Uusimmat

Testissä Apple iPhone SE: ”Pieni mutta kallis puhelin”

28.04.2016 11:49 Pekko Lainiala

apple-iphone-se-pressi-001-27042016

Applen tuorein lisäys iPhone-mallistoon, SE, julkistettiin 21. maaliskuuta. Kyseessä on 4-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin, jota voidaan kokonaisuutena kuvailla iPhone 5s:n ja iPhone 6s:n sekoitukseksi. Mallinimi SE on lyhenne sanoista Special ja Edition.

iPhone SE pyöri jo pitkään ennen julkaisutilaisuutta erinäisissä huhuissa, jotka yrittivät veikata tulevan laitteen ulkonäköä ja nimeä. Puhelimelle povattiin muun muassa enemmän iPhone 6s -henkistä ulkonäköä ja iPhone 5se -nimeä.

Suomessa laite saapui ennakkotilattavaksi 29.3. ja kauppojen hyllyillä iPhone SE on keikkunut huhtikuun alkupuoliskosta lähtien. Puhelimesta on saatavilla kahta eri varianttia; 16 gigatavun tallennustilalla varustettu malli keventää lompakkoa 499 euron verran ja 64 gigatavun mallista ostaja pulittaa 599 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa laitteen ulkonäköön, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, suorituskykyyn ja akkukestoon sekä lopuksi summaamme tunnelmat yhteenvedon muodossa. Ulkoista vertailua varten käytössä oli myös iPhone 5s.

iPhone SE -pakkaus

Laitteen pakkaus on tyyliltään identtinen iPhone 6s -mallien kanssa, mikä käytännössä tarkoittaa melko pelkistettyä valkoista pahvirasiaa, jonka kannessa on kuva puhelimesta kohokuviona toteutettuna. Päätyihin on sijoitettu Apple-logot ja molempia kylkiä koristaa teksti ”iPhone SE”. Nyt testiin saatu laite on lehdistökappale, joten mukana toimitettiin ainoastaan Lightning-USB-kaapeli sekä verkkovirtalaturi.

Normaaliin myyntipakkaukseen kuuluisi myös kuulokkeet, ohjekirjaset sekä nano-SIM-korttipaikan avaustyökalu.

Laitteen ominaisuuksien esittely

apple-iphone-se-002-27042016

iPhone SE on etupuolen osalta täysin identtinen muutaman vuoden takaiseen iPhone 5s:ään nähden. Alalaidalle on sijoitettu kotipainikkeeseen integroitu Touch ID -sormenjälkitunnistin, joka on ensimmäisen sukupolven versio. Nopeudeltaan tunnistin ei yllä nykypäivän kärjen tasolle, mutta tarkkuus on riittävää, jotta hutilyöntejä ei tule käytännössä koskaan.

Ylälaidalle on sijoitettu 1,2 megapikselin FaceTime HD -etukamera, jota voidaan pitää oikeutetusti yhtenä selvimpänä miinuksena verrattaessa laitetta iPhone 6s -malleihin. Etukameran kuvanlaatu ei ole erityisen kehuttavaa, mutta mainitsemisen arvoisena lisäominaisuutena puhelimen näyttöä voidaan käyttää Retina Flash -salamana.

Kokoa SE:ltä löytyy 123,8 x 58,6 x 7,6 millimetrin verran ja painoa on 113 grammaa. Painoa on tullut 5s:ään nähden yksi gramma lisää ja pituusmitat ovat tuttuja iPhone 5s:stä säilyen täysin muuttumattomana. Värivaihtoehdot ovat hopea, kulta, tähtiharmaa sekä uutena värinä ruusukulta, joka on tuttu väri iPhone 6s -mallistosta.

apple-iphone-se-003-27042016

Takapuoli ei myöskään tarjoa yllätyksiä; ala- ja yläreunasta löytyvät tutut muoviset antenniraidat, ylälaidasta taas 12 megapikselin iSight-takakamera LED-salaman kera. Verrattaessa iPhone 5s:ään havaitaan, että Apple-logo on valmistettu eriävästä materiaalista ja iPhone-tekstin alle on ilmaantunut pikkuinen SE-logo.

apple-iphone-se-logo-001-27042016

Erityisenä huomiona voidaan mainita se, että noin kolme viikkoa kestäneen testijakson aikana omenalogon yläreunasta oli jo irronnut väriä, Apple-logo on myös kova keräämään sormenjälkiä itseensä. Yllä oleva kuva todentaa myös paremmin sen millaiselta logo näyttää ihmissilmälle useimmista kulmista katseltaessa (vrt. aiemman kuvan liki musta logo).

Käsituntumaltaan laite tarjoaa jämäkän, pienen ja natisemattoman paketin metallikuoriin pakattuna. Suuriin puhelimiin tottuneena puhelin tuntui muutaman ensimmäisen päivän ajan jopa koomisen pieneltä, mutta pieneen puhelimeen tottuu aivan samalla tavalla kuin pienestä laitteesta suurempaan siirryttäessä. Ilman suojakuoria käytettäessä metallikuorinen iPhone SE tuntuu kuiviin käsiin melkoisen liukkaalta, joten suojakuorien käyttäminen lienee aiheellista mikäli taipumusta puhelimen pudottamiseen löytyy. Positiivisena puolena laitteeseen kelpaavat 5s:n suojakuoret, joten tarvittaessa vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Suorituskyvyn osalta iPhone SE tarjoaa saman paketin kuin kalliimmat iPhone 6s -mallit. Järjestelmäpiirinä toimii Applen oma A9, joka sisältää kaksi 1,8 GHz:n Twister-suoritinydintä ja PowerVR GT7600 -grafiikkaohjaimen. RAM-muistia SE:stä löytyy kaksi gigatavua, tallennustilaa variantista riippuen joko 16 tai 64 gigatavua. Akku on kapasiteetiltaan vaatimattomat (esim. Android-laitteisiin verrattaessa) 1624 milliampeerituntia.

Nelituumainen näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja käyttää 640×1136-resoluutiota, joka tarkoittaa 326 PPI:n pikselitiheyttä. Tiheys on juuri sama summa kuin suurempaa näyttökokoa edustavissa iPhone 6s -malleissa. Edellä mainittu resoluutio tuntuu piisaavan täysin tämän kokoiseeen laitteeseen, eikä näytössä ole suurempaa moitteen aihetta. SE:n näyttöä voi kuvailla tasavahvaksi paketiksi, jonka katselukulmat ovat kunnossa, kirkkautta piisaa tarpeeksi ja väritoisto vaikuttaa osuvan melko hyvin kohdalleen. AMOLED-näytöille tyypillistä hieman liioiteltuakin eloisuutta värimaailmasta ei löydy.

apple-iphone-se-004-27042016

Yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan virtapainike, jonka sijoittelu on tuttu iPhone 5s:stä. Metallisen painikkeen tuntuma on selkeän naksahtava.

apple-iphone-se-005-27042016

Alapäädyssä on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja Lightning-liitin, johon voidaan kytkeä johto kummin päin tahansa USB Type C -liittimen tavoin. Lähempänä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää sijaitsevien reikien takana on laitteen mikrofoni ja toisten reikien takaa puolestaan löytyy monokaiutin. Kaiuttimesta irtoaa tyydyttävän kuuloista ääntä, mutta äänenvoimakkuutta kaipaisi lisää äänekkäämmissä tiloissa.

apple-iphone-se-006-27042016

Vasemman kyljen tarjontaan kuuluu kytkin, jolla laite saadaan äänettömään tilaan sekä äänenvoimakkuuden painikkeet selkeillä merkinnöillä ja tuntumalla.

apple-iphone-se-007-27042016

Viimeisimpänä oikealta kyljeltä paljastuu SIM-kortin kelkka, joka aukeaa mukana toimitettavalla työkalulla. Puhelin tukee nano-SIM-korttia.

Sisältö

  1. Alkusanat ja laitteen esittely
  2. Kamera
  3. iOS 9.3 -käyttöjärjestelmä & Suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto