Uusimmat

Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto

12.11.2015 02:05 Juha Kokkonen

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Saimme iPhone 6s -mallit käyttöömme lokakuun alkupuolella ja ehdimme käyttämään molempia malleja ympärivuorokautisessa normaalikäytössä noin parin viikon ajan, joten laitteiden toiminnasta muodostui varsin selkeä kokonaiskuva. Kummankaan puhelimen kanssa ei esiintynyt testijaksolla mitään teknisiä tai ohjelmistopuolen ongelmia. Testipuhelimiin asennettiin ongelmitta kaikkiaan kolme ohjelmistopäivitystä jakson aikana (iOS 9.0.1, 9.0.2 ja 9.1). Olin käyttänyt Applen puhelinta päivittäin viimeksi syksyllä 2012, kun TaskuMuron testissä vieraili iPhone 5, joten pääsin toteamaan niin rauta- kuin ohjelmistopuolellakin tapahtuneen kehityksen poikkeukselliselta ja mielenkiintoiselta näkökantilta.

Käsiteltävyyden näkökulmasta iPhone 6s on fyysiseltä kooltaan erittäin miellyttävä laite. Nykypäivänä alle viisituumaiset high-end-luokan puhelimet voidaan laskea yhden käden sormin ja paljon puhelintaan yhdellä kädellä käyttävät varmasti arvostavat iPhone 6s:n kuuluvan niiden joukkoon. Peukalo yltää melko vaivatta näytön toiseen reunaan, joten kirjoittaminen yhdellä kädellä ei ole ongelma. Näytön ylälaitaan yltämistä helpottaa kotinäppäimen tuplakosketus, joka laskee näytön yläosan hetkellisesti alapuoliskoon.

Taskuun iPhone 6s mahtuu täysin ongelmitta. Nykypäivän jopa kuusituumaisiin puhelimiin tottuneelle ohut, pienikokoinen ja pyöreäreunainen laite on lähes huomaamaton taskussa. Puhelimen löytämistä taskusta oikeassa asennossa helpottaa näytön alapuolella sijaitseva kotinäppäin, jonka tuntee jo sormikopelolla. Kotinäppäimessä sijaitseva sormenjälkitunnistin toimii erittäin nopeasti ja luotettavasti. Se ei toimi näytön ollessa sammutettuna, mutta näytön saa herätettyä kotinäppäintä painamalla ja samalla myös sormi tunnistuu, joten ongelma ei ole suuri. Tunnistinta on myös helppo käyttää puhelimen maatessa pöydällä. Pyöristetysti muotoiltu iPhone 6s tuntuu kädessä mukavalta, mutta miinuspuolina se saattaa olla varsin liukas sekä talvella kylmä.

Lähes identtisestä ulkonäöstä huolimatta iPhone 6s Plus poikkeaa käytettävyydeltään hyvin paljon sisarmallistaan. Lyhyesti sanottuna se on kömpelön kokoinen ja hankala käsiteltävä, sillä ulkomitat ovat suuremmat mitä 5,5-tuumaiselta puhelimelta voisi olettaa. Asiaa ei auta täysin tasainen takakuori sekä liukas alumiinipinta. Mataliin tai tiukkoihin housuntaskuihin Plus sopii heikosti, sillä se pistää ikävästi vastaan istuutuessa ja jalkaa enemmän nostaessa. Isomman mallin etuna on luonnollisesti isompi näyttö, joka on miellyttävämpi mm. nettiselailussa ja videoita katsellessa.

iPhone 6s Plussan käyttö yhdellä kädellä on lähes mahdotonta, jos kourina ei ole todelliset leipälapiot. Peukalo ei yllä näytön vastakkaiselle reunalle, joka tekee yhdellä kädellä kirjoittamisesta lähes mahdotonta. Valitettavasti Apple ei ole sisällyttänyt iOS:iin sivuille painotettavaa näppäimistöä, joka auttaisi ongelmaan. Pystysuunnassa näkymän saa sentään laskettua alas kotinäppäintä tuplakoskettamalla, jolloin peukalo yltää myös näkymän yläosassa sijaitseviin kohteisiin. Molempien kylkien fyysiset painikkeet ovat sijoitettu turhan ylös ja niiden käyttäminen vaatii puhelimen pitelyasennon muuttamista.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Uusi iOS 9 -käyttöjärjestelmä pyörii uusilla iPhone 6s -malleilla vähemmän yllättäen nopeammin ja sulavammin kuin millään aikaisemmalla iPhonella. Käyttöliittymän toimintanopeus on erittäin miellyttävällä tasolla eikä häiritsevää hidastelua huomattu testijakson aikana lainkaan. Vertailimme iPhone 6s -malleja edellisen sukupolven iPhone 6 Plussan kanssa rinnatusten ja huomasimme havaittavan ja jossain tilanteissa jopa yllättävän selvän eron uusien mallien eduksi. Suoritimme rinnakkain vertailua myös nopeimpien Android-puhelimien kanssa ja sillä saralla iPhone 6s -mallit pärjäsivät melko tasaväkisesti tai joissain tilanteissa osoittautuivat hieman Android-kilpakumppaneitaan hitaammiksi.

Järjestelmäpiirin raa’an suorituskyvyn osalta Apple näyttää jälleen A9-piirillään, miksi hertsien ja ytimien määrää ei kannata liiaksi tuijottaa. Applen oma huippuunsa viritetty piirisuunnittelu yhdistettynä sille optimoituun käyttöjärjestelmään takaavat lähes lyömättömän lopputuloksen. Monien suorituskykytestien tuloksia on hankala verrata suoraan Android-puhelimien tuloksiin, mutta vertailtavissa olevilta osin A9-piiri pesee grafiikkasuorituskyvyssä Exynos 7420:lla ja Snapdragon 810:llä pöytää sekä pistää myös prosessoripuolella erinomaisesti kampoihin. Esimerkiksi Sunspider 1.0.2 -javatestissä iPhone 6s -mallit löivät tauluun kaikkien aikojen parhaan TaskuMuron kirjaaman tuloksen. Maininnan arvoisena positiivisena huomiona iPhone 6s sekä iPhone 6s Plus eivät lämmenneet testien aikana haittaavan lämpimäksi mistään kohtaa.

Applen mukaan A9:n prosessorisuorituskyky on parantunut 70 % ja grafiikkasuorituskyky 90 % edellisen sukupolven A8-piiriin nähden. Vertasimme iPhone 6s -malleja suorituskykytesteissä vuoden vanhaan iPhone 6 Plus -malliin ja mittaamamme suorituskykyparannus oli parhaimmillaan juuri luvatun kaltaista. Huomionarvoinen harppaus on tapahtunut myös tallennustilan suhteen, sillä 6s-malleissa erityisesti lukunopeus on parantunut moninkertaisesti. iPhone 6 Plussan testitulokset näkyvät alla sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • 3DMark Ice Storm Unlimited: 28125 (17898)
  • 3DMark Slingshot: 2345 (1552)
  • Antutu 5.2.0: 57891 (46060)
  • Basemark OS II: 2024 (1379)
  • GFXBench 3.1 Manhattan 1080p offscreen: 39,6 FPS (20,2)
  • GFXBench 3.1 T-Rex 1080p offscreen: 79,2 FPS (45,7)
  • Kraken 1.1: 1706,1 ms (2814,8)*
  • PerformanceTest Mobile – Disk: write 40,7 Mt/s, read 938 Mt/s (32,9/288)
  • Sunspider 1.0.2: 215,3 ms (376,6)*

 

Aiempien kokemusten sekä akkujen kapasiteetin pohjalta emme lähteneet käyttötestiin erityisen suurin odotuksin akunkeston suhteen, mutta molemmat iPhone 6s -mallit yllättivät tällä saralla positiivisesti. Kummatkin puhelimet jättivät toiminta-ajallaan taakseen lähes kaikki tänä vuonna testaamamme high-end-puhelimet. Erityisen hyvin iPhone 6s:t pärjäävät valmiustilan virrankulutuksessa, joka on erittäin matala. Jos iPhone 6s:n jättää makaamaan koskemattomana pöydälle, sen akku kestää vielä kauan sen jälkeen, kun Android- ja Windows Phone -puhelimet ovat jos sammuneet. Tästä on iloa erityisesti käyttäjille, joiden käyttötottumukset ovat erittäin jaksottaisia tai puhelinta käytetään muuten hyvin vähän.

iPhone 6s:n akunkesto oli pienestä akkukapasiteetista johtuen erityisen suuri yllätys, sillä tyypillisen yhden päivän (klo 8-24) jälkeen akussa oli testijaksolla virtaa jäljellä noin 45-65 %. Tyypillinen laitteen ilmoittama käyttöaika oli näillä lukemilla kahdesta neljään tuntia. Vastaan tuli myös muutama raskaampi päivä, mutta niidenkään aikana akku ei loppunut kesken, vaan varausta oli päivän päätteeksi jäljellä noin 15-25 % noin 4,5-6 tunnin käyttöajalla. iPhone 6s:llä selvittiin pariin kertaan myös nippa nappa yhtä soittoa kahden päivän yli.

iPhone 6s Plussan tapauksessa odotukset olivat huomattavasti suuremmasta akusta johtuen hieman sisarmallia korkeammalla ja se myös onnistui lunastamaan nuo odotukset. Tyypillisen yhden päivän (klo 8-24) käytön jälkeen akkua oli jäljellä keskimäärin 50-70 % laitteen ilmoittaessa käyttöajaksi noin 3,5-4,5 tuntia. Akku ei ollu kertaakaan lähelläkään tyhjentymistä kesken päivän ja pienimmilläänkin siitä oli päivän päätteeksi jäljellä 30 % noin kuuden tunnin käyttöajalla. Plussalla selvittiin myös pariin otteeseen varsin vaivattomasti kahden päivän yli yhdellä latauksella.

Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in, Bluetoothin ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Kummankaan iPhone 6s:n tapauksessa lataukselle kesken päivän ei syntynyt tarvetta, jota voi pitää latausominaisuuksien kannalta katsottuna hyvänä asiana. Latausvaihtoehdot eivät nimittäin ole kovinkaan monipuoliset ja mukana toimitettavalla viiden watin laturilla perusmallin lataus tyhjästä täyteen vie vajaat pari tuntia ja Plussassa noin tunnin pidempään, joka on nykyaikaisilla pikalatureilla varustettuihin Android-puhelimiin verrattuna heikko tulos. iPadin kahden ampeerin laturilla latausaikaa voi lyhentää merkittävästi. Langatonta latausmahdollisuutta Apple ei valitettavasti puhelimelleen tarjoa, johon keskeisenä syynä on luonnollisestikin alumiininen takakuori.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 6s ja 6s Plus
  2. iPhone 6s
  3. iPhone 6s Plus
  4. Kamera
  5. iOS 9 ja 3D Touch
  6. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto