Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

05.01.2018 15:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Asus on valinnut Zenfone 4 -sarjan pääpintamateriaaliksi lasin, jota on puhelimessa niin etu- kuin takapuolella. Laitteen sivuja kiertää tutuksi tullut alumiinista valmistettu runko.

Lasi ei materiaalina ole kaikkien mieleen, mutta Zenfone 4:ssä se luo laitteelle viimeistellyn ulkoasun. Lasipinta tarjoaa myös paremman pidon alumiiniin verrattuna; Zenfone 4:n käsittely yhdelläkin kädellä oli helppoa ja turvallista.

Puhelimen fyysiset mitat ovat 155,4 x 75,2 x 7,7 millimetriä, mikä edustaa varsin tavanomaista kokoluokkaa. Painoa puhelimella on kohtuulliset 165 grammaa.

Zenfone 4:n etupuoli koostuu pääosin 5,5-tuumaisesta, IPS LCD -tekniikkaan pohjautuvasta näytöstä, jonka resoluutio on Full HD eli 1920 x 1080 pikseliä. Näytön ala- ja yläpuolella on kohtuullisen kookkaat kaistaleet, jotka alkoivat jo loppuvuodesta 2017 tuntua hieman vanhahtavilta.

Näytön alle on sijoitettu puhelimen sormenjälkitunnistin, joka toimii myös laitteen koti -painikkeena. Sormenjälkitunnistimen vasemmalta puolelta löytyy Androidin takaisin -navigointinäppäin ja tunnistimen oikealla puolella äskeiset sovellukset -painike, jotka on toteutettu kapasitiivisina painikkeina.

Näytön yläpuolella sijaitsee laitteen etukamera, sekä etäisyydentunnistin sekä laitteen kuuloke, joka toimii myös laitteen toisena stereokaiuttimena.

Laitteen takakannesta löytyy Zenfone 4:n erikoisuus eli sen tuplakamera jonka apuna on kaksisävyinen tupla-LED-salamavalo.

Muilta osin takakansi on pelkistetty, mutta takakannessa löytyvään Asuksen logoon on tehty valoa eri suuntiin taittava efekti, joka on tuttu myös aikaisemmista Asuksen Zenbook-ultrakannettavista.

Laitteen oikealta sivulta löytyy puhelimen virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet.

Virtapainikkeen osalta olisi toivonut, että painikkeen pintaa olisi hiukan karhennettu, jolloin sen löytyminen myös pimeässä ympäristössä olisi helpompaa. Myös virtapainikkeen painallustuntuma on hiukan heikohko ja kunnollista palautetta ei painalluksesta saa. Samaa ongelmaa ei esiinny äänenvoimakkuuspainikkeissa.

Puhelimen ylälaidasta löytyy laitteen toinen mikrofoni, mutta muuten ylälaita on jätetty tyhjäksi. Vasemmasta sivusta löytyy SIM-korttipaikka, johon on mahdollista sijoittaa 2 nano-SIM-korttia tai yksi SIM- ja yksi mikroSD-muistikortti. Puhelimen alareunassa sijaitsee nykyisin jo osassa laitteissa harvinainen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, USB-C-tyypin latausportti sekä laitteen toinen stereokaiutin.

Zenfone 4:n sisällä hyrrää Qualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 630 -sarjan suoritin, jonka parina on neljä gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota voi kasvattaa uhraamalla toisen SIM-korttipaikan mikroSD-muistikortille. Puhelimesta on myös tietyillä markkinoilla saatavilla Snapdragon 660 -suorittemalla varustettu versio. 4G LTE -modeemi pystyy maksimissaan 600 megabitin sekuntinopeuksiin (kategoria 12, 3CA). Asus on Zenfone 4:ssä siirtynyt käyttämään uutta Bluetooth 5.0 -piiriä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat