Uusimmat

Käyttökokemukset, suorituskyky ja akkutestit

08.05.2015 12:49 Pekko Lainiala

One M9 oli TaskuMuron ympärivuorokautisessa testissä parin viikon ajan. Laite toimi moitteettomasti koko testijakson ajan, eikä erityisiä kaatuiluja tai hidasteluja ilmennyt.

Käsituntumaltaan laite on pidemmän päälle pettymys. Laitteen kyljiltä löytyvä ”kynnys” tuntuu ikävältä käteen ja viime vuoden One M8 onkin selvästi miellyttävämmän tuntuinen käsituntumaltaan. Kynnys saattaa osaksi auttaa laitteen liukkauteen, mutta enimmäkseen se luo negatiivisen vaikutelman. Käsituntumassa ilmeni parin viikon käyttöjakson loppupuolella myös toinen ongelma, sillä näytön vasemmasta reunasta paineltaessa kuului pieni naksahtelu.

LISÄYS 13.7, Juha Kokkonen: One M9:n näppäimistön toiminnassa havaitsin todella ärsyttäväksi piirteeksi Sense Input -oikeinkirjoituksen tarkistuksen tavan korjata lyhyiden 2-3 kirjaimisten sanojen ensimmäisiä kirjaimia toistuvasti isoksi kirjaimeksi keskellä lausetta. Näppäimistö teki tätä uudesta alkaen, joten virheellisestä oppimisesta ei ollut kyse. Kritiikkiä One M9:n näppäimistö ansaitsee myös yhden käden käyttötilan puuttumisesta, joka hankaloittaa kirjottamista yhdellä kädellä.

Laitteen suorituskykyä mitataksemme ajoimme läpi muutamia yleisimpiä benchmark-sovelluksia. Tulokset myötäilevät hyvin pitkälti muita Snapdragon 810 -järjestelmäpiirillä varustettuja laitteita sillä erotuksella, että esimerkiksi viime kuussa testissä ollut LG G Flex 2 suoriutuu joistain suorituskykytesteistä aavistuksen paremmin kuin One M9.

  • AnTuTu v5.7: 49367
  • Basemark OS II: 1235
  • Basemark X1.1 Medium: 27690
  • Geekbench 3: 899 Single, 3644 Multi-Core
  • CPU Prime Benchmark: 15571
  • GFXBench 3.1.9 T-Rex Offscreen: 2681 Frames
  • GFXBench 3.1.9 Manhattan Offscreen: 1401 Frames
  • GFXBench 3.1.9 Manhattan ES 3.1 Offscreen: 1021 Frames
  • Vellamo 3.1: 2854/1954/1919

Käytännön suorituskyvyn osalta One M9 suoriutui hyvin. Arkipäiväisessä käytössä ei ilmennyt minkäänlaista hidastelua ja esimerkiksi raskaampaa päätä edustava Asphalt 8 -autopeli pyöri laitteella hyvin ilman hidasteluja. Sovellukset aukesivat ja sulkeutuivat nopeasti ja käyttöliittymässä liikkuminen oli sulavaa.

Viime kuussa testattuun G Flex 2:een verrattuna yksi merkittävä ero oli laitteen lämpötila rasituksessa. One M9:n ulkokuori on valmistettu yhtenäisestä alumiinipalasta, joten käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laitteen kuumentuessa koko laite tuntuu lämpimältä. Puhelin ei tarvitse erityisen raskasta käyttöä lämmetäkseen havaittavasti, sillä esimerkiksi mainoksilla tai GIF-kuvilla varustetut nettisivut riittivät lämmittämään HTC:n tuotoksen. Asphalt 8 -pelisessioissa puhelin kuumeni jo parin minuutin jälkeen todella selvästi, mutta kuumuus ei kuitenkaan vaikuttanut pelikokemukseen.

Akkukeston osalta voidaan todeta, että One M9 noudattaa samaa kaavaa kuin viime kuussa testattu G Flex 2. Akun lataus kestää hieman raskaammalla käytöllä noin yhden päivän käytön, mutta vähäisempään aktiviteettiin tottuneet käyttäjät voivat sinnitellä laitteen akulla pari päivää. Allekirjoittaneen puhelimen käyttöön sisältyy WhatsApp- ja Skype-viestittelyä, satunnaista nettiselausta, muutama päivittäinen puhelu sekä WLANin, mobiilidatan ja sähköpostien synkronoinnin päällä pitäminen. Edellä mainitun kaltaisella käytöllä akku kesti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kokonaisen vuorokauden ajan. 12 tunnin valmiustilan aikana akun varaustaso putosi 6 prosenttiyksikköä ja puolen tunnin Asphalt 8 -session aikana 16 prosenttiyksikköä.

Kuten jo laitetta yleisesti käsittelevässä luvussa todettiin, laite tukee QuickCharge 2.0 -pikalatausta, mutta jostain syystä HTC ei ole nähnyt tarpeelliseksi toimittaa puhelimen mukana pikalaturia. Mukana toimitetulla laturilla akun lataaminen täysin tyhjästä täyteen varaukseen kestää noin kaksi tuntia. Pikalatauksen luvataan nostavan varaustason 60 prosenttiin noin puolessa tunnissa.

Laitteen äänentoisto ansaitsee suuret kiitokset. Äänentoisto on hienoa kuunneltavaa niin kaiuttimilla kuin myös kuulokkeilla. HTC:n BoomSound-kaiuttimet tuottavat tarvittaessa ääntä todella kovalla äänenvoimakkuudella ilman havaittavaa särkemistä. Kaiuttimien teatteritila luo hienon efektin, jonka ansiosta esimerkiksi musiikin kuunteleminen suuressa tilassa ei kuulosta tyypilliseltä puhelinkaiuttimelta. Kaiuttimien suoriutumista on vaikea selventää tekstinä, mutta eräs kaiuttimia kokeillut ulkopuolinen kiteytti kokemuksen siten, että ei voinut aluksi uskoa musiikin tulevan puhelimesta.

 

Sisältö

  1. Testissä HTC One M9
  2. Yleiskatsaus laitteeseen
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä (Android 5.0.2 Lollipop + HTC Sense 7)
  5. Käyttökokemukset, suorituskyky ja akkutestit
  6. Loppuyhteenveto