Uusimmat

Testissä HTC Sensation XL

12.12.2011 12:24 Juha Kokkonen

Heinäkuussa TaskuMuron testissä piipahti HTC:n uusi superpuhelin Sensation, joka sai kehuja näyttönsä tarkkuudesta, Sense 3.0 -käyttöliittymästään, suorituskyvystään sekä laadukkaista ja mukavan tuntuisista kuoristaan. Syyskuussa HTC esitteli Sensationista parannellun XE-mallin, joka on varustettu nopeammalla 1,5 GHz suorittimella, suuremmalla akulla sekä Beats Audio -ääniominaisuuksilla. Lokakuun alussa HTC laajensi Sensation-mallistoaan entisestään XL -mallilla, jonka merkittävimpänä ominaisuutena voitaneen pitää jättikokoista 4,7 tuuman näyttöä. Sensation XL saapui kauppoihin marraskuussa ja TaskuMuro pääsi tutustumaan kyseiseen malliin heti talven kynnyksellä.

HTC Sensation XL

Tässä testiartikkelissa tutustumme HTC Sensation XL:n fyysisiin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä vertailemme sen suorituskykyä Sensationiin sekä Samsung Galaxy S 2:een. Suomessa laitteen hintataso on testin julkaisuhetkellä 600 eurosta ylöspäin.

HTC Sensation XL -tuotesivu

 

Pakkauksen sisältö

Kuten aiemmillakin kerroilla, HTC:lta saatu testikappale toimitettiin valkoisessa pahvirasiassa, joka poikkeaa todellisesta myyntipakkauksesta. Normaalisti Sensation toimitetaan valkoisessa pahvirasiassa, jonka kantta koristaa 1:1 värikuva puhelimesta sekä Beats Audio -kuulokkeista. Myyntipakkauksen sisältöön kuuluu puhelin, pikaohjeet, verkkovirtalaturi, USB-johto, laadukkaat Monster iBeats -korvakuulokkeet sekä 1600 mAh akku.

Mukana toimitettavat laadukkaat Monster iBeats -nappikuulokkeet ovat omassa keinonahkaisessa säilytyspussukassaan, jonka suuaukossa on näppärä itsestään sulkeutuva jäykiste. Erikseen ostettuina Monsterin suositushinta iBeats-kuulokkeille on 100 euroa. Tämän voi huomata myös kuulokkeita hypistellessä, sillä ne tuntuvat poikkeuksellisen laadukkailta alumiinisen rungon ansiosta. Johdot ovat huomiotaherättävän punaiset ja johdon varressa kolmipainikkeinen kaukosäädin, joka toimii samalla handsfree-mikrofonina. Kuulokkeiden mukana toimitetaan kumiset sovitetulpat viidessä eri koossa, jotta napit istuisivat mahdollisimman hyvin käyttäjän korviin. Kuulokkeet erottuvat edukseen erityisesti todella tukevan bassotoiston osalta, vaikka äänenlaatu on muiltakin osin selvästi tavallisia kuulokkeita paremmalla tasolla. Tuhti basso ohenee selvästi, kun puhelimen automaattisesti kuulokkeet kytkiessä käynnistyvä Beats Audio -äänenparannustila kytketään pois päältä.

 

Ominaisuudet ja muotoilu

Ulkoisesti Sensation XL istuu täydellisesti HTC:n viimeaikaiseen tyylisuuntaukseen. Tarjolla on pyöreitä muotoja ja leikittelyä eri materiaaleilla. Etukuori on lähes kokonaan näyttöä suojaavan lasin peitossa. HTC on valinnut Sensation XL:n ainoaksi värivaihtoehdoksi valkoisen, jonka parina osittain hopeanvärinen takakuori. HTC:n puhelimille tyypillisesti Sensation XL tuntuu kädessä erittäin miellyttävältä. Suuren näytön myötä myös ulkomitat ovat poikkeuksellisen suuret: 132,5 x 70,7 x 9,9 mm. Puhelin painaa 162,5 grammaa, joka on noin 15 grammaa enemmän, kuin tavallinen Sensation.

Suurimmilta osin Sensation XL:n speksit noudattelevat perus-Sensationin kaavaa, mutta myös eroavaisuuksia löytyy muualtakin, kuin näytön osalta. Siinä missä Sensationissa käytetään kaksiytimistä Snapdragon MSM8260 -järjestelmäpiiriä, on Sensation XL:ään päädytty syystä tai toisesta laittamaan yhdellä 1,5 GHz:n Scorpion-prosessoriytimellä varustettu vanhempi Snapdragon MSM8255 -järjestelmäpiiri. Tästä johtuen myös grafiikkayksikkö (GPU) on vanhempaa mallia oleva Adreno 205. RAM-muistin määrä on pysynyt samassa 768 megatavussa, mutta microSD-muistikorttipaikka on korvattu 16 gigatavun sisäisellä flash-muistilla. Onkin hieman erikoista, että musiikkipuhelimesta ei löydy muistikorttipaikkaa.

Langattomista tiedonsiirtotavoista Sensation XL:stä löytyy HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s, 802.11b/g/n WLAN ja Bluetooth 3.0. WLAN-yhteys tukee DLNA- ja Wi-Fi-hotspot-toimintoja. Kahdeksan megapikselin automaattitarkenteisen kameran kaverina on kaksi LED-salamaa. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat A-GPS, digitaalinen kompassi, gyrosensori, 3,5 mm kuulokeliitäntä, microUSB-liitäntä, Beats Audio -ääniominaisuudet, vastamelutekniikka, RDS-radio, 1,3 megapikselin etukamera sekä 1600 mAh -akku.

Käyttöjärjestelmänä toimii Android Gingerbread 2.3.5, jonka parina on uusin 3.5-versio HTC:n Sense-käyttöliittymästä.

Sensation XL:n koko etupuoli on näyttöä ja muutamia pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta täysin valkoinen. Näytön alapuolella on neljä hipaisutekniikalla toimivaa toimintonäppäintä (koti, valikko, paluu ja haku) samaan tapaan kuin Sensationissa. Näppäinten kuvakkeet on taustavalaistu valkoisiksi. Pyöreäksi muotoiltujen reunojen ansiosta Sensation XL on mukava pitää kädessä, mutta se on hieman Sensationia liukkaampi takakuoressa käytetyn alumiinin sekä kumimaisen pinnoitteen puuttumisen vuoksi. Myös suuri koko saattaa tuntua pienessä kädessä epämiellyttävältä. Ohuen profiilin ansiosta XL sujahtaa yllättävän vaivatta farkkujen taskuun, kunhan tasku ei ole poikkeuksellisen pienikokoinen.

Sensation XL:n ehdoton ylpeys on HTC:n Android-malliston suurin, 4,7 tuumainen S-LCD-kosketusnäyttö. Näytön suuri koko tekee monista toiminnoista, kuten nettiselailusta ja videoiden katselemisesta, erittäin miellyttävää, mutta samalla tekee puhelimen käytöstä yhdellä kädellä lähes mahdotonta. Näytön mitat huomioiden onkin erityisen erikoista, että HTC on päättänyt käyttää alkuperäisen Sensationin kiitellyn 540×960 pikselin tarkkuuden sijasta perinteistä 480×800 pikselin tarkkuutta. Toisin sanoen tämä tarkoittaa 199 dpi:n pikselitiheyttä, joka alkaa olla käyttömukavuuden kannalta liian alhainen.

Toisin kuin alkuperäinen Sensation sai TaskuMuron testissä hieman pyyhkeitä kuvanlaadustaan, Sensation XL:n näytön kuvanlaatu parhainta luokkaa, mitä HTC:n puhelimissa on nähty. Super AMOLED -näytöille se ei aivan pärjää, mutta katselukulmat ovat varsin hyvät ja väritoisto sekä kontrasti ovat huomattavasti Sensationin 4,3 tuumaista näyttöä parempia. Kuva on myös terävämmän oloinen, mutta valitettavasti yksittäiset pikselit ovat havaittavissa tietyissä tilanteissa heikon pikselitiheyden takia. Kirkkaassa auringonpaisteessa kuva näkyy keskinkertaisesti.

Näytön yläpuolelle jää melko kapea kaistale, joka sisältää paljon toimintoja. Yläreunaa rajaa leveä nauhamaisen kapea metalliritilä, jonka takaa löytyy puhelimen kuuloke. HTC-logon vasemmalla puolella on piilossa monivärinen merkkivalo, joka ilmoittaa esimerkiksi saapuneista viesteistä tai puheluista sekä latauksen tilasta. Logon oikealta puolelta löytyvät puolestaan etäisyys- ja valoisuussensorit sekä 1,3 megapikselin kamera videopuheluita varten.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu tuntumaltaan terävä pinnan tasoon upotettu virta-/lukitusnäppäin, vastamelutekniikan mikrofoni sekä 3,5 mm:n ääniliitäntä. Laitteen vasemmassa kyljessä on ainoastaan microUSB-liitäntä (joka ei muuten tue MHL-tekniikan avulla video-ulostuloa) ja oikean kyljen yläosassa on pitkä ja kapea äänenvoimakkuuden säätöpainike.

Takakuoren muotoilun ja komponenttisijoittelun osalta XL eroaa merkittävästi perus-Sensationista. Suurin osa takakuoresta on karheapintaista alumiinia, jonka keskelle on jyrsitty HTC:n logo. Takakuoren yläreunassa on kamera, LED-salama sekä kaiuttimen pieni metalliritilä. Takakuoren valkoinen alaosa on muovia ja sitä koristaa punainen Beats Audio -logo. Se muistuttaa mukana toimitettaville kuulokkeille optimoidusta Beats Audio -ääniasetuksista. Puhelimen alapäädystä löytyy kuorien lukitusmekanismin vapautuspainike sekä mikrofonin aukko.

Siinä missä Sensationin sisuskalut irtoavat puhelimen rungosta näytön lasin reunoja myötäillen, Sensation XL:n takakuori ylettyy vain alapäädyn ja sivureunojen yli, kun taasen puhelimen yläpääty irtoaa etukuoren mukana. Takakuori pujotetaan kiinni puhelimeen ensin yläosan kynnestä, jonka jälkeen puhelimen voi painaa kiinni takakuoren sisään. HTC puhuu monobody-rakenteesta, mutta todellisuudessa kyseessä on vain kolmelta sivulta reunojen yli ulottuva takakuori.

Sensation XL:n runko on valkoista muovia ja sen keskiosaan on sijoitettu 1600 milliampeeritunnin (6,08 Wh) Litium-ioniakku. Akulla luvataan jopa 460 tunnin valmiusaika tai vajaan seitsemän tunnin puheaika 3G-verkossa. TaskuMuron testijaksolla akku kesti kevyellä käytöllä kolmisen vuorokautta ja aktiivisella sekakäytöllä vajaan vuorokauden. SIM-korttipaikan käyttämiseksi akku on irrotettava rungosta. Muistikorttipaikkaa Sensation XL:stä ei löydy.

Takakuoren muovinen alaosa sisältää puhelimen antennit, jotka yhdistyvät puhelimen runkoon kultaisin kosketuspinnoin. Antennit on suunniteltu uudelleen, eikä Sensationin kanssa havaittuja death-grip-kuuluvuusongelmia esiintynyt kertaakaan XL-mallin kanssa.

 

Kamera ja kuvanlaatu

Kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen kameramoduuli on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa. Kameran ulkoinen linssiosa on poikkeuksellisen suurikokoinen, mutta todellisuudessa vain ulkonäkökikka. Kamera on muutaman millin koholla takakuoresta, joten kohouman alareuna ottaa ensimmäisenä kiinni laskutason pintaan. Kameran kanssa ei kuitenkaan testijaksolla esiintynyt naarmuuntumisongelmaa. Kameran vasemmalla puolella on kaksi erillistä LED-kuvausvaloa. Kameran optiikan F-arvoksi ilmoitetaan 2.2, joka tarkoittaa yli puolitoistakertaista valon määrää F2.8-arvoon verrattuna. Lisäksi kameran kuvakenno on takaa valaistua mallia, joten speksien perusteella Sensation XL:n pitäisi pystyä entistä parempiin kuviin hämärässä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat täyteen kokoonsa klikkaamalla.

HTC:n kamerat ovat jo pitkään olleet luokkansa keskitasoa, Sense 3.5:n myötä kamerasovellus on uudistunut sekä entistä nopeampitoiminen ja toiminnot ovat entistä helpommin sormien ulottuvilla. Kameran automaattitarkennus on jatkuva, mutta käyttäjä voi valita tarkennuksen kohteen myös näyttöä koskettamalla. Ominaisuuspuolella käytettävissä on mm. HDR-kuvaus, panoraamaotokset, kasvojen tunnistus, paikkatietojen tallennus ja kuvien pikalataus nettipalveluihin.

Kuvanlaatu asettuu kahdeksan megapikselin kamerapuhelimien parhaimpaan kolmannekseen, vaikka kuvien värintoistossa onkin ajoittain vielä hieman parannettavaa. Hyvällä valaistuksella kuvat pysyvät yksityiskohtaisina ja melko värikylläisinä. Valon vähentyessä kuvat menevät helposti hieman harmahtaviksi, vaikkakin F2.2-optiikalla varustettu takaa valaistu kuvakenno pärjääkin varsin hyvin myös hämärissä olosuhteissa. Kahden LED-valon salama osoittautui pimeäkuvauksessa erittäin tehokkaaksi ja yllättävän tasaisesti valaisevaksi apuvälineeksi.

Videokuvaus on mahdollista 720p-tarkkuudella 30 FPS:n nopeudella. Kuvanlaatu on kohtalaista, mutta yksityiskohtien tarkkuus ei ole parasta mahdollista. Videokuvaustilassa tarkennus tapahtuu kuvausta aloittaessa ja halutessaan käyttäjä voi valita tarkennuspisteen uudestaan, mutta jatkuvaa automaattitarkennustilaa ei ole käytössä. Tavallisen kuvauksen lisäksi asetuksista voi kytkeä päälle erityisen Slow-motion-tilan, joka mahdollistaa kaksinkertaisesti hidastetun WVGA-tasoisen videokuvan tallentamisen.

 

Käyttöjärjestelmä ja Sense 3.5 -käyttöliittymä

Sensation XL:n Android 2.3.5 -käyttöjärjestelmän päälle rakennettu HTC:n oma käyttöliittymä edustaa tuoreinta Sense 3.5 -sukupolvea, joka kuitenkin lopulta eroaa varsin vähän edellisestä Sense 3.0 -versiosta. Muutokset ovat lähinnä pieniä viilauksia ja hienosäätöjä käyttöliittymän ja HTC:n omien sovellusten yksityiskohtiin. Sense 3.5 on edelleen visuaalisesti näyttävä ja tarjoaa runsaasti syvälle integroituja ja kustomoituja sovelluksia. Widget-pienoissovelluksia on uudistettu ja nyt aloitusruutuja on mahdollista poistaa kaikki ruudut esittävässä yleisnäkymässä. Sense 3.0:n myötä uudistunut lukitusruutu (kuvassa) on pysynyt muuttumattomana ja on edelleen lajissaan erittäin monipuolinen sekä kustomoitavissa. HTC:n oma Locations-karttasovellus mahdollistaa karttapohjien lataamisen suoraan puhelimen muistiin (Suomen kartat noin 280 Mt) ja halutessaan käyttäjä voi lunastaa navigointilisenssin 30 euron vuosihintaan (mukana 30 päivän ilmainen testijakso).

 

Vertailua ja suorituskykytestit

Kuvissa rinnakkain HTC:n Titan, Sensation XL sekä Sensation. Windows Phone 7.5 -käyttöjärjestelmään perustuva Titan on rakenteeltaan hyvin lähellä Sensation XL:ää. Titanin näyttö on Sensation XL:n tavoin kooltaan 4,7 tuumaa. Sensation näyttää Sensation XL:n rinnalla suorastaan kompaktilta. Takapuolella paljastuu 4,7 tuumaisten mallien yhteneväisyys sekä perus-Sensationin poikkeava muotoilu. Sensation on kolmikon ainoa puhelin, josta löytyy kaksiydinprosessori, qHD-resoluutio sekä muistikorttipaikka.

Vertailimme Sensation XL:n suorituskykyä Sensationiin sekä Samsung Galaxy S 2:een seitsemällä synteettisellä testisovelluksella. Testiohjelmina käytettiin Quadrant Standardia, SmartBench 2011:ta, Linpackia (Multi Thread), Vellamoa, Nenamarki 2:ta, BenchmarkPitä ja An3DBench XL:ää. Parhaat tulokset ovat taulukossa paksunnettuna.

Viidessä testissä seitsemästä Galaxy S 2 vetää pisimmän korren ja lopuissa kahdessa HTC:n mallit jakavat ykköspaikat keskenään. Osassa prosessoritesteistä XL pärjää perus-Sensationille yhden ytimensä korkeamman kellotaajuuden turvin, mutta kahta ydintä hyödyntävissä testeissä XL jää tuplaytimellisille kilpailijoilleen. Adreno 205 -grafiikkayksikön heikompi suorituskyky näkyy erityisesti raskaassa Nenamark 2 -grafiikkatestissä, jossa XL saa selvästi heikoimman tuloksen. Tuloksia tulkittaessa muistettava huomioida, että useimmat sovellukset suorittavat grafiikkatestit näytön natiiviresoluutiolla, joka on Sensationin tapauksessa 35 % suurempi kuin 480×800 resoluution puhelimissa.

 

Yhteenveto

Suuri 4,7 tuumainen näyttö on tietoinen kompromissi – joissain tilanteissa se parantaa käytettävyyttä ja toisissa tilanteissa käytettävyys taasen heikkenee. Joissain käyttäjissä suurikokoiset näytöt tuntuvat herättävän yllättävän voimakkaita negatiivisia tuntemuksia, kun taas toiset ovat suuresta näyttöpinta-alasta haltioituneita. HTC:n mallistossa on onneksi vara valita, sillä perus-Sensationissa on 0,4 tuumaa pienempi ruutu. Lisäksi XL-malliin päätyvät joutuvat luopumaan tehokkaammasta tuplaydinsuorittimellisesta järjestelmäpiiristä ja muutamasta muusta ominaisuudesta.

Osa Sensation XL:n suuren näytön viehätyksestä haihtuu vaatimattoman 480×800 pikselin resoluution mukana. Suuren näyttöpinnan mukanaan tuoma etu pienenee ikävästi heikon pikselitiheyden myötä. 4,7 tuumaisessa näytössä olisi mieluusti nähnyt jopa HD-tason resoluution, mutta toisaalta tällöin myös järjestelmäpiiriltä vaadittaisiin lisää vääntöä. Mukana toimitettavat iBeats-kuulokkeet ovat laadukkaat, mutta kaikkien musiikkimakuun niiden tuottama tuhti soundi ei välttämättä sovi. Musiikkipuhelimeksi profiloidun tuotteen kanssa sopii valitettavasti huonosti yhteen se seikka, että Sensation XL:stä löytyy ”vain” 16 gigatavua (käytettävissä noin 13 Gt) tallennustilaa, eikä muistia ole mahdollista laajentaa muistikortilla.

Käytettävyyden osalta Sensation XL tarjoaa hyväksi todettua HTC-laatua niin ulkokuorien kuin käyttöliittymänkin osalta. Valovoimaisella optiikalla varustettu kamera mahdollistaa kamerapuhelimien mittapuulla hyvien kuvien ottamisen myös hieman heikommassa valossa. Jos jättikokoinen näyttö ei ole ehdoton vaatimus puhelinta hankittaessa, on XL-mallia kuitenkin hankala suositella noin 450 euron hintaisen perus-Sensationin tai samassa hintaluokassa liikkuvan Sensation XE:n edelle. Suurempi näytön resoluutio ja tehokkaampi järjestelmäpiiri kallistaisivat vaakakupin varmasti toiseen suuntaan.

 

Hyvää
  • Näytön koko ja kuvanlaatu
  • Kuorien laatu ja viimeistely
  • Kameran kuvanlaatu
  • Käyttöjärjestelmän nopeus ja sulavuus
  • Sense 3.5 toimintoineen ja lisäsovelluksineen
  • Laadukkaat nappikuulokkeet
  • Prosessorin suorituskyky varauksin
Huonoa
  • Koko
  • Näytön pikselitiheys
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Sense 3.5 vain kosmeettinen päivitys
  • Ei videoulostuloa
  • Yksiydinprosessori
  • Ei fyysistä kameranäppäintä