Uusimmat

Tekniset ominaisuudet

26.06.2017 19:00 Juha Uotila

Tekniset ominaisuudet

Raudan puolesta HTC U11 sisältääkin parasta, mitä markkinoilla on tällä hetkellä tarjota.

Puhelimen tehoista vastaa odotetusta Qualcommin uusin 10 nanometrin viivanleveydellä koottu Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri ja grafiikoista vastaa sen parina oleva Adreno 540 -grafiikkapiiri. Keskusmuistia HTC U11 sisältää neljä gigatavua. Sisäistä tallennustilaa on 64 gigatavua, jota voi vielä kasvattaa erillisellä microSD-kortilla.

HTC U11 suurin erikoisuus löytyy laitteen sivuilta: HTC on asentanut molemmille rungon sivuille sensorit, jotka tunnistavat puristuksia. HTC kutsuu ominaisuutta Edge Sense -nimellä.

Ominaisuuden avulla puhelimen asetuksissa voidaan määritellä erilaisia toimintoja lyhyelle ja pitkälle puristukselle.

Puhelin voidaan esimerkiksi asettaa avaamaan kamera, kun laitteen sivuja puristetaan nopeasti.

Puristuksilla on myös omia toiminnollisuuksia sovelluksissa, ja esimerkiksi kamerassa pienellä puristuksella voi ottaa kuvan. HTC on myös ensi kuussa tuomassa Play-kauppaan oman Edge Sense Companion -sovelluksen, jonka avulla voidaan myös kolmansien osapuolien sovelluksiin määritellä toimintoja puristuseleille.

Edge Sense kuulostaa paperilta hienommalta kuin se käytännössä on. Toiminto kyllä toimii, mutta ainakin allekirjoittaneella oli välillä kovin vaikeaa löytää se oikea herkkyys puristuksille. Puristusvoimakkuutta voi säätää myös asetuksissa, mutta oikean asetuksen löytäminen tuntuu melko mahdottomalta. Joko laite reagoi puristukseen liian kevyesti tai sitten laitetta saa rutistaa rystyset valkoisena.

Toistaiseksi kovin monessa sovelluksessa ei ole minkäänlaista tukea puristuksille. Yksi harvoista on kamerasovellus, jossa voi kuvan ottaa myös puristamalla. Tuleva Edge Sense Companion tuo toivottavasti parannusta asiaan.

Edge Sense -ominaisuuden pois kytkeminen on ihan järkevä vaihtoehto, kun todellista käyttöä tai hyötyä siitä ei juuri ole. Lisäksi olisin toivonut, että reunojen käytölle olisi voitu keksiä jokin muukin tapa kuin pelkkä puristelu.

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, HTC U11:ssa ei ole 3,5 mm:n ääniliitäntää. Se tarkoittaa, että omat kuulokkeet tulee kytkeä adapterilla tai vaihtoehtoisesti hankkia sellaiset kuulokkeet, jotka toimivat USB-C-liitännällä.

Puhelimen paketin mukana saa HTC uSonic -kuulokkeet, jollaiset löytyivät myös U Ultran paketista. U11:ta mukana tulevia kuulokkeita on kuitenkin parannettu, ja uusissa kuulokkeissa on myös aktiivinen taustamelun vaimennus mukana. Myös U Ultrasta löytynyt ääniprofiilin luonti, johon kuulokkeet käyttävät ultraääniä ja puhelimen omia mikrofoneja, löytyy myös U11:stä.

Kokonaisuutena kuulokkeet ovat laadultaan hyvät, kun niitä verrataan yleisesti puhelimien mukana tuleviin kuulokkeisiin. Aktiivinen taustamelun suodatus toimii hienosti esimerkiksi bussissa, jolloin musiikkia kuunnellessa kaikki taustamelu häipyy hienosti, ja ilman musiikkiakin kuulokkeet suodattavat suurimmat hälyt pois. HTC:n ääniratkaisu ei kuitenkaan pohjaudu mihinkään standardiin, minkä takia uSonic -kuulokkeet eivät toimi muiden USB-C-puhelinten kanssa.

Paketissa mukana tuleva USB-C–3,5 mm:n audioliitäntä -adapteri sisältää poikkeuksellisesti myös oman DAC:n. HTC:n perusteluna ratkaisulle on, että ihmisillä on korkealaatuisia kuulokkeita, mikä on syytä ottaa huomioon. Yhtiö haluaa tarjota käyttäjille mahdollisuuden nauttia musiikista myös omilla kuulokkeillaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Tekniset ominaisuudet
  4. Kamera
  5. Käyttöjärjestelmä
  6. Suorituskyky ja akkukesto
  7. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat