Uusimmat

Näyttötelakka & kamera

24.01.2013 01:56 Juha Kokkonen

 

Näyttötelakka

Näyttötelakka on nimetty PadFone 2 Stationiksi ja etupuolelta se näyttää varsin yksinkertaiselta ja pelkistetyltä laitteelta. Etupuolta peittää kauttaaltaan Corningin Fit-lasi, joka muodostaa näytön ympärille mustat kehykset. Kulmat on pyöristetty ja näyttölasin reunoja kiertää kapea musta muovilista, joka on hitusen lasin pintaa korkeammalla. Laite on peruslaadukkaan tuntuinen, vaikka perusrakenne onkin muovia. Natinoita tai nitinöitä ei ole Stationia väännellessä havaittavissa. Stationin ulkomitat ovat 263 x 180.8 x 10.4 mm ja paino 514 grammaa. Paino on pudonnut edeltäjämallista huimat 30% ja puhelimen kanssa yhteispaino on 649 grammaa, eli vähemmän kuin nykyinen iPad.

Stationin näyttö on siis kooltaan 10,1 tuumaa ja perustuu IPS-paneeliin. Näytön kuvanlaadussa ei ole valittamista, vaikka resoluutio (1280×800) voisi olla tämän kokoluokan ruudussa suurempikin. Asusin mukaan näytön tarkkuus on pidetty tarkoituksella lähellä puhelinosan näytön lukemia, jotta sovellusten sovittaminen näytöltä toiselle kävisi helpommin. Kun sisältöä ei tarvitse muuntaa uuteen kokoon ja jälkiprosessoida säästetään valmistajan mukaan merkittävästi suorituskykyä ja akkua. Näytön värintoisto ja katselukulmat ovat myös varsin hyvät, mutta kirkkautta voisi olla vielä hieman enemmän. Tämän huomaa erityisesti ulkotiloissa ja auringonpaisteessa, vaikka käytettävissä onkin kirkkautta lisäävä Outdoor-tila.

Näytön yläpuolelta löytyy yhden megapikselin kamera videopuheluita varten – sillä pystyy taltioimaan 480p-videota sekä megapikselin kuvia. Kameran vieressä on valoisuussensori.

Taustapuolelta valkoisen mallin Station on helmiäisvalkoista sileäpintaista muovia. Tietyssä valossa helmiäisvärin eri sävyt tulevat näkyviin pinnassa, mutta mattaviimeistelyn ansiosta sormenjäljet eivät erotu kovinkaan helposti. Takakuori on pyöristetty reunoilta loivasti ja jatkuu umpinaisena keskellä sijaitsevaan telakkapaikkaan asti. Keskeltä Stationin alareunaa löytyy samanlainen 13 pinninen MHL-liitäntä, kuin puhelimestakin. Sen kautta onnistuu datayhteys puhelimen ollessa liitettynä sekä telakan sisäisen akun lataus myös ilman puhelinta.

Stationin sisällä lymyilee 5000 mAh (19Wh) akku, jota voi hyödyntää joko puhelimen latauksessa tai tasapuolisena rinnakkaisakkuna Stationia käytettäessä. Asus lupaa 3G-puheajan kasvavan Stationiin liitettynä 16 tunnista jopa 36 tuntiin.

Takakuoren oikeassa reunassa on SonicMaster-kaiuttimen ritilä, jonka takaa löytyvän elementin suunnitteluun Asus kehuu käyttäneensä paljon aikaa. Asusin mukaan elementin koko on 32 % suurempi, kuin kilpailevissa taulutietokoneissa ja lisäksi sen yhteydessä oleva bassokammio on tuplasti suurempi, kuin Samsung Galaxy Tab 10.1:ssä ja 50 % suurempi kuin iPadissa. Kaiutin soi kohtalaisen kovaa ja täydelläkin volyymilla särkemättä, edustaen äänenlaadultaan mobiililaitteiden parempaa päätä. Bassopäästä löytyy jonkinlaista toistoa, mutta se on käytännössä velton kuuloista lätinää oikean pehmeän basson sijaan.

Takakuoren oikeasta ylänurkasta (etupuolelta katsottuna vasen ylänurkka) löytyy lukitus-/virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säätöpainike. Painikkeet ovat hieman pinnasta kohollaan ja niiden tuntuma on hyvä.

Stationin mielenkiintoisin kohta sijaitsee takakuoren keskellä. Kyse on täysin uudistetusta telakkapaikasta, johon PadFone 2 -puhelin sijoitetaan. Telakkapaikka on koristeltu reunoilta metallia imitoivalla muovikehyksellä ja Station on telakan kohdalta noin kuutisen milliä paksumpi. Ensimmäisessä PadFonessa telakkapaikka oli toteutettu muovisen luukun taakse, mutta nyt luukusta on luovuttu ja käytöstä on pyritty tekemään entistä helpompaa.

Asusin kerrotaan kehittäneen PadFone 2:n telakkapaikkaa puolisentoista vuotta. Tärkein tehtävä oli saada puhelin pysymään luotettavasti kiinni avoimessa telakkapaikassa. Tätä varten Asus on toteuttanut telakkapaikan molemmille reunoille kaksi viisihampaista kumitassua, jotka tarraavat kiinni puhelimen kylkiin sopivalla voimalla. Lisäksi toiselta reunalta löytyy myös muovinen jousitettu kytkin ja lopulta puhelin kiinnittyy vielä telakan perällä olevaan liittimeen. Liitin koostuu MHL-osasta sekä sen molemmin puolin sijaitsevista tapeista, joita käytetään puhelimen kytkemiseksi Stationin sisältä löytyviin WLAN- ja matkapuhelinverkkojen antenniin.

Puhelimen liittäminen Stationiin tapahtuu liuttumalla, näyttöpuoli alaspäin ja alaosa edellä. Puhelimen sisään työntämiseen tarvittava voima kasvaa tasaisesti ja lopuksi vaaditaan hieman voimakkaampi loppupainallus, jotta puhelin kytkeytyy telakan liittimeen. Kun telakointi on tapahtunut onnistuneesti, puhelin värähtää ja kuva avautuu Stationin näytölle. Puhelimen telakoiminen on erittäin helppoa ja onnistuu myös sokkona Stationin taustapuolelle katsomatta.

Näyttönäkymän siirtämisestä puhelimesta Stationiin Asus käyttää termiä Dynamic Display Switching. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sovellukset muutetaan automaattisesti sopimaan taulutietokoneen näytöllä käytettäviksi. Omille sovelluksilleen sekä osalle Androidin vakiosovelluksia (kuten sähköposti) Asus tarjoaa lisäominaisuuksia. Lisäksi Asus on varmistanut, että Play Storen TOP100-sovellukset toimivat moitteetta sekä puhelimella että Stationilla. Kuvan siirtymisestä puhelimesta Stationiin on tehty entistä nopeampaa. Asus lupaa viiveeksi yhden sekunnin ja käytännössä kuva siirtyy välittömästi, kun puhelin on kytketty telakkaan näyttäen täysin saman sisällön, kuin puhelimessakin.

PadFone 2:n takakuori jää näkyviin lähes kauttaaltaan ja kamera sekä 3,5 mm ääniliitäntä ovat käytettävissä myös Stationiin kytkettynä. Puhelimen sovitus Stationin telakkaan on erittäin tukevan ja luotettavan oloinen. Stationia voi pitää alassuin ja ravistella voimakkaasti, eikä puhelin liikahdakaan telakassa. Puhelimen irtoamisesta ja vahingossa putoamisesta ei siis tarvitse huolehtia edes Stationin ollessa pystyasennossa tai ylösalaisin.

 

Kamera

PadFone 2:n takakuoren yläosasta löytyvä kamera on varustettu Sonyn valmistamalla 13 megapikselin BSI-sensorilla (4032 x 3224 pikseliä). Sen parina on viiden linssin ryhmästä koostuva automaattitarkenteinen optiikka, jonka F-arvo on 2.4, sekä oma kuvankäsittelyprosessori (ISP). Kameralla onkin mahdollista ottaa täyden resoluution kuvia jopa 100 kappaletta vakuuttavalla kuuden kuvan sekuntivauhdilla. Hämäräkuvausta on avustamassa kameran alapuolella sijaitseva LED-salama.

13 megapikselin valokuvien ohella kameralla on mahdollista tallentaa myös 1080p-videokuvaa 30 FPS nopeudella, 720p-videokuvaa 60 FPS nopeudella sekä 480p-videokuvaa 90 FPS nopeudella.

Asus on muokannut Androidin kuvaussovelluksesta omanlaisensa version, joka tarjoaa tavallista enemmän säätöjä ja ominaisuuksia. Vasemmassa reunassa sijaitseva kuvakerivi tarjoaa pääsyn kameran eri asetuksiin. Ylhäältä alaspäin lueteltuna tarjolla on valinta valo- ja videokuvausasetusten välillä, kuvaustilan valinta (mm. HDR, Panoraama, Yökuvaus), kuvaustehostesuodattimien valinta, kuvatarkkuuden ja -suhteen valinta, valotuksen hallinta ja alimmaisena loppujen asetusten valinta, josta löytyy mm. ISO-arvon säätö sekä lukuisia muita asetuskohtia.

Zoomauspalkki (digitaalinen) on sijoitettu näkymän alareunaan ja sitä operoidaan sivusuunnassa liu’uttamalla. Yläreunassa on puolestaan videokuvan laadusta, GPS-paikannuksen toiminnasta, valokuvien koosta ja muistiin mahtuvien kuvien määrästä kertovat pienet ikonit. Kuvausnäkymän oikean reunan pilariin on sijoitettu kameran valintapainike (etu-/takakamera), salaman asetuspainike, kameran laukaisin, videokuvauksen tallennuspainike sekä kuvagallerian avauspainike.

PadFone 2:n kuvaussovellus on kokonaisuudessaan hyvin toteutettu ja tarjoaa runsaasti toimintoja helppokäyttöisessä muodossa. Usean kuvan ottaminen peräjäljkeen onnistuu viiveettä ja laukaisinpainiketta pohjassa pitäessä kamera nakuttaa otoksia hurjalla kuuden kappaleen sekuntivauhdilla. Kun sormen nostaa laukaisimelta, kamera antaa käyttäjän valita mitkä otetuista kuvista tallennetaan. Tarkennuspisteen valinta onnistuu ruudulta ja kuvan voi ottaa joko ruudun laukaisinpainikkeella tai puhelimen kyljen äänenvoimakkuusnäppäintä painamalla.

Vadelmat - PadFone 2

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

PadFone 2:n 13 megapikselin kamera on TaskuMuron testissä luokassaan ensimmäinen ja onnistuu vakuuttamaan kuvanlaadullaan. Hyvissä ja normaaleissa valaistusolosuhteissa muistiin taltioituu tarkkoja ja värimaailmaltaan luonnollisia kuvia. Kuvien suuri pikselimäärä mahdollistaa myös kuvien rajaamisen jälkikäteen kuvanlaadun merkittävästi kärsimättä. Lähikuvissa kameralla ei pääse erityisen lähelle, sillä optiikka on melko laajakulmainen ja lähin tarkennusetäisyys on noin 10 cm luokkaa.

Hämäräolosuhteissa kuvanlaatu ei yllä suhteessa aivan päiväkuvien tasolle, sillä kuvissa näkyy selvää kohinaa kasvavissa määrin valon vähentyessä. Kohina keskitasoa suurirakeisempaa, mutta onneksi pääpiirteissään melko tasaväristä. Lähempää kuvia tarkastellessa on havaittavissa selviä ohjelmallisen käsittelyn jälkiä. Hyvinä puolina PadFone 2:n hämäräkuvat ovat luokassaan varsin teräviä ja yksityiskohtaisia. Värintoisto on kaksitahoista, sillä heikommat sävyt taittuvat helposti harmaaseen, mutta toisaalta voimakkaammat värit erottuvat kuvissa varsin selvästi. Kokonaisuutena PadFone 2:n kamera tekee myös hämäräolosuhteissa kohtalaisen hyvää, selvästi keskitasoa parempaa jälkeä.

PadFone 2:lla kuvatun videon laatu on niin terävyyden, värintoiston kuin ruudunpäivityksenkin suhteen hyvällä tasolla. Erityisen sulavaa materiaali on, kun se tallennetaan 60 FPS 720p-laadulla. Korkealla ruudunpäivityksellä tallennetut videot eivät toistu hidastettuna, vaan käyttäjän on tehtävä halutessaan hidastus videonkäsittelyohjelmalla. Tarvittaessa valokuvien ottaminen onnistuu täydellä tarkkuudella videokuvauksen ollessa käynnissä.

 

Sisältö

  1. Testissä Asus PadFone 2 - hybridilaitteen toinen sukupolvi
  2. Pakkaus ja oheistarvikkeet & puhelimen ulkoista tarkastelua
  3. Näyttötelakka & kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja lisäsovellukset, suorituskyky & käyttökokemukset sekä huomiot
  5. Yhteenveto