Uusimmat

Testissä Huawei Ascend P6

10.07.2013 03:10 Muropaketin toimitus

Kiinalainen Huawei on viimeiset pari vuotta tehnyt tosissaan töitä päästäkseen älypuhelinvalmistajien kärkijoukkoon Euroopan ja Yhdysvaltojen markkinoilla. Yrityksistä huolimatta kiinalaisjätti ei ainakaan toistaiseksi ole onnistunut täysin lyömään itseään läpi esimerkiksi Suomen markkinoilla. Huawein tuorein yritys valloittaa älypuhelinkäyttäjien sydämet on Ascend P6 -malli, joka esiteltiin lehdistölle Lontoossa juuri ennen juhannusta. Samalla Elisa ilmoitti uutuusmallin myynnin operaattoriyksinoikeudesta Suomessa ja kertoi laitteen tulevan saataville heinäkuun puolivälissä, joten Ascend P6:n lähtökohdat ovat Suomessa paremmat, kuin millään aiemmalla Huawei-mallilla.

Ascend P6 ei sijoitu markkinoilla high-end-luokkaan, vaan ylempään keskiluokkaan, jossa hyvistä tuoreista malleista ei tällä hetkellä ole ainakaan ylitarjontaa. Huawein omassa mallistossa P6 sijoittuu design-puhelimien Ascend P -perheeseen. TaskuMuro sai Ascend P6 -testikappaleen käsiinsä lähes välittömästi julkaisun jälkeen, joten pääsimme tutustumaan siihen hyvin ennen Suomen virallista lanseerausta. Ascend P6:n myynti alkaa Suomessa 18. heinäkuuta 359 euron suositushintaan.

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Huawei Ascend P6 saapui TaskuMuron toimitukseen litteässä valkoisessa pahvirasiassa, jonka toista päätyä koristaa pieni ruskea sinettitarra. Lisäksi päädyssä on silkkinauhasta tehty pieni avauslenkki, jota vetämällä sisällä oleva lokero liukuu ulos ja paljastaa puhelimen käyttäjälle. Sisällä tarvikkeet on pakattu siististi pahvisiin rasioihin. Lopullinen myyntipakkaus saattaa kuitenkin poiketa ulkonäöltään testikappaleemme pakkauksesta.

Saimme testattavaksemme laiteyksilön, joka ei ole tarkoitettu myytäväksi Suomen markkinoille. Tämä näkyy lähinnä pakkauksen sisällössä, josta puuttui suomenkieliset ohjeet sekä suomalaisiin sähköpistokkeisiin sopiva laturi. Suomessa myytävistä laitteista kyseiset tarvikkeet kuitenkin löytyvät. Myyntipakkauksen sisältöön kuuluu seinälaturi, USB-kaapeli, korvakuulokkeet, turvallisuusohjeet, pikakäyttöopas sekä TPU-muovinen (Thermoplastic polyurethane) suojakuori. Suojakuori on mukava lisävaruste, sillä se ei ole varmasti Huaweille kallis valmistaa, mutta antaa monelle käyttäjälle selvää käytännön lisäarvoa.

Saimme testiin Ascend P6:n mustana, mutta laitteesta on myös olemassa pinkki ja valkoinen versio, joista ainakin jälkimmäinen on tarjolla myös Suomessa. Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa Ascend P6 hämmentää sekä muotoilullaan että ohuudellaan. Muotoilun osalta laite tuo mieleen varsinkin yläosastaan hämmentävän paljon iPhonen ja myös monet kyselijät luulivat P6:tta testijakson aikana Applen tuotteeksi. Lähemmällä tarkastelulla ja rinnakkain vertailemalla toki selviä erojakin löytyy, mutta kaikesta huolimatta muotokieli on varsin samantyylinen. Pesäeroa tekee onneksi puhelimen alapääty, joka on muotoiltu pyöreäksi.

Yleisesti ottaen Ascend P6:n muotoilu on varsin kulmikasta, joka on pitkälti myös ohuen ja kapean rakenteen sanelemaa. Aiemmista Ascend P -malleista tuttua on lähinnä laitteen ohuus. Huawei on pyrkinyt tekemään design-puhelimestaan elegantin ja tyylikkään. Reunat (alareunaa lukuun ottamatta) ovat melko terävät ja ne saattavat esimerkiksi Galaxy S4:n kaltaisen pyöristetyn puhelimen jälkeen tuntua aluksi jopa hieman epämukavilta. Rakenne on kauttaaltaan alumiinia etukuoren lasipinta pois lukien – kyljissä näkyy laitteen alumiininvärinen runko ja takakuori on kauttaaltaan mustaa alumiinipintaa.

Ohut alumiinirakenne tarjoaa premium-tuntumaa, joka tuo välittömästi mieleen iPhone 5:n. Ascend P6 tuntuu kädessä lähes yhdestä puusta veistetyltä eikä taivu, nitise tai natise yhtään väänneltäessä. Osien sovitus on hyvää, vaikkakaan ei aivan virheetöntä. Testikappaleen takakuoren toisessa reunassa oli havaittavissa kynnellä pieni millin sadasosien kynnys, jota ei tuntunut vastakkaisella puolella. Kyseessä on kuitenkin vain pieni kauneusvirhe muuten erittäin vakuuttavan tuntuisessa rakenteessa, joka on Huawein puhelimissa noussut laaduntunnultaan aivan uudelle tasolle.

Huawei ilmoittaa Ascend P6:n fyysisiksi mitoiksi 132,65 x 65,5 x 6,18 mm ja 120 grammaa, jotka ovat tämän näyttökokoluokan älypuhelimelta huippuluokan lukemia. Huawei on tehnyt vakuuttavaa työtä laitteen fyysisen toteutuksen suhteen. Erityisen vakuuttava lukema on 6,18 mm paksuus, joka tekee P6:sta tiettävästi tämän hetken markkinoiden ohuimman älypuhelimen. TaskuMuron työntömitalla tekemien mittausten mukaan paksuus tosin liikkui noin 6,5-6,6 mm:n lukemissa, mutta siitä huolimatta kyse on poikkeuksellisesta ohuudesta.

Huawei käyttää Ascend P6:n ”sydämenä” omaa HiSilicon K3V2 -järjestelmäpiiriään, joka sisältää neljä 1,5 GHz Cortex-A9-prosessoriydintä sekä tuntemattoman GPU:n. Piiri edustaa vanhahtavaa yli vuoden takaista tekniikkaa, mutta tarjoaa edelleen kelpo suorituskykyä keskihintaluokan laitteeseen. Mukavaa suorituskykyä on takaamassa myös kahden gigatavun RAM-muisti, joka on tuttu määrä myös kaikista tämän hetken high-end-puhelimista.

Sisäistä tallennustilaa P6 tarjoaa maltilliset kahdeksan gigatavua, josta käyttäjän käytettävissä on vajaat viisi gigaa. Määrä ei ole erityisen suuri, mutta silti hyväksyttävä keskihintaluokan puhelimelle, varsinkin kun tarjolla on myös micro-SD-muistikorttipaikka 32 gigatavun tuella. Matkapuhelinverkossa tuettuna on viisi 3G-taajuutta (850, 900, 1700, 1900 ja 2100 MHz) sekä nykypäivänä hitaan puoleinen 21,6 Mbit/s HSDPA-yhteys. 4G-malli on luvassa myöhemmin loppuvuoden aikana. Ominaisuuksiin lukeutuu myös FM-radio sekä lämpöanturi. NFC-tukea ei sen sijaan löydy ilmeisesti alumiinirakenteesta johtuen.

P6:n pyöristetty alapääty tuo mukavan irtioton muuten turhankin paljon iPhonea muistuttavaan muotoiluun. Pyöreä muoto helpottaa myös puhelimen onkimista näppituntumalla oikeassa asennossa taskusta. Pyöristetty osa on laadukkaan tuntuista mattapintaista muovia ja ainoa siinä oleva aukko on mikrofonin pieni pyöreä reikä. Kaikkiaan mitta alareunasta näytön reunaan on noin 16 mm, jonka puolivälin tienoilla alkaa näytön lasi. Lasin alareunassa on krominkiiltoinen Huawei-teksti. Toimintonäppäimet on toteutettu nykypäivän Android-suosituksen mukaisesti näytön alaosaan, joten ne vievät pienen kaistaleen näytön korkeussuunnan pikseleistä.

Ascend P6:n näyttö perustuu IPS+ LCD -tekniikkaan ja sen koko on 4,7 tuumaa. Paneelin tarkkuus on 720×1280 kuvapistettä, joten pikselitiheydeksi muodostuu 312 PPI. Lukema on tuttu viime vuoden high-end-malleista ja erittäin hyvä tämän hetken keskihintaluokan laitteelle. Puhelimen ohuen rakenteen toteuttamiseksi näyttöpaneeli on laminoitu kiinni Gorilla Glass -lasiin ja kuva vaikuttaa muodostuvan lähes lasin pinnalle. Näytön reunat on tehty varsin kapeiksi ollen mittausten mukaan noin 3-4 mm luokkaa. Suomen pakkaskelejä ajatellen positiivista on, että Magic Touch -ominaisuuden ansiosta näyttöä voi käyttää myös hanskat kädessä.

Kuvanlaadultaan näyttö tarjoaa hyvää perusjälkeä. Värit toistuvat luonnollisina ja tummat sävyt toistuvat yllättävän synkkinä, vaikka aivan AMOLED-näyttöjen tasolle ei mustan osalta päästäkään. Tarkkuus ja terävyys on hyvää, vaikka uusien 1080p-näyttöjen tasolle ei luonnollisesti ylletäkään. Katselukulmat ovat hyvät, vaikka kuva hieman tummeneekin sivulle äärilaitoihin mennessä. Myös näkyvyys auringonpaisteessa osoittautui yllättävän hyväksi ja kirkkautta löytyy riittävästi. Pienenä negatiivisena huomiona näyttöön ilmestyy polarisoivien aurinkolasien läpi katsottuna erilaisia väriheijastuksia katselusuunnasta riippuen.

Näytön yläpuolelle on jätetty noin 13 mm:n kaistale, joka sisältää viirumaisen kuulokeritilän, etukameran, valoisuus- ja etäisyyssensorit sekä monivärisen LED-merkkivalon. Merkkivalo on sijoitettu niin, ettei se näy mustan lasin takaa kuin palaessaan. Etukamera on tarkkuudeltaan poikkeuksellisen korketasoinen – viisi megapikseliä (2592 x 1952). Videokuvaa sillä pystyy kuitenkin taltioimaan jostain syystä vain 720p-tarkkuudella. Kamerasovelluksen yhteyteen on toteutettu omakuvien ottamiseen tarkoitettuja ominaisuuksia.

Puhelimen yläpäädystä löytyy micro-USB-liitäntä sekä toisen mikrofonin pieni aukko. Mikrofonia käytetään vastamelutekniikassa sekä äänen stereonauhoituksessa. USB-liitännästä löytyy USB-OTG-tuki, mutta ei kuvaulostuloa.

3,5 mm ääniliitäntä ansaitsee erillismaininnan, sillä se on sijoitettu erikoisesti vasempaan kylkeen aivan puhelimen alaosaan. Lisäksi liitäntä on oletuksena suojattu pienellä metallisella tulpalla, johon on integroitu korttipaikkojen avauspiikki. Harmi vain, että pieni irrallinen metalliosa hukkuu helposti, joten päädyimmekin varastoimaan sen puhelimen pakkaukseen. Sivulle osoittava ääniliitäntä on varsin epäkäytännöllinen erityisesti suoralla liittimellä varustettujen kuulokkeiden kanssa. Kulmaliittimellä varustettujen kohdalla tilanne on hieman parempi, mutta optimiratkaisusta ei siinäkään tapauksessa voi puhua. Huawei on päätynyt liitännän erikoiseen sijoitukseen todennäköisesti ohuen laitteen sisäisten tilarajoitusten vuoksi.

Takakuori on vaakasuuntaisella harjatulla viimeistelyllä varustettua alumiinia, joka jatkuu yhtenäisenä koko takaosan yli. Pinta on anodisoitu mustaksi, pois lukien yläosan Huawein logo, joka on puhtaan alumiinin värinen. Harjattu alumiinipinta näyttää erittäin hyvältä ja antaa laadukkaan vaikutelman. Rakenne on umpinainen ja alumiini on erittäin ohutta, jonka seurauksena takakuoresta löytyi yksi sopivassa valaistuksessa näkyvä lommo. Lommon syntymissyy jäi mysteeriksi, mutta on selvää, ettei ohut alumiinilevy siedä teräviä iskuja.

Ascend P6:n oikeaan kylkeen on sijoitettu poikkeuksellisen paljon painikkeita ja luukkuja. Ylhäältä alaspäin lueteltuna valikoimaan kuuluu alumiiniset virta-/lukitus ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, micro-SD-muistikorttipaikka ja micro-SIM-korttipaikka. Korttipaikat on toteutettu pienillä metallisilla kelkoilla, jotka irtoavat terävällä työkalulla painamalla.

Takakuoren vasemmassa alareunassa pienen hopeanvärisen tekstin vieressä sijaitsee pienistä rei’istä koostuva ritilä, jonka takana majailevan kaiuttimen äänenlaatu on varsin keskinkertaista älypuhelintasoa. Ääntä irtoaa kohtuullisesti, mutta se on hyvin diskanttipainotteista ja korkeammilla äänenvoimakkuuksilla kaiutin särkee helpohkosti.

Takakuori ei ole käyttäjän irrotettavissa, mutta sen takana sijaitsee 2000 mAh Li-polymeeriakku, jolle valmistaja ilmoittaa valmiusajaksi jopa 315 tuntia tai puheajaksi 14,5 tuntia (3G-verkossa). Huawei kuitenkin kehuu kehittämiensä rauta- ja ohjelmistotason virransäästöominaisuuksien säästävän akkua jopa 30 % normaalitilanteeseen verrattuna. Tutustumme vielä myöhemmin tässä artikkelissa asetusvalikon virransäästöominaisuuksiin.

 

Sisältö

  1. Testissä Huawei Ascend P6
  2. Kamera & vertailua
  3. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset, käyttökokemukset & yhteenveto

Muropaketin uusimmat