Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

20.10.2017 15:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Apple on viimeiset vuodet keikkunut suorituskykymittauksissa selkeästi ylhäisen yksinäisellä ykköspallilla. Uusien iPhonejen A11 Bionic -piiri jatkaa siitä, mihin viime vuonna julkaistu A10 -piiri jäi, ja pyyhkii lattiat Android-laitteiden huippupiireillä.

Ajoimme iPhone 8:lla synteettiset suorituskykytestit ja vertailemmekin tässä artikkelissa iPhone 8- ja iPhone 7 -tuloksia, jolloin näemme, kuinka paljon lisätehoa A11-piiri ja Applen itsensä suunnittelema grafiikkapiiri tuovat. Osaan testeistä (missä vastaava sovellus löytyy Androidille) otimme vertailuun myös Samsungin Galaxy Note8:n.

Kirjoitus- ja lukunopeuksia testasimme iOS:n PerformanceTest-sovelluksella. Yllättäen iPhone 7 vie voiton lukunopeuksissa, mutta iPhone 8 taas oli huomattavasti nopeampi kirjoitustestissä.

Antutun tulokset kertovat kylmää tarinaa siitä, kuinka paljon edelle Apple on Android-kilpakumppaneitaan pelkkiä laitteen tehoja vertailtaessa.

Geekbench-testissä Applen A11 Bionic -piiri pääsee oikeuksiinsa, ja se tekeekin yhden ytimen testeissä yli tuplasti kovemman tuloksen kuin Samsungin Galaxy Note 8, joka jää tuloksissa jopa viime vuoden iPhone 7:lle. Myös useamman ytimen testissä seilaa Apple nyt omilla luvuillaan.

Ajoimme vielä lopuksi GFXBench- sekä 3DMark Slingshot- ja IceStorm -testisovellukset. Tulokset eivät yllätä, ja iPhone 8:n ylivoima pelkästään sen prosessorin avulla on kiistaton.

Huomaako Applen järkyttäviä tehoja sitten jossain? Ei ainakaan peruskäytössä, varsinkaan pienellä iPhone 8:n kokoisella laitteella. Välillä tuntuukin, että Apple näitä tehoja tekee pelkästään markkinointimielessä, ja jos katsotaan vaikka iPhone 8 tehoeroja Samsungin Galaxy Note 8:n kanssa, normaalissa tai edes raskaassa pelikäytössä nämä erot eivät tule millään tasolla esille. Tilanne voi tietysti muuttua ajan kuluessa, kun sovellus- ja pelinkehittäjät saavat Applen piiristä yhä enemmän irti.

Onkin sanomatta selvää, että peli kuin peli tulee iPhone 8:lla toimimaan ilman minkäänlaisia hidasteluja, varsinkin sitten, kun kehittäjät saavat pelinsä tukemaan uusia ominaisuuksia. iPhone 8:lla on tietysti pienoinen etulyöntiasema johtuen sen näytön alhaisesta resoluutiosta, jolloin prosessori ja grafiikkapiiri selviävät huomattavasti vähemmällä.

Apple ei juurikaan ikinä ole julkaisutilaisuuksissa puhunut laitteidensa akkukapasiteetistä yhtään mitään. Kiitos kuitenkin useiden laitepurkusivustojen, laitteiden akkukoot ovat selvinneet nopeasti. iPhone 8:ssa Apple on päätynyt pienentämään akkukapasiteetin 1821 milliampeerituntiin, kun esimerkiksi iPhone 7 tarjosi vielä 1960 mAh kokoluokan akun. A11-piirin luvattu virtapiheys pääseekin oivaan testiin.

iPhone 8 oli allekirjoittaneen käytössä noin reilun kahden viikon testijakson ajan, ja puhelinta käytettiin normaalisti ainoana puhelimena, samalla akunkestoa seuraten. Tyypillisen käyttöpäivän (noin 6–23) aikana iPhone 8:n akkuprosentit tippuivat yleensä noin 35–55 prosentin paikkeille. iOS:n oma akkuosuus näyttö käyttöajaksi tuolloin noin 6–7,5 tunnin välillä. Aggressiivisemmalla käytöllä akkuprosentit saatiin tippumaan noin 20 prosentin luokkaan, jolloin käyttöaikaa oli kertynyt jo lähemmäksi 11 tuntia.

iPhonen 8:n akulla pärjää siis helposti myös raskaamman työpäivän, ja normaalimmalla käytöllä allekirjoittanut pystyi käyttämään puhelinta myös toisen päivän – tosin tällöin puhelin oli kytkettävä laturiin toisen päivän alkuillasta.

Valitettavasti Apple toimittaa edelleen uusien puhelimiensa kanssa vanhan ja hitaan viiden watin latausteholla varustetun peruslaturin. Turhauttavammaksi tilanteen tekee vielä se, että iPhone 8 on ensimmäinen iPhone joka tukee pikalatausta, mutta pikalatausta käyttääkseen tulee ostaa ensin noin 50 euron hintainen Applen USB-C-laturi (tai mikä tahansa USB Power Deliveryä tukeva laturi) ja tämän lisäksi 30 euron hintainen USB-C–Lightning-kaapeli. Pikalataukselle tulee siis hintaa noin 80 euroa. Sama koskee laitteen langatonta latausta. Langaton lataus on tuettu viiden watin teholla, mutta tuleva ohjelmistopäivityksen on luvattu nostavan tehon 7,5 wattiin.

Mukana tulevalla laturilla lataus on siis tuskallisen hidasta. Tyhjänä oleva akku latautuu 25 prosentin varaustasoon puolessa tunnissa, ja lataus nollasta sataan prosenttiin vie lähes kaksi tuntia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto