Uusimmat

EMUI 3.1 -käyttöliittymä, käyttökokemukset, suorituskyky & akunkesto

29.09.2015 16:36 Juha Kokkonen

 

EMUI 3.1 -käyttöliittymä

Honor 7:stä löytyy hieman ikääntynyt Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmä sekä Huawein uusin 3.1-versio EMUI-käyttöliittymästä. EMUI 3.1 on suurimmilta osin tuttua kauraa keväällä testatusta P8-mallista, mutta soppaan on heitetty muutamia Honor 7:lle ominaisia lisätoimintoja ja lisäksi vakiona käytössä olevaa ulkonäköteemaa on muokattu mm. kuvakkeiden osalta. Käyttöliittymä on melko raskaasti kustomoitu vakio-Androidiin nähden ja Huawei on peittänyt Material Design -muotokielen kokonaan pois sekä luopunut kokonaan sovellusvalikosta. Raskas kustomointi ei tee hyvää käyttöjärjestelmäpäivitysten julkaisunopeuden suhteen. Maininnan arvoisena seikkana EMUI 3.1:n kehityksessä (erityisesti kustomoitavuuteen ja teemoihin liittyen) on ollut mukana Huawein Helsingin tuotekehitysyksikön ohella myös porilainen Vire Labs.

Honor 7:n erityisominaisuuksiin kuuluu sormenjälkitunnistimen pyyhkäisyeleet, joita on mahdollista hyödyntää käyttöliittymässä liikuttaessa. Ominaisuuden voi kytkeä käyttöön puhelimen asetuksista ja se mahdollistaa mm. kotinäkymään tai edelliseen sovellukseen palaamisen sekä ilmoitusvalikon avaamisen sormenjälkitunnistinta painamalla tai pyyhkäisemällä. Ominaisuus toimii myös käytännössä ja on tietyissä tilanteissa kohtalaisen näppärä, etenkin kun sitä opettelee hyödyntämään.

Honor 7:n älynäppäimelle löytyy oma valikkonsa puhelimen asetuksista. Käyttäjä pääsee määrittämään toiminnot kaikille kolmelle näppäimen painamisvaihtoehdolle (painallus, tuplapainallus, pohjassa pitäminen). Älynäppäin toimii myös näytön ollessa sammutettuna, eli esimerkiksi taskulampun saa syttymään ilman puhelimen näytön herättämistä. Toisaalta sovellukset eivät kuitenkaan avaudu ennen kuin mahdollinen lukitus on avattu.

Kahden SIM-korttipaikan asetuksia pääsee säätämään omasta valikostaan, jossa käyttäjä voi nimetä kortit sekä määritellä kummallekin kortille oletustoiminnot. Oletusvalinnasta huolimatta käyttäjä voi esimerkiksi soittaessa tai viestiä lähettäessä valita, kumpaa korttia kulloinkin käytetään.

Knuckle Sense -nimelläkin tunnettu kuvankaappausominaisuus, joka mahdollistaa näyttökuvan tallentamisen rystysellä tuplanapauttamalla tai vaihtoehtoisesti rystysellä näytölle piirtämällä. Tuplanapautus ottaa kaappauksen koko näytöstä ja piirtämällä on puolestaan mahdollista rajata vain haluttu osa kuvankaappaukseen. Ominaisuus toimi Honor 7:ssä hieman vaihtelevalla menestyksellä ja ajoittain sen aktivoitumiseen vaadittiin useampi yritys. Toisaalta P8:ssa havaittuja vahinkoaktivoitumisia ei havaittu, joka on positiivinen asia. Tarvittaessa ominaisuuden saa kytkettyä pois päältä.

Toinen kosketusta hyödyntävä erikoisominaisuus on sammuksissa olevalle näytölle piirrettävät pikakomennot, joilla käyttäjä pääsee suoraan haluamaansa sovellukseen. Piirtokomentoja on neljä (c, e, m ja w) ja käyttäjä voi määrittää jokaiseen haluamansa sovelluksen. Oletuksena niistä aukeaa kamera, vakioselain, musiikkisoitin ja sääsovellus. Ominaisuus toimi käytännössä yllättävän hyvin ja toisaalta myöskään tahattomia taskussa aktivoitumisia ei havaittu.

Käyttökokemukset ja huomiot

Saimme Honor 7 testikappaleen elokuun lopussa, mutta saimme otettua sen käyttöön vasta pari viikkoa myöhemmin syyskuun puolivälissä. Ympärivuorokautisessa käyttötestissä laite vieraili parin viikon ajan. Testijakson alussa havaitsimme laitteessa muutamia ongelmia, joista lisää myöhemmissä kappaleissa.

Honor 7 ei ole muotoiltu huippumukavasti, mutta takakuoren viistetyistä kulmista huolimatta se istuu käteen kohtalaisen hyvin. Tässä osatekijänä on se, ettei Huawei ole tehnyt laitteesta liian ohutta. Metallinen takakuori voi olla kuivissa käsissä liukas, vaikka kyseisen asian kanssa ei ollutkaan ongelmia testijakson aikana. Talvella alumiinipinta saattaa luonnollisesti tuntua paljaassa kädessä kylmältä.

Honor 7:n fyysisen koon puolesta liikutaan rajoilla (kämmenten koosta riippuen) yhden käden käytettävyyden suhteen. 5,2-tuumaisen näytön vastakkaiselle laidalle yltäminen alkaa olla hieman hankalaa, mutta Huawei on onneksi helpottanut sitä parilla ohjelmistotason kikalla. Ensinnäkin Honor 7:n näppäimistöt ovat painotettavissa näytön jompaankumpaan reunaan, joka mahdollistaa yhdellä kädellä kirjoittamisen. Navigointiriviä sivusuunnassa pyyhkäisemällä yhden käden käyttö on mahdollista tehdä vieläkin helpommaksi, sillä silloin näytön näkymä siirtyy pyyhkäisysuunnan alanurkkaan ja pienenee noin kolmanneksella. Kolmantena seikkana yhden käden käyttöä on helpottamassa sormenjälkitunnistimen elekomennot, joista erityisesti alaspäin pyyhkäisemällä avautuva ilmoitusvalikko on erittäin näppärä.

Ulkomittojensa osalta Honor 7 sijoittuu nykypäivän keskikokoluokkaan, jonka ansiosta sen pitäisi sopia useimpien käyttäjien tarpeisiin. Housujen taskuun mahtumisen kannalta Honor 7:n ei pitäisi aiheuttaa ongelmia niin pituutensa kuin paksuutensakaan osalta. Näppituntumalla puhelin löytyy taskusta valmiiksi oikeassa asennossa kohollaan olevan kameran sekä kylkinäppäinten sijoittelun avulla.

Takakuoren yläosassa kameran alapuolella sijaitseva sormenjälkitunnistin havaitsee puhelimelle opetetut sormet (maks. 5 kpl) kaikista asennoista ja myös sormien ollessa kosteat. Tunnistin toimii myös näytön ollessa sammutettuna, eli painamalla sormen tunnistinta vasten puhelimen saa avautumaan suoraan kotinäkymään tai avoinna olevaan sovellukseen. Sormien tunnistustarkkuus on varsin hyvä, kunhan sormi asetetaan kunnolla lukijan päälle. Testeissämme ehkä noin joka kymmenes kerta tunnistus ei onnistunut ensimmäisellä yrittämällä. Tunnistin toimii erittäin nopeasti ja näyttö herää käytännössä lähes viiveettä. Jos tunnistus epäonnistuu, värähtää puhelin sen merkiksi. Testijakson aikana opin nappaamaan puhelimen taskusta sormenjälkitunnistimen kohdalta, jolloin lukitus on yleensä valmiiksi avattuna, kun puhelimen sai käteensä.

Suorituskyky ja akunkesto

Honor 7:n EMUI 3.1 -käyttöliittymä toimii P8-mallin tapaan varsin nopeasti ja sujuvasti. Galaxy S6:n kanssa rinnatusten vertailtuna Honor 7:n perustoiminnot ovat suunnilleen yhtä nopeita (jotkut aavistuksen hitaampia, jotkut nopeampia). Mahdollisena Huawein ohjelmistoon liittyvänä ongelmana havaitsimme testijaksolla temppuilua Whatsapp-pikaviestisovelluksen osoitekirjan kanssa, joka toistuvasti nollaantui kesken käytön. Epäilimme syyn liittyvän Huawein hallintasovelluksiin, jotka saattavat rajata Whatsappin pääsyä puhelimen osoitekirjaan. Huawei vahvisti, että kyseinen ongelma on tiedossa ja että siihen on luvassa korjaus syys-lokakuun taitteessa julkaistavassa OTA-päivityksessä.

Vaikka Honor 7 on ensimmäinen TaskuMurossa testattu Kirin 935 -piirillinen laite, oli suorituskyvystä jo ennakkoon hyvä aavistus, sillä P8-mallissa käytetty Kirin 930 on käytännössä sama piiri hieman alhaisimmilla kellotaajuuksilla. Muista markkinoilta löytyvistä high-end-piireistä poiketen Kirin 935 perustuu Cortex-A53-prosessoriytimiin, jotka ovat ensisijaisesti tarkoitettu edullisempien hintaluokkien laitteisiin. Huawei on kuitenkin nostanut ytimien maksimikellotaajuutta reilusti 2,2 GHz:iin, jolla se on pyrkinyt saavuttamaan hyvän suorituskyvyn ja virrankulutuksen suhteen.

Kuten jo P8-artikkelin yhteydessä totesimme, myöskään Kirin 935 -piirin suorituskyky ei riitä testisovelluksissa markkinoiden huippupiirien tasolle. Korkealle kellotetut Cortex-A53-ytimet tarjoavat etenkin moniajosovelluksissa melko hyvää vauhtia, mutta yhden säikeen työtehtävissä ne jäävät jonkin verran jälkeen Cortex-A57-ytimistä. Heikoin lenkki on kuitenkin Mali-T628 MP4 -grafiikkasuoritin, joka ei täytä nykypäivän high-end-puhelimen vaatimuksia. Testituloksista huolimatta on kuitenkin tärkeää muistaa, että normaalikäytössä Honor 7 tarjoaa hyvää suorituskykyä ja myös markkinoiden raskaimmat pelit pois lukien pelaaminen onnistuu pääosin ongelmitta. Asphalt 8:n kaltaisten raskaiden pelien pelaaminen ei kuitenkaan onnistu sulavasti etenkään hyvillä grafiikka-asetuksilla. Testituloksista on havaittavissa, että Huawein vakioselaimen JavaScript-suorituskyky ei ole nykymittapuulla kovinkaan kummoista. Chrome antoi esimerkiksi Vellamossa lähes tuhat pistettä paremman tuloksen. Myöskään tallennustilan nopeus ei ole lähelläkään markkinoiden parhaita high-end-puhelimia, kuten Androbenchin tuloksista voi Galaxy S6:een verrattaessa huomata. Rasituksessa Honor 7:n takakuori lämpeni varsin maltillisesti, eikä tuntunut missään vaiheessa häiritsevän lämpimältä.

Otimme testeihin verrokiksi tämän hetken kenties suorituskykyisimmän älypuhelimen, Samsung Galaxy S6:n, jonka tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 138,82/38,46/22,38/9,38 Mbit/s (320,43/142,21/79,24/20,01)
  • AnTuTu 5.7 64bit: 51015 (70773)
  • Basemark OS 2.0: 1148 (1771)
  • Basemark X 1.1 Medium: 13905 (38653)
  • CPU Prime: 16303 (24133)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 920/3419 (1487/5024)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen 15 FPS (59)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen 8,2 FPS (26)
  • Kraken 1.1: 11386,6 ms (3938,9)*
  • PCMark: 4530 (5059)
  • Sunspider 1.0.2: 1583,3 ms (352,4)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 1988/1336/2142 (5461/2676/2619)
  • 3DMark Unlimited: 10351 (22724)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 323 (1251)

Honor 7:n 3100 mAh akku on kasvanut hieman edeltäjämalli Honor 6:een verrattuna ja odotimmekin
siltä ennakkoon hyvää toiminta-aikaa.

Testijakson aikana Honor 7 palveli normaalissa ympärivuorokautisessa käytössä ja se oli mukana monissa erilaisissa käyttötilanteissa. Tyypillisesti yhden päivän käytön (klo 8-24) jäljiltä Honor 7:n akussa oli jäljellä virtaa noin 45-60 %. Kyseisellä käytöllä näytön aktiivisuusaika liikkui 1-2 tunnin haarukassa ja sen osuus virrankulutuksesta noin 5-10 %. Testijaksolla akku ei loppunut kertaakaan kesken päivän (pl. alun ongelmat, joista lisää edempänä), mutta toisaalta luvatusta kahdesta päivästä selviäminen ei useimmiten onnistunut varmuudella. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, Twitterin ja Instagramin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Havaitsimme testikappaleessa testijakson alussa poikkeuksellisen suurta virrankulutusta, joka vaati laitteen lataamista kerran tai jopa kahdesti päivän aikana, mutta parin uudelleenkäynnistyksen jälkeen ongelma poistui, emmekä havainneet sitä uudelleen. Testin loppuvaiheessa puolestaan huomasimme ongelmia latauksessa, sillä parina päivänä akku suostui ottamaan virtaa vastaan vain noin 10 prosenttiyksikön tuntivauhdilla. Myös kyseinen ongelma hävisi itsestään parin uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Honor 7:n tyhjentynyttä akkua voi täydentää pikalatausominaisuuden avulla, joka Huawein mukaan mahdollistaa lataamisen täyteen yhdessä tunnissa. Pikalatauksen mahdollistavaa laturia ei kuitenkaan toimiteta puhelimen mukana, eikä Huawei ole toistaiseksi vahvistanut, sopiiko tarkoitukseen vain Huawein oma lisävarusteena myytävä laturi. Langatonta latausmahdollisuutta ei sen sijaan ole, johtuen varmasti pitkälti alumiinisesta takakuoresta, joka ei mahdollista langattoman lataustekniikan käyttöä.

 

Sisältö

  1. Testissä Huawei Honor 7
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet, Kamera
  3. EMUI 3.1 -käyttöliittymä, käyttökokemukset, suorituskyky & akunkesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat