Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

01.12.2017 16:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Apple on viimeiset vuodet keikkunut suorituskykymittauksissa selkeästi ylhäisen yksinäisellä ykköspallilla. Uusien iPhonejen A11 Bionic -piiri jatkaa siitä mihin viime vuonna julkaistu A10-piiri jäi, ja pyyhkii lattiat Android-laitteiden huippupiireillä.

Ajoimme iPhone X:lle muutamat synteettiset testisovellukset ja otimme verrokiksi iPhone 8:n sekä soveltuvilta osin Samsungin Note 8:n. Testitulokset eivät täysin ole vertailukelpoiset, mutta ne kertovat kuitenkin jollakin asteella, millaisia suorituskykyeroja laitteiden välillä on.

Sisäisen tallennustilan mittaukseen käytettiin PerformanceTest-sovellusta. iPhone X:n käyttämä tallennustila vaikuttaa huomattavasti suorituskykyisemmältä iPhone 8 -malliin verrattuna. Vaikka erot vaikuttavatkin suurilta, eroja ei käytössä huomaa millään tavalla.

Antutun graafista suorituskykyä testaavalla testillä saimme myös vertailukohdaksi Note 8:n, ja kuten arvattavaa, on iPhone X:n suorituskyky edelleen huimasti edellä Androidin huippumalleja.

Geekbenchin prosessoritestissä Applen uusi A11 Bionic -piiri pääsee näyttämään kyntensä, ja iPhone X sekä iPhone 8 ovatkin Note 8:aan verrattuna aivan omilla lukemillaan.

GFXBench GL -testisovelluksella ajettiin kaksi testiä, jotka löytyvät kaikista vertailulaitteista. Erot ovat tälläkin saralla iPhone-mallien hyväksi.

3DMarkin Slingshot Extreme testissä Note 8 pystyy kukistamaan iPhone 8:n, mutta iPhone X nappaa tässäkin testissä ykköspaikan.

Javascript-suorituskyvyssä Applen laitteet ovat täysin omilla lukemillaan.

Kuten jo iPhone 8 -arvostelussa totesimme, ei raskaammatkaan sovellukset tai pelit aiheuta ongelmia iPhone X:lle. Applen uusi A11-piiri ja sen apuna oleva kolmeytiminen grafiikkapiiri hoitavat hommansa hyvin. Suorituskyky myös grafiikkaintensiivisissä peleissä on huippuluokkaa.

iPhone X pitää sisällään kiinteän 2716 milliampeeritunnin kapasiteetin akun, joka on kooltaan melkein vastaava kuin iPhone 8 Plussassa. Apple on päätynyt edelleen tarjoamaan iPhone X:n mukana säälittävän viiden watin latauslaitteen. iPhone X:n lataaminen paketissa mukana tulevalla laturilla tyhjästä täyteen vie aikaa noin kolme tuntia, ja iPhone onkin yksi markkinoiden hitaimmin latautuvista puhelimista, kun käytetään paketissa tullutta virallista laturia.

Myöskään langattoman latauksen latausnopeuksilla ei juhlita, vaan iPhone X tukee samaa maksimissaan viiden watin lataustehoa myös langattomalla laturilla. Langattomassa latauksessa itse laturin tehohäviö on huomattavasti suurempi, joten täyteen lataaminen kestää vielä johdolla lataamista pitempään.

Tuleva iOS 11.2 -päivitys tulee nostamaan langattoman latauksen maksimitehon 7,5 wattiin, joka vielä sekään ei aiheuta juhlimisen aihetta. Jos kotona sattuu lojumaan iPadille tarkoitettu laturi, voi iPhonea ladata myös sillä, ja siinä tapauksessa maksimilatausteho nousee jo 12 wattiin. Apple myy erikseen tehokkaampaa 29 watin laturia, jonka avulla on mahdollista käyttää myös pikalatausta (iPhonen pystyy maksimissaan lataamaan 15 watin teholla).

iOS ei suoraan näytä laitteiden todellista näytön päälläoloaikaa, vaan se naamioidaan ympäripyöreän ”käyttöaika”-nimikkeen alle akkutilastoissa. Android-laitteisiin verrattuna iPhone X:n kertomat käyttöajat olivat noin kaksinkertaiset Androidin todellisuuteen perustuvaan näytön päälläoloaikaan verrattuna.

iPhone X oli testikäytössä noin reilun kahden viikon testijakson, ja puhelinta käytettiin normaalisti ainoana puhelimena seuraamalla samalla akkukestoa. Tyypillisen käyttöpäivän (noin 6–23) aikana iPhone X:n akkuprosentit tippuivat yleensä noin 35–55 prosentin paikkeille. iOS:n oma akkuosuus näytti käyttöajaksi tuolloin noin 7–9 tunnin välillä. Aggressiivisemmalla käytöllä akkuprosentit saatiin tippumaan noin 15 prosentin luokkaan, jolloin käyttöaikaa oli kertynyt jo lähemmäksi 14 tuntia.

iPhone X:n akkukesto on vakuuttava, ja se tarjoaa käyttöaikaa helposti kokonaiseksi päiväksi myös raskaammalla käytöllä. Hyvin kevyellä käytöllä akulla on myös mahdollista päästä kahden päivän käyttöaikoihin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä ja Face ID -kasvojentunnistus
  4. Kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat