Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

03.06.2018 10:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Honor markkinoi uutta Honor 10 -puhelinta vahvasti tekoälyllä, muotoilulla ja ulkonäöllä. Jo aikaisemmin Honor on käyttänyt puhelimissaan lasin ja metallin yhdistelmää, ja sama teema jatkuu myös Honor 10:n kohdalla, sillä sen etu- ja takaosa on päällystetty lasilla. Muotoilu on saanut vaikutteita selkeästi myös emoyhtiö Huawein uusista P20-sarjan puhelimista, joiden kanssa Honor 10:llä on yllättävän paljon yhteistä. Honor 10 -puhelimen voikin helposti sijoittaa viime vuotisen Honor 9 -mallin ja tämänvuotisen Huawei P20:n välimaastoon.

Honor 10:n ulkonäössä pistää heti silmään uusi Phantom Blue -väri, jonka ansiosta laitteen takakantta somistaa eräänlainen revontulitehoste. Testilaitteemme takakannen väritys vaihteleekin sinisestä aina violettiin, ja muistuttaa näin siis hyvinkin paljon revontulissa näkyvää värimaailmaa. Samalla ei voi millään välttyä yhtenäisyyksiltä Huawei P20 Pro -puhelinmallin Twilight -version väritykseen.

Honor 10 on kooltaan kohtuullisen kompakti puhelin. Sen viralliset mitat ovat 149,6 x 71,2 x 7,7 millimetriä, ja painoa laitteelle on kertynyt maltilliset 153 grammaa. Käteen puhelin istuu loistavasti. Sen käsittely on luontevaa, ja tässä auttavat huomattavasti puhelimen pyöreät muodot. Honor luottaa puhelimen muotoilussa siis pyöristettyihin kulmiin ja laitteen reunoihin, joilla on saavutettu saumaton rakenne puhelimen sivujen ja taka- ja etulasin yhtymäkohdissa.

Honor 10 etupuoli koostuu tämän kokoluokan puhelimessa suhteellisen suuresta 5,84 tuuman IPS LCD -näytöstä. Kuvasuhteeltaan käytössä on hieman erikoisempi 19:9. Näytön resoluutio on 2280 x 1080 pikseliä. Näyttö peittääkin laitteen etuosasta noin 80 prosenttia. Tämän on mahdollistanut näytön ylälaitaan luotu lovi, johon on sijoitettu etukamera, kuuloke sekä muut komponentit.

Muuta muotoilua mukaillen myös näytön kulmat on vahvasti pyöristetty. Näyttö lainaileekin vahvasti P20 Lite -mallissa ollutta näyttöä, ja vaikuttaa myös käytössä samalta. Näytön kirkkaus on nostettavissa suhteellisen kirkkaaksi. Kirkkaimpien, aurinkoisten päivien aikana näytön lukeminen kuitenkin kärsii, sillä näytön kirkkaus ei yksinkertaisesti riitä. Katselukulmat ovat LCD-näytölle tutut ja turvalliset, vaikkakin aivan ääriasennoilla näytön lukeminen onkin suhteellisen mahdotonta.

Näytön alapuolelta löytyy laitteen suurin erikoisuus, nimittäin ultraäänitekniikkaan pohjautuva sormenjälkitunnistin. Sormenjälkitunnistin ei siis ole enää osa näyttölasia vaan se on sijoitettu lasin alle. Tämä mahdollistaa täysin tasaisen lasipinnan myös laitteen alaosaan, kun sormenjälkitunnistimelle ei tarvitse erillistä koloa. Toisaalta seurauksena on pieniä ongelmia myös lukijan toiminnassa. Sen löytäminen on nimittäin pimeässä lähes mahdotonta. Toimivuuden osalta edellisvuosiin on otettu valitettavasti myös valtava askel takapakkia.

Sormenjälkitunnistimen pitäisi Honorin mukaan toimia myös likaisilla ja märillä käsillä, mutta jopa puhtailla käsillä sormenjälkitunnistimen toiminta oli yksinkertaisesti huonoa. Ultraäänitekniikkaan pohjautuvan lukijan toimintavarmuus osoittautui testijaksolla heikoksi ja hitaaksi. Sormenjälkitunnistin vaatii myös huomattavan tarkan sormen asettelun sekä vahvan sormen painamisen lasia vasten, jotta sormenjäljen luku onnistuu. Sormenjälkitunnistimen käytön voi kuitenkin onneksi melkein unohtaa, koska Honor 10 on varustettu myös suhteellisen hyvin toimivalla kasvojentunnistuksella.

Puhelimen takakansi on varustettu vasempaan yläkulmaan sijoitetulla, uudistetulla tuplakameralla. Kamera koostuu yhdestä 16 megapikselin ja yhdestä 24 megapikselin sensorista. Kamera on hiukan koholla rungosta, joten pöydälle asetettaessa laite keikkuu puolelta toiselle. Honor käyttää edelleen mustavalko- sekä värikameran yhdistelmää, joka on tuttu jo aikaisemmista Huawein puhelimista.

Kamerakyhmyn viereen Honor on sijoittanut oman AI Camera -merkintänsä. Yhtiö haluaa selkeästi painottaa tekoälyllä varustettua kameraansa, joka tuntuu hiukan tarpeettomalta takakannen täyttämiseltä. Takakannen alaosaan on vielä painettu Honorin oma logo.

Laitteen runko on valmistettu metallista, kuten monissa muissakin tämän hetken puhelimissa. Puhelimen alaosan reunaan on asetettu nykyisin yhä harvinaisemmaksi käyvä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin. Kuten tässä hintaluokassa on yleistä, tukee USB-C-liitäntä vain USB 2.0:n nopeuksia.

Oikealle sivustalle on sijoitettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Molemmista painikkeista tulee selkeä painalluspalaute, ja hiukan heikommatkin painallukset painikkeet rekisteröivät hyvin. Painikkeet on sijoitettu hyvin lähekkäin toisiaan, ja välillä testijakson aikana tulikin painettua väärää painiketta.

Yläreunaan on Honor sijoittanut yhden mikrofonin sekä infrapunalähettimen. Vasen kylki pitää sisällään SIM-korttiaukon, jonka taakse saa sijoitettu kaksi nano-SIM-korttia. Honor on tästä mallista tiputtanut pois mahdollisuuden korvata toinen SIM-kortti muistikortilla, joten Honor 10:n sisäistä tallennustilaa ei pysty muistikortin avulla kasvattamaan.

Rautapuoli on jo tuttu tämän vuoden Huawei P20 -mallistosta, sekä viime syksyn Mate 10 Pro -mallista. Puhelimessa on Kirin 970 -järjestelmäpiiri, jonka apuna on jälleen tuttu tekoälypiiri. Grafiikkapuolen hoitelee Mali-G72 MP12. Keskusmuistia on mallista riippumatta neljä gigatavua. Tallennustilaa löytyy joko 64 gigatavua tai 128 gigatavua.

Honor 10 sisältääkin raudan puolesta varsin kovat sisuskalut, ja esimerkiksi laitteen käyttämä suoritin on parasta mitä emoyhtiöllä on tällä hetkellä tarjota. Honor 10 on varustettu myös kohtuullisen kookkaalla 3400 milliampeeritunnin akulla, joka tukee Huawein SuperCharge -pikalatausta. Valmistajan mukaan akun lataus saavuttaa 50 prosentin rajapyykin alle 25 minuutissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto