Uusimmat

Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto

27.11.2015 12:16 Juha Kokkonen

Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä

nexus6p_softa1

Koska Nexus 6P on Googlen julkaisualusta uusimmalle Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmälle, on puhelimeen luonnollisesti esiasennettuna tuorein versio muokkaamattomasta Android-käyttöjärjestelmästä. Etenkin harrastuneempien ja valveutuneempien älypuhelinkäyttäjien keskuudessa vakio-Android on arvossaan, sillä se ei sisällä mitään älypuhelinvalmistajien ylimääräisiä sovelluksia tai kustomointeja. Lisäksi aiempien Nexus-laitteiden tapaan myös 6P:n etuna ovat nopeat käyttöjärjestelmäpäivitykset, sillä vakio-Androidin uudet versiot saapuvat aina ensimmäisenä Nexus-tuoteperheen pariin. Tähän pohjautuen hieman ilkikurisesti voitaneenkin todeta, että Nexus 6P on takuuvarmasti markkinoiden nopeimmin päivittyvä Huawein valmistama puhelin.

marshmallowkuvitus_2

Visuaaliset muutokset ovat pysyneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta varsin maltillisina ja käyttäjän saattaa olla jopa hankalaa tunnistaa Marshmallowin uudistuksia, jos ei ole siirtynyt uuteen versioon suoraan vakion 5.1 Lollipopin puikoista. Keskeisiä uusia ominaisuuksia ovat mm. näytöllä avoinna olevan sisällön tunnistava avustaja, uuden virransäästöominaisuudet (Doze ja App Standby), virallinen tuki sormenjälkitunnistimille ja USB Type-C-liitännälle, manuaalisesti määritettävissä olevat sovellusten käyttöoikeudet ja tallennustilan salaus.

Tutustumme Android 6.0:n uudistuksiin kattavasti erillisessä artikkelissa, jonka voi lukea seuraavan linkin takaa:

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Nexus 6P saapui TaskuMuron testattavaksi marraskuun alkupäivinä noin viikko ennen sen virallista lanseerausta Suomen markkinoille ja vietti aikaansa ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kolmen viikon ajan. Kyseinen testipätkä riitti hyvin muodostamaan Nexus 6P:stä varsin kokonaisvaltaisen kuvan. Testilaitteen kanssa ei ilmennyt mitään rauta- tai ohjelmistotason ongelmia testijakson aikana. Nexus 6P oli allekirjoittaneelle ensimmäinen käytössä ollut Android Marshmallow -käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin ja edelliset vakio-Androidin käyttökokemukset olivat peräisin viime maaliskuulta edeltäjämalli Nexus 6:n parista.

nexus6p_10

Kooltaan suurinäyttöisten puhelimien luokkaan sijoittuva Nexus 6P ei luonnollisestikaan edusta käsiteltävyydeltään markkinoiden parempaa päätä. 6P on jopa omassa näyttökokoluokassaan keskikokoinen laite, jonka yhden käden käyttö on melko hankalaa. Käyttäjän käsien on oltava melko suuret yltääkseen näytön vastakkaiselle reunalle ja yläreunaan yltääkseen laitetta on liikuteltava akrobaattisesti sormien varassa, jossa liukas alumiininen takakuori ei ole ainakaan avuksi. Myöskään ohjelmistopuolelta ei löydy helpotusta puhelimen suureen kokoon, sillä vakio-Androidista ei löydy mahdollisuutta painottaa näppäimistöä näytön jompaankumpaan laitaan tai pienentää näkymää näytön alanurkkaan.

nexus6p_11

Nexus 6P on erittäin pitkä puhelin, joten sen sovittaminen mukavasti housuntaskuun vaatii melko syvän ja riittävän väljän taskun, tai toinen pääty jää pilkistämään ikävästi ulkopuolelle. Pituus hankaloittaa myös tiukempien housujen kanssa istumista sekä tekee laitteen taskusta kaivamisesta todella haastavaa esimerkiksi autossa istuessa. Taskusta otettaessa laitteen asennon havaitsee selvästi sormikopelolla yläosan kamerakyhmystä ja sujuvasti toimivan sormenjälkitunnistimen avulla lukitus on yleensä avattu siinä vaiheessa, kun puhelimen saa nostettua käyttöasentoon. Miinuksena takakuoreen sijoitetun sormenjälkitunnistimen käyttö ei onnistu, kun puhelin makaa pöydällä näyttö ylöspäin.

Suorituskyky ja akunkesto

nexus6p_testitulokset

Uusi Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä pyörii Nexus 6P:llä erittäin sulavasti ja ripeästi. Samsung Galaxy S6:n kanssa rinnatusten vertailtuna totesimme Nexus 6P:n olevan käyttöliittymän toiminnassa ja perussovellusten toimintanopeudessa yhtä nopea tai monilta osin jopa nopeampi kuin kilpailijansa. Toisin sanoen laite tarjoaa markkinoiden parhaimman ja nopeimman Android-käyttökokemuksen, kuten on oikeutettua olettaa. Pelikäytössä testasimme laitetta mm. Asphalt 8:lla ja FIFA 16:lla, jotka pyörivät sulavasti maksimigrafiikoilla.

Snapdragon 810 oli vielä Nexus 6P:n julkaisuhetkellä Qualcommin nopein järjestelmäpiirimalli, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä uuden sukupolven Snapdragon 820 -piiri on jo nähnyt päivänvalon ja myös kilpailevat piirivalmistajat ovat julkaisseet omat uudet huippumallinsa (Helio X20, Exynos 8890, Kirin 950). Uuden sukupolven piireihin perustuvia puhelimia ei ole vielä markkinoilla, mutta on vain lyhyen ajan kysymys, milloin Nexus 6P:n järjestelmäpiiri muuttuu edellisen sukupolven edustajaksi. Siitä huolimatta 6P:n käyttäjän ei tarvitse kärsiä suorituskykypulasta nyt eikä lähitulevaisuudessa, sillä Snapdragon 810 tarjoaa edelleen markkinoiden kärkipäähän kuuluvaa kyytiä. Kysymykseen laitteen lämpenemisestä rasituksessa voimme iloksemme kertoa, että Nexus 6P on yksi viileimpänä pysyvistä Snapdragon 810 -piirillisistä puhelimista markkinoilla. Takakuori kyllä lämpenee yläosastaan rasituksessa, mutta lämpötila ei nouse lähellekään häiritseviä lukemia.

Pyöräytimme Nexus 6P:llä tuttuun tapaan läpi joukon yleisimpiä suorituskykytestejä ja otimme rinnalle verrokiksi Samsung Galaxy S6:n (tulokset sulkeissa), joka on edelleen suorituskykyisin TaskuMurossa testattu Android-älypuhelin. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 234,67/124,08/20,45/12,34 Mbit/s (320,43/142,21/79,24/20,01)
  • AnTuTu 5.7 64bit: 54111 (70773)
  • Basemark OS 2.0: 1612 (1771)
  • Basemark X 1.1 Medium: 29897 (38653)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 1020/3720 (1487/5024)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen 43 FPS (59)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 22 FPS (26)
  • GFXBench Car Chase 1080p offscreen: 9,3 FPS
  • Kraken 1.1: 5745,1 ms (3938,9)*
  • PCMark: 4724 (5059)
  • Sunspider 1.0.2: 884,8 ms (352,4)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 3612/1931/1949 (5461/2676/2619)
  • 3DMark Unlimited: 22732 (22724)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 1446 (1251)

nexus6p_13

Nexus 6P:n sisäänrakennettu akku on kapasiteetiltaan 3450 mAh, joka on yleisellä skaalalla suurikokoinen ja myös laitteen ulkomittoihin nähden kohtalaisen hyvän kokoinen. Akun kapasiteetin ja uuden käyttöjärjestelmäversion parannuksiin pohjaten odotukset akunkeston suhteen olivat melko positiivisia, mutta ne eivät valitettavasti aivan täyttyneet kaikilta osin.

Tyypillisen arkipäivän (puhelin käytössä noin klo 8-24) jälkeen akussa oli varausta jäljellä keskimäärin noin 45-60 %. Tuolloin käyttö oli melko kevyttä ja näytön puhelin ilmoitti näytön päälläoloajaksi noin 1,5-2 tuntia. Hyvin pienellä käytöllä (näyttö aktiivisena noin tunnin) jäljellä oli jopa yli 70 % varaus päivän jälkeen. Toisaalta raskaammalla käytöllä (mm. navigointia ja tavallista enemmän nettisurffausta) muutamana reissupäivänä akusta oli päivän päätteeksi jäljellä noin 15-30 % näytön aktiivisuusajan ollessa 2,5-3,5 tuntia. Kertaalleen akku loppui noin iltakahdeksan tienoilla, kun näyttö oli ollut aktiivisena vajaat neljä tuntia. Pariin otteeseen yhdellä latauksella selvittiin juuri ja juuri kahden päivän yli, kun puhelimen käyttö oli maltillista. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, Twitterin ja Instagramin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Tekemissämme akkumittauksissa varaus laski puolen tunnin YouTube-videotoiston myötä (720p, kaikki yhteydet päällä, näyttö 50 %, äänet maksimissa kuulokkeet kytkettynä) seitsemän prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti seitsemän tunnin ja 10 minuutin kokonaistoistoaikaa täydellä akulla. Laskennalliseksi valmiusajaksi (mobiiliverkkoyhteys, Bluetooth ja WiFi päällä) mittasimme 12 tunnin jakson pohjalta noin 5 päivää ja 10 tuntia, joka oli hieman odotettua heikompi tulos Android Marshmallowin uudet virransäästöominaisuudet (Doze ja App Standby) huomioiden. AnTuTun akkutestistä laite sai 6935 pistettä, PCMarkin Work Battery Life -testistä hyvän 7 h ja 18 min ajan sekä GFXBenchin 3D-pelirasitusta mukailevassa akkutestissä erittäin hyvän 278 minuutin tuloksen.

Nexus 6P tukee pikalatausta, joka on mainio apu akuutin virrantarpeen iskiessä keskellä päivää. Testiemme mukaan akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää noin tunnin ja 40 minuuttia. Reissatessa puhelimen mukana toimitettu laturi kannattaa muistaa ottaa mukaan, sillä harvasta paikasta löytyy lainattavaksi USB Type-C-liittimellä varustettua latauskalustoa. Toisaalta 6P:n laturia ei voi myöskään hyödyntää muiden puhelimien lataukseen edes toisella kaapelilla, sillä laturin päästä löytyy myös Type-C-liitäntä. Langattoman latauksen mahdollisuutta Nexus 6P:stä ei löydy, vaikka sen edeltäjän varustukseen Qi-tuki kuuluikin.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto