Uusimmat

Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akkukesto

31.01.2016 18:35 Pekko Lainiala

Käyttöjärjestelmä

One A9:n käyttöjärjestelmänä toimii Android 6.0, jonka päälle on lätkäisty HTC:n oma Sense 7 -käyttöliittymä. Yhtiö on tahtonut jonkin verran kikkailla omien sovellustensa kanssa, mutta mitään arkikäyttöä haittaavaa tyrkytystä ei testijaksolla esiintynyt.

OneA9_kayttis1

Sense ei ole juurikaan muuttunut Lollipopista Marshmallowiin siirryttäessä. Vasemmalta löytyy Kohokohdat-näkymä, jonka tarkoituksena on ehdottaa käyttäjälle häntä kiinnostavaa sisältöä, keskellä taas tuttuun tapaan säätiedot ja sovellusnäkymä, joka mukautuu käyttäjän sijainnin ja käytettyjen sovellusten mukaan. Allekirjoittaneen tapauksessa widgettiin valikoituneet sovellukset muokkautuivat testijakson aikana itselle sopiviksi, mutta suurempaa skaalaa sovelluksia käyttävä käyttäjä joutunee käväisemään normaalin sovellusvalikon puolella. Oikealla viimeisenä on tyhjä näyttö ilman ylimääräisiä kikkailuja.

OneA9_kayttis2

Sormenjälkitunnistimen asetuksista voidaan päättää toimiiko lukija myös kotipainikkeena ja herätetäänkö näyttö napauttamalla lukijaa. Päivitysten osalta HTC on luvannut Yhdysvalloissa myytävään varianttiin Android-päivitykset 15 päivää Googlen päivitysjulkaisujen jälkeen, joten päivitysvarmuus laitteella on luultavimmin hyvää tasoa, vaikkakaan aikataulut eivät koske muiden maiden malleja.

Käyttökokemukset ja huomiot & Suorituskyky ja akkukesto

OneA9_lukija

One A9 viipyi TaskuMuron ympärivuorokautisessa testissä kahden viikon ajan. Testijakso sujui kokonaisuudessaan ilman teknisiä ongelmia.

Sormenjälkitunnistin toimi koko testijakson ajan mallikkaasti. Aivan vuoden 2015 Nexus-puhelimien tunnistimien osumatarkkuuteen ei laite yltänyt, mutta lukija oli kuitenkin tarkkuudeltaan miellyttävää tasoa, eikä epäonnistumisia juurikaan esiintynyt.

Käytännön tasolla laitteen suorituskyky oli riittävää arkiseen käyttöön. Sovellukset aukesivat kohtuullisen vikkelästi ja liikkuminen käyttöliittymässä sujui ilman hidasteluja. Aivan raskaimpiin peleihin laite ei sovellu, sillä testeissämme Asphalt 8:aa pelatessa oli havaittavissa selkeää framejen putoamista ja muutamaan otteeseen totaalisia jäätymisiä.

Teoreettista suorituskykyä mitataksemme pyöräytimme tuttuun tapaan muutaman yleisimmän benchmark-sovelluksen. Suluissa olevat tulokset on ajettu suhteellisen samaan hintaluokkaan osuvalla Nexus 6P:llä (kirjoitushetkellä noin 50 euroa kalliimpi kuin One A9).

  • Androbench 4.0: 191,47/40,95/9,92/2,11 Mbit/s (234,67/124,08/20,45/12,34 Mbit/s)
  • Basemark OS 2.0: 972 (1771)
  • Basemark X 1.1 Medium: 12330 (29897)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 744/3091 (1020/3720)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen: 17 FPS (43 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 3,8 FPS (22 FPS)
  • PCMark: 4309 (4724)
  • Sunspider 1.0.2: 1200,9 ms (884,8 ms)
  • 3DMark Unlimited: 9103 (22732)

Tuloksista nähdään selkeästi, että Snapdragon 617 -järjestelmäpiiri suoriutui lippulaivamalleja heikommin etenkin graafista suorituskykyä vaativissa testeissä. AnTuTu 6.0 -tulos jätettiin pois yllä olevasta listauksesta, koska One A9 pyöräytti UX-osiosta epätavallisen korkeat tulokset, jotka eivät voi pitää paikkaansa.

2150 mAh:n akku kuulosti ominaisuuslistausta lukiessa melko pieneltä, mutta käytännön tasolla One A9:n akkukesto oli riittävää aktiivisessakin käytössä. Akulla selviää aktiivisella käytöllä noin päivän verran, ja puhelinta vähemmän näpräävä käyttäjä voi vetkuttaa käyttöajan kahteenkin päivään. Aktiivisessa käytössä puhelimen näyttö oli päällä useimmiten noin 3-4 tuntia. Kaiken kaikkiaan akkutulokset olivat hyvin tyypillistä tasoa.

Tunnin Youtube-toiston aikana (720p-laatu, kaikki yhteydet päällä, näyttö 50 % kirkkaudella, äänet maksimissa kuulokkeet kytkettynä) akkua kului 20 prosenttia. Näin ollen yhtäjaksoisessa Youtube-videotoistossa akun voidaan olettaa kestävän noin viisi tuntia, joka on hieman heikompi tulos kuin viimeaikaisilla testilaitteilla.

Kuten jo laitteen esittelyssä todettiin, HTC ei ole sisällyttänyt laitteeseen BoomSound-kaiuttimia. Näiden sijaan One A9:stä löytyy monokaiutin, joka on sijoitettu laitteen alapäätyyn. Kaiuttimen äänenlaadulta ei kannata odottaa kilpailijoita kummempaa esitystä. Äänenvoimakkuutta piisasi tarpeeksi satunnaiseen käyttöön, mutta One M9:stä tuttuja BoomSound-kaiuttimia tuli äkkiä ikävä.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkauksen sisältö
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto