Uusimmat

Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto ja loppuyhteenveto

28.06.2016 11:06 Juha Kokkonen

Android 6.0.1 Marshmallow & HTC Sense -käyttöliittymä

HTC 10:ssä käytetään Androidin uusinta 6.0.1-versiota sekä HTC:n Sense-käyttöliittymän uusinta versiota, joka ei jostain syystä kanna mitään virallista versionumeroa (vaikka luonnollinen numero olisi järjestyksessään kahdeksas). Uuden Sensen ulkoasu ja toteutus on muuttunut huomattavasti vuosi sitten One M9:n yhteydessä esitellystä Sense 7:stä.

Ulkoasun kustomointien määrää on kevennetty merkittävästi ja käyttöliittymä on muuttunut monilta osin vakio-Androidin kaltaiseksi. Esimerkiksi ilmoitusvalikko, moniajonäkymä ja asetusvalikko ovat lähes samanlaiset vakio-Androidin kanssa. Sovelluskuvakkeiden osalta HTC on kuitenkin pysytellyt omalla persoonallisella linjallaan. Lisäksi kotinäkymän vasemmanpuolimmaiselta välilehdeltä löytyy tuttu BlinkFeed-näkymä, jonka käyttäjä voi kustomoida näyttämään itselleen tärkeitä uutisia ja sosiaalisen median päivityksiä.

Myös sovellusvalikoimaa on optimoitu ja kuristettu. HTC on korvannut monta omaa sovellustaan Googlen vakiosovelluksilla. Tällaisia ovat esimerkiksi selain, viestisovellus, kalenteri, toimistosovellukset sekä kuvagalleria. Ratkaisu ei ole lainkaan hullumpi, sillä Googlen vakiosovellukset ovat nykyään varsin toimivia, ja samalla vältytään tuplasovelluksilta sekä kalliin tallennustilan tuhlaamiselta.

HTC tarjoaa edelleen laajat käyttöliittymän ulkoasun kustomointimahdollisuudet vaihdettavien teemojen avulla. Teemat vaihtavat muun muassa taustakuvat, sovelluskuvakkeet, fontin ja äänet, ja niitä voi ladata ilmaiseksi sekä maksua vastaan HTC:n teemakaupasta. Uutena ominaisuutena HTC 10 tuo Freestyle-kotinäkymäasettelun, joka tarkoittaa käytännössä vapaasti sijoitettavilla erikokoisilla kuvakkeilla varustettua kotinäkymää. Kaupunkinäkymällisessä Freestyle-teemassa sovelluskuvakkeet ovat esimerkiksi siirreltäviä rakennuksia, joita käyttäjä voi raahata vapaasti näytöllä. Halutessaan käyttäjä voi myös muokata kuvakkeisiin linkitettyjä sovelluksia. Freestyle-teemoja ei ole asennettuna valmiiksi puhelimeen, mutta käyttäjä voi ladata niitä ilmaiseksi teemakaupasta. Testasimme neljää eri Freestyle-teemaa, ja vaikka ne näyttivät visuaalisesti hauskoilta, emme nähneet niissä puhelimen käytettävyyden kannalta juurikaan järkeä.

Yksi kympin harvoista HTC:n omista lisäsovelluksista on uusi Boost+, joka nykytrendin mukaisesti tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden optimoida puhelimen toimintaa. Boost+ mahdollistaa muistin ja tallennustilan vapauttamisen, virrankulutuksen optimoinnin pelikäytössä, sovellusten lukitsemisen sormenjäljellä sekä sovellusten hallintaan liittyviä toimintoja. Boost+ vaikuttaa perusnäppärältä, mutta ei tarjoa mitään uutta tai erilaista kilpailijoiden vastaaviin sovelluksiin nähden.

HTC 10:n asetuksista löytyviä maininnan arvoisia lisätoimintoja ovat Motion Launch -eleet, jotka mahdollistavat erilaisten kosketuskomentojen syöttämisen näytölle sen ollessa sammuksissa. Osa Motion Launch -eleistä oli testijakson alkupuolella käytössä, mutta huomasimme jossain vaiheessa puhelimen näytön heräävän itsekseen taskussa ja aiheuttavan näytön lukittumisen niin, että käyttäjän oli odotettava muutama kymmenen sekuntia ennen salasanan syöttämistä. Tästä syystä kytkimme eleet lopulta pois käytöstä, jolloin myös itsestään heräämiset loppuivat.

Kympin mukana toimitettava vakionäppäimistö on vaihtunut aiemmasta Sense Inputista kolmannen osapuolen TouchPal-näppäimistöön. TouchPal tarjoaa modernin näppäimistön tapaan melko laajat kustomointimahdollisuudet niin näppäintoimintojen kuin näppäimistön koon ja sijainninkin suhteen. Valitettavasti emme päässeet millään sinuiksi TouchPalin kanssa testijakson aikana. Ensinnäkin sen kanssa syntyi poikkeuksellisen paljon virhepainalluksia ja toiseksi suomenkielinen sanojen ennakointi ja korjaus toimi kilpailevia näppäimistöjä heikommin. Lisäksi emme saaneet pyyhkäisykirjoitusta lainkaan toimimaan. Suosittelemmekin esimerkiksi Google Keyboardin asentamista vakionäppäimistön tilalle.

Pieni maininnan arvoinen seikka on myös näytön alapuolelta löytyvän viimeisimpien sovellusten painikkeen toiminnon valintamahdollisuus. Asetuksista painikkeen sai nimittäin asetettua toimimaan myös joissain sovelluksissa näytön yläreunassa sijaitsevan lisäasetusvalikon avaamisessa.

 

Suorituskyky ja akunkesto

htc-10-10

Aloitimme HTC 10:n käytännön testijakson kesäkuun puolivälin tienoilla, ja laite vietti käyttötestissä vajaan parin viikon ajan. Puhelimeen asennettiin parinsadan megatavun ohjelmistopäivitys aivan testijakson lopulla. ”Kympin” kanssa ei törmätty rauta- eikä ohjelmistopuolen ongelmiin Motion Launch -eleisiin liittyneitä näytön itsestään heräämisiä lukuun ottamatta.

htc-10-testitulokset

Kuten high-end-puhelimelta voi automaattisesti odottaa, HTC 10 toimii erittäin sujuvasti ja ripeästi eikä peruskäytössä ole havaittavissa minkäänlaisia ylimääräisiä miettimistaukoja tai latausviiveitä. Vertailimme kymppiä rinnatusten edeltäjämalli One M9:n ja markkinoiden ripeätoimisimpiin kuuluvan Huawei P9:n kanssa. One M9 oli käyttöliittymän toiminnoissa ja sovellusten avaamisessa pienen aavistuksen hitaampi ja P9 vastaavasti olemattoman pienellä erolla nopeampi. Pelikäytössä Snapdragon 820 -järjestelmäpiirin Adreno 530 -grafiikkasuoritin edustaa parasta, mitä markkinoilla on tarjota, ja raskaimmatkin pelit pyörivät luonnollisesti sulavasti. Pidemmässäkään pelirasituksessa puhelimen alumiininen takakuori ei lämmennyt merkittävästi. Emme myöskään havainneet merkittävää suorituskyvyn laskua testisovelluksissa.

Otimme testeihin verrokiksi Samsung Galaxy S7:n, joka käyttää Samsungin omaa Exynos 8890 -järjestelmäpiiriä ja on yksi suorituskykyisimmistä testaamistamme älypuhelimista. Verrokin tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 270,15/102,52/29,61/13,03 Mbit/s (484,33/143,22/86,68/15,66 Mbit/s)
  • AnTuTu 6.0.1 64bit: 137640 (130909)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 2344/5363 (2126/6413)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 92 FPS (81 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 48 FPS (39 FPS)
  • GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 18 FPS (15 FPS)
  • PCMark: 6367 (4782)
  • Sunspider 1.0.2: 629,5 ms (312,6 ms)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 4859/3715/3543 (7521/3562/3299)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 2444 (2146)

 

HTC 10:n sisäänrakennetun li-ion-akun kapasiteetti on 3000 mAh, eli se on kasvanut 160 mAh (+ ~6 %) edeltäjämalli One M9:stä. Testijaksolla puhelin oli vaihtelevassa käytössä, johon kuului rauhallisempia toimistopäiviä sekä muutama aktiivisempi matkapäivä, jossa puhelimella käytettiin tavallista enemmän muun muassa karttasovellusta.

Tyypillisen arkipäivän (klo 8-24) päätteeksi HTC 10:n akussa oli varausta jäljellä keskimäärin 40-50 %. Näytön päälläoloaika liikkui tuolloin 1,5-2,5 tunnin haarukassa. Yhtenä päivänä testijakson aikana puhelimen akku kului tuntemattomasta syystä tavallista nopeammin, ja se oli parin tunnin näytön aktiivisuusajalla lähes loppu päivän päätyttyä. Puhelimella ei selvitty kertaakaan kahden päivän yli yhdellä latauksella, vaikkakin se saattaisi onnistua hieman kevyemmällä käytöllä, sillä virrankulutus levossa todettiin varsin pieneksi. Videotoistotestissä puhelimella pyöritettiin 1080p-videota YouTubesta WiFi-yhteyden yli 50 % näytön kirkkaudella, jolloin akun varaus väheni 12 % tunnissa.

Kokonaisuudessaan HTC 10:n akunkesto muistuttaa LG G5:ttä, jossa käytetään hyvin pitkälti samanlaista rautaa. Suoritus on keskitasoa, eikä pärjää esimerkiksi Galaxy S7:lle tai Huawei P9:lle. Vähänkin enemmän puhelintaan käyttävän on ladattava ”kymppinsä” päivittäin. Testijaksomme sekalaiseen peruskäyttöön kuului muun muassa teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLANin ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

HTC 10 tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalataustekniikkaa, joka mahdollistaa akun lataamisen tyhjästä 50 % varaustasoon puolessa tunnissa. Testasimme lupausta ja totesimme sen pitävän paikkaansa. Täyteen akku latautuu runsaassa tunnissa ja vartissa. Nopea pikalataus on erittäin kätevä ominaisuus, sillä se mahdollistaa merkittävän toiminta-ajan pidentämisen lyhyelläkin lataussuorituksella. Langatonta latausta 10 ei valitettavasti tue, mutta symmetrinen USB Type-C -liitin helpottaa puhelimen kytkemistä laturiin.

 

Yhteenveto

htc-10-11

HTC 10:n testikappaleen saavuttua toimistollemme otimme sen käytännön testiin positiivisen varautunein ennakkotunnelmin. HTC on aiheuttanut viimeaikaisilla tuotejulkistuksillaan lähinnä pettymyksiä, mutta toisaalta se on osoittanut aiemmin osaavansa valmistaa myös hyviä ja persoonallisia älypuhelimia. Parin viikon käyttötestin jälkeen fiiliksemme ”kympistä” olivat pääosin positiivisia. Kyseessä on tyylikäs ja melko tasapainoinen high-end-puhelin, joka on onnistunut tällä kertaa HTC:n onneksi välttämään suuremmat sudenkuopat.

Fyysisesti HTC 10 on vakuuttavan tuntuinen laite. Rankkaamme se muotoilun, laaduntunnun ja tukevuuden osalta tänä vuonna testaamiemme älypuhelimien terävimpään kärkeen. Rautaominaisuuksiltaan kyseessä on tämän vuoden high-end-puhelinmuottiin istahtava laite. Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri tarjoaa tämän hetken parasta suorituskykyä ja 5,2-tuumainen QHD-näyttö on tasaisen hyvä kokonaisuus. 32 Gt tallennustila riittää monille, mutta jotkut saattavat jäädä kaipaamaan 64 tai 128 Gt versiota. eMMC 5.1 -tekniikkaan perustuvana se ei tosin pärjää suorituskyvyssä UFS-muistia käyttäville kilpailijoille. Etupuolelle sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii nopeasti ja melko luotettavasti myös näytön ollessa pimeänä.

Akunkestosta HTC 10 ei kerää kehuja, mutta ei myöskään suoranaisesti miinusta. Laitetta kannattaa kuitenkin varautua lataamaan joka päivä, jos päivittäinen näytön aktiivisuus on lähempänä kahta kuin yhtä tuntia. Nopea pikalataus mahdollistaa onneksi akun nopean täyttämisen vaikkapa keskellä päivää. Kamerapuolella tarjolla on tasapainoinen kokonaisuus, joka ottaa hyviä kuvia sekä hyvässä että huonossa valossa. Kyseessä ei ole aivan markkinoiden paras puhelinkamera, mutta joka tapauksessa erittäin pätevä toteutus. Lisäplussaa tulee optisesti vakautetusta etukamerasta, joka ottaa kelpo selfieitä myös heikommassa valossa.

Ohjelmistopuolella HTC on tehnyt merkittäviä muutoksia, jotka ovat menneet kokemustemme mukaan hyvään suuntaan. Aiempaa kevyempi Sense-kustomointi sekä ohut esiasennettujen lisäsovellusten valikoima osoittautui toimivaksi konseptiksi, jossa vakio-Androidin hyviä puolia kunnioitetaan HTC:n omilla lisäominaisuuksilla.

Yhteenvetona 10 on HTC:lta positiivisen onnistunut älypuhelin, missä on paljon hyvää ja vain vähän suuria heikkouksia. Laitteen ehdottomiksi vahvuuksiksi mainittakoon onnistunut fyysinen toteutus sekä hyvät kamerat. Eniten matkaa markkinoiden parhaisiin löytyy akunkestosta.

 

Hyvää

  • Tukevat, laadukkaan tuntuiset ja persoonalliset muotoillut alumiinikuoret
  • Huippunopea Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri
  • Hyvä näyttö
  • Nopea Quick Charge 3.0 -pikalataus
  • Tukee muistikortin Adoptable Storage -ominaisuutta
  • Kameran kuvanlaatu
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Sujuvasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • BoomSound-kaiuttimien äänenlaatu varauksin
  • Kevyesti kustomoitu käyttöjärjestelmä ja pieni lisäsovellusten määrä
  • Hyvä kuulokevahvistin
  • Moderni USB Type-C -liitäntä USB 3.1 -nopeudella
  • Mukana toimitettavien kuulokkeiden äänenlaatu

Huonoa

  • Akunkesto verrattuna pahimpiin kilpailijoihin
  • Helposti tahraantuva takakameran linssi
  • Kömpelösti toimiva TouchPal-vakionäppäimistö
  • Kilpailijoita hitaampi eMMC 5.1 -pohjainen tallennustila
  • BoomSound-kaiuttimet eivät äänenlaadultaan entisen veroiset
  • Navigointipainikkeiden hieman kömpelö sijainti
  • Ei langatonta latausta
  • Ei fyysistä kaksivaiheista kamerapainiketta
  • Ei suojausta vedeltä ja pölyltä

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto ja loppuyhteenveto