Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

27.03.2017 20:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

HTC:llä ei ikinä ole ollut ongelmia laitteiden suunnittelun tai ulkonäön kanssa. Sama hieno perinne jatkuu myös uuden HTC U Ultran suunnittelussa. Puhelimen etu- sekä takaosa koostuu kokonaan lasista, jota HTC kutsuu Liquid Surface -nimellä.

Puhelimen etu- sekä takaosa on muotoiltu symmetrisesti, ja molempia koristaa kaareutuva ”3D-lasi”, joka yhtyy saumattomasti sivuilla kiertävään alumiinirunkoon. Testiyksilöstä kävi kuitenkin ilmi, ettei koko puhelin ole saumaton, vaan esimerkiksi takaosan lasin ja alumiinirungon liityntäkohdassa on selkeä lovi, jonka tuntee myös kädellä.

Takaosan lasin alla oleva pinnoite on värjätty ja käsitelty siten, että valo heijastuu ja väri toistuu eri tavoin puhelimen asennon mukaan. Tämä luo näyttävän efektin puhelimen takaosaan.

HTC U Ultran ulkoiset mitat ovat 162,41 x 79,79 x 3,6–7,99 millimetriä ja painoa on 170 grammaa, eli kyseessä ei ole mikään pieni puhelin. Painoakin laitteella on nykypuhelinten mittapuulla melko paljon.

Puhelimen etuosan valtaa kookas 5,7 tuuman QHD-resoluution (2560 x 1440 pikseliä) Super LCD -tekniikan näyttö. Siitä löytyy myös yksi laitteen erikoisuuksista eli HTC:n ”Secondary display” -nimityksellä kutsuva pikkunäyttö, joka on sijoitettu päänäytön yläpuolelle, oikeaan yläkulmaan. Kakkosnäytön koko on 2,05 tuumaa, ja sen resoluutio on 160 x 1040 pikseliä. HTC on selkeästi hakenut vaikutteita LG:n V-sarjasta, joka on tullut tunnetuksi vastaavasta, esimerkiksi sovellusten ilmoitukset näyttävästä kakkosnäytöstä.

Koko etunäyttö on suojattu Gorilla Glass 5 -lasilla, joka on testien perusteella hiukan herkempi naarmuuntumaan, mutta iskunkestävyys on vastaavasti astetta parempi. Sama oli havaittavissa testilaitteessa, jossa näytön pinnasta löytyi muutama todella pieni ja vain tietyssä kulmassa näkyvä naarmu.

Näyttö on laadukas, mutta AMOLED-näyttöihin tottunut huomaa helposti värien hailakkuuden esimerkiksi tummilla ja mustilla väreillä. Katselukulmat ovat myös LCD-näytölle tyypilliset, eli varsinkin ääriasennoissa näytön värit tummenevat, mutta normaalikäytössä tämä ei ole ongelma. Toinen näytön heikkous on näytönkirkkaus. Korkeimmallakin kirkkausasetuksella sen lukeminen esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa on hankalaa.

Päänäytön yläpuolella sijaitsee laitteen kuuloke sekä etäisyyssensori ja puhelimen 16 megapikselin etukamera. Puhelimen yläosasta löytyy myös ilmoitusledi sekä mikrofoni, joita laitteessa on yhteensä neljä kappaletta.

Puhelimen näytön alaosa on pyhitetty laitteen sormenjälkitunnistimelle sekä kapasitiivisille Paluu- ja Äskeiset sovellukset -näppäimille. Sormenjälkitunnistin toimii myös kotipainikkeena.

Sormenjälkitunnistin on hieman erikoisesti muotoiltu ja hiukan totuttua kapeampi malli. Sormenjäljen lukemiseen on käytössä tavanomaista vähemmän pinta-alaa. Testijakson aikana ”ohuempi” sormenjälkitunnistin toimi siitä huolimatta nopeasti ja tarkasti, eli mitään erikoisempia ongelmia sormen tunnistamisessa ja lukemisessa ei ollut.

Täysin samaa ei voi sanoa tunnistimen molemmin puolin sijoitetuista Paluu- ja Äskeiset sovellukset -näppäimistä. Puhelin oli nimittäin yllättävä tarkka painikkeiden paikoista, ja pienikin ohihipaisu aiheutti sen, ettei puhelin reagoinut millään tavalla. Ongelman saa osittain korjattua muuttamalla asetuksista niiden valot palamaan aina, kun näyttö on päällä. Perusasetuksilla ne palavat hetken ja sammuvat, kunnes niihin kosketaan uudestaan.

Puhelimen pohjan alumiinirungossa sijaitsee laitteen toinen stereokaiutin sekä USB-C-latausliitin ja yksi laitteen neljästä mikrofonista. HTC on myös matkinut Applea: laitteesta puuttuu 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Samalla HTC on tuonut U Ultraan toiminnon, jota se kutsuu nimellä uSonic. Puhelimen paketissa tulee mukana HTC uSonic -kuulokkeet, jotka yhdistettynä HTC U Ultraan osaavat ”kaikuluotaimen tavoin” tutkia käyttäjän korvakäytävän sekä ympärillä olevan melun ja säätää näiden perusteella ääniprofiilin tilanteeseen sopivaksi. Kun kuulokkeet kytketään puhelimen USB-C-liittimeen, pystyy kuulokkeiden ääniprofiilin muuttamaan ilmoitusvalikosta löytyvän ilmoituksen kautta.

HTC on jo aikaisemmissa malleissaan luopunut edessä olevista kaiuttimista. Nykyään kaiuttimet sijaitsevat laitteen alaosassa sekä näytön yläpuolella olevassa kuulokkeessa. HTC mainostaa puhelimen kaiuttimia edelleen omalla Boomsound-ominaisuudellaan, jonka luvataan tarjoavan huomattavasti normaaleja puhelimia paremman äänikokemuksen. Testijakson aikana laitteen kaiuttimet eivät aiheuttaneet mitään wau-efektiä, vaikkakin äänenlaatu- ja erityisesti voimakkuus ovat muita puhelimia parempia.

Laitteen oikeaan reunukseen on sijoitettu puhelimen virtapainike sekä äänenvoimakkuuden näppäimet. Virtanäppäimessä on kuviointia, jolla sen tunnistaminen ja löytäminen esimerkiksi pimeässä on helpompaa. Näppäin erottuukin hyvin lähellä olevista äänenvoimakkuuden painikkeista.

Puhelimen yläosasta löytyy luukku, jonka takaa paljastuvat paikat SIM-kortille sekä microSD-muistikortille, jonka avulla laitteen 64 gigatavun sisäistä tallennustilaa voi vielä kasvattaa. Tässä vaiheessa onkin hyvä huomauttaa, että Suomessa myytävä HTC U Ultra on itse asiassa tupla-SIM-malli, toisin kuin TaskuMuron testiin saama versio, jossa on tuki vain yhdelle SIM-kortille. Suomessa myytävässä mallissa voi siis muistikorttipaikkaan asettaa toisen nano-SIM-kortin. Puhelimen yläosasta löytyy myös kolmas laitteen neljästä mikrofonista. Vasen sivu puhelimen alumiinirungosta on jätetty täysin ”tyhjäksi”.

HTC U Ultran takaosan alaosasta löytyy puhelimen neljäs mikrofoni ja keskellä iso HTC-logo. Näiden yläpuolelta löytyy sitten laitteen pääkamera, joka on varustettu 12 megapikselin Sonyn IMX377-kuvasensorilla.

Puhelimen sisuksista löytyy sitten yllättäen Qualcommin Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri. Yllättäen siksi, että monet ainakin uneksivat, että HTC olisi laitteeseensa saanut jo uuden Snapdragon 835 -piirin. Sen saatavuus on kuitenkin toistaiseksi olematonta, joten U Ultran valmistusaikatauluun sitä ei varmasti olisi kyetty tuottamaan.

Viimevuotinen Snapdragon 820 -sarja on edelleen tällä hetkellä saatavissa olevien mobiiliprosessoreiden kärkeä, joten HTC:n valinta ei ole missään tapauksessa huono päätös. 14 nanometrin FinFET-tekniikalla valmistettavan piirin osalta HTC on pitänyt kellotaajuudet samoina kuin viime vuoden HTC 10:n Snapdragon 820 -piirissä.

Kryo-prosessoriytimiä on neljä, joista kaksi toimii nyt 2,15 gigahertsin maksimikellotaajuudella ja toiset kaksi 1,6 gigahertsin maksimikellotaajuudella. Grafiikan suorituskyvystä huolehtii Adreno 530 -piiri, joka on tuttu jo monesta aiemmasta Snapdragon 821 -piirillä varustetusta puhelimesta.

Muistia HTC U Ultrassa on neljä gigatavua, ja sisäistä tallennustilaa löytyy Suomessa myynnissä olevasta mallista 64 gigatavua. Joillain alueilla HTC:llä on myynnissä myös 128 gigatavun versio. 64 gigatavun tallennustilasta oli ensimmäisen käynnistyksen jälkeen käyttäjälle käytettävissä noin 53 gigatavua. Halutessaan tallennuskapasiteettia voi lisätä muistikortin avulla enintään kahteen teratavuun saakka.

HTC U Ultran virransaannista huolehtii 3000 milliampeeritunnin akku, joka ei lupaile kovin erikoista akkukestoa, kun akun tulee pystyä tarjoamaan virtaa isolle 5,7 tuuman päänäytölle sekä pienelle lisänäytölle. Vuosi sitten julkaistu HTC 10 sisälsi myös saman 3000 milliampeeritunnin akun, mutta sen näyttökoko oli vain 5,2 tuumaa.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto ja käyttöliittymä
  5. Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto

Juha Uotila

Muropaketin uusimmat