UUSIMMAT

Kamera

20.10.2017 15:00 Juha Uotila

Kamera

Apple on säilyttänyt iPhone 8:ssa teknisilta ominaisuuksiltaan vastaavan kameran viime vuoden iPhone 7:ssä. Yhtiö on kuitenkin vaihtanut kameran kennon uuteen, mutta pikselikoko on pidetty samassa 1,22 mikrometrissä. Kenno on edelleen kooltaan 1/3-tuumainen, ja sen parina on valovoimainen f1.8-aukolla ja 28 millimetrin kinovastaavalla polttovälillä varustettu objektiivi. Paketti on vielä varustettu optisella kuvanvakaimella. Tarkennukseen kamera käyttää vaiheentunnistusta ja salaman virkaa hoitaa neljä kappaletta tuplasävylediä.

Kamera sovellus on tuttu kaikille Applen puhelimia käyttäneille, eikä siihen ole tuotu näkyviä muutoksia. Suurin muutos kameran osalta löytyy pellin alta, nimittäin Apple on ottanut kuvien ja videon osalta käyttöön uuden pakkausmuodon.

Vakio-asetuksilla kameran kuvat ja videot eivät enää tallennu jpg-muodossa, vaan Apple on ottanut käyttöön uuden HEIF-tallennusmuodon. Kameran asetuksissa on kuitenkin edelleen mahdollisuus ottaa käyttöön yhteensopivuuden takaava jpg-tila, tosin tällöin kaikki ominaisuudet eivät enää ole käytettävissä.

Videot tallennetaan vakiona HEIVC-formaattia käyttäen. Hätä ei kuitenkaan ole suuri, koska iOS osaa konvertoida tiedostot automaattisesti jpg-muotoon, jos kuvat tai videot jaetaan iOS:stä ulos. Jos käytössä on Applen macOS-käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone, joka on päivitetty High Sierra -versioon, siirtyvät kuvat ja videot USB-kaapelilla myös uudessa tiedostoformaatissa. Vanhemmilla macOS-versiolla sekä Windows-laitteilla kuvat konvertoidaan siirrettäessä jpg-formaattiin.

Kokonaisuutena Applen kamerasovellus ei petä, vaan se käynnistyy ja toimii salamannopeasti. Tarkennus on tarkkaa, jopa hiukan hämärämmässäkin tilanteessa. Harmittavasti Apple ei toistaiseksi salli kameran käynnistystä esimerkiksi virtanappia kaksoispainamalla, vaan ainoat tavat kameran käynnistykseen ovat joko kotiruudun ikonia painamalla tai lukitusruudusta oikealle sipaisemalla. Lisäksi Applen kamerasovellus ei sisällä erillistä manuaalitilaa, eli kameran asetuksia käyttäjä ei juurikaan pääse muuttamaan.

Applen lupaukset parannetusta kamerasta eivät ole pelkkää markkinointipuhetta, vaan kuvissa on selkeästi nähtävissä pieniä parannuksia laadussa. Mistään valtavasta eteenpäin loikasta ei kuitenkaan ole kysymys.

Hyvässä valossa kuvissa on nähtävästi enemmän yksityiskohtia ja kuvien terävyys on myös parantunut. Apple on myös muokannut kuvien jälkiprosessointia ja aikaisemmin hiukan aggressiivinen kohinanpoisto, joka myös pehmensi yksityiskohtia, toimii nyt huomattavasti neutraalimmin. Kuviin jää hieman enemmän kohinaa, mutta samalla yksityiskohdat säilyvät hiukan paremmin.

Kuvien väritoistoon on myös tehty hiukan muutoksia, ja värejä pyritään nyt tuomaan hiukan enemmän ja vahvemmin esiin. Myös kamerassa vakiona aina päällä ole automaattinen HDR-tila vaikutti toimivan hyvin. Ominaisuuden jättämistä päälle voi siis suositella.

Kameran iso aukko ja optinen kuvanvakaaja mahdollistavat kameran suljinajan tiputtamisen alas aina jopa neljännessekuntiin, jolloin käsivaralta kuvaus onnistuu vielä hyvin. Uusi sensori ja A11 -piirin kuvasignaaliprosessori mahdollistavat myös laadukkaiden iltakuvien ottamisen, ja jopa vaikeatkin pimeät hetket pystytään taltioimaan laadukkaasti.

Kokonaisuutena hämärässä otettujen kuvien yksityiskohdat pystytään säilyttämään ja myös kuvien värimaailma on huomattavasti todellisuudenmukaisempi kuin monilla kilpailijoilla. Pimeäkuvien osalta iPhone 8 ei kuitenkaan kokonaisuutena pärjää esimerkiksi Samsungin Galaxy S8:lle, joka tekee varsinkin kohinanpoiston osalla parempaa jälkeä. Yksityiskohtien osalta kilpailijan jälki on myös hiukan laadukkaampaa.

Videopuolella iPhone 8 tarjoaa yhden edun, jota missään puhelimessa ei ole aiemmin nähty. Kiitos uuden A11-sirun, pystyy iPhone 8 kuvaamaan 4K-videota jopa 60 FPS:n kuvanpäivitysnopeudelle. Tämä on mahdollista ainoastaan, jos kameran asetuksissa on käytössä HEIVC-tiedostoformaatti.

Itse 4k@60fps video tallennetaan noin 54,2 Mbit/s -kuvavirralla, mutta harmillisesti videon äänenlaadussa joutuu tyytymään heikkotasoiseen 96 kbit/s -monoääneen. Laadullisesti itse video on kuitenkin laadukasta ja markkinoiden parhaimmistoa, varsinkin, kun kilpailijoilla ei 4K@60FPS -mahdollisuutta ole tarjota.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto