Uusimmat

Kamera

01.12.2017 16:00 Juha Uotila

Kamera

Apple jatkaa iPhone X:n kanssa tutuksi tulleella kahden kamerasensorin tuplakameralla. Laitteen takakamerat ovat edelleen 12 megapikselin kennoilla. Järjestelmä mahdollistaa totuttuun tapaan kaksinkertaisen häviöttömän zoomauksen käyttämisen. Aikaisemmista iPhoneista tuttu, neljän LEDin salama on sijoitettu iPhone X:ssä kameroiden väliin.

iPhone X:n pääkamera pohjautuu edelleen Sonyn valmistamaan Exmor RS -sensoriin ja sen aukkokoko on f1.8, joten laajakulmainen sensori on sama kuin iPhone 8 -puhelimessa. Sensorin pikselikoko on 1,22 mikrometriä. Laitteen toinen kamera on saanut pienen parannuksen, ja sen aukkokoko on nyt f2.4 entiseen f2.6 aukkokoon asemesta, mutta pikselikoko on pidetty yhdessä mikrometrissä. iPhone X:ssä molemmat kamerat on nyt varustettu myös optisella kuvanvakaajalla.

Applen kamerasovellus ei ole juuri muuttunut, ja sen toiminta vastaakin iPhone 8:n toimintaa. Suurin muutos kameran osalta löytyy pellin alta, nimittäin Apple on ottanut kuvien ja videon osalta käyttöön uuden pakkausmuodon.

Vakio-asetuksilla kameran kuvat eivät enää tallennu jpg-muodossa, vaan Apple on ottanut käyttöön uuden HEIF-muodon. Videot tallennetaan vakiona HEVC-formaattia käyttäen. Kameran asetuksissa on kuitenkin edelleen mahdollisuus ottaa käyttöön yhteensopivuuden takaava jpg-tila, tosin tällöin kaikki ominaisuudet eivät enää ole käytettävissä.

Tämä ei kuitenkaan aiheuta merkittäviä ongelmia, koska iOS osaa konvertoida tiedostot automaattisesti jpg-muotoon, jos kuvat jaetaan iOS:stä ulos. Jos käytössä on Applen macOS-käyttöjärjestelmällinen tietokone, joka on päivitetty High Sierra -versioon, siirtyvät kuvat ja videot USB-kaapelilla myös uudessa tiedostoformaatissa. Vanhemmilla macOS-versiolla ja Windows-laitteilla kuvat konvertoidaan jpg-formaattiin siirrettäessä.

Toinen huomattava muutos on Plus-malleissakin mukana ollut 1x/2x-painike, jonka avulla voidaan käyttää puhelimen telekameraa toteuttamaan häviötön kaksinkertainen zoom.

Kamerasovellus aukeaa nopeasti, ja kamera on käyttövalmis välittömästi sovelluksen auettua. Ainoat uudet ominaisuudet kamerasovelluksessa tänä vuonna on Muotokuva-tilassa valittavat erilaiset valaistusefektit.

Harmittavasti Apple ei toistaiseksi salli kameran käynnistystä esimerkiksi virtanappia kaksoispainamalla, vaan ainoat tavat kameran käynnistämiseen ovat joko kotiruudun ikonin painaminen, lukitusruudun kamerapikakuvakkeen painaminen tai lukitusruudulta vasemmalle tehtävällä pyyhkäisy. Lisäksi Applen kamerasovellus ei sisällä erillistä manuaalitilaa, eli kameran asetuksia käyttäjä ei juurikaan pääse muuttamaan.

Päiväsaikaan kameran laatu ei edelleenkään petä, ja kuvien osalta tulokset ovat oikeastaan täysin vastaavia kuin iPhone 8 -puhelimella. Kuvissa on reilusti yksityiskohtia, ja Apple on pystynyt myös näissä pitämään kohinan hyvin alhaisena, jopa niin, ettei sitä kuvissa oikeastaan ole nähtävissä. Väritoisto on myös tutun laadukasta. Applen kameran ja sen jälkiprosessoinnin tuottamat kuvat ovat väreiltään hyvin luonnonmukaiset ja todellisuutta vastaavat. Suurin kiitos täytyy antaa myös puhelimen nopealle ja tarkalle automaattitarkennukselle, joka tuntuu aina osuvan juuri kohdalleen.

Takakameran toinen kamera mahdollistaa laitteella kaksinkertaisen zoomauksen, ja ominaisuus on ainakin allekirjoittaneelle tässä viimeisten vuosien aikana ollut erittäin hyvä ominaisuus matkapuhelinkameroissa. iPhone X:n osalta Apple on parantanut laitteen toista kameraa suurentamalla aukkoa f2.4-arvoiseksi ja lisännyt optisen kuvanvakaajan myös toiselle kameralle. Kuvanlaatu toisen kameran osalta hyvässä valaistuksessa on sama tasoa pääkameran kuvanlaadun kanssa, ja Apple onkin pystynyt pitämään kuvien yksityiskohtien ja kohinan suhteen hyvin kurissa myös pienemmällä aukolla varustetussa takakamerassa.

Hämärämmissä valaistusolosuhteissa kameran kuvanlaatu ei juuri ole muuttunut iPhone 8 -mallista. Kuvanvakaajalla varustetut kamerat pystyvätkin taltioimaan kuviin hyvän määrän valoa ja tarjoamaan myös pitempiä suljinaikoja ilman, että kuvat olisivat tärähtäneitä tai epätarkkoja. Pimeällä otettujen kuvien yksityiskohdat on pystytty säilyttämään hyvällä tasolla, ja väritoisto pysyy luonnollisena.

Harmillisesti Apple ei edelleenkään salli toisen kameran käyttämistä heikossa valaistuksessa, vaan zoomia käyttävissä tilanteissa Apple on päätynyt käyttämään laajakulmakamerasta rajattua kuvaa, jonka avulla zoomaus toteutetaan. Hämärässä otettujen, 2x-zoomattujen kuvien kuvanlaadun heikkeneminen on selkeästi nähtävissä.

Kameran HDR-tilan säätämiseksi ei kameraohjelmasta löydy edelleenkään optiota, vaan asetus on sijoitettu Asetukset-sovelluksesta löytyvään Kamera-alavalikon taakse. Myös muut säädöt kuvatarkkuuden ja videolaadun osalta käyttäjä joutuu tekemään Asetukset-sovelluksen kautta, koska kamerasovelluksessa ei asetuksia näille ole.

Muotokuva-tilassa Apple käyttää puhelimen telekameraa ja kameraohjelmistossa tehtävää prosessointia. Kamerasovellukseen on tuotu uudet, iPhone 8 -malleistakin tutut valaistustilat.

Muotokuva-tilassa käyttäjällä on valittavissa kuvaustilat: luonnollinen valo, studiovalo, kohteen ääriviivojen korostus, lavavalo ja mustavalkolavavalo. Koska valaistusefektit tehdään puhtaasti ohjelmallisesti, tuotoksissa on havaittavissa todella paljon hajontaa. Kuvien laatu ei ole mitenkään vakio vaan vaihtelee täysin olosuhteiden ja kohteen perusteella kohtuullisen hyvästä heikkoon. Parhaimmat tulokset saadaan tietenkin silloin, kun kuvattavana kohteena on henkilö. Esineiden kanssa kameran tuotoksilla on suuria ongelmia kohteen rajojen kanssa, jotka menevät helposti sumeiksi.

iPhone X:n etukamera on seitsemän megapikseliä, eli kenno on pysynyt samana kuin aikaisemmissa iPhone 7-, 7 Plus-, 8- ja 8 Plus -malleissa. Etukameran uutena ominaisuutena on sen mahdollisuus käyttää Face ID -kasvojentunnistusjärjestelmän sensoreita apuna luomaan luonnollisia Muotokuva-kuvia. Samat valaistustilat ovatkin käytössä myös etukameran kanssa ja kuvien lopputulos on ehkä hiukan takakameran tuotoksia parempi.

Videokuvaukseen iPhone X tarjoaa parhaimmillaan 4K 60 FPS- ja 1080p 240 FPS -tarkkuuksilla kuvattavaa videota. 4K 60 FPS- sekä 1080p 240 FPS -tilat ovat mahdollisia ainoastaan, jos käytetään uutta HEVC-tallennusformaattia. Huomioitavaa on kuitenkin, jos 60 FPS:n 4K-video siirretään puhelimesta Windows-tietokoneeseen, video konvertoidaan lennosta käyttämään vanhempaa H.264-pakkausta. Tämä kasvattaa videon tiedostokokoa selvästi.

4K 60 FPS -video tallennetaan HEVC-pakkausta käytettäessä noin 54 MBit/s bittivirralla. Jos kuvanlaadun bittivirta on kiitettävällä tasolla, samaa ei voi sanoa videoiden äänistä, jotka jostain käsittämättömästä syystä tallennetaan edelleen matalalla 96 kbit/s monoäänellä. Joka tapauksessa 4K-kuva on erittäin hyvälaatuista ja kameran tuottama jälki on terävää ja yksityiskohtaista. 60 FPS:n kuva on sulavaa, eikä vastaavaa ole tarjolla tällä hetkellä yhdessäkään Android-puhelimessa. Myös 2x zoom -tila on käytettävissä videotilassa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä ja Face ID -kasvojentunnistus
  4. Kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto