Uusimmat

Kamera ja kuvanlaatu

07.09.2018 19:00 Osku Kannisto

Kamera ja kuvanlaatu

Honor Playn ominaisuustaulukossa kamera ei vastaa muuta rautaa. Takakameroina ovat 16 megapikselin pääkamera f2.2 valovoimalla. Sen tukena on vaatimattomampi kahden megapikselin kamera (f2.4) etäisyyksien mittausta varten. Etukamerassa on 16 megapikseliä ja mukava f2.0-aukkoarvon valovoima.

Kameroista ei löydy optista kuvanvakautusta. Kuvanvakautuksesta vastaa AIS, joka käyttää puhelimen tekoälyä kuvien parantamiseen. Erilaisia kohteita kamera tunnistaa yli 20 ja kuvaustilanteita jopa 500. Näiden tietojen perusteella kamera säätää valotuksen kohdalleen lennossa AI-tilassa.

Kameran kuvanlaatu yllättää positiivisesti, joten tekoälystä on aidosti hyötyä. Erityisesti iloa saa hämäräkuvauksessa, jossa kuvat ovat hyvin valotettuja eivätkä tärähtäneitä, kuten tämän hintaluokan puhelimilla on tapana. Rakeisuus pysyy nätisti kurissa.

AI-tilan käyttö arkikuvauksessa herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Hankalissa valaistusolosuhteissa kuviin saa selkeästi enemmän yksityiskohtia, mutta usein värisävyt tulevat kiiltokuvamaisen ylikylläisiksi. Tämä on ihan hyvä lisä tylsällä taivaalla, mutta kasvisten vihreys menee usein aivan yli äyräitten. AI-tilan saa kuitenkin helposti yhdellä näppäimellä päälle/pois kameran päänäkymässä.

Kamera-sovellus on suomennettu ja käyttölogiikaltaan hyvä. Tuttujen valokuva, muotokuva ja video -valintojen lisäksi päävalikosta löytyy aukko- ja AR-objektiivi -kuvaustilat. Jälkimmäisessä tilassa kuviin saa lisättyä animoituja hahmoja Pokémon Go:sta tutun AR-tilan tapaan.

Aukkotilassa voi vaikuttaa kuvan pääkohteen taustalle jäävän maiseman pehmeyteen muuttamalla keinotekoisesti linssin aukon kokoa. Ominaisuus toimi kohteen tunnistuksen osalta hyvin, mutta bokeh-pehmeyden laatu jätti paljon toivomisen varaa aitoihin järjestelmäkameroihin verratessa.

Etukameraa käyttäessä voi taustaa sumentaa, vaikkei erillistä syvyyskameraa olekaan. Lisäksi selfie- ja muotokuviin voi valita erilaisia valaistuksia, jotka pyrkivät parantamaan potrettien ilmettä.

Kuvanlaatu on varsinkin puhelimen hinnan huomioiden erittäin tyydyttävä. Kuvat kelpaavat hyvin someen jaettaviksi ja pikkuprinteiksi. Värit tallentuvat ilman AI-tilaa neutraalin vaisuina, joten niitä voi helposti kuvankäsittelyssä muokata haluamikseen. Ainoa ongelma tuli vastaan runsaasti dynamiikkaa sisältävissä kuvissa, jossa taustalla on taivas. Kamera valottaa kuvat kohteen perusteella, minkä takia taivas helposti palaa taustalla puhki. Hyvänä puolena itse kuvattava kohde näkyy kuvissa selkeänä.

Videokuvaus onnistuu aina 4K-tarkkuuteen saakka tehokkaalla h.265-pakkauksella. Puhelimen tekoäly ei kuitenkaan onnistu vakauttamaan videoita kuvien tapaan, joten laite on syytä tukea johonkin kuvatessa. Toinen vaihtoehto on käyttää puhelimen kanssa vakautuksen luovaa ulkoista gimbalia, kuten DJI Osmo Mobile 2, jos videokuvausta haluaa harrastaa enemmänkin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Muotoilu ja käyttökokemukset
  3. Kamera ja kuvanlaatu
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat