Uusimmat

Ohjelmisto ja käyttöliittymä

27.03.2017 20:00 Juha Uotila

Ohjelmisto ja Sense-käyttöliittymä sekä Sense Companion -tekoälyapuri

HTC U Ultran käyttöjärjestelmän pohjana toimii Googlen uusin Android 7.0 Nougat. HTC:lle tyypilliseen tapaan Nougat’n päällä on HTC:n oma Sense-käyttöliittymä. Sense koki viime vuonna HTC 10 -julkaisun yhteydessä täysremontin, ja ulkoasu muutettiin huomattavasti riisutummaksi.

Päällisin puolin HTC:n Sense-käyttöliittymää ei enää erota Googlen puhtaasta Android-versiosta. Vanhan Sense-käyttöliittymän raskaasti muokatut ilmoitusvalikko ja moniajonäkymä ovat nyt lähellä Googlen versioiden vastaavia näkymiä. Eroja löytyy lähinnä ikoneissa ja sovelluskuvakkeissa. Työpöydän päänäkymästä oikealle pyyhkäisemällä aukeaa HTC:n tuttu Blinkfeed-näkymä, johon käyttäjä saa lisättyä näkymään kiinnostavia uutisia ja päivityksiä sosiaalisista medioista.

HTC on luopunut lähes kaikista ylimääräisistä sovelluksista ja korvannut ennen itse tuottamiaan sovelluksia Googlen perussovelluksilla. Esimerkiksi kuvagalleria sovelluksena toimii nykyisin suoraan Googlen oma Kuvat-sovellus. Suuntaus on erittäin positiivinen, koska Googlen vakiosovellukset ovat kuitenkin pakko sisällyttää laitteeseen, ja ne toimivat nykyisin hyvin. Samalla käyttäjä välttyy turhilta tuplasovelluksilta eikä käyttöjärjestelmä vie turhaan tallennustilaa.

Jäljellä on kuitenkin muutamia HTC:n omia sovelluksia, kuten sähköposti, sää, Zoe-livekuvien editori sekä News Republic -uutissovellus. Jälkimmäisen asetukset kannattaa laittaa heti kuntoon, koska sovellus ilmoittelee muuten push-ilmoituksilla uusista artikkeleista.

HTC:n Sense-käyttöliittymä tarjoaa edelleen laajat ulkoasun kustomointimahdollisuudet käyttäjälle esimerkiksi vaihdettavien teemojen avulla. Teemojen avulla käyttäjä voi muokata taustakuvia, sovelluskuvakkeita, fontteja sekä järjestelmän ääniä.

Ladattaville teemoille löytyy oma kauppansa, ja teemoja löytyy niin maksullisia kuin myös ilmaisia. Myös HTC 10:stä tuttu Freestyle-kotinäkymäasettelu löytyy myös HTC U Ultrasta. Ominaisuus mahdollistaa siis nimensä mukaisesti kotinäkymän muokkaamisen vapaasti aseteltavilla kuvakkeilla.

Kuvakkeet voivat esimerkiksi olla teemasta riippuen vaikka taloja, joita käyttäjä voi sijoitella vapaasti työpöydälle. Siinä tapauksessa jokainen talo on oma sovelluskuvakkeensa, jota klikkaamalla sovelluksen saa käyntiin. Ominaisuus tuo pientä lisämuokattavuutta ja hauskuutta normaaliin kotiruudukkonäkymään, mutta sen suurempaa hyötyä siitä ei testijaksolla saatu.

Muiden valmistajien tapaan HTC on myös U Ultraan sisällyttänyt oman Boost+-nimellä kulkevan laitteen ”huoltosovelluksen”. Boost+:n avulla käyttäjä voi muun muassa tyhjentää muistiin ja tallennustilaan kertyneet ”roskat”.

Sovellus tarjoaa myös virrankulutuksen optimointeja esimerkiksi pelikäyttöön sekä mahdollisuuden lukita sovelluksia sormenjälkitunnistimen taakse. Jälkimmäisen avulla sovelluksen avaaminen vaatii erillisen sormenjäljen lukemisen tai asetetun kuvion piirtämisen.

HTC 10:stä tutut Motion Launch -eleet ovat mukana myös HTC U Ultrassa. Eleiden avulla voidaan esimerkiksi asettaa näyttö heräämään, kun sitä tuplanäpäytetään. Testijakson aikana kuitenkin huomattiin, että näyttö on todella herkkä näille eleille. Puhelimen normaali käsittely aiheutti monesti näytön avautumisen ja lukituksen aukeamisen. Taskussa näyttö ei kuitenkaan avautunut.

HTC jatkaa myös TouchPal-näppäimistön käyttöä omissa laitteissaan. Liekö näppäimistön vai testaajan ongelma, mutta ainakin suomenkielellä sanojen ennakointi ja korjaus toimivat heikosti verrattuna muihin näppäimistöihin. Asensimmekin laitteeseen alkuvaikeuksien jälkeen Googlen oman Gboard-näppäimistön, joka vähensi ongelmia huomattavasti.

HTC U Ultran ehkä suurin ohjelmallinen uudistus löytyy puhelimen pienestä lisänäytöstä sekä Sense Companion -tekoälyapurista. Kovin suuria kakkosnäytön muokkausvaihtoehtoja ei HTC käyttäjälle tarjoa. Asetuksista löytyvän ”Toissijainen näyttö” -valinnan alta löytyy lähinnä mahdollisuus asettaa näyttö toimimaan, kun päänäyttö on pois päältä.

Kun päänäyttö on pois päältä, voi kakkosnäytön asettaa esittämään erilaisia tietoja puhelimesta. Kakkosnäyttö näyttää muun muassa Androidin tilapalkista ilmoituskuvakkeet, kellonajan sekä akun tilan. Kakkosnäyttöä pyyhkäisemällä pääsee luomaan muistutuksen tai vaikkapa näkemään seuraavan 24 tunnin sisällä olevan kalenteritapahtuman. Sen avulla pystyy kytkemään myös esimerkiksi WiFin tai bluetoothin pois päältä.

Kun päänäyttö on päällä, vaihtoehdot säilyvät samoina. Ainoastaan pikakuvakevalikossa on mahdollisuus lisätä eniten käytettyjen omien sovellusten pikakuvakkeet (enintään kuusi kappaletta) näkymään yhdellä kakkosnäytön sivulla. Lisäksi kakkosnäytölle saa lisättyä omalle sivulleen kuusi yhteystietoa, joiden kautta soitto onnistuu vain kuvaketta klikkaamalla.

Kakkosnäyttöä vierittämällä saa myös sääennusteen jaoteltuna noin tunnin aikaväleihin. Testijakson aikana kakkosnäytön käyttö jäi vähäiseksi, ja ominaisuus oli enemmänkin turhake kuin todellinen hyödyke. Testijaksolta jäi vähän sellainen kuva, että HTC:n oli vain keksittävä jotain uutta, ettei laite vaikuttaisi liikaa vain suurennetulta HTC 10:ltä.

Kakkosnäytön lisäksi HTC U Ultra nojaa vahvasti ohjelmalliseen tekoälyyn. HTC on sisällyttänyt laitteeseen Sense Companion -apurin, joka pyörii taustalla, ”tutkii” laitteen käyttöä ja samalla oppii, mitä käyttäjä tekee päivän aikana. HTC:n mukaan ”oppimisjakson” jälkeen apuri voi esimerkiksi ehdottaa sääolojen perusteella, miten käyttäjän kannattaa pukeutua ja mihin aikaan lähteä töihin.

Testijakson aikana mielenkiintoisen kuuloisen Sense Companionin toimintaa ei valitettavasti pystytty testaamaan, koska ominaisuus ei ollut testilaitteessa saatavilla. HTC:ltä ilmoitettiin, että ominaisuus on tulossa Google Play -kauppaan maaliskuun loppuun mennessä.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto ja käyttöliittymä
  5. Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto