Uusimmat

Yhteenveto

05.01.2018 15:00 Juha Uotila

Yhteenveto

Asus Zenfone 4 osoittautui tutustumisjakson aikana positiiviseksi yllätykseksi. Siitä huolimatta laitteella ja Asuksella on kuitenkin edessään kivikkoinen tie, johtuen laitteen kanssa tehdyistä valinnoista.

Asus Zenfone 4 tarjoaa täysin riittävän raudan peruskäyttöä ajatellen, mutta himopelaajille laitetta ei voi suositella, varsinkaan grafiikkaraskaiden pelien osalta. Yleiskäytössä Snapdragon 630 -piiri tarjoaa kuitenin Asuksessa hyvän akunkeston.

Zenfone 4:n päämyyntivaltti on kuitenkin sen tuplakamera, johon koko Zenfone 4 -sarja pohjautuu. Laitteen pääkamera pystyykin tuottamaan oikein mukavaa jälkeä hyvissä valaistusolosuhteissa. Takakameran ongelmat ovatkin sen 120 asteen laajakulmaversiossa, jonka kahdeksan megapikselin tarkkuus on auttamattomasti liian vähän. Lisäksi laajakulmakameran kenno on huomattavasti pääkameran vastaavaa heikompi myös teknisesti. Olisikin toivonut, että myös laajakulmakamera olisi varustettu hiukan paremmalla ja tarkemmalla kennolla. Laajakulmaisella kameralla otetut kuvat ovat puhelimen ruudulta katsottaessa näyttäviä, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa, että sensorin paukut yksinkertaisesti loppuvat kesken.

Zenfone 4:llä on kuitenkin kaksi isompaa ongelmaa, joihin Asuksen tulee löytää ratkaisu, nimittäin laitteiden hinnoittelu ja bränditunnettuus.

Zenfone 4:n osalta hinnoittelussa on tehty raju päätös ja laite on hinnoiteltu suoraan samaan hintaluokkaan kuin esimerkiksi OnePlus 5T tai Huawein Honor 9. Molemmat suorat kilpakumppanit tarjoavat täysin eri teholuokassa olevat sisuskalut sekä suorituskyvyn, eikä Asuksen kameraratkaisukaan pysty tarjoamaan mitään merkittävää etua kilpakumppaneihin verrattuna.

Toinen ongelma liittyy Asuksen tuotemerkkiin puhelimissa. Sitä ei missään nimessä voi vielä pitää brändinä, joka tunnettaisiin Suomessa puhelimistaan. Asus nauttii kuitenkin Euroopassa vahvaa jalansijaa, joten tuotemerkin tunnettavuus voi parantua nopeastikin, kuten OnePlus on todistanut.

Asusta voi kuitenkin kehua siitä, että Zenfone 4 -mallisarja kattaa koko hintahaitarin aina halvoista laitteista aina ylimpään lippulaivahintaluokkaan. Helppoa markkinoiden valloittaminen ei tule olemaan, vaikkei kokeiltu Zenfone 4 mitenkään huonoksi puhelimeksi osoittautunutkaan.

Hyvää:

  • Puhelimen design ja istuvuus käteen
  • Pääkamera tuottaa hyvänlaatuista kuvaa hyvässä valaistuksessa
  • Akkukesto
  • Päivitykset ja päivitysnopeus varauksella
  • Laadukkaat stereokaiuttimet
  • Näytön laatu ja kirkkaus

Huono:

  • Hinta
  • Hintaluokassaan heikot tekniset ominaisuudet verrattuna kilpailijoihin
  • Laajakulmakameran tuottama laatu
  • Raskaasti kustomoitu ZenUI ei kaikkien mieleen
  • Tupla- ja erikoissovelluksia löytyy useita kappaleita
  • Asuksen tunnettavuus puhelinmarkkinoilla Suomessa

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat