UUSIMMAT

Kamera

27.11.2015 12:16 | Juha Kokkonen | 16

nexus6p_9

Takakamera on siis sijoitettu kiiltäväpintaisen Gorilla Glass 4 -suojalasin taakse takakuoren yläosaan yhdessä kahden laajaspektrisen ledin (CRI-arvo 90) sekä lasertarkennuksen sensorin kanssa. Kamera perustuu Sonyn IMX377 -kuvakennoon, joka on tyypiltään 1/2,3 tuumaa ja jonka pikselikoko on poikkeuksellisen suuri 1,55 mikrometriä. Kameran tarkkuus on 12,3 megapikseliä, joka tarkoittaa 4032 x 3024 pikselin kuvakokoa. Kuvasensorin edessä on valovoimainen f2.0-aukkosuhteen objektiivi, jossa ei valitettavasti ole optista kuvanvakainta (elektroninen EIS-vakautus löytyy). Videokuvaus on mahdollista 4K-tarkkuudella 30 FPS päivitysnopeudella sekä hidastettuna 1080p-tarkkuudella jopa 120 FPS ja 720p-tarkkuudella jopa 240 FPS -päivitysnopeudella.

nexus6p_kamerasofta1

nexus6p_kamerasofta2

Nexus 6P käyttää Android Marshmallowin vakiokuvaussovellusta, eli Google Cameran kolmosversiota. Marshmallowin myötä kamerasovellus on kokenut ulkonäköuudistuksen sekä saanut muutamia uusia ominaisuuksia. Suljinpainike on vaihtunut kamerakuvakkeesta suureksi pyöreäksi painikkeeksi ja ajastimen, HDR-kuvauksen ja salaman asetuspainikkeet on siirretty näkymän yläreunaan. Valikko kuvaustiloille (Panoraama, Photo Sphere, Linssin sumennus) ja asetuksille löytyy nyt vasemmasta ylänurkasta. Vaihtaminen valokuvauksen ja videokuvauksen välillä onnistuu nyt näkymää sivusuunnassa pyyhkäisemällä, suljinpainikkeen viereen on lisätty kameran vaihtamispainike (etu/taka) ja yläreunassa on tarjolla Auto HDR+ -kuvaustila. Videokuvaustilassa videon uudelleentarkennus onnistuu nyt kuvausnäkymää koskettamalla.

Kokonaisuudessaan Google Cameran tuorein versio on ulkoasultaan melko pelkistetty ja helppokäyttöinen. Kuvaustilojen valikoima on varsin rajallinen, eikä varustukseen kuulu manuaalisäätöjä. Perusasiat ovat kuitenkin hyvin hoidossa.

nexus6p_kuva1s

1/247 s, ISO 60, f2.0 (Avaa TÄSTÄ sama tilanne HDR+-kuvana)

nexus6p_kuva2s

1/159 s, ISO 60, f2.0, HDR+

nexus6p_kuva3s

1/190 s, ISO 60, f2.0

nexus6p_kuva4s

1/77 s, ISO 314, f2.0

nexus6p_kuva5s

1/60 s, ISO 171, f2.0

nexus6p_kuva6s

1/60 s, ISO 83, f2.0

nexus6p_kuva7s

1/24 s, ISO 494, f2.0

nexus6p_kuva8s

1/20 s, ISO 766, f2.0

nexus6p_kuva9s

1/39 s, ISO 605, f2.0, HDR+

nexus6p_kuva10s

1/16 s, ISO 1227, f2.0, HDR+ (Avaa TÄSTÄ sama tilanne normaalilla kuvaustilalla otettuna)

Yllä on Nexus 6P:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa oikean yläkulman suurennuslasikuvaketta klikkaamalla.

Nexus 6P:ssä kameran saa kuvausvalmiuteen nopeimmin tuplanäpäyttämällä virtapainiketta, joka toimii myös puhelimen ollessa lukittuna. Kamerasovelluksen saa avattua myös lukitusnäkymän oikeasta alanurkasta pyyhkäisemällä sekä tietysti kameran sovelluskuvaketta painamalla. Toimintanopeudeltaan Nexus 6P:n kamera on markkinoiden kärkipäätä – se käynnistyy nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmiina. Myös kuvan ottaminen tapahtuu silmänräpäyksessä ja kamera on välittömästi valmis ottamaan seuraavan otoksen. Tarkennus toimii pääosin nopeasti, mutta ei yllä aivan markkinoiden huipun tasolle. Välillä tarkennus saattaa jäädä hetkeksi ”pumppaamaan” ennen lukittumista. HDR+-kuvaustila toimii nykymittapuulla varsin verkkaisesti, joten sitä ei voi suositella pidettäväksi aina päällä. Kuvan tallentamisen aikana ruudulla pyörähtää ympyrän muotoinen latauspalkki ja toimenpide kestää noin 1,5-4 sekuntia kuvausolosuhteista riippuen.

Päivänvalossa ja hyvässä keinovalaistuksessa Nexus 6P:n kamera tuottaa yksityiskohtaisia, teräviä ja värintoistoltaan melko luonnollisia otoksia. Joissain kuvissa värit saattavat olla aavistuksen ylikorostuneita, joka tuskin kuitenkaan haittaa valtaosaa käyttäjistä. Kohina pysyy hyvin kurissa, mutta siitä huolimatta yksityiskohdissa ei yleensä ole nähtävissä liiallista jälkikäsittelyn leimaa. Kuvanlaatunsa puolesta HDR+-tila on hyvin käyttökelpoinen, sillä se tuottaa melko luonnollista jälkeä ja parantaa havaittavasti kuvien dynamiikkaa.

Heikossa valossa otetut kuvat pysyvät Nexus 6P:llä poikkeuksellisen hyvin tärähtämättöminä. Alhaisimmillaan kamera laskee suljinajan noin 1/15 sekuntiin ja ISO-arvon 4000:n tienoille. Valon määrän ollessa riittävän vähäinen ongelmaksi tulee kohinan raekoon kasvaminen sekä värimaailman haalistuminen elottomaksi. Ratkaisuna tähän on HDR+-kuvaustila, joka vaikuttaa lopputulokseen positiivisessa mielessä radikaalilla tavalla. HDR+ vähentää kohinan määrää huomattavasti, säilyttää yksityiskohdat ansiokkaasti ja palauttaa kuviin varsin hyvän värintoiston valaistusolosuhteet huomioiden. HDR+-tilassa hämäräkuvien ottaminen on kuitenkin melko hidasta, sillä kamera prosessoi kuvaa jopa useamman sekunnin ajan. Toisaalta suljinajat ovat hämäräkuvauksessa joka tapauksessa niin pitkiä, ettei liikkuvien kohteiden sumentumiselta voi välttyä.

Nexus 6P:lla videokuvaus on mahdollista tarkimmillaan 4K-resoluutiolla ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Video tallentuu tällöin noin 42 Mbit/s bittivirralla ja 96 kbit/s monoääniraidalla. 4K-video on laadultaan varsin hyvää – kuva on terävää ja värimaailma toistuu luonnollisena. Käyttäjä voi kytkeä päälle elektronisen kuvanvakautuksen, joka poistaa pienet tärinät, mutta ei silti vedä vertoja optiselle vakaimelle. Tavallisen videon lisäksi Nexus 6P:llä pystyy taltioimaan myös hidastettua videota joko 1080p 120 FPS- tai 720p 240 FPS -laadulla. Etenkin 240 FPS ruudunpäivitysnopeudella saa aikaan jo varsin näyttäviä hidastuspätkiä, joita voi tarvittaessa muokata puhelimesta käsin.

Sisältö

 1. Esittely ja pakkaus
 2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
 3. Kamera
 4. Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
 5. Yhteenveto
Keskustelu

Vakio-Androidin asetuksista ei valitettavasti löydy mahdollista näytön kuvan hienosäätöön.

Kehittäjäasetuksissa on muuten joku asetus, joka vaihtaa näytön värit lähemmäksi optimivärejä, jos haluaa. Varsinaista hienosäätöä se ei tietenkään ole.

Juha Kokkonen

Huonoa

 • Hinnoittelu Euroopassa
 • Käsiteltävyys suuresta koosta johtuen varauksin
 • Alumiinipinta saattaa olla liukas ja kylmä
 • Hidas HDR-kuvaustila
 • Kamerassa ei manuaalisäätöjä
 • Herkkä virta-/lukituspainike
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei langatonta latausta
 • USB Type-C -liitäntä ei taaksepäin yhteensopiva
 • Vakio-Androidissa ei yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia
 • Videokuvauksen ääni tallentuu monona
 • Ei fyysistä kamerapainiketta

Googlen kamera ohjelmassa ei ole manuaalisäätöjä, mutta puhelimesta löytyy toki tuki niille muita ohjelmia varten.
USB Type-C ei ole fyysisesti taaksepäin yhteensopiva mutta muuten kyllä.
Eikö muka volumenappi toimi fyysisenä kamerapainikkeena?

Ruma bulkkipuhelin, joka ei vetoa enää edes hinnallaan. Mate S:ssä on samankokoinen näyttö mutta puhelin fyysisesti tuuman matalampi, mikä tietysti tarkoittaa myös vähemmän tilaa akullekin, koska puhelin on muutenkin ohueksi tehty. Mate S:n näyttö on myös paljon kirkkaampi, kun vertailin näitä kahta rinnakkain. Nexus 6P:n näytöstä tulivat itse asiassa mieleen Samsungin ensimmäise amoled-puhelimet, koska näyttö oli niin tumma täydelläkin pöhötyksellä. Mulla ei enää riitä silmissä erottelukyky näkemään eroa 1080p:n ja 1440p:n välillä tässä kokoluokassa.

Stunned

Googlen kamera ohjelmassa ei ole manuaalisäätöjä, mutta puhelimesta löytyy toki tuki niille muita ohjelmia varten.
USB Type-C ei ole fyysisesti taaksepäin yhteensopiva mutta muuten kyllä.
Eikö muka volumenappi toimi fyysisenä kamerapainikkeena?

Toki puhelimeen voi ladata manuaalisäädöillä varustetun sovelluksen jälkikäteen, mutta useimmista hyvistä pitää maksaa, eikä luulisi olevan kovin paha rasti toteuttaa säätöjä ihan Androidin vakiosoftaan.

Type-C:n yhteensopivuuden suhteen olet oikeassa. Kirjaan tuon ilmaisumuodon kunhan pääsen työkoneelle.

Volumenapin käytöstä kamerapainikkeena on puhuttu artikkelien kommenteissa moneen otteeseen – lyhyesti todettuna se ei ole kaksivaiheinen eikä näin mahdollista tarkennusta.

Kävin katsomassa 007 Spectren 4k-version pääkaupunkiseudun ainoassa 4k-teatterissa. On jotenkin surkuhupaisaa, että kännykällä kuvattu video Youtuben kautta kierrätettynä on tarkkuudeltaan huomattavasti parempi kuin paras mitä elokuvateattereilla on tarjottavanaan.

ChickenLegs

Ruma bulkkipuhelin, joka ei vetoa enää edes hinnallaan. Mate S:ssä on samankokoinen näyttö mutta puhelin fyysisesti tuuman matalampi, mikä tietysti tarkoittaa myös vähemmän tilaa akullekin, koska puhelin on muutenkin ohueksi tehty. Mate S:n näyttö on myös paljon kirkkaampi, kun vertailin näitä kahta rinnakkain. Nexus 6P:n näytöstä tulivat itse asiassa mieleen Samsungin ensimmäise amoled-puhelimet, koska näyttö oli niin tumma täydelläkin pöhötyksellä. Mulla ei enää riitä silmissä erottelukyky näkemään eroa 1080p:n ja 1440p:n välillä tässä kokoluokassa.

Kauneus on katsojan silmässä, kuten sanotaan. Omaan silmään tämä on ainakin ihan kivan näköinen kapula (Yksinkertaisen tyylikäs), mitä nyt voisi toki olla aavistuksen matalampi. Näytön kirkkaudesta valitusta en nyt oikein ymmärrä. Pitäisikö tuon polttaa silmät päästä vai oletko saanut viallisen yksilön?

Resoluutio tosiaan alkaa olemaan aika naurettava näissä uusissa puhelimissa. Periaatteessa FullHD riittäisi tälle koolle oikein hienosti. Naurettavin uusin puhelin tällä saralla taitaa olla Sonyn Z5 Premium, jossa on käytössä 4K (2160×3840) resoluutio.

Lienen jo katoavaa kansanperinnettä, kun kaipaisin tähän(kin) testiin tietoa puheominaisuuksista. Niin, siihenkin käyttötarkoitukseen näitä vehkeitä voi käyttää. Puhelun äänenlaatu, mikrofonin toiminta, puhelut huonossa kentässä jne. Samoin kiinnostaisi tieto radio-osan herkkyydestä eli kuinka hyvin ottaa kenttää vs muut luurit.

OMG-LOL-WTF

Lienen jo katoavaa kansanperinnettä, kun kaipaisin tähän(kin) testiin tietoa puheominaisuuksista. Niin, siihenkin käyttötarkoitukseen näitä vehkeitä voi käyttää. Puhelun äänenlaatu, mikrofonin toiminta, puhelut huonossa kentässä jne. Samoin kiinnostaisi tieto radio-osan herkkyydestä eli kuinka hyvin ottaa kenttää vs muut luurit.

Aika hankala noita ko. ominaisuuksia on kovin analyyttisesti testata ilman kalliita testilaitteistoja. Toki jos olisi mahdollista, olisi sellaisiakin asioita mielenkiintoista jossain testauttaa.

Yleensä mainitsen kyllä ongelmista, jos sellasia havaitsen, mutta harvemmin niitä tulee vastaan, eikä huonon verkon alueella tule niin paljon liikuttua, että puhelimien toiminnasta niiltä osin pystyisi minkäänlaista järkevää analyysiä tekemään.

Juha Kokkonen

Aika hankala noita ko. ominaisuuksia on kovin analyyttisesti testata ilman kalliita testilaitteistoja. Toki jos olisi mahdollista, olisi sellaisiakin asioita mielenkiintoista jossain testauttaa.

Yleensä mainitsen kyllä ongelmista, jos sellasia havaitsen, mutta harvemmin niitä tulee vastaan, eikä huonon verkon alueella tule niin paljon liikuttua, että puhelimien toiminnasta niiltä osin pystyisi minkäänlaista järkevää analyysiä tekemään.

Pakko myöntää, että näitä "huippuluureja" testanneena monessa on erittäin radikaaleja puutteita. Ensinnäkin miten vitussa voi olla mahdollista, että volumea ei saa puheluissa tarpeeksi kun musiikkia ja soittoääniä moinen luuri paukuttaa samasta reijästä paljon "kovempaa"? Jos puhelimen laittaa "speakkerille" saa enemmän volumea, mutta tuntuu melko tyhmältä. (Sony Xperia Z1, compactit, Z3) Z5 en ole testannut, enkä ajatellut siihen vaihtaa enää moisen perusominaisuuden puuttumisen takia.

Ilmeisesti tämä on IP luokituksen aikaansaannos ja jos haluaa puhua huutamatta julkisella paikalla pitää käyttää luureja kuten esimerkiksi AKG 545, jota moiseen itse käytän. Ja tosiaan, ongelmahan ei ole 20dBA taustamelulla vaan esimerkiksi motarilla jossa hiljasessakin autossa voi melu nousta sinne 40-60dBA kieppeille riippuen millä matkustaa..

"Takakuoreen luonnolliseen paikkaan sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii erittäin luotettavasti ja nopeasti. Harmi että sitä voi toistaiseksi käyttää vain näyttölukon avaamiseen sekä Android Pay -maksupalveluun."

Kyllähän jo mm. Google Play tukee myös sormenjäljellä oston hyväksymistä, pitää vaan kytkeä asetuksista erikseen päälle. Myös muita ohjelmia on jo päivittynyt ja päivittyy tukemaan sormenjälkilukijoita Marshmallow-laitteissa.

Juha Kokkonen

Aika hankala noita ko. ominaisuuksia on kovin analyyttisesti testata ilman kalliita testilaitteistoja. Toki jos olisi mahdollista, olisi sellaisiakin asioita mielenkiintoista jossain testauttaa.

Yleensä mainitsen kyllä ongelmista, jos sellasia havaitsen, mutta harvemmin niitä tulee vastaan, eikä huonon verkon alueella tule niin paljon liikuttua, että puhelimien toiminnasta niiltä osin pystyisi minkäänlaista järkevää analyysiä tekemään.

Lähinnä ajoin sitä takaa, että sinulla on varmaankin kokemuksen myötä näppituntuma näihin asioihin. Vaikka kyseessä olisikin subjektiivinen arvio itse ainakin mielelläni lukisin niistä. Avaahan tuo tietysti takaportin nillitttäjille, jotka pääsevät sitten kommentoimaan puuttuvista mittaustuloksista. Mutta so what, kroppaa ja omaa mielipidettä likoon.

OMG-LOL-WTF

Lähinnä ajoin sitä takaa, että sinulla on varmaankin kokemuksen myötä näppituntuma näihin asioihin. Vaikka kyseessä olisikin subjektiivinen arvio itse ainakin mielelläni lukisin niistä. Avaahan tuo tietysti takaportin nillitttäjille, jotka pääsevät sitten kommentoimaan puuttuvista mittaustuloksista. Mutta so what, kroppaa ja omaa mielipidettä likoon.

Toki, mutta kuten tuossa yllä jo vähän mainitsinkin, aika vähän olen testissä olleissa puhelimissa huomannut mitään mainitsemisen arvoisia ongelmia matkapuhelinverkon signaalin tai kuulokkeen äänenvoimakkuuden kanssa. Yleensä mainitsen asiasta artikkelissa vain siinä tapauksessa, jos havaitsen toiminnassa jotain tavallisuudesta poikkeavaa tai häiritsevää.

Kuuluvuuteen liittyviä eroavaisuuksia olisi varmasti helpompi huomata ja analysoida, jos asuisi/liikkuisi usein alueella, jossa on tiedetysti tietyillä kohdin heikko matkapuhelinverkon peitto. Itse asun aivan Tampereen keskustan tuntumassa ja käyn Tampereen rajojen ulkopuolella muutaman kerran kuussa, joten omille reiteilleni ei tuollaista käytännön testaamiselle otollista aluetta oikein osu. Se vaatii kuitenkin useita toistoja ja havaintoja, että käytännön havainnoista kannattaa julkaista minkäänlaista subjektiivistakaan arviota jolla olisi edes jotain painoarvoa.

zige

"Takakuoreen luonnolliseen paikkaan sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii erittäin luotettavasti ja nopeasti. Harmi että sitä voi toistaiseksi käyttää vain näyttölukon avaamiseen sekä Android Pay -maksupalveluun."

Kyllähän jo mm. Google Play tukee myös sormenjäljellä oston hyväksymistä, pitää vaan kytkeä asetuksista erikseen päälle. Myös muita ohjelmia on jo päivittynyt ja päivittyy tukemaan sormenjälkilukijoita Marshmallow-laitteissa.

Totta. Tarkoitin tuossa lähinnä Androidin vakiotoimintoja, ja senkin tein näköjään varsin huonosti :) Korjasin lausetta vähän informatiivisempaan muotoon. Kiitos huomiosta.

Muropaketin uusimmat