UUSIMMAT

Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto

27.11.2015 12:16 | Juha Kokkonen | 16

Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä

nexus6p_softa1

Koska Nexus 6P on Googlen julkaisualusta uusimmalle Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmälle, on puhelimeen luonnollisesti esiasennettuna tuorein versio muokkaamattomasta Android-käyttöjärjestelmästä. Etenkin harrastuneempien ja valveutuneempien älypuhelinkäyttäjien keskuudessa vakio-Android on arvossaan, sillä se ei sisällä mitään älypuhelinvalmistajien ylimääräisiä sovelluksia tai kustomointeja. Lisäksi aiempien Nexus-laitteiden tapaan myös 6P:n etuna ovat nopeat käyttöjärjestelmäpäivitykset, sillä vakio-Androidin uudet versiot saapuvat aina ensimmäisenä Nexus-tuoteperheen pariin. Tähän pohjautuen hieman ilkikurisesti voitaneenkin todeta, että Nexus 6P on takuuvarmasti markkinoiden nopeimmin päivittyvä Huawein valmistama puhelin.

marshmallowkuvitus_2

Visuaaliset muutokset ovat pysyneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta varsin maltillisina ja käyttäjän saattaa olla jopa hankalaa tunnistaa Marshmallowin uudistuksia, jos ei ole siirtynyt uuteen versioon suoraan vakion 5.1 Lollipopin puikoista. Keskeisiä uusia ominaisuuksia ovat mm. näytöllä avoinna olevan sisällön tunnistava avustaja, uuden virransäästöominaisuudet (Doze ja App Standby), virallinen tuki sormenjälkitunnistimille ja USB Type-C-liitännälle, manuaalisesti määritettävissä olevat sovellusten käyttöoikeudet ja tallennustilan salaus.

Tutustumme Android 6.0:n uudistuksiin kattavasti erillisessä artikkelissa, jonka voi lukea seuraavan linkin takaa:

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Nexus 6P saapui TaskuMuron testattavaksi marraskuun alkupäivinä noin viikko ennen sen virallista lanseerausta Suomen markkinoille ja vietti aikaansa ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kolmen viikon ajan. Kyseinen testipätkä riitti hyvin muodostamaan Nexus 6P:stä varsin kokonaisvaltaisen kuvan. Testilaitteen kanssa ei ilmennyt mitään rauta- tai ohjelmistotason ongelmia testijakson aikana. Nexus 6P oli allekirjoittaneelle ensimmäinen käytössä ollut Android Marshmallow -käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin ja edelliset vakio-Androidin käyttökokemukset olivat peräisin viime maaliskuulta edeltäjämalli Nexus 6:n parista.

nexus6p_10

Kooltaan suurinäyttöisten puhelimien luokkaan sijoittuva Nexus 6P ei luonnollisestikaan edusta käsiteltävyydeltään markkinoiden parempaa päätä. 6P on jopa omassa näyttökokoluokassaan keskikokoinen laite, jonka yhden käden käyttö on melko hankalaa. Käyttäjän käsien on oltava melko suuret yltääkseen näytön vastakkaiselle reunalle ja yläreunaan yltääkseen laitetta on liikuteltava akrobaattisesti sormien varassa, jossa liukas alumiininen takakuori ei ole ainakaan avuksi. Myöskään ohjelmistopuolelta ei löydy helpotusta puhelimen suureen kokoon, sillä vakio-Androidista ei löydy mahdollisuutta painottaa näppäimistöä näytön jompaankumpaan laitaan tai pienentää näkymää näytön alanurkkaan.

nexus6p_11

Nexus 6P on erittäin pitkä puhelin, joten sen sovittaminen mukavasti housuntaskuun vaatii melko syvän ja riittävän väljän taskun, tai toinen pääty jää pilkistämään ikävästi ulkopuolelle. Pituus hankaloittaa myös tiukempien housujen kanssa istumista sekä tekee laitteen taskusta kaivamisesta todella haastavaa esimerkiksi autossa istuessa. Taskusta otettaessa laitteen asennon havaitsee selvästi sormikopelolla yläosan kamerakyhmystä ja sujuvasti toimivan sormenjälkitunnistimen avulla lukitus on yleensä avattu siinä vaiheessa, kun puhelimen saa nostettua käyttöasentoon. Miinuksena takakuoreen sijoitetun sormenjälkitunnistimen käyttö ei onnistu, kun puhelin makaa pöydällä näyttö ylöspäin.

Suorituskyky ja akunkesto

nexus6p_testitulokset

Uusi Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä pyörii Nexus 6P:llä erittäin sulavasti ja ripeästi. Samsung Galaxy S6:n kanssa rinnatusten vertailtuna totesimme Nexus 6P:n olevan käyttöliittymän toiminnassa ja perussovellusten toimintanopeudessa yhtä nopea tai monilta osin jopa nopeampi kuin kilpailijansa. Toisin sanoen laite tarjoaa markkinoiden parhaimman ja nopeimman Android-käyttökokemuksen, kuten on oikeutettua olettaa. Pelikäytössä testasimme laitetta mm. Asphalt 8:lla ja FIFA 16:lla, jotka pyörivät sulavasti maksimigrafiikoilla.

Snapdragon 810 oli vielä Nexus 6P:n julkaisuhetkellä Qualcommin nopein järjestelmäpiirimalli, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä uuden sukupolven Snapdragon 820 -piiri on jo nähnyt päivänvalon ja myös kilpailevat piirivalmistajat ovat julkaisseet omat uudet huippumallinsa (Helio X20, Exynos 8890, Kirin 950). Uuden sukupolven piireihin perustuvia puhelimia ei ole vielä markkinoilla, mutta on vain lyhyen ajan kysymys, milloin Nexus 6P:n järjestelmäpiiri muuttuu edellisen sukupolven edustajaksi. Siitä huolimatta 6P:n käyttäjän ei tarvitse kärsiä suorituskykypulasta nyt eikä lähitulevaisuudessa, sillä Snapdragon 810 tarjoaa edelleen markkinoiden kärkipäähän kuuluvaa kyytiä. Kysymykseen laitteen lämpenemisestä rasituksessa voimme iloksemme kertoa, että Nexus 6P on yksi viileimpänä pysyvistä Snapdragon 810 -piirillisistä puhelimista markkinoilla. Takakuori kyllä lämpenee yläosastaan rasituksessa, mutta lämpötila ei nouse lähellekään häiritseviä lukemia.

Pyöräytimme Nexus 6P:llä tuttuun tapaan läpi joukon yleisimpiä suorituskykytestejä ja otimme rinnalle verrokiksi Samsung Galaxy S6:n (tulokset sulkeissa), joka on edelleen suorituskykyisin TaskuMurossa testattu Android-älypuhelin. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

 • Androbench 4.0: 234,67/124,08/20,45/12,34 Mbit/s (320,43/142,21/79,24/20,01)
 • AnTuTu 5.7 64bit: 54111 (70773)
 • Basemark OS 2.0: 1612 (1771)
 • Basemark X 1.1 Medium: 29897 (38653)
 • Geekbench 3 (Single/Multi): 1020/3720 (1487/5024)
 • GFXBench T-rex 1080p offscreen 43 FPS (59)
 • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 22 FPS (26)
 • GFXBench Car Chase 1080p offscreen: 9,3 FPS
 • Kraken 1.1: 5745,1 ms (3938,9)*
 • PCMark: 4724 (5059)
 • Sunspider 1.0.2: 884,8 ms (352,4)*
 • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 3612/1931/1949 (5461/2676/2619)
 • 3DMark Unlimited: 22732 (22724)
 • 3DMark Slingshot ES3.1: 1446 (1251)

nexus6p_13

Nexus 6P:n sisäänrakennettu akku on kapasiteetiltaan 3450 mAh, joka on yleisellä skaalalla suurikokoinen ja myös laitteen ulkomittoihin nähden kohtalaisen hyvän kokoinen. Akun kapasiteetin ja uuden käyttöjärjestelmäversion parannuksiin pohjaten odotukset akunkeston suhteen olivat melko positiivisia, mutta ne eivät valitettavasti aivan täyttyneet kaikilta osin.

Tyypillisen arkipäivän (puhelin käytössä noin klo 8-24) jälkeen akussa oli varausta jäljellä keskimäärin noin 45-60 %. Tuolloin käyttö oli melko kevyttä ja näytön puhelin ilmoitti näytön päälläoloajaksi noin 1,5-2 tuntia. Hyvin pienellä käytöllä (näyttö aktiivisena noin tunnin) jäljellä oli jopa yli 70 % varaus päivän jälkeen. Toisaalta raskaammalla käytöllä (mm. navigointia ja tavallista enemmän nettisurffausta) muutamana reissupäivänä akusta oli päivän päätteeksi jäljellä noin 15-30 % näytön aktiivisuusajan ollessa 2,5-3,5 tuntia. Kertaalleen akku loppui noin iltakahdeksan tienoilla, kun näyttö oli ollut aktiivisena vajaat neljä tuntia. Pariin otteeseen yhdellä latauksella selvittiin juuri ja juuri kahden päivän yli, kun puhelimen käyttö oli maltillista. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, Twitterin ja Instagramin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Tekemissämme akkumittauksissa varaus laski puolen tunnin YouTube-videotoiston myötä (720p, kaikki yhteydet päällä, näyttö 50 %, äänet maksimissa kuulokkeet kytkettynä) seitsemän prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti seitsemän tunnin ja 10 minuutin kokonaistoistoaikaa täydellä akulla. Laskennalliseksi valmiusajaksi (mobiiliverkkoyhteys, Bluetooth ja WiFi päällä) mittasimme 12 tunnin jakson pohjalta noin 5 päivää ja 10 tuntia, joka oli hieman odotettua heikompi tulos Android Marshmallowin uudet virransäästöominaisuudet (Doze ja App Standby) huomioiden. AnTuTun akkutestistä laite sai 6935 pistettä, PCMarkin Work Battery Life -testistä hyvän 7 h ja 18 min ajan sekä GFXBenchin 3D-pelirasitusta mukailevassa akkutestissä erittäin hyvän 278 minuutin tuloksen.

Nexus 6P tukee pikalatausta, joka on mainio apu akuutin virrantarpeen iskiessä keskellä päivää. Testiemme mukaan akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää noin tunnin ja 40 minuuttia. Reissatessa puhelimen mukana toimitettu laturi kannattaa muistaa ottaa mukaan, sillä harvasta paikasta löytyy lainattavaksi USB Type-C-liittimellä varustettua latauskalustoa. Toisaalta 6P:n laturia ei voi myöskään hyödyntää muiden puhelimien lataukseen edes toisella kaapelilla, sillä laturin päästä löytyy myös Type-C-liitäntä. Langattoman latauksen mahdollisuutta Nexus 6P:stä ei löydy, vaikka sen edeltäjän varustukseen Qi-tuki kuuluikin.

Sisältö

 1. Esittely ja pakkaus
 2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
 3. Kamera
 4. Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
 5. Yhteenveto
Keskustelu

Vakio-Androidin asetuksista ei valitettavasti löydy mahdollista näytön kuvan hienosäätöön.

Kehittäjäasetuksissa on muuten joku asetus, joka vaihtaa näytön värit lähemmäksi optimivärejä, jos haluaa. Varsinaista hienosäätöä se ei tietenkään ole.

Juha Kokkonen

Huonoa

 • Hinnoittelu Euroopassa
 • Käsiteltävyys suuresta koosta johtuen varauksin
 • Alumiinipinta saattaa olla liukas ja kylmä
 • Hidas HDR-kuvaustila
 • Kamerassa ei manuaalisäätöjä
 • Herkkä virta-/lukituspainike
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei langatonta latausta
 • USB Type-C -liitäntä ei taaksepäin yhteensopiva
 • Vakio-Androidissa ei yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia
 • Videokuvauksen ääni tallentuu monona
 • Ei fyysistä kamerapainiketta

Googlen kamera ohjelmassa ei ole manuaalisäätöjä, mutta puhelimesta löytyy toki tuki niille muita ohjelmia varten.
USB Type-C ei ole fyysisesti taaksepäin yhteensopiva mutta muuten kyllä.
Eikö muka volumenappi toimi fyysisenä kamerapainikkeena?

Ruma bulkkipuhelin, joka ei vetoa enää edes hinnallaan. Mate S:ssä on samankokoinen näyttö mutta puhelin fyysisesti tuuman matalampi, mikä tietysti tarkoittaa myös vähemmän tilaa akullekin, koska puhelin on muutenkin ohueksi tehty. Mate S:n näyttö on myös paljon kirkkaampi, kun vertailin näitä kahta rinnakkain. Nexus 6P:n näytöstä tulivat itse asiassa mieleen Samsungin ensimmäise amoled-puhelimet, koska näyttö oli niin tumma täydelläkin pöhötyksellä. Mulla ei enää riitä silmissä erottelukyky näkemään eroa 1080p:n ja 1440p:n välillä tässä kokoluokassa.

Stunned

Googlen kamera ohjelmassa ei ole manuaalisäätöjä, mutta puhelimesta löytyy toki tuki niille muita ohjelmia varten.
USB Type-C ei ole fyysisesti taaksepäin yhteensopiva mutta muuten kyllä.
Eikö muka volumenappi toimi fyysisenä kamerapainikkeena?

Toki puhelimeen voi ladata manuaalisäädöillä varustetun sovelluksen jälkikäteen, mutta useimmista hyvistä pitää maksaa, eikä luulisi olevan kovin paha rasti toteuttaa säätöjä ihan Androidin vakiosoftaan.

Type-C:n yhteensopivuuden suhteen olet oikeassa. Kirjaan tuon ilmaisumuodon kunhan pääsen työkoneelle.

Volumenapin käytöstä kamerapainikkeena on puhuttu artikkelien kommenteissa moneen otteeseen – lyhyesti todettuna se ei ole kaksivaiheinen eikä näin mahdollista tarkennusta.

Kävin katsomassa 007 Spectren 4k-version pääkaupunkiseudun ainoassa 4k-teatterissa. On jotenkin surkuhupaisaa, että kännykällä kuvattu video Youtuben kautta kierrätettynä on tarkkuudeltaan huomattavasti parempi kuin paras mitä elokuvateattereilla on tarjottavanaan.

ChickenLegs

Ruma bulkkipuhelin, joka ei vetoa enää edes hinnallaan. Mate S:ssä on samankokoinen näyttö mutta puhelin fyysisesti tuuman matalampi, mikä tietysti tarkoittaa myös vähemmän tilaa akullekin, koska puhelin on muutenkin ohueksi tehty. Mate S:n näyttö on myös paljon kirkkaampi, kun vertailin näitä kahta rinnakkain. Nexus 6P:n näytöstä tulivat itse asiassa mieleen Samsungin ensimmäise amoled-puhelimet, koska näyttö oli niin tumma täydelläkin pöhötyksellä. Mulla ei enää riitä silmissä erottelukyky näkemään eroa 1080p:n ja 1440p:n välillä tässä kokoluokassa.

Kauneus on katsojan silmässä, kuten sanotaan. Omaan silmään tämä on ainakin ihan kivan näköinen kapula (Yksinkertaisen tyylikäs), mitä nyt voisi toki olla aavistuksen matalampi. Näytön kirkkaudesta valitusta en nyt oikein ymmärrä. Pitäisikö tuon polttaa silmät päästä vai oletko saanut viallisen yksilön?

Resoluutio tosiaan alkaa olemaan aika naurettava näissä uusissa puhelimissa. Periaatteessa FullHD riittäisi tälle koolle oikein hienosti. Naurettavin uusin puhelin tällä saralla taitaa olla Sonyn Z5 Premium, jossa on käytössä 4K (2160×3840) resoluutio.

Lienen jo katoavaa kansanperinnettä, kun kaipaisin tähän(kin) testiin tietoa puheominaisuuksista. Niin, siihenkin käyttötarkoitukseen näitä vehkeitä voi käyttää. Puhelun äänenlaatu, mikrofonin toiminta, puhelut huonossa kentässä jne. Samoin kiinnostaisi tieto radio-osan herkkyydestä eli kuinka hyvin ottaa kenttää vs muut luurit.

OMG-LOL-WTF

Lienen jo katoavaa kansanperinnettä, kun kaipaisin tähän(kin) testiin tietoa puheominaisuuksista. Niin, siihenkin käyttötarkoitukseen näitä vehkeitä voi käyttää. Puhelun äänenlaatu, mikrofonin toiminta, puhelut huonossa kentässä jne. Samoin kiinnostaisi tieto radio-osan herkkyydestä eli kuinka hyvin ottaa kenttää vs muut luurit.

Aika hankala noita ko. ominaisuuksia on kovin analyyttisesti testata ilman kalliita testilaitteistoja. Toki jos olisi mahdollista, olisi sellaisiakin asioita mielenkiintoista jossain testauttaa.

Yleensä mainitsen kyllä ongelmista, jos sellasia havaitsen, mutta harvemmin niitä tulee vastaan, eikä huonon verkon alueella tule niin paljon liikuttua, että puhelimien toiminnasta niiltä osin pystyisi minkäänlaista järkevää analyysiä tekemään.

Juha Kokkonen

Aika hankala noita ko. ominaisuuksia on kovin analyyttisesti testata ilman kalliita testilaitteistoja. Toki jos olisi mahdollista, olisi sellaisiakin asioita mielenkiintoista jossain testauttaa.

Yleensä mainitsen kyllä ongelmista, jos sellasia havaitsen, mutta harvemmin niitä tulee vastaan, eikä huonon verkon alueella tule niin paljon liikuttua, että puhelimien toiminnasta niiltä osin pystyisi minkäänlaista järkevää analyysiä tekemään.

Pakko myöntää, että näitä "huippuluureja" testanneena monessa on erittäin radikaaleja puutteita. Ensinnäkin miten vitussa voi olla mahdollista, että volumea ei saa puheluissa tarpeeksi kun musiikkia ja soittoääniä moinen luuri paukuttaa samasta reijästä paljon "kovempaa"? Jos puhelimen laittaa "speakkerille" saa enemmän volumea, mutta tuntuu melko tyhmältä. (Sony Xperia Z1, compactit, Z3) Z5 en ole testannut, enkä ajatellut siihen vaihtaa enää moisen perusominaisuuden puuttumisen takia.

Ilmeisesti tämä on IP luokituksen aikaansaannos ja jos haluaa puhua huutamatta julkisella paikalla pitää käyttää luureja kuten esimerkiksi AKG 545, jota moiseen itse käytän. Ja tosiaan, ongelmahan ei ole 20dBA taustamelulla vaan esimerkiksi motarilla jossa hiljasessakin autossa voi melu nousta sinne 40-60dBA kieppeille riippuen millä matkustaa..

"Takakuoreen luonnolliseen paikkaan sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii erittäin luotettavasti ja nopeasti. Harmi että sitä voi toistaiseksi käyttää vain näyttölukon avaamiseen sekä Android Pay -maksupalveluun."

Kyllähän jo mm. Google Play tukee myös sormenjäljellä oston hyväksymistä, pitää vaan kytkeä asetuksista erikseen päälle. Myös muita ohjelmia on jo päivittynyt ja päivittyy tukemaan sormenjälkilukijoita Marshmallow-laitteissa.

Juha Kokkonen

Aika hankala noita ko. ominaisuuksia on kovin analyyttisesti testata ilman kalliita testilaitteistoja. Toki jos olisi mahdollista, olisi sellaisiakin asioita mielenkiintoista jossain testauttaa.

Yleensä mainitsen kyllä ongelmista, jos sellasia havaitsen, mutta harvemmin niitä tulee vastaan, eikä huonon verkon alueella tule niin paljon liikuttua, että puhelimien toiminnasta niiltä osin pystyisi minkäänlaista järkevää analyysiä tekemään.

Lähinnä ajoin sitä takaa, että sinulla on varmaankin kokemuksen myötä näppituntuma näihin asioihin. Vaikka kyseessä olisikin subjektiivinen arvio itse ainakin mielelläni lukisin niistä. Avaahan tuo tietysti takaportin nillitttäjille, jotka pääsevät sitten kommentoimaan puuttuvista mittaustuloksista. Mutta so what, kroppaa ja omaa mielipidettä likoon.

OMG-LOL-WTF

Lähinnä ajoin sitä takaa, että sinulla on varmaankin kokemuksen myötä näppituntuma näihin asioihin. Vaikka kyseessä olisikin subjektiivinen arvio itse ainakin mielelläni lukisin niistä. Avaahan tuo tietysti takaportin nillitttäjille, jotka pääsevät sitten kommentoimaan puuttuvista mittaustuloksista. Mutta so what, kroppaa ja omaa mielipidettä likoon.

Toki, mutta kuten tuossa yllä jo vähän mainitsinkin, aika vähän olen testissä olleissa puhelimissa huomannut mitään mainitsemisen arvoisia ongelmia matkapuhelinverkon signaalin tai kuulokkeen äänenvoimakkuuden kanssa. Yleensä mainitsen asiasta artikkelissa vain siinä tapauksessa, jos havaitsen toiminnassa jotain tavallisuudesta poikkeavaa tai häiritsevää.

Kuuluvuuteen liittyviä eroavaisuuksia olisi varmasti helpompi huomata ja analysoida, jos asuisi/liikkuisi usein alueella, jossa on tiedetysti tietyillä kohdin heikko matkapuhelinverkon peitto. Itse asun aivan Tampereen keskustan tuntumassa ja käyn Tampereen rajojen ulkopuolella muutaman kerran kuussa, joten omille reiteilleni ei tuollaista käytännön testaamiselle otollista aluetta oikein osu. Se vaatii kuitenkin useita toistoja ja havaintoja, että käytännön havainnoista kannattaa julkaista minkäänlaista subjektiivistakaan arviota jolla olisi edes jotain painoarvoa.

zige

"Takakuoreen luonnolliseen paikkaan sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii erittäin luotettavasti ja nopeasti. Harmi että sitä voi toistaiseksi käyttää vain näyttölukon avaamiseen sekä Android Pay -maksupalveluun."

Kyllähän jo mm. Google Play tukee myös sormenjäljellä oston hyväksymistä, pitää vaan kytkeä asetuksista erikseen päälle. Myös muita ohjelmia on jo päivittynyt ja päivittyy tukemaan sormenjälkilukijoita Marshmallow-laitteissa.

Totta. Tarkoitin tuossa lähinnä Androidin vakiotoimintoja, ja senkin tein näköjään varsin huonosti :) Korjasin lausetta vähän informatiivisempaan muotoon. Kiitos huomiosta.

Muropaketin uusimmat