Uusimmat

Testissä Huawei Ascend P1

17.07.2012 01:41 Muropaketin toimitus

Testasimme TaskuMurossa alkuvuodesta kahta kiinalaisen Huawein keskihintaluokan Android-älypuhelinta Honoria ja Visionia. Tuolloin Huawein todettiin tekevän vahvaa tuloaan myös suorituskykyisempien älypuhelimien luokkaan ja Honorin sekä Visionin tarjoavan hyvän vastineen kilpailukykyisille hinnoilleen.

Huawei esitteli Ascend P1 ja Ascend P1 S -mallinsa tammikuun alussa CES-tapahtumassa Las Vegasissa. Tuolloin erityisesti P1 S kohautti olemalla 6,68 mm paksuisena maailman ohuin älypuhelin. Kesäkuussa kiinalaisvalmistaja esitteli kaksikon rinnalle vielä kolmannen version, Ascend P1 XL:n, joka paksumpien ulkomittojensa avulla (9,9 mm) tarjoaa merkittävästi pidemmät toiminta-ajat mahdollistavan kookkaan 2600 mAh akun.

Tietyillä markkinoilla Ascend P1 saapui markkinoille toukokuussa, mutta Suomessa se alkaa vasta hiljalleen saapua kauppoihin. S- ja XL-mallit ovat luvassa näillä näkymin vuoden loppupuolella. Ascend P1:n suositushinta tulee aluksi asettumaan 399 euroon, sijoittaen laitteen katsantokannasta riippuen ylempään keskiluokkaan tai alempaan high-end-luokkaan. Toistaiseksi Ascend P1 on Huawein huippumalli, kunnes MWC 2012 -tapahtumassa helmikuun lopulla esitelty Ascend D quad -malli saapuu kauppoihin kolmannen vuosineljänneksen lopulla.

Tässä artikkelissa tutustumme Ascend P1:n ulkoisiin ominaisuuksiin, kameraan, suorituskykyyn sekä käyttöjärjestelmään.

 

Pakkaus, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet

Huawei Ascend P1 toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu terävät värikuvat laitteesta itsestään. Testiin saamamme yksilö oli viimeisen esituotantovaiheen laite, joka vastasi toteutukseltaan sarjatuotantolaitetta, mutta jonka pakkauksen sisältö oli vielä vajavainen. Kuvassa näkyvien verkkovirtalaturin sekä micro-USB-kaapelin lisäksi myyntiversion mukana toimitetaan ainakin nappikuulokkeet sekä käyttöohjeet.

Ulkonäöltään Ascend P1 ei muistuta juurikaan aiemmin testaamiamme Huawein malleja, joka on tässä yhteydessä vain hyvä asia. Huawei on onnistunut piilottamaan Ascend P1:een pieniä yksityiskohtia, joka antaa laitteelle omaleimaisen ilmeen, vaikka kyseessä ei olekaan massasta räikeästi erottuva laite. Muotoilu on melko kulmikasta, mutta alareunaan on muotoiltu pyöristys ja valkoinen taustapuoli nousee kylkien päälle. Pinnat ovat kiiltäväpintaisia, joka tarkoittaa näyttävyyttä, mutta samalla myös herkkyyttä sormenjäljille.

Toisin kuin kiiltävien pintojen kohdalla saattaisi monesti luulla, myöskään Ascend P1:n takakuori ei ole liukas kädessä, vaan päinvastoin tarjoaa mukavan pitävän otteen. Kuorien laatuvaikutelma ei jätä juuri sanomisen varaa suuntaan eikä toiseen. Puhelin ei natise väänneltäessä, mutta toisaalta täysmuoviset kuoret eivät tarjoa kovinkaan high-end-luokkaista fiilistä. Käteen Ascend P1 istuu hyvin, kiitos pyöristettyjen takakuoren reunojen sekä solakan muotoilun. Etenkin monen muun suurikokoisella näytöllä varustetun älypuhelimen jälkeen Ascend P1 tuntuu erittäin näppärän kokoiselta. Värivaihtoehtoja on kolme – etukuori on aina musta, mutta takakuoren saa mustana, valkoisena ja kirsikanpunaisena.

Huawei Ascend P1:n ulkomitoiksi ilmoitetaan 127,4 x 64,8 x 7,7 mm ja painoksi köykäiset 110 grammaa. Galaxy S -mallien tapaan muovisella rakenteella on saavutettu poikkeuksellisen alhainen paino. Mittoja voi pitää hyvinä 4,3 tuumaisella näytöllä varustetulle puhelimelle. Näytön tarkkuus on 540×960 pikseliä. Suorituskyvystä huolehtii Texas Instrumentsin OMAP 4460 -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta 1,5 gigahertsin Cortex-A9-prosessorista sekä PowerVR SGX540 GPU:sta. RAM-muistia on yksi gigatavu ja sisäistä tallennustilaa neljä gigatavua, joka on laajennettavissa micro-SD-kortin avulla.

Matkapuhelinverkossa Ascend P1 tukee neljää GSM-taajuutta (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) ja viittä 3G-taajuutta (850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz). Mobiiliverkossa data siirtyy nopeimmillaan 21 Mbit/s HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. Langattomia yhteysominaisuuksia ovat lisäksi WLAN 802.11abgn (DLNA, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 3.0 (A2DP ja EDR) ja A-GPS. Kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se tallentaa myös 1080p-videokuvaa. Etukameran tarkkuus on 1,3 megapikseliä. Lisäksi laitteesta löytyy mm. micro-USB-liitäntä MHL-tuella, FM-radio, kiihtyvyysanturi, kompassi ja 1670 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä on Android ICS 4.0.3 Huawein kevyesti muokkaamalla käyttöliittymällä.

 

Lähempää tarkastelua

Etupuolta peittävän Corningin gorillalasin alta löytyy 4,3 tuumainen Super AMOLED -näyttö, jonka tarkkuus on 540×960 pikseliä. Käytännössä tämä tarkoittaa 256 PPI:n pikselitiheyttä. Näytön kuvanlaatu on kuin toiselta planeetalta verrattuna aiemmin testissä olleisiin Huawein malleihin. Näytön kirkkaus ja kontrasti ovat kiitettävällä tasolla, värintoisto elävää ja katselukulmat hyvät. Myös näkyvyys auringonvalossa on hyvällä tasolla. Näyttö käyttää PenTile-alipikseliasettelua, johon liittyvä ristikkokuvio on nähtävissä läheltä katsottaessa vaaleilla taustoilla. Useimmat käyttäjät eivät kuitenkaan edes kiinnitä huomiota asiaan.

Kuten jo aiemmin mainittiin, puhelin alareuna on pyöristetty viistosti ja alapäädystä löytyy ainoastaan mikrofonin pieni reikä. Toimintonäppäimet ovat sijoitettuna näyttölasin alle näytön alapuolelle. Näppäimet ovat kapasitiivisia ja valaistu valkoisiksi. Android ICS:n vakiopainikkeista poiketen Ascend P1:stä löytyy valikkopainike, kotipainike ja paluupainike. Kotipainiketta pidempään painettaessa avautuu viimeisimpien sovellusten ”moniajonäkymä”.

Näytön yläpuolelta löytyy Huawein hopeankiiltoinen logo, leveä ja matala kuulokeritilä, valoisuus- sekä etäisyyssensorit ja 1,3 megapikselin etukamera, joka pystyy tallentamaan myös 720p-videomateriaalia. Kuulokeritilän taakse oikeaan reunaan on kätketty merkkivalo, joka ilmoittaa mm. saapuneista viesteistä tai akun heikosta varaustilasta.

Ascend P1:n yläpääty on melko täynnä, sillä sinne on sijoitettu luukulla suojattu SIM-korttipaikka, micro-USB-liitäntä sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Kuulokeliitäntä tukee Dolby Mobile 3.0 Plus -äänenparannustekniikkaa ja USB-liitäntä on varustettu MHL-tuella, eli sitä voi käyttää asianmukaisen adapterin avulla videoulostulona HDMI-kaapelin kautta.

Ascend P1:n testiyksilön takakuori oli kiiltäväpintaista valkoista muovia, mutta värivaihtoehtoina ovat myöskin musta ja punainen. Kuori jatkuu pyöristyen puhelimen kylkiin asti, joka parantaa käyttömukavuutta. Puhelin on alaosastaan hieman paksumpi Samsung Galaxy S II:n tapaan. Sitä ei voi kuitenkaan pitää huonona puolena, sillä alaosan kuhmu parantaa puhelimen käsiteltävyyttä. Alaosan vasemmasta reunasta löytyy kaiuttimen aukko, josta lähteekin yllättävän voimakas ääni. Puhelimen paksuin kohta löytyy yläosassa sijaitsevan kameran koristekehyksestä, jonka kohdalla mittaa on runsaat 10 mm.

Puhelimen oikean kyljen yläpuoliskosta löytyy virta/lukituspainike sekä micro-SD-muistikorttipaikka luukkuineen. Lukituspainikkeen paikka ansaitsee plussaa, sillä se on kätevästi peukalon/etusormen ulottuvilla. Vasemman kyljen yläpuoliskosta löytyy ainoastaan äänenvoimakkuuden säätöpainike.

Huawei ei ole tarkoittanut Ascend P1:n takakuorta helposti irrotettavaksi, mutta TaskuMuro kuitenkin suoritti kyseisen tempun puolittain vahingossa. Kaikilta reunoiltaan muovikynsin kiinnittyvä kuori on lisäksi kiinni yhdellä muistikorttipaikan luukun alle piilotetulla pienellä ruuvilla. Kuoren sisäpinnassa on ohut musta pehmustematto, joka tukee ohuen muovikuoren sisärakenteisiin. Myös sisärakenne paljastaa, ettei puhelinta ole suunniteltu käyttäjän avattavaksi, sillä yläosassa osa piirilevystä komponentteineen on suoraan näkyvillä.

Myöskään akkua ei ole tarkoitettu käyttäjän vaihdettavaksi, sillä se on kiinni johdoilla. Litium-polymeeriakun kapasiteetti on 1670 mAh (6,2 Wh), joka on nykypäivänä tämän luokan puhelimissa keskitasoa. TaskuMuron käytännön testeissä akunkesto edusti Android-puhelimien parempaa keskitasoa, kestäen sekalaisessa peruskäytössä puolestatoista kahteen päivään. Heikko kohta tuntuisi olevan nettisurffaus, jota ahkerammin käyttämällä akun saa tyhjenemään helposti työpäivän aikana.

Ascend P1:n kahdeksan megapikselin (3264×2448) kamera muodostaa puhelimen paksuimman kohdan ja sen linssin sekä tupla-LED-salaman ympärille on toteutettu teräväreunaisesti muotoiltu metallinhohtoinen koristekehys. Kameran linssi on hieman kehyksen reunojen alapuolella, joten se ei ole aivan ensimmäisenä ottamassa naarmuja itseensä. Taustalta valotettuun kennoon perustuva kamera käyttää automaattitarkennusta ja tukee mm. paikkatietojen tallennusta, tarkennuspisteen valintaa ruudulta sekä kasvojen- ja hymyntunnistusta. Optiikan F-arvoa tai polttoväliä Huawei ei ole ilmoittanut.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva ja yökuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Ascend P1:n kahdeksan megapikselin kamera toimii ICS-puhelimien tyyliin varsin sujuvasti ja ripeästi. Kuvanlaadultaan kamera piirtää jälkeä, joka on hyvissä valaistusolosuhteissa kohtalaisen hyvää, mutta joka menee hämärissä olosuhteissa melkoiseksi puuroksi. Päivänvalossa kuva piirtyy parhaimmillaan terävästi ja värit ovat hehkeitä – paikoittain jopa hieman ylisaturoituneita. Valitettavasti testiyksilön kuvien vasen yläkulma piirtyi huomattavan sumentuneesti, joka lienee heikkotasoisen optiikan syytä. Kyse ei ilmeisesti ollut pelkästä yksilöviasta, sillä myös joissain ulkomaisissa testiartikkeleissa on havaittu vastaavaa sumentumaa muilta osin terävissä kuvissa.

Hämärissä olosuhteissa Ascend P1:n kuvat menevät erittäin helposti sumeiksi ja epätarkoiksi. Myös kirkkaat valonlähteet aiheuttavat suuria ongelmia kameralle, sillä ne piirtyvät helposti koko kuvan yli jatkuvina häikäisevinä säteinä. Kohina ei ole hämäräkuvien suurin ongelma, sillä se pysyy yksivärisenä ja määrältään hallittuna. Esimerkkikuva on parhaimmasta päästä Ascend P1:llä otetuista hämäräkuvista.

1080p-videokuvan laatu on kohtalaista ja sen vahvuutena on terävästi piirtyvät yksityiskohdat. Suurin videoissa esiintyvä heikkous on liikkuvien kohteiden jättöreunassa esiintyvä haamuvälkyntä, joka ei onneksi häiritse kaikissa kuvaustilanteissa.

PÄIVITYS 31.10.2012: Testatun esituotantokappaleen kameralla otetuissa esiintyneiden sumeusongelmien vuoksi Huawei lupasi lähettää myöhemmin TaskuMuron testattavaksi laitteen myyntikappaleen. Saimme lopulta myyntikappaleen testiin ja otimme muutamia malliotoksia verrataksemme kuvanlaatua kesällä otettuihin kuviin. Kuvat löytyvät alta ja avautuvat täyteen kokoonsa klikkaamalla.

kuva päivänvalossa

Lähikuva päivänvalossa

Panoraama

Kuten varsinkin maisemakuvasta voi päätellä, myös sarjatuotantokappaleen kameran kuvissa esiintyy sumeutta erityisesti kuvien vasemmassa laidassa. Sumeus ei kuitenkaan ole niin näkyvää ja häiritsevää, kuin esituotantokappaleessa, eli jonkinlaista parannusta on tapahtunut. Kuvan terävöitystä näyttäisi olevan vähennetty, joka tekee kuvasta luonnollisemman näköisen. Värintoisto on edelleen hehkeää, vaikkakin joissain tilanteissa, kuten esimerkin ruskalähikuvassa, värit saattavat toistua hieman haalistuneina.

Kolmantena on esimerkki kamerasovelluksen sisäänrakennetulla panoraamaominaisuudella otetusta kuvasta, jonka koko on 5751×1300 pikseliä. Panoraamakuvien tarkkuus ei yllä tavallisten kuvien tasolle, mutta helppokäyttöinen opastava sovellus mahdollistaa laajojen näkymien taltioimisen vaivatta.

 

Käyttöliittymä ja sovellukset

Huawei tarjoaa Ascend P1:n kaverina Android Ice Cream Sandwich -käyttöjärjestelmää, jota se on päätynyt muokkaamaan maltillisesti pienillä yksityiskohdilla. Lukitusruutu tarjoaa käyttäjälle pikavalinnat kameraan, viesteihin ja puhelulokiin. Lisäksi näkyvissä on kellonaika, päivämäärä sekä musiikkisoittimen kontrollit, jos musiikkitoisto on käynnissä.

Kotinäkymä on oletuksena Android ICS:n vakiotavaraa mukaan lukien yläreunan kiinteän Google-hakupalkin. Widgettipuolella Huaweilla on tarjota muutamia omia vaihtoehtojaan, kuten kuvassa näkyvän yhdistetyn kello- ja sääwidgetin. Näytön alapuolelta löytyvää valikkonäppäintä painamalla näkymän alareunaan avautuu valikko, josta käyttäjä pääsee käsiksi taustakuvan-, teeman-, kotinäkymän ja järjestelmän asetuksiin. Kotinäkymän voi vaihtaa 3D-tilaan, jolloin alapalkin kuvakkeiden tyyli hieman muuttuu ja näkymien siirtymiin tulee 3D-efekti. Lisäksi muutamat Huawein widgetit ovat kolmiulotteisia, joka tulee esille ruudusta toiseen liikuttaessa. Ainut todellinen hyöty 3D-tilasta on kotiruutujen määrän kasvaminen viidestä seitsemään.

Käyttöjärjestelmän valikot ja perussovellukset ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tuttua vakio-ICS-tavaraa niin hyvässä kuin pahassakin. Ainostaan tilariviltä aukeavasta alasvetovalikosta löytyy pientä ekstraa viiden pikatoimintonäppäimen muodossa. Näppäimistä voi kytkeä päälle ja pois WLANin, Bluetoothin, GPS:n, datasiirron sekä kuvaruudun automaattikäännön.

Huawei toimittaa Ascend P1:n mukana myös joukon omia esiasennettuja sovelluksiaan. Näistä erityismaininnan arvoisia ovat tietoturvasovellus, DLNA-sovellus, tiedostojen hallinta sekä Polaris Office -toimistosovellus. Tiedoston hallinta tarjoaa kolme eri näkymää puhelimen muistin sisällöstä – tiedoston tyypin mukaan järjestetyn, puhelimen oman muistin sekä muistikortin. Se osaa myös käsitellä pakattuja tiedostoja sekä suorittaa ryhmätehtäviä.

DLNA-sovellus tarjoaa nimensä mukaisesti työkalun multimediasisällön jakamiseen kotiverkon yli esimerkiksi televisioon. Tietoturvasovellus tarjoaa mm. mustan listan saapuville viesteille ja puheluille, salasanasäilön sekä tiedostojen salausominaisuuden. Polaris Officella onnistuu Word-, Excel-, PowerPoint- ja PDF-tiedostojen avaaminen sekä myös kolmen ensimmäisen muokkaaminen.

Ascend P1:n kamerasovellus poikkeaa ICS:n vakiosta, eikä laisinkaan huonompaan suuntaan. Oikeassa reunassa sijaitsee edelleen laukaisinpainike, kuvaustilan (still- tai videokuvaus) valitsin sekä kuvien katselumahdollisuus. Tarkennuspisteen voi valita myös ruutua koskettamalla. Vasemmalle puolelle on sijoitettu puolestaan neljä pikapainiketta sekä vetovalikko kuvausasetusten muokkaamiseen. Tarjolla on perinteisten kuva-asetusten lisäksi lukuisia väriefektejä Instagram-tyyliin, ihmisten kasvoja vääristeleviä naamaefektejeä sekä erilaisia kuvaustiloja, kuten HDR, panoraama, hymyntunnistus, hämärä ja purskekuvaus.

Yksi mielenkiintoisimmista on ryhmäkuvaus, jossa kamera ottaa viisi kuvaa ja osaa sen jälkeen yhdistellä niitä käyttäjän valintojen mukaan. Kuvaustila tunnistaa ihmisten kasvot ja tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden valita viidestä otetusta kuvasta kullekin henkilölle parhaan kasvokuvan. Näin kuvasta voi eliminoida suljetut silmät ja hölmöt ilmeet.

 

Suorituskyky

Ajoimme Ascend P1:llä yleisimpiä synteettisiä suorituskykytestiohjelmia ja otimme mittapuuksi markkinoiden kärkeä edustavan Samsung Galaxy S III:n sekä verrokeiksi Ascend P1:n kanssa suunnilleen samaa noin 400 euron hintaluokkaa edustavat Samsung Galaxy S II:n sekä Samsung Galaxy Nexuksen.

Prosessorisuorituskyvyn osalta Ascend P1 vaikuttaisi edustavan kaksiytimisten Cortex-A9 -puhelimien kirkkainta kärkeä. Myös nettisuorituskykyä mittaavissa Vellamo- ja SunSpider-testeissä tulokset ovat erittäin vakuuttavia. Myöskään Quadrant- ja Nenamark 2 -testien tuloksia ei voi pitää huonoina, etenkin on ottaa GSII:een verrattaessa huomioon Ascendin näytön korkeamman tarkkuuden.

 

Käyttökokemukset

Ascend P1:tä testattiin päivittäisessä käytössä muutaman viikon ajan ja testijakson aikana ei toiminnassa esiintynyt tökkimistä tai kaatuilua. ICS:n vakioversiota lähentelevä käyttöjärjestelmä toimi sulavasti ja nopeasti, vastaten suorituskykytestien antamaa kuvaa pellin alta löytyvistä tehoista. Vaikka tarjolla onkin jo neliydinpiireillä varustettuja puhelimia, suoriutuu Ascend P1 ongelmitta kaikista nykyaikaiselta älypuhelimelta vaadittavista tehtävistä.

Allekirjoittaneen Ascend P1 vakuutti erityisesti käytettävyydellään. Kevyt, ohut ja kapean tuntuinen puhelin sujahti huomaamatta taskuun ja tuntui käteen sopivalta. 4,3 tuumainen näyttö yhdistettynä hoikkiin ulkomittoihin vaikuttaa sopivalta yhdistelmältä koon ja käytettävyyden suhteen – näin ainakin One X:n, Galaxy S II:n ja Lumia 900:n käytön jälkeen. Allekirjoittanutta miellytti myös näytön alta löytyvät kapasitiiviset toimintonäppäimet ICS:n tukemien softanäppäinten sijaan, sekä oikealla sivulla sopivasti peukalon ulottuvilla oleva lukitusnäppäin. Muoviset kuoret eivät häirinneet käytössä, vaikka puhelin ei itsestään luksusvaikutelmaa jättänytkään.

 

Yhteenveto

Huawei jatkaa suuntaansa kohti suurien tekijöiden joukkoa arvokkaampien älypuhelimien luokassa, eikä tilanne näytä lainkaan hassummalta. Ascend P1 on nimittäin jälleen askel oikeaan suuntaan ja pian on luvassa lisää Ascend D quadin muodossa. Ascend P1:n vahvuuksia ovat hoikat ulkomitat ja paino, varsin hyvä näyttö sekä luokassaan erinomainen suorituskyky. Myös kevyesti muokatusta Android ICS:stä voi antaa Huaweille kehuja, kuten myös muutamasta lisäsovelluksesta sekä monipuolisesta kamerasovelluksesta.

Myös heikkouksia Ascend P1:stä toki löytyy, ja niistä voisi nostaa esille erityisesti hieman muovisen rakenteen sekä kameran heikkotasoisen optiikan. Vaikka muovikuoret eivät ole suoranaisesti halvan tuntuiset, eivät ne myöskään ehkä tarjoa aivan 400 euron puhelimen tasoista laatuvaikutelmaa. Käytössä tämä on kuitenkin helpohkoa antaa anteeksi. Ulkomaalaisten testiartikkeleiden perusteella kameralla otettujen kuvien yläkulman sumuisuus saattaa johtua yksilöiden välisistä laatuvaihteluista, vaikka TaskuMuron testilaite ei olekaan ainut ongelmasta kärsinyt yksilö. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan saamaan myöhemmin testiin myyntikappaleen, josta voimme tarkistaa ongelman todellisen puolen.

Huawein kaksi suurinta ongelmaa eivät liity tällä hetkellä Ascend P1:n teknisiin ominaisuuksiin, vaan julkaisuaikatauluun ja hinnoitteluun. On nimittäin fakta, että Huawei on tällä hetkellä markkinoiden kärjen julkaisusyklistä jäljessä – Ascend P1:tä saatiin odottaa Suomen markkinoille puolisen vuotta ja myös tuleva Ascend D quad on kilpailijoitaan useamman kuukauden perässä. Kuluttajat eivät pidä odottelusta, eikä se tee myöskään hyvää tuotteen kilpailukyvylle.

Toinen ongelma saattaa olla hinnoittelu, sillä vaikka yritys onkin saanut itselleen hieman nimeä Euroopan markkinoilla, ei sillä ole vielä toistaiseksi varaa olla käyttämättä edullisen hinnoittelun korttia hyväkseen. Ascend P1:n noin 400 euron suositushinta on jo siinä määrin korkea, että puhelimelta voi alkaa odottaa paljon, eikä hinta kelpaa enää perusteluksi puutteille. Samaan hintaluokkaan kun on tarjolla kovia kilpailijoita, kuten Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Nexus, Sony Xperia P sekä muutamia muita edellisen sukupolven huippumalleja.

Ascend P1 ei ole hintaisekseen lainkaan huono puhelin, mutta se joutuu kohtaamaan kovan kilpailun täyden voiman. Jos Huawei saisi laskettua hinnan lähemmäs 300 euroa, olisi sillä todellinen ylemmän keskihintaluokan valttikortti kädessään. Nykyiselläänkin se toki tuo markkinoille mukavaa lisäsäpinää 350-450 euron hintaluokkaan.

 

Hyvää

  • Näyttö
  • Solakat ulkomitat ja paino
  • Suorituskyky
  • Monipuolinen kamerasovellus
  • Pienin muutoksin höystetty Android ICS
  • Fyysiset toimintonäppäimet sekä lukitusnäppäimen sijainti

Huonoa

  • Sumeusongelmat kameran optiikassa
  • Muovikuorien laatuvaikutelma varauksin
  • Akku ei käyttäjän vaihdettavissa
  • Näytön PenTile-tekniikka varauksin

 

Muropaketin uusimmat