Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

15.03.2017 14:00 Juha Uotila

Android 7.0 Nougat & EMUI 5

Huawei ei ole Honor 8 Liten halvasta hinnasta huolimatta mennyt sieltä, missä aita on matalin, vaan puhelin on varustettu uudella Android 7.0 -pohjaisella käyttöjärjestelmällä, jonka päällä on yhtiön uusi EMUI 5 -käyttöliittymä.

TaskuMuro tutustui uuteen Android 7.0 pohjaiseen EMUI 5 -käyttöliittymään tarkemmin Huawei Mate 9 Pro -puhelimen testauksen yhteydessä, ja keskitymme Honor 8 Liten osalta vain isompiin muutoksiin ja eroavaisuuksiin.

Lähtökohtaisesti suuria muutoksia Huawei ei Honor 8 Liteen ole tehnyt. Valikot ja puhelimen asetukset vastaavat hyvin pitkälti Honor 8:n tai Mate 9 Pro:ta. Huawei on kuitenkin poistanut Honor 8 Litestä kokonaan mahdollisuuden säätää laitteen näytön kokoa tai dpi-arvoa, ja Honor 8 Liten osalta on poistettu myös Huawein oma ”käyttöliittymän koko” asetus ja ainoastaan käyttöliittymän kirjasimen kokoa voi muuttaa.

Päätös poistaa Android 7.0 tuomia vakioasetuksia tuntuu kummalta, ja sille on vaikea keksiä mitään järkevää selitystä. Huawein vakio dpi-arvo on edelleen todella korkea, ja tämä aiheuttaa sen, että kotiruutujen sovelluskuvakkeet ovat järjettömän kokoisia ja vievät ylimääräistä tilaa. Pelkällä pikakuvakkeiden pienentämisellä kotiruutuihin saisi mahtumaan huomattavasti enemmän tavaraa ja informaatiota.

Huawein EMUI 5 -versio on vanhoille Huawei-käyttäjille tuttu. Uutena ominaisuutena EMUI 5 -versioon tuotu erillisen sovellusvalikko-painikkeen tuominen käyttöliittymään löytyy myös Honor 8 Litestä, jolloin kaikkia sovelluskuvakkeita ei tarvitse pitää iOS-tyylisesti erillisillä kotisivuilla.

Huawei on myös tuonut omasta ”Puhelimen hallinta” -sovelluksestaan uuden version myös Honor 8 Litelle. Sovelluksen kautta onnistuu nopeasti ja yksinkertaisesti yleisimmät puhelimen siivoustoiminnot, esimerkiksi sovelluksen kautta käyttäjä voi puhdistaa sovellusasennuksista mahdollisesti välimuistiin jäävät jäänteet. Hallintasovelluksen kautta voidaan myös kätevästi tarkistaa Androidin sisäiset käyttöoikeusluvat ja mille sovelluksille käyttäjä on lupia myöntänyt. Ominaisuus on kätevä, jos on tarve nopeasti ja helposti poistaa tietyt ominaisuudet joltain tietyltä sovellukselta, jolle käyttäjä tietää myöntäneensä oikeudet.

EMUI 5 -versiossa on käyttöjärjestelmään tuotu myös Avast-tietoturvayhtiön kanssa yhteistyössä toteutettu oma virustorjuntaohjelmisto, joka toimii automaattisesti taustalla. Käyttäjä voi myös ajaa sovelluksesta manuaalisen virustarkistuksen. Virustutkan asetuksista pystyy myös muuttamaan virustarkistuksen laajuutta, eli käytetäänkö vain nopeaa pintapuolista tarkistusta, jolloin tarkistetaan vain tärkeät tallennussijainnit sekä sovellukset vai ajetaanko aina täysi, koko laitteen tutkiva, skannaus. Oman virusskannerin sisällyttämisestä puhelimeen voi olla montaa mieltä, mutta ainakin peruskäyttäjille se tuo lisäturvaa. Tehokäyttäjille kyse voi olla vain laitteen resursseja syövästä prosessista.

Huawei on myös säilyttänyt monia tuttuja sormenjälkilukijaan integroituja helppokäyttötoimintoja uudessa EMUI-versiossaan. Asetuksien kautta sormenjälkilukijalle voi määrittää erilaisia toimintoja, esimerkiksi puhelun tullessa pitämällä sormea pitkään lukijan päällä voi vastata tulevaan puheluun. Käytännöllisin ominaisuus on kuitenkin tuttu tapa jolla ilmoitusvalikko saadaan näkyville pelkästään sormenjälkilukijaa sormella alaspäin pyyhkäisemällä. Lisäksi sormenjälkilukijalla voi lukita sovelluksia, jolloin niiden avaaminen vaatii aina sormenjäljen lukemisen.

Siinä missä EMUI -käyttöliittymään tottuneille ei uusi EMUI 5 -versio tuo suuria muutoksia, voi ensimmäistä kertaa EMUI:ta käyttävälle valikoiden sekä asetusten määrä ja runsaus tulla yllätyksenä. Kokonaisuutena EMUI 5 tuo käyttäjälle kuitenkin kattavan valikoiman ominaisuuksia, kuitenkaan käyttäjää tukehduttamatta.

Ominaisuuspaljous tuo kuitenkin samalla yhden ison ongelman, nimittäin päivitykset, joissa Huaweilla on vielä tekemistä. Positiivista kuitenkin on, että myös aiemmat mallit, kuten Honor 8, ovat jo saaneet Android 7.0 -päivityksen suhteellisen lyhyellä odotusajalla.

Isompi miinus tuleekin sitten Googlen kuukausittaisten suojauspäivitysten tarjonnassa. Honor 8 Litessa oli paketissa ottaessa Googlen joulukuun 2016 turvallisuuspäivitykset, eikä helmikuisen testijakson aikana laitteelle ollut tarjolla päivityksiä. Puhelimen integroitu virustorjunta tietysti vähentää tarvetta kuukausittaisille päivityksille, mutta laitteista saattaa aina välillä löytyä vakaviakin turva-aukkoja, joiden pikainen paikkaus olisi suotavaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä
  5. Suorituskyky
  6. Testit ja akkukesto
  7. Yhteenveto

Juha Uotila

Muropaketin uusimmat