Uusimmat

Testissä Asus PadFone Infinity

28.06.2013 23:50 Juha Kokkonen

Asus julkaisi ensimmäisen PadFone-laitteen viime vuoden helmikuussa MWC 2012 -tapahtuman yhteydessä ja toisen sukupolven malli näki päivänvalon jo viime lokakuussa Milanossa järjestetyssä tilaisuudessa. Molemmat laitteet vierailivat TaskuMuron testissä – ensimmäinen viime vuoden kesäkuussa sekä toinen tämän vuoden tammikuussa – ja niistä molemmat saivat TaskuMuro suosittelee -maininnan. Monille pienenä yllätyksenä kolmannen sukupolven PadFone esiteltiin jo helmikuun lopulla MWC 2013 -tapahtuman yhteydessä Barcelonassa, vaikka edellisen mallin esittelystä oli kulunut vain runsas neljä kuukautta ja laite oli hädin tuskin ehtinyt monille markkinoille. Joissain PadFone 2:n ostaneissa nopea julkaisuaikataulu aiheutti jopa pettymystä.

PadFone Infinityn myynti alkoi Suomessa 20. kesäkuuta ja sen suositushinta on pelkkänä 64 gigatavun muistilla varustettuna puhelimena 699 euroa. Näyttötelakan kanssa laite on myynnissä 32 gigatavun versiona 899 euron suositushintaan ja 64 gigatavun versiona 999 euron suositushintaan. Artikkelin julkaisuhetkellä Muropaketin hintavertailun mukaan 64 megatavun laitteen hinta oli Stationin kanssa edullisimmillaan 890 euroa ja vastaavana 32 gigatavun versiona noin 810 euroa. Tässä artikkelissa tutustutaan tuttuun tapaan laitteen teknisiin ja ulkoisiin ominaisuuksiin, kameran kuvanlaatuun, käyttöjärjestelmään, suorituskykyyn sekä käytännön käyttökokemuksiin.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

TaskuMuron PadFone Infinity -testikappale toimitettiin kahdessa erillisessä pakkauksessa, joista pienemmässä on itse puhelin ja suuremmassa Station-näyttötelakka. Yhdessä myytävät puhelin-Station-paketit ovat kuitenkin samassa pakkauksessa. Pakkausten ulkoasu on aiemmista PadFone-malleista tuttu ja myös keskenään identtinen. Tumman värimaailman keskeltä löytyy tyylikkäät värikuvat laitteista.

Puhelimen pakkauksen sisältöön kuuluu ohjekirjaset, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, micro-USB-kaapeli, verkkovirtalaturi, nappikuulokkeet ja silikonisovitteita kuulokkeisiin.

Ensimmäisenä PadFone Infinityssä huomio kiinnittyy ulkonäköön, joka poikkeaa selvästi edeltäjämalleista. Ensimmäisen ja toisen sukupolven PadFonet olivat hyvin samannäköisiä keskenään, mutta Infinity on muotoiltu eri tyylillä. Etupuolelta sen muotoilu on mennyt geneerisempään suuntaan ja tasaisen lasipinnan, metallisten kylkien sekä pyöristettyjen kulmien yhdistelmä tuo ensimmäisenä mieleen iPhonen. Käytännössä PadFone Infinityä ei kuitenkaan voi mitenkään sekoittaa iPhoneen, sillä kyse on aivan eri kokoluokan laitteesta.

Pyöristetyistä kulmista huolimatta Infinityn muotoilu on varsin kulmikasta ja teräväreunaista, joka jättää varsin teollisen vaikutelman. Laitteen runko- ja takakuorirakenne on alumiinia, joka tekee siitä erittäin laadukkaan ja kestävän tuntuisen. Metallirakenne ulottuu laitteen kylkiin ja aina näytön lasin reunaan asti. Fyysisesti PadFone Infinity onkin yksi vakuuttavimmista älypuhelimista, joita TaskuMuron testipenkissä on vieraillut. Sen rakenne tuntuu erittäin tukevalta, eikä taivu tai nitise lainkaan.

TaskuMuron testiin saapunut yksilö oli väriltään Titanium Gray, mutta valikoimasta löytyy myös Hot Pink ja Champagne Gold. Jälkimmäisten saatavuudesta Suomen markkinoilla ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

Näytön kokoon suhteutettuna PadFone Infinity ei ole mikään erityisen pienikokoinen laite, sillä sen ulkomitat ovat 143,5 x 72,8 x 8,95 mm. Esimerkiksi Galaxy S4:ään verrattuna pituutta on 6,9 mm ja leveyttä kolme millimetriä enemmän, joka on havaittavissa erittäin selvästi. Myös edeltäjämalliin verrattuna erot ovat samaa luokkaa. Paino on puolestaan tämän kokoluokan laitteelle kelvolliset 145 grammaa.

PadFone Infinityn sisällä sykkii Qualcomm Snapdragon 600 -järjestelmäpiiri (APQ8064T), jonka on tuttu myös HTC Onesta ja Galaxy S4:stä. Tässä tapauksessa järjestelmäpiirin neljä Krait 300 -prosessoriydintä toimivat 1,7 GHz kellotaajuudella ja niiden kaverina ovat Adreno 320 GPU sekä kaksi gigatavua LPDDR2 RAM-muistia. Speksit ovat siis samat, kuin HTC Onessa.

Suomessa PadFone Infinitystä on myynnissä 32 ja 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustetut versiot, joista ilman Station-näyttötelakkaa on saatavilla vain 64 gigatavun versio. Muistikorttipaikkaa ei ole, mutta tarjolla olevien muistimäärien voisi olettaa riittävän useimmille käyttäjille. Lisäksi Asus tarjoaa 50 gigatavua pilvitallennustilaa ilmaiseksi kahdeksi vuodeksi. Infinity sisältää LTE-yhteysominaisuudet ja tukee 800, 1800, 2100 ja 2600 MHz:n taajuuksia, eli toisin sanoen kaikkia kolmea Suomen taajuusvaihtoehtoa. LTE-verkossa latausnopeus on maksimissaan 100 Mbit/s ja lähetysnopeus 50 Mbit/s. 3G-verkkoa varten on puolestaan DC-HSPA+-tuki 42 Mbit/s nopeudella. Käytössä on myös 802.11ac kaksitaajuus-WLAN sekä NFC-lähikenttäviestintä.

Puhelimen alaosassa näytön alapuolella on hipaisukytkimillä toteutetut toimintonäppäimet Androidin vakiotyylin mukaisesti. Paluunäppäin tosin sijaitsee vasemmassa reunassa, joka vaatii hieman totuttelua oikeakätiseltä käyttäjältä. Näppäimet on taustavalaistu valkoisiksi ja niiden sijainti alareunaan nähden on käytettävyyden kannalta kohtalainen. Keskellä näppäinten alapuolella on huomaamaton harmaa Asuksen logo.

Keskeltä puhelimen alapäätyä löytyy MyDP-portti (Mobility DisplayPort), joka toimii micro-USB 2.0 -liitäntänä sekä 1080p 60 FPS -videoulostulona lisävarusteena myytävän adapterin avulla. MyDP mahdollistaa kaksinkertaisen siirtonopeuden MHL-standardiin nähden. USB-liitäntä tukee myös OTG- ja Host-ominaisuuksia. Micro-USB-liitin istuu puhelimeen jämäkästi, toisin kuin edeltäjämallin löysään MHL-liitäntään. MyDP-portin molemmin puolin on lisäksi pyöreät liitännät, joita käytetään antennin laajentamisessa Station-telakan puolelle. Liitäntöjen vasemmalla puolelle sijaitsee pieni reikä mikrofonia varten.

Moni ei välttämättä edes huomaa koko asiaa, mutta laitteen alapääty on alumiinin sijaan muovia, jolla on varmistettu antennisignaalien ongelmaton vastaanotto. Muoviosa on kuitenkin toteutettu fiksusti, eikä se pilaa laatuvaikutelmaa tai heikennä rakenteen tukevuutta.

Infinityn etupuolesta valtaosa on viiden tuuman Super IPS+ LCD -näytön peittämä. Näytön tarkkuus on huimat 1080×1920 pikseliä (441 PPI) ja se perustuu Sharpin LTPS-tekniikkaan (Low Temperature Poly-silicon). Kyseessä on selvä parannus edeltäjän 720p-näyttöön nähden ja samalla kilpailukykyinen toteutus markkinoiden muiden high-end-mallien ratkaisuiden rinnalla. Näyttö on suojattu Corningin Gorilla Glass -lasilla, joka ylettyy aivan etupuolen reunoille asti. Lasi on hieman kohollaan laitteen rungosta, joten sen reunoilla on pieni kulma, joka tuntuu myös sormessa. Tyrkyllä olevan lasin voisi ainakin teoriassa kuvitella olevan herkempi vaurioitumaan esimerkiksi puhelimen pudotessa maahan. Näytön sivuilla on melko leveät noin neljän millimetrin reunakaistaleet, jotka osaltaan lisäävät myös puhelimen leveyttä.

Kuvanlaadultaan näyttö tarjoaa hyvää katseltavaa, mutta ei aivan pärjää kaikilta osin HTC:n ja Samsungin malleissaan käyttämille 1080p-näytöille. Infinityn näytön värintoisto on luonnollista ja kontrasti hyvällä tasolla. Myös kirkkautta löytyy tarvittaessa varsin hyvin, vaikkakin auringonpaisteessa näkyvyys ei ole aivan yhtä hyvä kuin kilpailijoissa. Halutessaan käyttäjä voi kytkeä päälle Outdoor-tilan, jolloin kirkkaus nousee 400 nitsiin. Myöskään katselukulmissa ei ole valittamista. Kuvan tarkkuus on luonnollisesti 1080p-resoluution myötä suorastaan huikaisevalla tasolla, eikä ihmissilmä tarvitse normaalilta katseluetäisyydeltä yhtään enempää.

Näytön yläpuolelle jäävä lasikaistale on toteutettu varsin ilmeettömästi ja ainoa pinnasta erottuva yksityiskohta on metallinkiiltoinen kuulokkeen koriste. Kuulokkeen oikealla puolella sijaitsevat mustaan taustaan sulautuneina etäisyys- ja valoisuusanturit ja vasemmalla puolella puolestaan OmniVision OV2722 -sensoria käyttävä kahden megapikselin etukamera f2.0-optiikalla ja automaattitarkennuksella. Etukamera pystyy myös taltioimaan 1080p-videokuvaa 30 FPS:n päivitysnopeudella.

Laitteen vasen kylki on umpinainen lukuun ottamatta yläosaan sijoitettua SIM-korttipaikkaa, joka on tarkoitettu uusille nano-SIM- eli 4FF-kokoisille korteille. 4FF-kortti lanseerattiin viime vuonna ja se on kooltaan 12,3 × 8,8 × 0,67 mm, eli noin 15 % pienempi, kuin edeltäjänsä micro-SIM. Infinity on iPhone 5:n jälkeen ensimmäinen puhelin, joka käyttää uutta 4FF-kokoista korttia. Infinityn korttikelkka on valmistettu alumiinista ja sen irrottamiseen tarvitaan mukana toimitettavaa työkalua tai muuta vastaavaa ohutta apuvälinettä.

PadFone Infinityn takakuori on kauttaaltaan kaksoisanodisoitua lentokonealumiinia, toisin kuin edeltäjämallien Zen-kehäkuvioidut muovitakakuoret. Kuori on umpinainen ja viimeistelty erittäin tyylikkäästi ja laadukkaan tuntuisesti harjatulla pitkittäissuuntaisella pintakuvioinnilla. Loivasti kaareva takakuori tuntuu sormeen hieman matalta ja sen reunat on pyöristetty pitkiltä sivuilta niin, että aivan reunalta mitattuna laitteen paksuus on 6,3 mm. Rakenne on ns. unibody, eli se ei ole tarkoitettu käyttäjän avattavaksi.

Takakuoren alaosassa on pieni muovinen vaakaura, joka jatkuu keskeltä pystysuorassa PadFone-logoon asti. Metallipinnan halkaisevan uran tarkoituksena on parantaa antennisignaalia ja PadFone-logo toimii NFC-lähikenttäviestinnän antennina. Logoksi naamioidun antenniratkaisun kerrotaan olevan suojattu patentilla.

Takakuoren yläosa on yhtä tasaista pintaa pyöreää kiiltäväreunaista kameran linssiä sekä pyöreää LED-salamaa lukuun ottamatta. Takakuoren alla lymyilee 2400 mAh Li-polymeeriakku, joka tarjoaa valmistajan mukaan jopa 410 tunnin valmiusajan, 19 tuntia puheaikaa, 6,5 tuntia nettiselausta tai 9 tuntia videotoistoa. Akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä. Yläpääty on alapäädyn tapaan valmistettu muovista, mutta sitä ei huomaa, jos asiaan ei kiinnitä erityistä huomiota. Kaikki fyysiset painikkeet on sijoitettu puhelimen oikean kyljen yläpuoliskoon. Ylimpänä sijaitsee kapea aukko, jonka takana on puhelimen kaiutin. Kaiuttimen tuottama ääni on älypuhelimille tyypillisesti diskanttipainotteinen, mutta sen saa säädettyä varsin lujalle. Kaiuttimen alapuolella sijaitsevat virta-/lukituspainike sekä äänenvoimakkuuden säätöpainike. Painikkeet ovat alumiinia ja hieman kohollaan kyljen pinnasta. Niiden tuntumassa ei ole valittamista.

 

PadFone Infinity Station -näyttötelakka

Aivan kuten aiempienkin PadFone-mallien kohdalla, myös Infinityn tapauksessa olennainen osa kokonaisuutta on Station-näyttötelakka, joka tässä tapauksessa on nimetty PadFone Infinity Stationiksi. Se toimitetaan omassa pakkauksessaan, sillä PadFonen puhelinosaa myydään myös erikseen. Pakkaus on kuvitettu samaan tapaan puhelimen pakkauksen kanssa, mutta sen sisältö on varsin laihanlainen. Itse Stationin ohella pakkauksen sisältä löytyy vain pikaohjeet ja takuutiedot. Vaikka testikappaleen mukana ei toimitettu Stationin suojakoteloa, kuuluu se myyntiversion toimitussisältöön.

Station-näyttötelakka on kooltaan 264.6 x 181.6 x 10.6 mm ja painaa 532 grammaa. Puhelin telakoituna yhteispainoksi muodostuu 677 grammaa, eli 15-25 grammaa enemmän, kuin iPad. PadFone 2:een nähden kokonaispano on kasvanut 28 grammaa, joka selittyy parantuneilla teknisillä ominaisuuksilla. Stationista löytyy 10,1 tuumainen näyttö, 5000 mAh (19 Wh) Li-polymeeriakku, kaiutin, micro-USB-liitäntä sekä 1,2 megapikselin etukamera. Telakan akkua voi käyttää tarvittaessa puhelimen akun lataamiseen.

Muotoilultaan Station on etupuolelta varsin pelkistetty, samaan tapaan edeltäjämallien kanssa. Etupuolta peittää reunasta reunaan suojalasi, jonka reunat ovat väriltään mustat. Vasemmassa yläkulmassa on pieni Asuksen logo ja keskellä yläreunaa pieni etukameran aukko. Etukameran tarkkuus on yksi megapikseliä ja se tuottaa keskinkertaista jälkeä.

Tärkein uudistus on kuitenkin Super IPS+ -näyttö, jonka tarkkuus on 1920×1200 pikseliä. Stationin näytön tarkkuus on siis kasvatettu HD:sta (1280×800) FullHD:ksi, joka onkin ollut toivomuslistalla jo TaskuMuron aikaisemmissa PadFone-artikkeleissa. Tarkkuuden kasvamisen huomaa ensisilmäyksellä ja myös muilta osin kuvanlaatu on miellyttävällä tasolla. Värit toistuvat luonnollisesti, mutta kirkkaus jättää hieman parantamisen varaa kirkkaammissa olosuhteissa. Kirkkauden automaattisäätö tuntuu pitävän tasoa hieman turhan matalalla ja parempi lopputulos saavutetaankin manuaalisäädön avulla.

Taustapuoli on valmistettu muovista ja se on pinnoitettu kumimaisella materiaalilla. Oikean käden puolelta löytyy 18 mm kaiutinelementti ja micro-USB-liitäntä, kun taasen vasemman käden puolella on mikrofoni sekä äänenvoimakkuuden säätöpainike. Kaiutin tuottaa voimakkaan ja taulutietokoneiden mittapuulla varsin hyvänlaatuisen äänen. Virta/lukituspainike on puolestaan vasemman käden puolella laitteen päällä.

Puhelimen telakkapaikka on toteutettu samaan tapaan, kuin PadFone 2:ssa. Siitä huolimatta se ei kuitenkaan ole yhteensopiva PadFone 2:n puhelimen kanssa. Keskellä lyhyempien sivujen suuntaisesti sijaitsevan telakkapaikan kohdalta Station on hieman paksumpi kuin reunoilta. Telakkapaikan sisäreunoilta löytyy sahalaitaiset kumitassut, jotka pitävät puhelimen tukevasti kiinni telakassa. Telakkapaikan pohjalla sijaitsee MyDP-liitäntä, jonka kautta kulkee kuva ja virta puhelimen ja telakan välillä. Lisäksi MyDP-liitännän ympärillä on tapit, jotka laajentavat puhelimen antennin Stationin sisälle.

Puhelin telakoidaan Stationiin liu’uttamalla sisään telakkapaikkaan toisen pitkän sivun puolelta. Toimenpide onnistuu sujuvasti ja telakkapaikan reunoilla olevat kumityynyt antavat sopivan vasteen puhelinta työnnettäessä. Loppuvaiheessa on selvästi havaittavissa, kuinka puhelin kytkeytyy telakkapaikan liittimiin ja samalla se myös ilmoittaa onnistuneesta telakoinnista värähtämällä. Telakointi on tehty niin helpoksi, että puhelimen saa paikalleen myös puolihuolimattomasti ja ”sokkona”.

Puhelin istuu varsin tukevasti telakkapaikkaan, eikä irtoa, vaikka Stationia ravistelisi ylösalaisin. Puhelimen takakuori jää lähes kokonaan näkyviin ja sen takakamera sekä kuulokeliitäntä jäävät käytettäviksi. PadFonen DynamicDisplay-ominaisuus, eli kuvan siirtyminen puhelimen näytöltä Stationin näytölle, toimii vähintäänkin yhtä sujuvasti, kuin PadFone 2:ssa. Toisin sanoen kuva näkyy taulutietokoneessa lähes välittömästi. Puhelimen ollessa telakoituna Stationin akkua voi käyttää halutessa puhelimen lataamiseen. Vaaka-asennossa pideltäessä Stationin keskellä sijaitsevasta puhelimesta ei ole mitään haittaa, mutta Stationin ollessa pystyasennossa painopiste ei ole aivan optimaalinen ja myöskään keskiosan kohouma ei ole välttämättä käsille optimaalisessa paikassa.

 

Sisältö

  1. Testissä Asus PadFone Infinity
  2. Kamera, käyttöjärjestelmä, käyttökokemukset ja yhteenveto