Uusimmat

Kamera

03.06.2018 10:00 Juha Uotila

Kamera

Honor on rakentanut Honor 10:n kamerajärjestelmän kokonaan uusiksi – se koostuu nyt 24 megapikselin mustavalkokamerasta ja 16 megapikselin värikamerasta. Värikameran aukkokooksi on ilmoitettu kohtuullisen kookas f1.8. Epäselväksi jäi, käyttääkö myös mustavalkokamera f1.8 aukkoa.

Honor 10:n kamera käyttää tarkennukseen dual pixel -vaiheentunnistustekniikkaa. Samoin kuvaustilanteissa käytetään apuna laitteen omaa NPU-tekoälypiiriä.

Tekoälyä käytetään kuvaustilanteen ja myös kuvauskohteiden tunnistamiseen. Kamera pystyy tunnistamaan yli 22 erilaista kuvaustilannetta tai -kohdetta. Kohteen perusteella Honor 10:n tekoäly säätää kameran asetuksia ja kuvien värejä. Uutena ominaisuutena kameran pitäisi pystyä erottelemaan kuvista eri osioita, ja käyttämään esimerkiksi kuvassa näkyvälle nurmikolle omia säätöjä, kun taas kuvan henkilölle käytettäisiin eri säätöjä.

Honor 10:n kamerasovellus mukailee hyvin vahvasti Huawein P20 -sarjassa nähtyä kamerasovellusta. Honor on kuitenkin tuonut tekoälyn huomattavasti näkyvämmälle paikalle.

Kameranäkymän ruudun yläreunassa on erillinen AI-painike, josta tekoälyn saa kytkettyä päälle tai pois. Kuvaustilojen vaihto onnistuu laukaisunapin yläpuolella olevasta rullasta, samaan tapaan kuin Huawei P20 -malleissa. Osa kuvaustiloista on siirretty erillisen ”Lisää”-valikon taakse, jotta päänäkymän valikko ei olisi aivan täynnä. Kokonaisuutena Honor 10:n kamerasovellus toimii sulavasti ja on käyttövalmis heti sovelluksen käynnistämisen jälkeen.

Kameran saa käynnistettyä suoraan lukitusruudulta tai myös vaihtoehtoisesti tuplanapauttamalla äänenvoimakkuuden säädintä. Vakiona Honor 10 on asetettu ottamaan kuva tuplanapautuksen jälkeen, mutta asetuksen saa muutettua helposti kamerasovelluksen asetuksista niin että tuplanapautus käynnistää vain itse kamerasovelluksen.

Honorin aiempien vuosien puhelimet, varsinkin Honor 8 ja Honor 9, tarjosivat hintaluokassaan kuvanlaadultaan perin hyvät kamerat. Honor 10 jatkaakin aikaisempien mallien viitoittamalla tiellä, ja lisää keitokseen vielä tekoälyn. Hyvässä valaistuksessa Honor 10 kamerakaksikko luo näyttäviä kuvia. Kuvien terävyys on hyvällä tasolla ja kuvista löytyy yksityiskohtia vaikka muille jaettavaksi. Väritasapaino on myös perustilassa hyvin hallinnassa.

Tekoälytilan päälle kytkemisen jälkeen on kuvien muutokset huomattavissa erittäin selkeästi jo puhelimen ruudulta. Kuten aikaisemmat P20 -mallit kanssa, Honor 10:n tekoäly haluaa korostaa kuvien värejä, mutta myös luoda kuviin lievää yliterävöintiä. Tässä vaiheessa astuukin kuvaan käyttäjän omat mieltymykset. On kuvaajasta kiinni, pitääkö rikkaammista väreistä vai arvostaako luonnollisempaa näkymää. Pisteet Honorille voi kuitenkin antaa siitä, että AI-tila on halutessaan mahdollista kytkeä helposti pois kameran päänäkymästä. Käyttäjän ei siis tarvitse käydä läpi asetusvalikkoja toiminnon poistamiseksi.

Kamera mahdollistaa myös kaksinkertaisen optisen zoomauksen. Zoom-mahdollisuus onkin erittäin kätevä. Sillä pystyy saamaan aikaan näyttäviä lähikuvia jo hiukan kauempaakin. Lisäksi kahden kameran yhdistelmällä pystytään tuottamaan näyttäviä bokeh -efektejä, joiden laatu tuntuu liikkuvan hyvän ja heikon välimailla, kuten puhelimilla on totuttu.

Hämärämmällä Honor 10:n kamera pärjää vielä oikein mainiosti. Kuviin tosin ilmestyy jo huomattavasti selkeämmin kohinaa, mutta mustavalkokennon ansiosta kuvissa on edelleen runsaasti yksityiskohtia. Pikselitason tarkastelulla on kuitenkin huomattavissa kauemmissa kohteissa yksityiskohtien sumenemista.

Videokuvaus on mahdollista maksimissaan 4K/30FPS-laadulla. Tallentuva video on laadukasta, ja 4K-tarkkuuden video toistuu noin 30 megabittiä sekunnissa bittivirralla. Tekoälyä käytetään myös videoiden vakautukseen, mutta se on käytettävissä vain 1080p-laadulla.

4K-laadulla videon vakautus toteutetaan täysin ohjelmallisen EIS:n avulla, joka aiheuttaa varsinkin liikevideoihin helposti näkyviä tärinöitä ja heilumista. Laadultaan video on kohtuullista, mutta videoissa näkyy helposti repeilyä ja nykimistä. Videopuoli onkin yhä Huawein ja Honorin heikko kohta, kuten myös aikaisempina vuosina.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto