Uusimmat

Kamera

28.06.2016 11:06 Juha Kokkonen

htc-10-9

10:n takakamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja on aavistuksen muusta takakuoresta kohollaan. Testijaksolla huomasimme kameran suojalasin olevan melko herkkä sormenjäljille, jotka puolestaan näkyivät selkeästi sumeutena kuvanlaadussa. Kameran oikealle puolelle on sijoitettu kaksisävyinen led-salama sekä laser-tarkennuksen sensori.

HTC on nimennyt kameran Ultrapixel 2:ksi ja palannut viime vuoden ”harharetken” jälkeen lähemmäs One M7- ja M8-mallien viitoittamaa tietä. Kamera perustuu nyt Sonyn IMX377 -kuvasensoriin, jota käytetään myös mm. Nexus 6P -puhelimessa. Kyseessä on 1/2,3-tuumainen 12 megapikselin kenno (4000 x 3000 pikseliä), jonka pikselikoko on tavallista suurempi 1,55 mikrometriä.

12 megapikselin kuvasensorin parina on kinovastaavalta polttoväliltään 26 mm:n objektiivi, jonka aukkosuhde on erittäin valovoimainen f1.8. Objektiivin ominaisuuksiin kuuluu myös optinen kuvanvakain. Kamera tukee myös RAW-kuvausta sekä 4K-videokuvausta 30 FPS nopeudella.

Erikoisena seikkana huomasimme kameran linssin tahraantuvan poikkeuksellisen helposti, mikä näkyi kuvissa selvästi havaittavana sumentumisena tai ”huurtumisena”. Linssin pyyhkäiseminen esimerkiksi paidan kulmaan kuitenkin korjasi ongelman joka kerralla.

HTC on uudistanut kamerasovelluksensa käyttöliittymää yksinkertaisempaan ja selkeämpään suuntaan. Alareunan kuvakerivistä on luovuttu ja kontrollit on siirretty näkymän molempiin reunoihin. Kuvaustilojen – joita on yhdeksän kappaletta – valinta on sijoitettu vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä avautuvaan valikkoon. Samasta valikosta löytyvät myös kuhunkin kuvaustilaan liittyvät keskeiset asetukset ja varsinainen yleismallinen asetusvalikko on sijoitettu kuvaustilavalikon alimmaiseksi.

Pro-kuvaustila tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää valkotasapainoa, valotuksen kompensointia, ISO-arvoa (100-3200), suljinaikaa (2-1/8000 s) sekä tarkennusta. Lisäksi asetuksista voi valita tallentuvatko kuvat JPG- vai RAW-muodossa. RAW-kuvien koko on noin 24 megatavun luokkaa. Panoraamatilan kuvien yhdistämisjälki on kohtalaisen hyvää, mutta otosten maksimikoko (noin 10 megapikseliä) jää kauas markkinoiden parhaista.

htc-10-kuva1s
htc-10-kuva2s
htc-10-kuva3s
htc-10-kuva4s
htc-10-kuva5s
htc-10-kuva6s
htc-10-kuva7s
htc-10-kuva8s
htc-10-kuva9s
htc-10-kuva10s
htc-10-kuva11s
htc-10-kuva12s
htc-10-kuva13s

Yllä on HTC 10:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kameran käynnistäminen ei onnistu aivan yhtä nopeasti kuin parhaissa kilpailijoissa, sillä kameran käynnistykselle ei ole pikanäppäintä, vaan se täytyy suorittaa joko lukitusnäkymän alakulman kuvaketta pyyhkäisemällä tai sovelluskuvakkeesta painamalla. Kamera käynnistyy nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmiina. Myös tarkennus on varsin nopea ja kuva tallentuu välittömästi nappia painaessa (myös HDR-tilassa), pois lukien haastavammat hämäräolosuhteet, jossa kamera saattaa miettiä hetken kuvan ottamisen jälkeen. Aivan Galaxy S7:n tasolle HTC 10 ei kuitenkaan kameran nopeudessa yllä.

Hyvissä valaistusolosuhteissa kuvat ovat teräviä ja tarkkoja ja värintoisto on luonnollisempaa kuin pahimmissa kilpailijoissa Galaxy S7:ssä ja LG G5:ssä. Kuvissa ei myöskään näy yhtä paljon kontrastiin ja terävöittämiseen liittyvää jälkikäsittelyä, mikä on hyvä asia. Dynamiikka on kohtalaisen hyvällä tasolla, mutta kamera yrittää tietyissä tilanteissa varjella puhkipalamista jättämällä pimeämpiä alueita hieman turhan tummaksi. Onneksi asiassa auttaa toimiva HDR-tila, joka tekee luonnollista jälkeä. Tasaisen värisillä alueilla kuvissa näkyy hieman yksiväristä kohinaa, josta ei kuitenkaan ole käytännössä mitään haittaa.

Valon määrän heikentyessä HTC 10:n valovoimainen objektiivi pystyy keräämään hyvin valoa kennolle ja monissa tilanteissa kuvasta muodostuu todellista näkymää valoisampi. Kokonaisuutena tarkasteltuna kuvat näyttävät yleensä selkeiltä ja yksityiskohtaisilta. Lähemmässä tarkastelussa yksityiskohdissa on havaittavissa selvää ”suttaantumista” kohinanvaimennuksen jäljiltä. Värintoisto on älypuhelimien mittapuulla kohtalaisen hyvää, joskin riittävän vähäisellä valon määrällä voimakkaammat värit pakkaavat korostumaan ja hienovaraisemmat sävyt haalistumaan. Sama ilmiö on enemmän tai vähemmän tuttu myös kaikista muista nykypäivän älypuhelinkameroista. Testeissämme kamera laski suljinajan alhaisimmillaan 1/6 sekuntiin, jossa optisesta vakaimesta on jo todellista apua.

Suurin mahdollinen videotarkkuus on nykypäivän lippulaivapuhelimissa tyypillinen 4K, joka taltioituu noin 55 Mbit/s bittivirralla ja 192 kbit/s stereoäänellä. 1080p-tarkkuuden tallennusmahdollisuus on vain 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, jolloin bittivirta on noin 20 Mbit/s. Tallennettu 4K-video on kuvanlaadultaan markkinoiden parempaa päätä. Se on terävää, sulavaa, yksityiskohtaista ja värintoistoltaan varsin luonnollista. Pienemmät tärähdykset suodattuvat hyvin optisen kuvanvakaimen avulla. HTC 10:n mikrofonit ovat tavallista laadukkaammat, sillä meluisissa ympäristöissä kuten musiikkikeikoilla tallentaminen onnistuu äänen puuroutumatta.

 

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto ja loppuyhteenveto