Plussan kameran käyttöä ja toimintanopeutta koskevat huomiot eivät poikkea pienemmästä sisarmallista. Sen toiminta on simppeliä ja nopeaa, joskaan ei aivan markkinoiden nopeimpien tasoa. Myös kuvanlaatua koskevat samat huomiot kuin sisarmallia. Ainoana poikkeuksena ovat hämäräkuvat, joissa Plus-mallin optinen kuvanvakain auttaa hieman tärähdysten estämisessä ja mahdollistaa pidempien suljinaikojen käyttämisen. Siinä missä iPhone 6s laski suljinajan alhaisimmillaan 1/17 sekuntiin, pudotti iPhone 6s Plus sen optisen kuvanvakaimen ansiosta alhaisimmillaan 1/4 sekuntiin, eli valotusaika oli noin neljä kertaa pidempi.

Videokuvaus on mahdollista ensimmäistä kertaa iPhonen historiassa mahdollista toteuttaa myös 4K-tarkkuudella (30 FPS), joka on nykypäivää ylemmän hintaluokan älypuhelimissa. 4K-video on laadultaan hyvää tasoa ja se tallentuu noin 50 Mbit/s bittivirralla. Ääniraita on kuitenkin pieni pettymys, sillä se tallentuu matalalla noin 80 kbit/s bittivirralla ja ainoastaan yksikanavaisena. Plus-mallin optisesta kuvanvakaimesta on selvästi hyötyä videon tärähdysten eliminoimisessa, sillä se toimii erittäin hyvin. Siitä huolimatta myös iPhone 6s:n elektroninen vakautus toimii keskimääräistä paremmin suodattaen pois pienemmät tärähdykset. Videonkuvan tarkkuutta ei pysty valitettavasti vaihtamaan kuvaussovelluksesta käsin, vaan sen muuttamiseksi on suunnattava puhelimen asetusvalikkoon.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 6s ja 6s Plus
  2. iPhone 6s
  3. iPhone 6s Plus
  4. Kamera
  5. iOS 9 ja 3D Touch
  6. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto