Uusimmat

iPhone 7 Plus

21.10.2016 07:59 Juha Kokkonen

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

iphone-7-plus-1

Muotoilultaan uusi iPhone 7 Plus on käytännössä identtinen edeltäjämallin kanssa. Etupuolelta tarkasteltuna eroa on lähes mahdoton huomata muun kuin uusien värivaihtoehtojen perusteella. Ulkomitat ovat pysyneet tismalleen samoina (158,2 x 77,9 x 7,3 mm) ja paino on tippunut vain neljä grammaa ollen nyt 188 g. Näytön kokoon nähden kyseessä on edelleen erittäin suurikokoinen puhelin. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku (67,7 %) on tämän kokoluokan heikoimpia.

Apple on osannut aina viimeistellä puhelimensa hyvin, eikä uusimman sukupolven iPhonejenkaan laatuvaikutelmassa ole mitään valittamista. Muotoilu on tuttuun tapana reunoilta pyöristettyä, joka tekee puhelimesta mukavan tuntuisen kädessä. Kokonsa puolesta iPhone 7 Plus on kuitenkin erittäin hankala, tai jopa lähes mahdoton käytettävä yhdellä kädellä, jos käyttäjällä ei ole poikkeuksellisen suuret kourat. Asiaa ei helpota, ettei Applen näppäimistö tue painottamista näytön jompaankumpaan reunaan.

Edeltäjämallin tapaan iPhone 7 -mallien kuoret on valmistettu 7000-sarjan alumiiniseoksesta. Unibody-rakenne on erittäin tukevan tuntuinen, eikä se elä tai nitise yhtään väänneltäessä. Merkittävänä rakenteellisena uudistuksena uudet iPhonet on vihdoin pöly- ja vesisuojattu IP67-tason vaatimusten mukaisesti, mutta valmistaja itse mainitsee niiden olevan vain roiskevedenkestäviä. Lisäksi Apple mainitsee pienellä präntillä, ettei kosteusvaurioita korjata takuun piikkiin. Toisin sanoen IP67-suojaus suojelee tässä tapauksessa lähinnä vahingoilta, mutta varta vasten laitetta ei kannata lähteä kastelemaan.

Uusia värejä on kaksi: black ja jet black, joista ensiksi mainittu on mattamusta ja jälkimmäinen kiiltävän musta. Jet black on saatavilla vain 128 ja 256 Gt malliversioihin ja ensimmäisten käyttäjäraporttien mukaan se on erittäin herkkä naarmuuntumaan ja todella hankala pitää puhtaana. Vanha tummanharmaa väri on puolestaan jätetty valikoimasta kokonaan pois. Jäljellä ovat edelleen kulta, ruusukulta ja hopea.

iphone-7-plus-0

Kuten joka vuosi on tapana, myös iPhone 7 -mallien sisältä löytyy Applen uusimman sukupolven A-sarjan järjestelmäpiiri. Tänä vuonna sen mallinimi on A10 Fusion ja se rakentuu neljästä prosessoriytimestä, joista kaksi korkeampitehoista toimii 2,23 GHz kellotaajuudella. Kahden energiapihimmän ytimen kerrotaan toimivan vain viidesosalla tehokkaampien ytimien virrankulutuksesta. RAM-muistin määrää on kasvatettu ensimmäistä kertaa iPhonen historiassa kolmeen gigatavuun.

Tallennustilavaihtoehtoja ovat nyt 32, 128 ja 256 Gt. On positiivista, että Apple on vihdoin luopunut 16 Gt:n perusmallista. Muistikorttipaikkaa ei edelleenkään ole. Yhteyspuolella on tarjolla 802.11ac WiFi, Bluetooth 4.2 sekä Cat9-nopeusluokan (450/50 Mbit/s) LTE. NFC tukee edelleen vain Applen Pay-maksupalvelua, joka on erittäin harmillinen rajoite.

iphone-7-plus-2

Yksi merkittävimmistä ja puhutuimmista iPhone 7 -mallien ulkoisista uudistuksista on 3,5 mm ääniliitännän häviäminen laitteen alapäädystä. Kuulokkeiden liittäminen tapahtuu nyt Lightning-liitännän tai Bluetoothin-yhteyden kautta. Kuulokeliitännän poistamalla puhelimen sisään on saatu vapautettua lisää tilaa muille komponenteille, kuten Taptic Engine -värinämoottorille sekä suuremmalle akulle, ja lisäksi puhelimessa on luonnollisesti yksi rikkoontuva osa vähemmän. Puhelimen mukana toimitettavat kuulokkeet ovat Lighting-liitäntäiset ja tavalliset kuulokkeet voi kytkeä pakkaukseen sisältyvän adapterin avulla. Puhelimen lataaminen ja kuulokkeiden kytkeminen ei kuitenkaan onnistu samanaikaisesti (ilman kolmannen osapuolen adapteria).

Keskellä sijaitsevan Lightning-liitännän molemmin puolin sijaitsee alumiiniin porattu reikärivi, joista oikeanpuolimmaisen takana on kaiutin ja vasemmalla barometrin ilma-aukko. Kaiuttimien äänenlaatu on älypuhelinmarkkinoiden parempaa päätä.

Ulkoisesti Apple näyttäisi säilyttäneen pyöreän kotipainikkeen entisellään, mutta todellisuudessa sen tekninen toteutus on muutettu mekaanisesta kapasitiiviseksi. Koska näppäin on fyysisesti kiinteä, on Apple toteuttanut painalluksen haptisen palautteen edelleen parannetun Taptic Engine -värinämoottorin avulla, joka sijaitsee puhelimen sisällä vasemmassa reunassa osittain kotinäppäimen alapuolella. Käyttäjä voi valita painallusvärähdyksen voimakkuuden kolmesta vaihtoehdosta. Tuntuma ei ole samanlainen kuin vanhassa fyysisessä näppäimessä, mutta se antaa siitä huolimatta selkeän palautteen näppäimen aktivoitumisesta. Tunnetta voisi kuvailla parhaiten siten, että tuntuu kuin koko näyttölasin alareuna naksahtaisi sisään kotinäppäintä painaessa. Kapasitiivisen kotinäppäimen hyviin puoliin kuuluu myös se, että tarvetta hajonneen mekaanisen näppäimen vaihdolle ei enää tule.

Pyöreään näppäimeen on sijoitettu myös sormenjälkitunnistin, joka toimii nopeasti ja luotettavasti. Märän sormen tunnistaminen tuottaa kuitenkin ongelmia. Näyttö herää automaattisesti kun puhelin nostetaan ylös ja lukituksen saa avattua asettamalla sormen tunnistimelle (asetuksista löytyy vaihtoehto, jolloin kotinäppäintä ei tarvitse painaa lukituksen poistamiseksi).

iphone-7-plus-3

iPhone 7 Plussan näyttö on pysynyt kahden edeltäjänsä tavoin 5,5-tuumaisena ja tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikselissä. Pikselitiheydeltään näyttö on täysin riittävä (401 PPI), vaikka ei ylläkään lähellekään markkinoiden tiheimpien tasolle. Näyttö perustuu IPS LCD -paneeliin ja sen kehutaan olevan 25 % edeltäjää kirkkaampi. Havaintojemme mukaan näytön kirkkaus on markkinoiden parhaimmistoa ja automaattitilassa kirkkaus nousee auringonpaisteessa todella korkeaksi tehden luettavuudesta erittäin hyvän. Myös kalibroinniltaan näyttö on huippuluokkaa, sillä värintoisto on erittäin luonnollista ja tarkkaa. Lisäksi IPS-näytöksi myös kontrastisuhde on erinomainen ja tummat toistuvat varsin tummina (joskaan ei AMOLED-tasoisesti).

iPhone 6s -mallien tapaan myös iPhone 7 -mallien kosketusnäytöt tukevat 3D Touch -ominaisuutta, eli painallusvoimakkuuden tunnistusta. Ominaisuutta hyödynnetään entistä kattavammin käyttöliittymän ja sovellusten eri toiminnoissa.

iphone-7-plus-4

iPhone 7 Plussan yläpääty on täysin umpinaista alumiinia. Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on melko kookas, joka osaltaan kasvattaa laitteen ulkomittoja. FaceTime-etukameraa on parannettu ja se käyttää nyt seitsemän megapikselin kuvasensoria, jonka parina on f2.2 32 mm objektiivi. Tarvittaessa se käyttää näytön taustavaloa salamana. Etukamera tallentaa 1080p-videota 30 FPS nopeudella tai 720p videota jopa 240 FPS nopeudella.

Näytön yläpuolella sijaitsevan kuulokeaukon yhteyteen on sijoitettu myös puhelimen toinen kaiutin, jonka ansiosta laite tarjoaa stereoäänet, vaikka kaiuttimien suuntaus poikkeaakin hieman toisistaan. Puhelimen vasemman kyljen yläosassa sijaitsevat tuttuun tapaan hiljennyskytkin sekä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, joiden tuntuma on napakka, mutta aavistuksen liian tahmea.

iphone-7-plus-6

Jos uusien iPhone 7 -mallien tunnistaminen on etupuolelta hankalaa, helpottuu tehtävä hieman takakuorta katsellessa. Testikappaleemme uudessa mattamustassa värissä se onnistuu luonnollisesti jo värin perusteella, mutta aiemmista malleista tutuissa värivaihtoehdoissa uudet mallit ovat erotettavissa myös parista muusta yksityiskohdasta.

Vaikka muotoilu on pysynyt täysin samana, on Apple tehnyt alumiinisen takakuoren ylä- ja alaosan halkaisevat rumat muoviset antenniraidat aiempaa huomaamattomammiksi karsimalla niiden määrää neljästä kahteen. Lisäksi raitojen muotoilu mukailee nyt puhelimen päätyjen muotoa. Vastaava ratkaisu on nähty aiemmin ainakin Meizun Pro 6 -mallissa. Mustissa värivaihtoehdoissa raidat ovat hyvinkin huomaamattomat, mutta etenkin kullan- ja ruusukullan väreissä ne näkyvät kirkkaan valkoisina selvästi.

Toinen viime- ja toissavuoden Plus-malleista erottava seikka on takakamera, jonka kyhmy on nyt muotoiltu alumiiniin ja se on lisäksi aiempaa leveämpi kaksoiskameraratkaisun myötä.

Pyöristettyjen reunojen ansiosta iPhone 7 Plus on miellyttävän tuntuinen kädessä, mutta valitettavasti pinta on syksyisen- ja talvisen kuivissa käsissä erittäin liukas. Lisäksi alumiini tuntuu viileässä ulkosäässä epämiellyttävän kylmältä, joka nopeuttaa näppien jäätymistä puhelinta ulkona käytettäessä. Mattamusta testikappaleemme keräsi myös melko herkästi rasvaisia sormenjälkiä.

iphone-7-plus-5

Edeltäjämallista tuttuun tapaan iPhone 7 -mallien äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat vasemmassa kyljessä ja virta-/lukitusnäppäin sekä nano-SIM-korttipaikan kelkka oikeassa kyljessä. Apple-logo takakuoren yläosassa on kiiltävä ja alaosassa lukee pelkästään ”iPhone” ilman mallinumeroa.

iPhone 7 Plussan takakuoren alta löytyy kiinteä 2900 mAh Li-ioniakku, joka on noin 5,5 % suurempi kuin edeltäjässä. Yhdellä latauksella luvataan valmiusaikaa jopa 16 päivää, puheaikaa jopa 21 tuntia, nettikäyttöä noin 13-15 tuntia, videotoistoa 14 tuntia tai musiikkitoistoa jopa 60 tuntia.

Kamera

iphone-7-plus-7

iPhone 7 Plussan takakamera sijaitsee tuttuun tapaan takakuoren vasemmassa yläkulmassa, mutta oikeastaan kaikki muu onkin sitten uutta. Kamera on selvästi kohollaan muusta takakuoresta ja se rakentuu nyt kahdesta erillisestä kameramoduulista, joita peittää yhteinen suojalasi. Kameran oikealla puolella sijaitseva salama koostuu nyt neljästä ledistä, jotka ovat kahta eri sävyä.

iPhone 7 Plussan takakameroista molemmat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, mutta niiden sensorikoko ja objektiivi poikkeavat toisistaan. Vasemmanpuoleinen sensori on kooltaan 1/3 tuumaa ja sen parina on valovoimainen f1.8 28 mm kinovastaavalla polttovälillä varustettu kuusilinssinen optisesti vakautettu objektiivi. Oikeanpuoleisen kameran sensori on kooltaan pienempi 1/3,6-tuumainen ja sen yhteydessä on f2.8-aukkosuhteen 56 mm kinovastaava teleobjektiivi, joka tarjoaa mahdollisuuden aitoon kaksinkertaiseen zoomiin.

Kuvien prosessointiin puhelin käyttää A10-järjestelmäpiiriin integroitua kuvasignaaliprosessoria (ISP). Tarkennuksessa kamera käyttää vaiheentunnistusta. Videokuvaus on mahdollista 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, 1080p-tarkkuudella jopa 120 FPS ruudunpäivitysnopeudella sekä 720p-tarkkuudella jopa 240 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

iphone-7-plus-kamerasofta1

iphone-7-plus-kamerasofta2

iOS 10 ei tuo iPhone 7 -mallien kamerasovellukseen oikeastaan mitään uutta.

Käyttöliittymä on täysin identtinen lukuun ottamatta suodatinkuvakkeen ja etu- ja takakameran vaihtokuvakkeen päikseen vaihtunutta sijaintia. Käyttöliittymä on siis selkeä ja yksinkertainen, mutta siitä puuttuu edelleen manuaalikuvaustila, joka on vakiotavaraa lähes kaikissa kilpailevissa high-end-puhelimissa. Lisäksi maininnan arvoisena seikkana videokuvan tarkkuutta ei ole mahdollista valita kuvaussovelluksesta, vaan se täytyy käydä muuttamassa asetusvalikosta Kuvat ja kamera -alavalikon pohjalta. Tiettävästi iOS 10.1 -päivityksen myötä on luvassa iPhone 7 Plussan kahta kameraa sekä koneoppimista hyödyntävä syvyysterävyystehoste-kuvaustila, joka tekee kuvauskohteesta tarkan sekä luo taustasta epäterävän.

iPhone 7 Plussassa etsinnäkymän oikeassa reunassa on pieni pyöreä ”1x”-ikoni, josta käyttäjä voi valita zoomaustason, eli kumpaa kameraa käytetään. Kuvaa voi myös zoomata 0,1x:n pykälin kuvaa kahdella sormella ”nipistämällä”, jolloin lopullinen kuva muodostetaan ilmeisesti ohjelmallisesti molempien kameroiden kuvan pohjalta. Zoomaaminen myös yli 2x-tason onnistuu, mutta silloin zoomi muuttuu optisesta digitaaliseksi ja kuvan laatu kärsii.

iphone-7-plus-kuva1s
iphone-7-plus-kuva2s
iphone-7-plus-kuva3s
iphone-7-plus-kuva4s
iphone-7-plus-kuva5s
iphone-7-plus-kuva6s
iphone-7-plus-kuva7s
iphone-7-plus-kuva8s
iphone-7-plus-kuva9s
iphone-7-plus-kuva10s
iphone-7-plus-kuva11s
iphone-7-plus-kuva12s

Yllä on iPhone 7 Plussalla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Edellisten iPhone-mallien tavoin kamera on helppokäyttöinen ja sillä on tavallista helpompaa ottaa onnistuneita otoksia. Kamera käynnistyy, tarkentaa ja ottaa kuvan nopeasti. Tarkennus toimii luotettavasti. Harmi ettei Apple tarjoa mahdollisuutta kameran pikakäynnistykseen esimerkiksi virtanäppäintä kahdesti painamalla. Nyt nopein käynnistystapa on joko sovelluskuvakketta painamalla tai lukitusnäkymän oikeasta reunasta pyyhkäisemällä. HDR-tilassa kuvan ottaminen onnistuu yhtä nopeasti kuin perustilassa ja jälki on luonnollista, joten sitä voi pitää huoletta automaattitilassa, jolloin kamera päättää sen käyttötarpeesta.

Kuvanlaadultaan iPhone 7 Plussan piirtämä jälki on yleisesti ottaen hyvää. Hyvässä valaistuksessa kuvat eivät poikkea kovinkaan paljon edeltäjämallin kamerasta. Otokset ovat yksityiskohtaisia, teräviä ja värimaailmaltaan melko luonnollisia. Kontrastin annostelu on tosin välillä liiallista. Dynamiikka ei edelleenkään ole kärkitasoa ja taivas saattaa palaa helpohkosti puhki ilman HDR-tilan käyttöä.

Laajakulmakameran uusi valovoimaisempi objektiivi mahdollistaa suuremman valomäärän pääsyn kuvasensorille hämäräolosuhteissa. Ero edeltäjämalliin ei ole valtava, mutta etenkin lähempää tarkasteltuna kuvat ovat selvästi terävämpiä ja yksityiskohtaisempia. Yleisesti ottaen jälki on kamerapuhelimien mittapuulla hyvää, mutta ei aivan markkinoiden terävintä kärkeä. Värit toistuvat melko hyvin ja kohina pysyy maltillisena. Kuvanvakain mahdollistaa suljinajan venyttämisen jopa 1/4 sekuntiin.

iphone-7-plus-zoomkuva1s
iphone-7-plus-zoomkuva2s
iphone-7-plus-zoomkuva3s
iphone-7-plus-zoomkuva4s
iphone-7-plus-zoomkuva5s

Yllä on iPhone 7 Plussan 2x-zoomilla otettuja esimerkkikuvia eri käytännön tilanteista. Kuvista kaksi viimeistä on otettu siinä määrin hämärissä olosuhteissa, että kamerasovellus on päättänyt automaattisesti siirtyä käyttämään laajakulmaisemmalla kameralla otettuja kuvia digitaalisesti zoomatussa muodossa. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Toisen kameran mahdollistama zoomaus on monissa tilanteissa yllättävän käteväksi osoittautunut ominaisuus, jota tulee myös käytettyä, kunhan sen olemassaoloon tottuu. Teleobjektiivilla varustetun kameran kuvanlaatu on hyvässä valossa lähes samalla tasolla laajakulmakameran kanssa. Zoom-kameran objektiivin aukko on pienempi eikä siinä ole kuvanvakainta, joka vaikuttaa heikentävästi hämäräsuorituskykyyn. Tästä syystä jos kamera arvioi valoa olevan riittävän vähän, se siirtyy automaattisesti käyttämään laajakulmakameralla otettua digitaalisesti zoomattua otosta.

iPhone 7 Plus taltioi videota parhaimmillaan 4K-tarkkuudella ja 30 FPS kuvanpäivitysnoeudella. Se taltioituu vajaan 50 Mbit/s:n kuvavirralla, mutta valitettavasti heikkotasoisella noin 90 kbit/s monoäänellä. Myös zoom-kameran käyttö on mahdollista videokuvauksessa, mutta silloin käyttäjä ei voi hyödyntää optista kuvanvakautusta. Videon kuvanlaatu on markkinoiden parhaimmistoa, eikä siitä löydy juurikaan kritisoitavaa.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. iPhone 7 Plus
  3. iPhone 7
  4. iOS 10, Suorituskyky ja akunkesto, Loppuyhteenveto