Uusimmat

Kamera

27.11.2015 12:16 Juha Kokkonen

nexus6p_9

Takakamera on siis sijoitettu kiiltäväpintaisen Gorilla Glass 4 -suojalasin taakse takakuoren yläosaan yhdessä kahden laajaspektrisen ledin (CRI-arvo 90) sekä lasertarkennuksen sensorin kanssa. Kamera perustuu Sonyn IMX377 -kuvakennoon, joka on tyypiltään 1/2,3 tuumaa ja jonka pikselikoko on poikkeuksellisen suuri 1,55 mikrometriä. Kameran tarkkuus on 12,3 megapikseliä, joka tarkoittaa 4032 x 3024 pikselin kuvakokoa. Kuvasensorin edessä on valovoimainen f2.0-aukkosuhteen objektiivi, jossa ei valitettavasti ole optista kuvanvakainta (elektroninen EIS-vakautus löytyy). Videokuvaus on mahdollista 4K-tarkkuudella 30 FPS päivitysnopeudella sekä hidastettuna 1080p-tarkkuudella jopa 120 FPS ja 720p-tarkkuudella jopa 240 FPS -päivitysnopeudella.

nexus6p_kamerasofta1

nexus6p_kamerasofta2

Nexus 6P käyttää Android Marshmallowin vakiokuvaussovellusta, eli Google Cameran kolmosversiota. Marshmallowin myötä kamerasovellus on kokenut ulkonäköuudistuksen sekä saanut muutamia uusia ominaisuuksia. Suljinpainike on vaihtunut kamerakuvakkeesta suureksi pyöreäksi painikkeeksi ja ajastimen, HDR-kuvauksen ja salaman asetuspainikkeet on siirretty näkymän yläreunaan. Valikko kuvaustiloille (Panoraama, Photo Sphere, Linssin sumennus) ja asetuksille löytyy nyt vasemmasta ylänurkasta. Vaihtaminen valokuvauksen ja videokuvauksen välillä onnistuu nyt näkymää sivusuunnassa pyyhkäisemällä, suljinpainikkeen viereen on lisätty kameran vaihtamispainike (etu/taka) ja yläreunassa on tarjolla Auto HDR+ -kuvaustila. Videokuvaustilassa videon uudelleentarkennus onnistuu nyt kuvausnäkymää koskettamalla.

Kokonaisuudessaan Google Cameran tuorein versio on ulkoasultaan melko pelkistetty ja helppokäyttöinen. Kuvaustilojen valikoima on varsin rajallinen, eikä varustukseen kuulu manuaalisäätöjä. Perusasiat ovat kuitenkin hyvin hoidossa.

nexus6p_kuva1s

1/247 s, ISO 60, f2.0 (Avaa TÄSTÄ sama tilanne HDR+-kuvana)

nexus6p_kuva2s

1/159 s, ISO 60, f2.0, HDR+

nexus6p_kuva3s

1/190 s, ISO 60, f2.0

nexus6p_kuva4s

1/77 s, ISO 314, f2.0

nexus6p_kuva5s

1/60 s, ISO 171, f2.0

nexus6p_kuva6s

1/60 s, ISO 83, f2.0

nexus6p_kuva7s

1/24 s, ISO 494, f2.0

nexus6p_kuva8s

1/20 s, ISO 766, f2.0

nexus6p_kuva9s

1/39 s, ISO 605, f2.0, HDR+

nexus6p_kuva10s

1/16 s, ISO 1227, f2.0, HDR+ (Avaa TÄSTÄ sama tilanne normaalilla kuvaustilalla otettuna)

Yllä on Nexus 6P:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa oikean yläkulman suurennuslasikuvaketta klikkaamalla.

Nexus 6P:ssä kameran saa kuvausvalmiuteen nopeimmin tuplanäpäyttämällä virtapainiketta, joka toimii myös puhelimen ollessa lukittuna. Kamerasovelluksen saa avattua myös lukitusnäkymän oikeasta alanurkasta pyyhkäisemällä sekä tietysti kameran sovelluskuvaketta painamalla. Toimintanopeudeltaan Nexus 6P:n kamera on markkinoiden kärkipäätä – se käynnistyy nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmiina. Myös kuvan ottaminen tapahtuu silmänräpäyksessä ja kamera on välittömästi valmis ottamaan seuraavan otoksen. Tarkennus toimii pääosin nopeasti, mutta ei yllä aivan markkinoiden huipun tasolle. Välillä tarkennus saattaa jäädä hetkeksi ”pumppaamaan” ennen lukittumista. HDR+-kuvaustila toimii nykymittapuulla varsin verkkaisesti, joten sitä ei voi suositella pidettäväksi aina päällä. Kuvan tallentamisen aikana ruudulla pyörähtää ympyrän muotoinen latauspalkki ja toimenpide kestää noin 1,5-4 sekuntia kuvausolosuhteista riippuen.

Päivänvalossa ja hyvässä keinovalaistuksessa Nexus 6P:n kamera tuottaa yksityiskohtaisia, teräviä ja värintoistoltaan melko luonnollisia otoksia. Joissain kuvissa värit saattavat olla aavistuksen ylikorostuneita, joka tuskin kuitenkaan haittaa valtaosaa käyttäjistä. Kohina pysyy hyvin kurissa, mutta siitä huolimatta yksityiskohdissa ei yleensä ole nähtävissä liiallista jälkikäsittelyn leimaa. Kuvanlaatunsa puolesta HDR+-tila on hyvin käyttökelpoinen, sillä se tuottaa melko luonnollista jälkeä ja parantaa havaittavasti kuvien dynamiikkaa.

Heikossa valossa otetut kuvat pysyvät Nexus 6P:llä poikkeuksellisen hyvin tärähtämättöminä. Alhaisimmillaan kamera laskee suljinajan noin 1/15 sekuntiin ja ISO-arvon 4000:n tienoille. Valon määrän ollessa riittävän vähäinen ongelmaksi tulee kohinan raekoon kasvaminen sekä värimaailman haalistuminen elottomaksi. Ratkaisuna tähän on HDR+-kuvaustila, joka vaikuttaa lopputulokseen positiivisessa mielessä radikaalilla tavalla. HDR+ vähentää kohinan määrää huomattavasti, säilyttää yksityiskohdat ansiokkaasti ja palauttaa kuviin varsin hyvän värintoiston valaistusolosuhteet huomioiden. HDR+-tilassa hämäräkuvien ottaminen on kuitenkin melko hidasta, sillä kamera prosessoi kuvaa jopa useamman sekunnin ajan. Toisaalta suljinajat ovat hämäräkuvauksessa joka tapauksessa niin pitkiä, ettei liikkuvien kohteiden sumentumiselta voi välttyä.

Nexus 6P:lla videokuvaus on mahdollista tarkimmillaan 4K-resoluutiolla ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Video tallentuu tällöin noin 42 Mbit/s bittivirralla ja 96 kbit/s monoääniraidalla. 4K-video on laadultaan varsin hyvää – kuva on terävää ja värimaailma toistuu luonnollisena. Käyttäjä voi kytkeä päälle elektronisen kuvanvakautuksen, joka poistaa pienet tärinät, mutta ei silti vedä vertoja optiselle vakaimelle. Tavallisen videon lisäksi Nexus 6P:llä pystyy taltioimaan myös hidastettua videota joko 1080p 120 FPS- tai 720p 240 FPS -laadulla. Etenkin 240 FPS ruudunpäivitysnopeudella saa aikaan jo varsin näyttäviä hidastuspätkiä, joita voi tarvittaessa muokata puhelimesta käsin.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat