Kamera ja kuvanlaatu, Android Lollipop, Käyttökokemukset ja huomiot

24.03.2015 02:16 | Juha Kokkonen

 

Kamera ja kuvanlaatu

Nexus 6:n kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja se on varustettu melko poikkeuksellisella salamaratkaisulla, joka on nähty myös Moto X -puhelimessa. Kameralinssin ympärillä sijaitsee läpinäkyvä kehä, jonka vasemman- ja oikeanpuoleisesta reunasta löytyy LED-valot. Valitettavasti salama ei toimi käytännössä aivan rengassalaman tavoin, mutta tarjoaa siitä huolimatta tavallista paremman lisävalaistuksen hämäräolosuhteisiin.

13 megapikselin kamera perustuu Sonyn IMX214 -kuvasensorista, joka on tuttu myös monesta muusta puhelimesta. Sensorin koko on 1/3,06 tuumaa ja pikselikoko 1,12 mikrometriä. Kamerakennon parina on f2.0-objektiivi, josta löytyy optinen kuvanvakain. Videokuvaa kameralla on mahdollista tallentaa 4K-tarkkuudella 30 FPS:n päivitysnopeudella.

Androidin vakiokamerasovellus on uudistunut Lollipopin myötä ja samalla käyttöliittymän ulkoasu on hieman muuttunut KitKatin ajoista. Suuresta sinisestä kamerapainikkeesta on luovuttu ja se on korvattu simppelillä kameraikonilla (itse asiassa koko oikean reunan palkki toimii painikkeena). Näkymän oikeasta laidasta keskelle pyyhkäisemällä aukeaa otettujen kuvien galleria. Pika-asetusvalikon painike ei sijaitse enää kamerapainikkeen yläpuolella, vaan se on siirtynyt aavistuksen vasemmalle kuvausnäkymän ylänurkkaan. Sen sisältöön lukeutuu kameran valinta (etu/taka), salama-asetus, HDR+-tila, kuvausristikko, ajastin ja valotuksen kompensointi.

Eri kuvaustilat tulevat puolestaan näkyviin ruudun vasemmasta laidasta keskelle pyyhkäisemällä. Tavallisen kuvaustilan lisäksi tarjolla on videokuvaustila, panoraamatila, Photo Sphere -tila sekä uusi Linssin sumennus -tila, joka sumentaa taustan alle 2 metrin päässä sijaitsevan kohteen takaa. Kuvaustilavalikon ollessa auki oikeassa ylänurkassa näkyy myös lisäasetusvalikon hammasratas. Suoranaisia manuaalisäätöjä tai RAW-kuvausta ei kamerasovelluksesta löydy, vaikka nykyinen Android-versio sellaiset mahdollistaisikin.

Kuvaustiloista Panoraama mahdollistaa jopa 360-asteen otosten taltioimisen. Kuvaosien liittäminen sujuu puhelimelta varsin hyvin, mutta myös pieniä vinksahduksia kuvasaumoissa on ajoittain havaittavissa (MALLIKUVA). Pystyasennossa otettaessa kuvien korkeudeksi tulee noin 2500 pikseliä (hieman kuvasta riippuen) ja lopputuloksena on parhaimmillaan noin 30 megapikselin kokoympyrän otoksia.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Nexus 6:n kamera käynnistetään joko lukitusnäkymän oikeasta reunasta keskelle pyyhkäisemällä tai kamerasovelluksen kuvakkeesta. Sovelluksen käynnistymisessä on pieni runsaan sekunnin viive. Tarkennus tapahtuu varsin luotettavasti ja pääosin ripeästi, vaikkakaan ei aivan yllä markkinoiden nopeimpien tasolle. Kuva tallentuu välittömästi laukaisinta painettaessa ja kamera on lähes viiveettä valmis ottamaan seuraavan otoksen. HDR+-tilassa kamera kuitenkin miettii noin 1,5-2 sekuntia kuvan ottamisen jälkeen. Sarjakuvausmahdollisuutta ei ole, mutta kuvia on mahdollista napsia melko nopeasti laukaisinta näpyttämällä.

Hyvissä valaistusolosuhteissa Nexus 6 tekee varsin hyvää jälkeä. Kamera taltioi teräviä, väreiltään luonnollisia ja melko yksityiskohtaisia kuvia, jonka detaljeissa on kuitenkin havaittavissa pientä puuroutumista kohinanvaimennuksesta johtuen. Dynamiikka on kamerapuhelimien parempaa keskiluokkaa ja läheltä tarkasteltaessa kuvissa on havaittavissa hienoa tasaista kohinaa, joka ei ole kuitenkaan missään nimessä häiritsevää. HDR-kuvissa (MALLIKUVA) värit ovat ajoittain havaittavasti ylikorostuneita ja läheltä tarkasteltuina yksityiskohdat ovat prosessoituja, mutta lopputulos ei kuitenkaan yleensä ole häiritsevän epäluonnollisen näköinen.

Valaistuksen heikentyessä myös Nexus 6:n kameran heikkoudet astuvat esiin. Kun kuvausolosuhteissa on tarjolla heikosti valoa, myös lopputuloksesta tulee selvästi pimeämpi kuin markkinoiden parhailla kamerapuhelimilla otettuna. Yleisen pimeyden ohella kuvien yksityiskohdat sumenevat tasatahtiin valon määrän vähentyessä ja myös värimaailmasta hiipuu elävyys. HDR+-kuvaustilan on selvästi ajateltu ajavan myös hämäräkuvaustilan virkaa, sillä sen avulla kuvista saa havaittavasti valoisampi ja värintoistoltaan eläväisempiä (MALLIKUVA). Optisesta kuvanvakaimesta huolimatta kamera käyttää hämärässä usein sen verran pitkiä valotusaikoja, että käsi kannattaa kuvatessa pitää mahdollisimman vakaana.

Nexus 6 taltioi videokuvaa parhaimmillaan korkealla 4K-tarkkuudella (3840 x 2160) ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Videokuva on terävää ja erittäin yksityiskohtaista. Värintoisto on eläväistä ja ruudunpäivitysnopeus varsin sulavaa. Dynamiikassa on vielä tietyissä tilanteissa aavistuksen parannettavaa. Optinen kuvanvakain eliminoi mukavasti pahimmat tärähdykset videoista. Jos 4K-video tuntuu omiin tarpeen kohtuuttoman tarkalta, on mahdollisuutena käyttää myös 1080p- tai 720p-tarkkuuksia.

 

Android 5.0 Lollipop

Nexus 6 oli viime vuoden lopulla ensimmäinen Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmällä varustettu laite (yhdessä Nexus 9:n kanssa), mutta kuluvan vuoden alkupuolella myös useimmat suuret älypuhelinvalmistajat ovat jo saaneet julkaistua päivityksen huippumalleilleen. Nexus 6:n erona useimpiin kilpailijoihin nähden on kuitenkin Androidin vakioversio, joka on etenkin monen älypuhelimiin tarkemmin perehtyneen käyttäjän erityisarvostuksessa. Koska kyseessä on Googlen oma puhelinmalli ja vakio-Android, saa Nexus 6 myös päivitykset edeltäjiensä tapaan aivan ensimmäisessä aallossa. Android 5.1 -päivitys on jo jakelussa Nexus 6:lle ja uusissa laitteissa saattaa olla (valmistusajankohdasta riippuen) valmiiksi sisällä 5.1-versio.

Lollipopin tärkeimpiä uudistuksia ovat täysin uudistettu Material Design -muotokieli sekä käyttäjälle näkymättömissä oleva ART-suoritusympäristö (Android Runtime) ja natiivi 64-bittisyyden tuki. Tarkemman esittelyn ja kommentit Android Lollipopin uudistuksista voit lukea TaskuMuron erillisestä artikkelista seuraavan linkin takaa:

Käyttökokemukset ja huomiot

Nexus 6 vieraili TaskuMuron käytännön ympärivuorokautisessa käyttötestissä helmikuussa parin viikon ajan. Laite toimi testissä moitteetta ja ilman mitään rauta- tai ohjelmistotason ongelmia.

Kädessä Nexus 6 tuntuu varsin hyvälle, kiitos onnistuneesti muotoillun takakuoren. Aivan täysiä pisteitä ei käyttömukavuudesta kuitenkaan ropise, sillä alumiinirungon takareunat ovat hieman kulmikkaat pienistä viisteistä huolimatta. Käyttöergonomian suhteen laitteen suuri koko aiheuttaa luonnollisesti omat ongelmansa. Sujuva käyttö yhdellä kädellä on lähes mahdotonta, eikä hommaa helpottamassa ole ohjelmistopohjaisia avustimia, kuten reunaan painotettua näppäimistöä. Onkin hieman erikoista, ettei kyseisiä toimintoja ole sisällytetty vieläkään vakio-Androidiin. Puhelimen oikean kyljen painikkeet ovat melko hyvin sormien ulottuvilla, mutta lukituspainikkeen luonnollisempi sijainti olisi äänenvoimakkuuspainikkeiden alapuolella.

Kuten muidenkin kuuden tuuman älypuhelimien tapauksessa, myös Nexus 6:n säilyttäminen ja kuljettaminen tiukempien housujen etutaskussa ei suju aina aivan ongelmitta. Jos taskut eivät ole erityisen syvät, jää puhelimen ylänurkka helposti pilkottamaan ulos taskusta. Istuessa (erityisesti autossa) puhelin saattaa jäädä painamaan ikävästi nivuseen ja sen uittaminen ulos tiukemmista taskuista on hankalaa. Koska laite on muotoiltu etupuolelta lähes symmetriseksi, saattaa sen ottaminen taskusta oikeassa asennossa olla aluksi hankalaa. Tehtävää kuitenkin helpottaa sormikopelolla tunnettavissa oleva takakamera sekä sen alapuolella sijaitseva kuoppa. Kuivissa käsissä Nexus 6 saattaa tuntua hieman liukkaalta, mutta ainakaan allekirjoittanut ei havainnut ongelmia lipsumisen suhteen. Tummansinisen version takakuori osoittautui testeissä melkoiseksi sormenjälkimagneetiksi, jossa rasvajäljet näkyvät parin päivän käytön jälkeen melko inhottavasti.

Jokapäiväisen käytön kannalta maininnan arvoisena ominaisuutena Nexus 6 on varustettu uudella ambient-näyttö-toiminnolla, joka käytännössä aktivoi lukitusnäkymän mustavalkoisessa tilassa, kun käyttäjä nostaa puhelimen pöydältä. Näin käyttäjä näkee nopeasti saapuneet ilmoitukset koskematta lukituspainikkeeseen tai käynnistämättä näyttöä erikseen. Jos ambient-näytössä on havaittavissa uusia ilmoituksia, voi käyttäjä herättää puhelimen tuplanäpäyttämällä näyttöä. On kuitenkin harmillista, ettei näyttöä voi herättää tuplanäpäyttämällä suoraan, vaan puhelin on ensin nostettava ilmaan ambient-näytön herättämiseksi. Käytännössä ambient-näyttö osoittautui näppäräksi, mutta myös pelkkää tuplanäpäytysmahdollisuutta jäi ajoittain kaipaamaan.

Testasimme käytössä myös Android Lollipopin mukanaan tuomaa kasvojentunnistusta ja paikkatietoa hyödyntävää näyttölukitusta, joka tuntui toimivan kodin WLAN-verkon osalta hyvin, mutta käyttäjän kasvojen osalta hyvin vaihtelevasti. Kasvojen onnistuneeseen tunnistukseen tarvittiin useimmiten hyvin valaistu ympäristö, tai muutoin käyttäjän oli tyydyttävä syöttämään salasana. Luotettuna laitteena käytetyn auto-handsfreen avulla lukituksen ohittaminen toimi myös mainiosti.

Muokkaamaton Android Lollipop -käyttöjärjestelmä pyörii Nexus 6:lla erittäin sulavasti ja nopeasti. Käyttöliittymän toiminnan osalta kyseessä on eittämättä yksi nopeimmista, ellei jopa nopein Android-puhelin markkinoilla. Totesimme asian vertailemalla Nexus 6:tta rinnakkain kilpailevien markkinoilta löytyvien Android Lollipop -älypuhelimien kanssa.

Testasimme Nexus 6:n suorituskykyä myös joukolla yleisimpiä synteettisiä testisovelluksia. Niiden perusteella Nexus 6 kuuluu vielä pienen hetken markkinoiden kirkkaimpaan kärkeen, kunnes ensimmäiset Snapdragon 810 -piirilliset laitteet saapuvat Suomessa kauppoihin. Kovemmassakin rasituksessa Nexus 6:n takakuori ja metallirunko lämpenivät hyvin maltillisesti. Testeissä verrokkina käytimme Snapdragon 805 -piiriä käyttävää Samsung Galaxy Note 4 -puhelinta, johon verrattuna Nexus 6 pärjäsi erinomaisesti. Kirjasimme ylös seuraavat tulokset (suluissa verrokki):

 • SunSpider 1.0.2 827,8 ms (358,5)
 • Kraken 1.1 5941,9 ms (5382,9)
 • Vellamo 3.1 (Browser/Multicore/Metal): 3759/1701/1588 (3366/1896/1832)
 • AnTuTu 5.5 53174 (47295)
 • Geekbench 3 1053/3256 (1110/3288)
 • PCMark 4147 (-)
 • Basemark OS II 1330 (1318)
 • Basemark X 1.1 medium 30471 (24172)
 • GFXBench: T-Rex 1080p offscreen 39 FPS (42,6), Manhattan 1080p offscreen 19 FPS (18,5 FPS)
 • 3DMark Unlimited 23543 (19780)

Nexus 6
Nexus 6:n 3220 mAh akku saattaa vaikuttaa numeroiden valossa melko kookkaalta, mutta käytännössä tilanne akunkeston kanssa ei ole aivan yhtä ruusuinen. Testijakson aikana päivän käytön (klo 08-24) jälkeen akkua oli keskimäärin jäljellä noin 25-55 %. Haarukka eri päivien välillä oli suurempi kuin keskimäärin testaamissamme puhelimissa ja huomasimme jäljellä olevan varauksen määrän korreloivan käänteisesti näytön päälläoloajan suhteen. Kun akkua oli vähän jäljellä, oli näytön osuus kulutuksesta noin 25 % ja kun akkua oli jäljellä yli puolet, oli näytön osuus vastaavasti noin 10 %. Testijakson myötä tulikin selväksi, että kuuden tuuman QHD-näyttö on melkoinen energiasyöppö, joka tekee melkoisen lommon Nexus 6:n akunkestoon. Vain kerran Nexus 6:lla selvittiin yhdellä latauksella niukasti kahden päivän yli ja pariin otteeseen puhelin piti kytkeä laturiin kesken toisen päivän. Testijaksolla puhelimen käyttö sisälsi pääosin teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, lyhytjaksoista nettiselausta, satunnaisia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

 

Sisältö

 1. Testissä Google Nexus 6
 2. Ulkokuori ja tekniset ominaisuudet
 3. Kamera ja kuvanlaatu, Android Lollipop, Käyttökokemukset ja huomiot
 4. Loppuyhteenveto