Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

20.10.2017 15:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Apple on käyttänyt samankaltaista muotoilua iPhone-puhelimissaan iPhone 6:n julkaisusta lähtien. Laitteiden ulkoiseen olemukseen ei ole tuota suuria muutoksia. iPhone 6 -puhelimista lähtien muotoilua voi pitää ajattomana, mutta samalla Applelle tyypillisen laadukkaana.

Uuden iPhone 8:n fyysiset mitat ovat 138,4 x 67,3 x 7,3 millimetriä ja painoa sillä on 148 grammaa. Laitteen koko on siis kasvanut olemattomat 0,2 millimetriä joka suuntaan, joten iPhone 7:n suojakotelot sopivat siis myös iPhone 8:lle, mikä on varmasti positiivinen asia mahdollisille päivittäjille.

Painoa uutuudelle on kuitenkin tullut 10 grammaa lisää verrattuna viime vuoden iPhone 7:aan, ja vaikka 10 grammaa ei kuulosta paljolta, niin eron huomaa. Lisäksi paino tuntuu olevan hiukan epätasaisesti jakautunut ja painottuvan laitteen keski- ja yläosaan.

iPhone 8:n suurin ulkoinen muutos viime vuoden iPhone 7:stä on laitteen materiaaleissa, nimittäin iPhone 8:ssa Apple on vaihtanut takapuolen alumiinin lasiin. Apple kehuu käyttävänsä ”maailman kestävintä” lasiseosta. Koska kyseessä on markkinointipuhe, ei laitteen tiputtelemista voi edelleenkään suositella.

Toinen miinus lasin osalta tulee sen keräämistä sormenjäljistä. Lyhytaikaisen laitteen kädessä pyörittelyn jälkeen on takalasissa huomattavissa selkeät jäljet. Testijakson aikana laitteen lasiin ei kuitenkaan syntynyt naarmuja tai muitakaan jälkiä, joten lasin kestävyys vaikuttaa ainakin olevan hyvää luokkaa.

Positiivisena puolena lasin käytössä on huomattavasti parempi pito laitetta käsiteltäessä. Takalasi tuntuu kuivissakin käsissä ”nahkealta” ja laitetta on helppo käsitellä myös täysin kuivillakin käsillä.

Laitteen sivuja kiertää edelleen edellismalleista tuttu, alumiinista valmistettu kehikko. Itse puhelimen rakenne on laadukas eikä sen taivuttelu ja vääntely aiheuta rungon taipumista tai natinaa.

Apple on aina osannut laitteidensa viimeistelyn, ja myös iPhone 8:sta tämä huokuu ulospäin. Laitteen laatuvaikutelmassa ei ole mitään valittamista. Apple luottaa edelleen muotoilussa pyöristettyihin reunoihin, joka tekee laitteesta mukavan pideltävän. Puhelin on myös edelleen IP67-sertifioitu, eli se on suojattu niin vedeltä kuin pölyltä.

Laitteen etupuolella sijaitseva 4,7 tuuman IPS LCD -näyttö on resoluutioltaan edelleen tuttu 750 x 1334 pikseliä, jolloin sen pikselitiheydeksi muodostuu kohtuullisen alhainen 326 PPI. Näytön tarkkuus on kuitenkin suuremmalle osalle käyttäjistä täysin riittävä. Ainoat moitteet tulevat lähinnä tarkkasilmäisellä esimerkiksi ikonien reunojen epäterävyydestä ja muista pienistä, lähes huomaamattomista seikoista.

Näytön ylä- ja alapuolella on Applelle jo muutaman vuoden ajan tutuksi tulleet, nykymittapuulla järkyttävän kokoiset kaistaleet. Tämän johdosta näytön ja ulkomittojen välinen peittosuhde jää erittäin heikoksi (65,4 %). Applen paikalleen jämähtänyt design aiheuttaakin sen, että iPhone 8 on kooltaan yksi isoimmista 4,7 tuuman näytöllä olevista puhelimista, mutta myös toisaalta yksi pienikokoisimmista high-end-puhelimista.

iPhone 8:n näyttö on kuitenkin saanut sisäisiä parannuksia viime vuoteen verrattuna. Apple muun muassa listaa näyttöjen olevan HDR10- ja Dolby Vision -yhteensopivia. Näin ei kuitenkaan tekniseltä kantilta kuitenkaan ole, vaan näyttö pystyy renderöimään osan HDR:n visuaalisista ominaisuuksista. Puhelin kuitenkin pystyy toistamaan esimerkiksi Netflixistä löytyvät HDR-materiaalit, joten siltä kannalta väite pitää paikkaansa.

Toinen isompi uudistus iPhone 8 -sarjan näytöissä on sen saama True Tone -tekniikka. True Tone osaa säätää laitteen näytön valkotasapainoa, johon se käyttää neljää erillistä valoisuudentunnistinta. Kun ominaisuus kytketään päälle, säätää True Tone -algoritmi näytön valkotasapainoa aina sen hetkisen valon perusteella, ja näin näytöstä saadaan luettavampi ja mukavampi silmille.

Näytön alle on edelleen sijoitettu Applen oma Touch ID -sormenjälkitunnistin, joka toimii myös samalla laitteen kotipainikkeena. Tunnistin on iPhone 7 -mallin tapaan kapasitiivinen ja sen painallustuntuma on toteutettu käyttäen Applen Taptic Engine -värinämoottoria. Tästä huolimatta napin painallus tuntuu kuin painaisi normaalia nappia, ja tuntopalaute on miellyttävän selkeä.

Puhelimen alalaitaan on sijoitettu Applen lataus- ja tiedonsiirtoon käytettävä Lightning-liitin sekä laitteen toinen stereokaiutin. Applen viime vuonna poistama 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä loistaa poissaolollaan, mikä aiheuttaa edelleen porua kuluttajissa. Allekirjoittaneelle tämä ei ole ollut ongelmana, koska käytössä on ollut useamman vuoden ajan langattomia Bluetooth-kuulokkeita. Vuonna 2018 tulemme varmasti näkemään kuulokeliittimen poistumisen yhä useammasta, eri valmistajan lippulaivamallista.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu laitteen etukamera, kuuloke sekä etäisyydentunnistin. Etukamera on ominaisuuksiltaan sama kuin viime vuoden iPhone 7:ssa (f2.2, 32mm). Puhelimen kuulokeaukkoon on myös integroitu laitteen toinen kaiutin, joka yhdessä alalaidan kaiuttimen kanssa tuottaa puhelimen stereoäänen. Laitteen kaiuttimet ovatkin viime vuoden tapaan laadukkaat ja niiden äänenvoimakkuus on varsin korkea. Äänenlaadultaan suuria muutoksia viime vuoteen ei ole tullut, ja kaiuttimet tuottavakin puhelimeksi varsin laadukasta ääntä.

Laitteen oikealla sivulla sijaitsee ainoastaan virtapainike sekä laitteen SIM-kortin kelkka. SIM-kortin kelkka on tiivistetty sisäpuolella löytyvällä kumitiivisteellä IP67 -suojauksen myötä.

Laitteen vasemmalla kyljellä sijaitsee ainoastaan laitteen äänenvoimakkuuspainikkeet. sekä Applen hiljennyskytkin. Painikkeet ovat Applen tyylisesti laadukkaat ja sopivasti rungosta nostettuna. Painikkeiden painalluspalaute on loistava ja ne päästävätkin mukavan ”click” äänen näppäimiä painettaessa.

Suurimmat muutokset Apple on tehnyt laitteen takapuolelle. Apple on luopunut iPhone 6- ja 7 malleissa käytetystä alumiinista ja vaihtanut takaosan materiaalin lasiin. Vaihdolle löytyy suoraan selkeä syy, ja se on Applen uuteen iPhone 8 -mallistoon sisällyttämä langaton lataus.

Langattoman latauksen yleistymistä onkin odotettu jo pitkään, ja nyt kun Apple on vihdoin lähtenyt tukemaan QI-standardia puhelimissaan, voidaan langattomien laturien yleistymistä pitää jo suhteellisen todennäköisenä.

Testasimme testijakson aikana muutamia kolmansien osapuolien latureita, ja ne tuntuivat toimivan iPhonen kanssa hyvin. Osassa latureista sijoittelun kanssa saa olla tarkkana, mutta tämä on vain pieni ongelma – suurin osa latureista toimii ilman ongelmia.

Apple tosin tyytyy langattomassa latauksessa samaan viiden watin tehoon kuin omalla normilaturillaan, joka tarkoittaa, että lataus on tuskallisen hidasta. Apple on luvannut myöhemmin loppuvuodesta tukea langattomalla latauksella 7,5 watin tehoa, joka auttaa hiukan latausnopeuksissa mutta jää silti jälkeen QI -standardin tukemasta nopeasta latauksesta, joka tukee jo 15 watin latausnopeuksia.

Vaikka takakuoren materiaali onkin vaihtunut, on takakuori hyvin pelkistetty; siitä löytyy vain tuttu kiiltävä Apple logo keskellä sekä alhaalla iPhone -teksti. Takakuoren vasemmassa yläkulmassa sijaitsee Applen viime vuodesta uudistettu kamera, joka sijaitsee edelleen pienen ”kyhmyn” sisällä. Kyseinen ulostunkeutuva kamera aiheuttaa myös sen, että pöydällä käytettäessä laite keinuu ikävästi.

Itse raudan osalta Applen iPhone 8 on tehokkain tällä hetkellä myynnissä oleva (iPhone 8 Plussan kanssa) älypuhelin. Apple on sisällyttänyt sirusuunnittelunsa uusimmat hedelmät uuteen iPhone 8 -puhelimeen. Puhelimen sisällä on Applen uusi 10 nanometrin viivanleveydellä tuotettu A11 Bionic -nimellä varustettu piiri.

Apple on sen myötä siirtynyt entisistä neliytimisistä piireistä aina kuuteen ytimeen asti. A11 koostuu kahdesta tehokkaasta Monsoon-ytimestä, joiden parina on neljä kappaletta uusia, huomattavasti virtapihimpiä Mistrail-ytimiä. Tehoytimien pitäisi olla noin 25 prosenttia viime vuoden A10-piirin ytimiä tehokkaampia ja Mistrail-ytimien vastaavasti 75 prosenttia virtapihimpiä.

Piirin parina on ensimmäistä kertaa Applen itsensä suunnittelema grafiikkasuoritin. Vielä viime vuonna grafiikkapiirit olivat PowerVR-yrityksen suunnittelemia. RAM -muistia iPhone 8 sisältää kaksi gigatavua.

Koska tekoäly on tällä hetkellä mobiilipuolen kuuma puheenaihe, on Apple myös hypännyt tähän junaan mukaan. Applen A11 Bionic piiri sisältää oman Neural Engine -moottorin, joka yhdistettynä tekoälyyn ja koneoppimiseen pystyy ajansaatossa oppimaan ja toimimaan paremmin prosessori-intensiivisessä tehtävissä.

Verkkopuolella Apple tarjoilee WiFi 802.11 a/b/g/n/ac -tuen, Bluetoothin osalta on siirrytty versioon 5.0 ja 3G/4G-modeemi tarjoilee Cat 12 -luokituksen tarjoamia nopeuksia eli 600 megabitin lataus- ja 150 megabitin lähetysnopeuden.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat