Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

28.06.2016 11:06 Juha Kokkonen

htc-10-2

Ulkoisesti uusi HTC 10 jättää heti ensitapaamisesta lähtien positiivisen vaikutelman. Laitteen muotoilu on tyylikästä ja sisältää HTC:lle ominaisia yksityiskohtia. Sitä ei ole millään muotoa hankala erottaa Huawein, LG:n tai Samsungin kilpailevista malleista. Edeltäjämalli One M9 oli lähes kopio One M8:sta, joten on positiivista, että HTC on löytänyt 10:n muotoiluun uusia tuulia.

Fyysisesti HTC 10 vakuuttaa heti ensikosketuksesta lähtien. Sen metalliset unibody-kuoret tuntuvat arvokkailta ja laadukkaasti tehdyiltä. Allekirjoittaneen mielestä HTC 10 on yksi tämän hetken arvokkaimman tuntuisista älypuhelimista markkinoilla. Rakenne ei anna vääntäessä yhtään periksi eikä myöskään pidä minkäänlaisia ääniä. Erikoisesta takakuoren muotoilusta huolimatta laite istuu käteen varsin miellyttävästi.

HTC 10 on saatavilla kolmessa eri värissä – Carbon Gray, Topaz Gold, Glacier Silver – joista jokainen on saatavilla Suomessa. Testikappaleemme oli väriltään ensimmäinen mainituista.

htc-10-3

HTC 10 on 145,9 x 71,9 x 3,0 – 9,0 mm:n ulkomitoillaan kokoluokassaan keskikastia. Se on noin millin pidempi ja leveämpi kuin Huawei P9 ja kolmisen milliä pidempi sekä pari milliä leveämpi kuin Galaxy S7. Edeltäjämalliin nähden mitat ovat kasvaneet hieman, mutta myös näyttö on kasvanut 0,2-tuumalla. Yhden käden käyttö onnistuu suurikätiseltä melko vaivatta, mutta pienemmillä kourilla varustettu käyttäjä saattaa törmätä ajoittain pieniin ongelmiin. Painoa on kertynyt 161 grammaa, joka on tämän näyttökokoluokan yläpäätä. Siitä huolimatta HTC 10 ei tunnu ulkomittoihinsa nähden erityisen painavalta. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on 71,1 %, joka on nykypäivänä keskitasoinen lukema.

HTC on valinnut ”kymppiin” Snapdragon 820 -järjestelmäpiirin (MSM8996), jota käytetään myös monen muun valmistajan tämän vuoden huippumallissa. Tässä tapauksessa piirin neljästä Kryo-prosessoriytimestä kaksi toimii 2,15 GHz ja toiset kaksi 1,6 GHz maksimikellotaajuudella. Lisäksi piiristä löytyy Adreno 530 -grafiikkasuoritin ja integroitua X12-LTE-modeemia hyödynnetään Cat9-nopeudella (450/50 Mbit/s). RAM-muistia on neljä gigatavua ja eMMC 5.1 -pohjaista tallennustilaa Suomessa myytävissä malleissa 32 Gt, josta käyttäjän hyödynnettävissä on noin 23 Gt. Muistikorttipaikka tukee jopa kahden teratavun kortteja.

htc-10-4

HTC 10:n etupuoli on reunoiltaan pyöristetyn Gorilla Glass 4 -lasin peitossa, ja sen näytön alapuolelle jäävään kaistaleeseen on sijoitettu kapasitiiviset valkoiseksi taustavalaistut paluu- ja moniajopainikkeet sekä pienessä syvennyksessä sijaitseva kotinäppäin, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkitunnistin. Navigointipainikkeiden osalta totesimme käytännössä, että ne sijaitsevat hieman turhan lähellä puhelimen alareunaa sujuvaa käyttöä ajatellen. Lisäksi vasemmalle sijoitettu paluunäppäin vaatii yhden käden käytössä oikeakätiseltä epämiellyttävää kurottelua. Sormenjälkitunnistimen toimintanopeudessa ja luotettavuudessa ei ole valittamista, vaikka se ei ylläkään aivan markkinoiden parhaiden tasolle. Plussana näyttöä ei tarvitse herättää erikseen, vaan tunnistin havaitsee sormen myös valmiustilassa.

Laitteen metalliseen alapäätyyn on sijoitettu mikrofonin aukko, USB Type-C -liitäntä sekä kaiuttimen ritilä. Valmistajan mukaan USB-liitäntä tukee myös USB 3.1 -tiedonsiirtonopeutta sekä Quick Charge 3.0 -pikalatausta. Kaiutinritilän takana sijaitsee puhelimen BoomSound™ Hi-Fi Edition -kaiutinratkaisun bassokaiutin, joka tuottaa äänimaailman yhdessä kuulokeritilän taakse sijoitetun diskanttikaiuttimen kanssa. Molemmilla kaiuttimilla kerrotaan olevan omat vahvistimensa. HTC 10:n kaiuttimien äänenlaatu on nykyisten älypuhelinmarkkinoiden paremmasta päästä, mutta edeltäjämalleihin nähden se ei yllä samalle tasolle. Mittasimme kaiuttimista kohtalaisen korkean 76,5 dBA äänenpaineen 30 cm päästä, mutta ääni on selvästi tukkoisempi kuin One M9:ssä eikä bassotoisto yllä lähellekään niin alas kuin edellisten sukupolvien mallit.

htc-10-6

HTC 10:n näyttö perustuu S-LCD 5 -paneeliin, jonka tarkkuus on 1440 x 2560 pikseliä. 5,2 tuuman koossa se tarkoittaa huipputerävältä näyttävää 564 PPI:n pikselitiheyttä. Edeltäjämalliin nähden näytön koko on kasvanut 0,2 tuumalla. Tarvittaessa näyttö herää tuplanäpäytyksellä, ja se tottelee myös muutamia muita pyyhkäisyihin perustuvia pikakomentoja. Myös korkean herkkyyden ”käsinetila” on tuettuna.

Kuvanlaadultaan kympin näyttö on tasapainoisen hyvä. Tummien sävyjen toisto ja kontrasti ovat LCD-näytölle erittäin hyvät, mutta maksimikirkkaus on keskitasoa alhaisempi, joka vaikuttaa osittain ”vain” keskitasoa parempaan luettavuuteen suorassa auringonpaisteessa. Näytön asetuksista värintoistoa voi säätää valitsemalla värejä ylikorostavan eloisan tilan tai luonnollisemman sRGB-tilan. Lisäksi näytön värilämpötilaa on mahdollista hienosäätää. Eloisassa tilassa värintoisto keskittyy tarkkuuden sijaan näyttävyyteen, kun taas sRGB-tilassa värit toistuvat erittäin luonnollisen näköisesti. Katselukulmien osalta äärilaidoilta sivuilta katsottuna näytössä voi havaita vaaleanpunaisen sävyn, jolla ei ole käytännössä kuitenkaan juuri merkitystä.

htc-10-5

Näytön yläpuolelle jäävästä kaistaleesta löytyy näyttölasiin tehtyyn uraan sijoitettu metalliverkolla suojattu kuuloke sekä melko kookas Ultraselfie-etukamera. Etukamera on tekniseltä toteutukseltaan poikkeuksellinen, sillä sen f1.8-aukkosuhteen polttoväliltään 23 mm kinovastaavasta objektiivista löytyy optinen kuvanvakain sekä automaattitarkennus. Etukameran sensorin resoluutio on viisi megapikseliä ja pikselikoko 1,34 mikrometriä. Sillä voi kuvata myös 1080p-videokuvaa. Etukameran kuvanlaatu on omakuvien ottamiseen markkinoiden paremmasta päästä, ja se ottaa kelpo otoksia myös heikommassa valossa (mallikuva).

HTC 10:n yläpäädyn keskelle on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä, joka on yhteydessä laadukkaaksi kehuttuun 24-bittiseen DAC-piiriin. Korvakuulolta HTC 10:llä soitettu musiikki kuulosti nappikuulokkeilla selkeämmältä ja voimakkaammalta kuin useimmilla muilla testaamillamme puhelimilla. Puhelimen vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu muistikorttipaikka ja oikean kyljen yläosaan nano-SIM-korttipaikka. Kummankin irrottamiseen tarvitaan teräväkärkistä apuvälinettä.

htc-10-7

HTC 10 on alumiinirakenteinen puhelin eikä valmistaja ole epäröinyt tuoda asiaan esiin. Täysalumiininen takakuori jatkuu saumattomasti puhelimen kylkiin ja aina näyttölasin reunoille asti. Muotoilussa HTC on valinnut persoonallisen linjan, joka yhdistelee sopivasti uutta ja vanhaa. Reunojen leveä viistetty alue on näyttävä yksityiskohta ja tuo mieleen One M7 -mallin kolmen vuoden takaa. Toisin kuin pelkän ulkonäön perusteella saattaisi virheellisesti päätellä, ”kymppi” istuu käteen mukavasti. Myös takakuoren keskiosa on kevyesti kaareva. Takakuoren ylä- ja alaosaa halkaisevat antenniraidat, jotka tummassa versiossa ovat tyylikkään mustat.

htc-10-8

Kaikki HTC 10:n fyysiset painikkeet sijaitsevat oikeassa kyljessä, ja ne ovat kuorien tapaan metallia. Alimpana sijaitseva virta-/lukituspainike on helppo tunnistaa näppituntumalla karkean uritetun pintakuvioinnin ansiosta. HTC kehuu näppäinten tuntumaa sivuillaan ja kehuihin voi kyllä yhtyä – tuntuma on napakka ja laadukkaan oloinen. Lukituspainiketta tarvitaan lähinnä näytön sammuttamiseen, sillä avaaminen onnistuu näyttöä tuplanäpäyttämällä tai sormenjälkitunnistimen avulla.

10:n rakenne on suljettu, eli akku ei ole käyttäjän irrotettavissa. Akun kapasiteetti on 3000 mAh, joka on kasvanut 160 mAh edeltäjämalliin nähden. Kapasiteetti on hyvin tyypillinen tämän luokan puhelimissa. Valmistaja lupailee yhdellä latauksella jopa 27 tuntia puheaikaa, 19 vuorokautta valmiusaikaa tai kaksi päivää normaalia käyttöaikaa. Tuettuna on myös Quick Charge 3.0 -pikalataus USB Type-C-liitännän kautta.

 

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto ja loppuyhteenveto