Uusimmat

Testissä Applen uusi iPad

30.04.2012 16:40 Juha Kokkonen

Apple esitteli uuden kolmannen sukupolven iPad-taulutietokoneensa maaliskuun alussa Californiassa järjestämässään tilaisuudessa. Uutuuden nimeämispolitiikka yllätti monet, sillä laitteen nimeksi paljastettiin ”Uusi iPad” odotetun iPad 3:n sijaan. Tuttuun tapaansa Apple aloitti uutuutensa myynnin nopeasti – suurimmilla markkinoilla 16. maaliskuuta ja Suomessa viikkoa myöhemmin (23.4). Jo 19. päivä maaliskuuta Apple ilmoitti myyneensä yli kolme miljoonaa uutta iPadia.

Suurin osa uuden iPadin muutoksista on sisäisiä ja osa kuluttajista sekä asiantuntijoista ilmaisikin tyytymättömyytensä niiden määrään. Kuitenkin tärkeimmät niistä ovat merkittävää laatua, joten TaskuMurossa otettiin selvää, minkälainen laite taulutietokonemarkkinoiden kuninkaan uusin versio oikeasti on. Tässä testiartikkelissa tutustutaan uuteen iPadiin ja sen ominaisuuksiin sekä käydään läpi päällimmäisiä käyttökokemuksia.

Uusi iPad on saatavilla kahtena eri versiona (Wi-Fi ja 4G), kahdessa eri värissä ja kolmella eri tallennustilavaihtoehdolla (16, 32 ja 64 Gt). WiFi-mallien hinnat ovat 479, 579 ja 679 euroa ja 4G-mallien vastaavasti 599, 699 ja 799 euroa. Värivaihtoehtoina ovat tutut musta ja valkoinen, josta TaskuMuron testikappale edusti jälkimmäistä vaihtoehtoa kaikilla herkuilla varustettuna (4G ja 64 Gt).

Uusi iPad toimitetaan pakattuna valkoiseen pahvilaatikkoon, joka on koristeltu minimalistiseen tyyliin. Kannessa komeilee iPadin värikuva ja kyljissä komeilee iPad-tekstit sekä Applen hopeankiiltoinen logo. Tietoja ominaisuuksista ei löydy mistään, joten Apple ilmeisestikin odottaa kuluttajan tietävän mitä on ostamassa.

Ensimmäisenä pakkauksen kannen alta tulee vastaan itse iPad, joka on suojattuna läpinäkyvään muovitaskuun. Hyvin pian selviää, että pakettiin on jätetty melkoisesti hukkatilaa, sillä oheistarvikkeiden ja paperitavaran määrä on hyvin maltillinen. Mukana toimitetaan vaihdettavalla pistokepäällä varustettu verkkovirtalaturi, lataus-/datakaapeli USB-liittimellä, SIM-telakan vapautustyökalu, tervetulotoivotuslappuset, tuotetietovihkoset sekä kaksi omenalogotarraa.

Applen Uusi iPad

Päältä päin uusi iPad näyttää lähes identtiseltä edeltäjäänsä nähden. Olematon ulkoisten uudistusten määrä on pieni pettymys. Käteen otettaessa uuden iPadin kasvanut massa ja paksuus ovat huomattavissa, joka on sinällään erikoista, sillä ero ei ole numeroina mahdottoman suuri. Uusi iPad on mitoiltaan 241,2 x 185,7 x 9,4 mm ja painaa 652 – 662 grammaa, eli paksuutta on tullut 0,6 mm ja painoa 49-51 grammaa enemmän. Syynä tähän negatiiviseen kehitykseen on suorituskyvyn noususta johtuva akkupaketin koon kasvu. Vaikka muutos on havaittavissa, ei sillä ole lopulta juurikaan käytännön merkitystä.

Laitteen laatuvaikutelma on edeltäjäversion tapaan vakuuttava. Alumiinisesta takakuoresta ja lasisesta etupuolesta koostuva laite tuntuu kädessä ”yhdeltä puulta”, aivan kuin kyseessä olisi homogeenisesta materiaalista valmistettu jäykkä ja umpinainen kappale. Näytön reunoille on jätetty edelleen riittävästi tilaa, joka helpottaa laitteeseen tarttumista ja sen liikuttelua. Nämä seikat vaikuttavat iPadin käsittelyyn ja käytettävyyteen positiivisesti.

Kuten edellä mainittua, uuden iPadin suurimmat uudistukset löytyvät pinnan alta. Näytön koko määrittelee myös laitteen koon ja ruudun koko on pysynyt tutussa 9,7 tuumassa. Näytön tekniikassa on sen sijaan tapahtunut merkittävä harppaus, johon paneudumme hetken päästä tarkemmin.

Suorituskykypuolella suurin uudistus liittyy uuden A5X-järjestelmäpiirin sisältä löytyvään GPU:hun, joka on nyt uusi neliytiminen PowerVR SGX MP4+. Grafiikkapuolella lisäsuorituskyky tulee tarpeeseen näytön kasvaneesta tarkkuudesta johtuen. Kaksiytimisen prosessorin kellotaajuus on sen sijaan pysynyt tutussa yhdessä gigahertsissä. A5X sisältää myös iSight-kameran hyödyntämän kuvaprosessointiyksikön. Lisäksi RAM-muistin määrä on tuplattu yhteen gigatavuun.

Langattomista tiedonsiirtoyhteyksistä uusi iPad tukee 802.11a/b/g/n WLAN:ia sekä Bluetooth 4.0:aa. Lisäksi 4G-malli tukee GSM-verkkoja neljällä taajuudella (850, 900, 1800 ja 1900 MHz), 3G-verkkoja neljällä taajuudella (850, 900, 1900 ja 2100 MHz) sekä 4G LTE-verkkoja kahdella taajuudella (700 ja 2100 MHz). 3G-verkossa tiedonsiirto tukee 21 Mbit/s HSPA+- ja 42 Mbit/s DC-HSDPA-tekniikoita, joiden avulla datan pitäisi siirtyä maksiminopeudella. LTE-tekniikan avulla tiedonsiirtonopeus on jopa 73 Mbit/s, mutta valitettavasti ominaisuus on toistaiseksi käytettävissä vain tietyillä operaattoreilla Pohjois-Amerikan mantereella.

Muita uuden iPadin tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia ovat viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera, 1080p-videokuvaus, VGA-tasoinen videopuhelukamera, 3,5 mm ääniliitäntä, sisäinen kaiutin, mikrofoni, kiihtyvyysanturi, valoisuuden tunnistin, gyroskooppi, digitaalinen kompassi ja 4G-malleissa lisäksi Micro-SIM-korttipaikka sekä A-GPS. Monista Android-taulutietokoneista tuttuja muistikorttipaikkaa ja USB-liitäntöjä iPadista ei edelleenkään löydy, vaan kaikki fyysinen tiedonsiirto tapahtuu Applen oman 40-pinnisen telakkaliittimen kautta. Virransaannista vastaa 42,5 wattitunnin Litium-polymeeriakku, jolla luvataan 10 tuntia toiminta-aikaa. Käyttöjärjestelmäversio on iOS 5.1.

Uuden iPadin ehdoton jalokivi on uusi 2048 x 1536 pikselin Retina-kosketusnäyttöpaneeli, jonka pikselitiheys on 264 PPI, eli nelinkertaisesti edellisiin iPadeihin nähden. Pikselit ovat niin pieniä, että niitä on vaikea havaita edes aivan lähietäisyydeltä. Näytön koko on edelleen aiemmista malleista tuttu 9,7 tuumaa ja kuvasuhde vanhahtava 4:3, jota on perusteltu laitteen paremmalla käytettävyydellä sekä pysty- että vaaka-asennossa. Näyttöä suojaavan lasin kerrotaan olevan pinnoitettu rasvaisia sormenjälkiä hylkivällä kerroksella, ja vaikka sormenjäljiltä ei täysin vältytäkään, voisin niiden määrä olla huomattavasti suurempikin.

Uutta huipputarkkaa näyttöä ei välttämättä huomaa ensisilmäyksellä laitteen päävalikossa, jos rinnalla ei ole edellisen sukupolven laitetta. Yksityiskohtaisemmassa sisällössä, kuten valokuvissa ja teräväpiirtovideoissa näytön kyvyt nousevat kuitenkin mahtavalla tavalla esiin. Ero iPad 2:n näyttöön on merkittävä, vaikkakin sen todellinen hyödynnettävyys riippuu paljolti käyttäjän tarpeista ja käytettävistä ohjelmista. Kaikki Applen omat sovellukset ovat luonnollisesti muokattu uudelle korkeammalle resoluutiolle, mutta jää ohjelmistokehittäjien harteille, kuinka nopeasti App Storesta löytyvät iPad-sovellukset päivittyvät hyödyntämään uutta resoluutiota.

Kasvaneen terävyyden ja tarkkuuden ohella IPS-tekniikkaan pohjautuva paneeli tarjoaa myös entistä paremmat katselukulmat, kirkkauden, kontrastin ja väritoiston, vaikkakaan se ei värien kylläisyydessä aivan ylläkään Samsungin uusimpien Super AMOLED Plus -näyttöjen tasolle. Näytön luettavuus kirkkaassa auringonvalossa on vähintäänkin kohtalainen, vaikkakaan ei huippuluokkaa. Kokonaisuudessaan kyseessä on huippuluokan näyttö, jossa ei ole merkittäviä heikkouksia.

Näytön ylä- ja alapuolelle leveähköihin reunoihin (~20 mm) on sijoitettu videopuhelukamera, valoisuussensori sekä Applen mobiililaitteista tuttu monitoimipainike. Videopuhelukamera on valitettavasti edelleen VGA-tasoinen, eikä suoriudu hämärässä kovinkaan hyvin. Monitoimipainike on tuttuun tyyliinsä kovaa muovia ja hieman kuopallaan muuhun pintaan nähden.

Taustapuolelta uusi iPad on mattapintaista alumiinia edeltäjänsä tapaan. Reunat ovat loivasti pyöristettyjä, joka parantaa laitteen käyttömukavuutta. Hieman suuremmasta paksuudesta johtuen reunojen pyöristyskulma poikkeaa vähän iPad 2:sta. Takakuoren keskellä komeilee musta Applen omenalogo ja alareunaan on kaiverrettu laitteen malli, hyväksyntätietoja sekä IMEI ja sarjanumero. Alapäädyn keskelle on sijoitettu telakkaliitin sekä vasempaan reunaan kaiuttimen noin 40×10 mm kokoinen ritilä. Kaiuttimen äänenlaatu ja -voimakkuus on mobiililaitteeksi kohtalaisen hyvä. Vasemman kyljen (etupuolelta katsottuna) yläosassa on Micro-SIM-kelkkapaikka, joka aukeaa mukana toimitettavalla pienellä työkalulla.

Uuden iPadin taustapuolen mielenkiintoisimmat yksityiskohdat löytyvät laitteen yläosasta. Edestä katsottuna oikean kyljen yläosassa sijaitsee molemmista päistään hieman korotettu äänenvoimakkuuden säätöpainike ja pyöreällä liukukytkimellä toteutettu äänien vaimennus. Takakuoren vasempaan yläkulmaan on sijoitettu kameran linssi sekä kapea virtapainike ja oikeaan yläkulmaan 3,5 mm ääniliitäntä. Kaikki painikkeet ovat tuntumaltaan teräviä ja lyhytliikkeisiä. Takakuoren yläosaa peittävä musta muovinen alue piilottaa taakseen laitteen antennit, jotka eivät toimisi kunnolla umpinaisen alumiinikuoren läpi.

Laitteen 42,5 wattitunnin (11486 mAh) litiumpolymeeriakku sijaitsee umpinaisten kuorien sisällä, eikä siis ole vaihdettavissa. Valmistaja lupaa akulle jopa 10 tunnin toiminta-ajan WiFi-surffailussa, videoiden katselussa ja musiikin kuuntelussa, sekä 9 tunnin toiminta-ajan matkapuhelinverkon kautta surffaillessa.

Kamera sijaitsee siis tutulla paikalla takakuoren oikeassa yläreunassa ja kameran linssiä reunustaa puolikiiltävä koristekehys. Kameran linssi on suojassa hieman ympäröivää pintaa alempana. iSight-nimitystä kantavan kameran tarkkuus on nostettu viiteen megapikseliin iPad 2:n alle megapikselin tasosta. Kamera on automaattitarkenteinen ja hyödyntää taustalta valotettua kennoa, jonka pitäisi tarjota parempi herkkyys hämäräolosuhteissa. Lisäksi kamerasta löytyy viisielementtinen linssi, hybridi-infrapunasuodin, f2.4-aukko ja 1080p-videokuvaus.

iPadin kuvaussovellus tukee tarkennuspisteen valintaa kuvaa koskettamalla, kasvojentunnistusta valokuvissa, paikkatietojen merkintää sekä automaattista videokuvan vakautusta. Mm. iPhonesta tuttu HDR-ominaisuus puuttuu.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, hämärä ulkokuva ja lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Vaikka uuden iPadin kamera on ottanut huiman harppauksen iPad 2:een verrattuna, edustaa se pikselimäärältään nykypäivän lähtötasoa. Markkinointipuheet antavat odottaa jotain iPhone 4S:n kameran suuntaista kuvanlaatua, mutta uuden iPadin kamera tuottaa pienoisen pettymyksen. Kamera on melko nopeakäyttöinen ja kuvien tarkkuudelta kohtuullinen, mutta etenkin valoisissa olosuhteissa sillä on ongelmia värien kylläisyyden kanssa. Aurinkoisissa ulko-olosuhteissa kuvista tulee helposti haalean näköisiä ja ylivalottuneita lähes väistämättä. Hämäräkuvissa värintoisto on suhteessa huomattavasti parempi, mutta kuvissa näkyy selvää kohinaa. Kohina on onneksi laadultaan tasaista ja yksiväristä. Uudella iPadilla voi ottaa kuvia myös melko läheltä, mutta aivan viimeisin terävyys jää kuvista puuttumaan. Lopulta kannattaa kuitenkin muistaa, että taulutietokone ei ole kovinkaan sopiva ensisijaiseksi kuvausvälineeksi, joten uuden iPadin kuvausominaisuudet ovat melko riittävät tähän käyttötarkoitukseen.

1080p-videokuvan (30 FPS) laatu on valokuvia paremmalla tasolla ja videota on mahdollista tarkentaa haluttuihin kohteisiin manuaalisesti myös kuvauksen aikana. Liikkuvat kohteet tallentuvat nykimättä ja kuva on pääosin terävää ja väreiltään tasapainoista. Myös kuvanvakautusominaisuus tuntuisi toimivan videokuvauksessa vähentäen tärinöitä.

Käytössä uusi iPad ei tarjoa yllätyksiä, jos käyttäjällä on aiempia kokemuksia edellisten sukupolvien iPadeista. iOS-käyttöjärjestelmän käytettävyys on edelleen huippuluokkaa, mutta tietyiltä osin se alkaisi jo kaivata piristetympää ilmettä. Tämä ei kuitenkaan koske pelkästään iPadia, vaan kaikkia Applen iOS-laitteita. Yleisesti ottaen iPadin ohjelmisto ei tarjoa mitään uutta tai erityistä. Harmillisesti paljon kohuttu Siri-ääniohjaustoiminto ei ole ainakaan toistaiseksi käytettävissä uudellakaan iPadilla.

Peruskäytössä uusi iPad ei erottaudu merkittävästi edukseen suorituskyvyn osalta, vaikkakin on myönnettävä, että laite toimii vielä ehkä hieman entistä liukkaammin, eikä tökkimisiä ole havaittavissa missään kohdassa. Pelikäytössä lisäsuorituskyky on tarpeen jo pelkästään nelinkertaisen pikselimäärän pyörittämisessä, mutta TaskuMuro ei tutustunut iPadiin erityisen syvällisesti pelien puitteissa. Sunspider-selaintestissä uusi iPad sai TaskuMuron kokeiluissa noin 1800 pistettä. Suorituskyvyn kasvuun liittyy myös lämpenemisilmiö, josta on valiteltu netin keskustelupalstoilla. Peruskäytössä (surffaus, sähköposti, kuvien selaus, videokatselu yms.) ei TaskuMuron testikappaleessa havaittu merkittävää lämpenemistä, mutta grafiikkasuorituskykyä vaativilla sovelluksilla ja peleillä laitteen alanurkka lämpeni käsiin tuntuvasti. Lämpeneminen ei ollut häiritsevää, mutta on uskottavaa, että esimerkiksi pidempiaikaisessa kovassa pelirasituksessa lämpötila voi nousta häiritseväksi.

Tehokkaamman GPU:n myötä uuden iPadin akkua on kasvatettu lähes kaksinkertaiseksi (25 vs. 42,5 Wh), jonka voisi luulla vaikuttavan myös akunkestoon positiivisesti. Tekniset uudistukset vaativat kuitenkin veronsa ja käytännössä uuden iPadin akunkesto vaikutti asettuvan hyvin lähelle edellisen sukupolven sekä valmistajan lupausten mukaisia lukemia (9-10 h). Suuremman akkukoon johdosta akun lataamiseen on varattava huomattavasti enemmän aikaa, sillä laturi on edelleen teholtaan 10 wattia. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 5-6 tunnin latausaikoja tyhjästä täyteen ja tällöinkin laitteen on oltava poissa käytöstä. Jos iPadia käyttää latauksen aikana, on latausaika vielä selvästi pidempi.

Uusi iPad on yksi parhaista, ellei paras taulutietokone markkinoilla tällä hetkellä, riippuen käyttäjän tarpeista. Sen tekniset uudistukset ovat merkittäviä, mutta siitä huolimatta ne eivät välttämättä tuo merkittävää parannusta peruskäyttäjän tarpeisiin. Ehkäpä parhaiten parannukset näkyvät kamerassa, jonka laatu on noussut uudelle tasolle. Myös näyttö on merkittävä edistysaskel, mutta sen todellinen hyöty on osittain käyttäjäkohtaista. Uusi järjestelmäpiiri esiintyy edukseen lähinnä peleissä. Lisäksi tuntuu hassulta maksaa yli 500 euroa laitteesta, joka näyttää samalta ja tarjoaa ohjelmistopuolella täysin saman paketin, kuin edellinen malli.

Kannattaako uusi iPad sitten hankkia? Jos minulta kysytään, niin ensimmäistä taulutietokonettaan ostavalle uusi iPad on erittäin harkinnan arvoinen laite. Myös ensimmäisen sukupolven iPadin omistajille uusin versio saattaa olla kannattava ostos, mutta iPad 2:n omistajan kannattaa jo harkita hankintaa kahdesti. Uusi iPad on luokassaan hieno laite ja tekniset päivitykset saattavat kuulostaa houkuttelevilta, mutta silti ainakin itse jäin kaipaamaan enemmän. On ristiriitaista, kuinka uusi iPad edustaa samaan aikaan luokkansa ehdotonta kärkeä, mutta jättää silti tunteen, että jotain jää vielä puuttumaan.

 

Hyvää
  • iOS:n sulava toiminta ja laaja sovellusvalikoima
  • Näyttö
  • Suorituskyky
  • Laadukas rakenne
  • Akunkesto
  • Videokuvan laatu

 

Huonoa
  • Painavampi ja paksumpi kuin iPad 2
  • 4G:n puute Suomessa
  • Ei GPS:ää WiFi-versiossa
  • Tietyiltä osin vanhahtava iOS
  • iTunes-riippuvuus
  • USB:n, HDMI:n ja muistikorttipaikan puute
  • Akun latausaika
  • Sirin ja muutaman muun iPhonen vakiosovelluksen puute