Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

04.07.2017 19:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Ulkoisesti Huawei ei ole Honor 9:ssä lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, vaan laitteen ulkonäkö yhdistelee hyvällä tavalla Huawein P10:n ja viimevuotisen Honor 8:n parhaita paloja. Ensimmäinen silmiinpistävä muutos on, että Honor 9:ssä sormenjälkitunnistin on nyt siirretty laitteen etupuolelle, kun Honor 8:ssa se oli vielä ”huaweimaisesti” laitteen takana.

Huawei käyttää Honor-brändille ominaista lasirakennetta myös Honor 9 -puhelimessa. Laitteen etu- sekä takaosat on pinnoitettu lasilla, ja laitteen sivuja kiertävä kehys on metallia.

Huawei jatkaa takapaneelissa oman 15-kerroksisen lasin käyttämistä. Se mahdollistaa takalasin alla olevalle väripinnalle omanlaisen 3D-efektinsä, kun laitetta katsellaan eri kulmista ja erilaisessa valaistuksessa. Lisäksi takapaneelin sivut on pyöristetty, mikä auttaa laitetta sopimaan paremmin käyttäjän kouraan.

Pyöristettyjen sivujen ansiosta Honor 9 istuu käteen mukavasti, ja laitteen käyttömukavuus verrattuna esimerkiksi hiukan kalliimpaan Huawei P10 -lippulaivaan on huomattavasti parempi. Jos ulkonäöstä pitää jotain kritiikkiä antaa, ensimmäinen vaikutelma laitteen etupuolesta on kuin ilmetty Samsung Galaxy S7.

Vaikka lasi ei materiaalina olekaan kaikkien mieleen, huokuu Honor 9:stä laatu. Laite on jämäkkä eikä nitise kovallakaan vääntämisellä. Kokonaisuutena Honor 9 jättää huomattavasti paremman laatuvaikutelman kuin sen isoveli P10.

Onnistuneen muotoilun ansiosta Honor 9:ää on helppo ja mukava käsitellä yhdellä kädellä. Pyöristettyjen reunojen ansiosta laitteesta saa tukevan ja hyvän otteen. Honor 9 viralliset mitat ovat 147,3 x 70,9 x 7,5 mm. Painoa sillä on 155 grammaa.

Laitteen etupuolen valtaa 5,15-tuumainen, 1080 x 1920 pikselin resoluutiolla varustettu näyttö. Näyttö käyttää JDI:n valmistamaa IPS Neo LCD -tekniikkaa, joka on tuttu muun muassa Huawei P10:stä. Se tarjoaa hyvät katsekulmat, vaikka pientä värivääristymää onkin huomattavissa aivan äärimmäisistä kulmista.

Näytön kirkkaus vaikuttaa hyvin pitkälti vastaavalta kuin P10-mallissa, ja näytön kirkkauden saa myös säädettyä mukavan hämäräksi. Valitettavasti näytön maksimikirkkaus ei täysin riitä, jos sattuu käymään tuuri ja eteen tulee Suomessakin joskus esiintyviä todella kirkkaita kesäpäiviä.

Näytöstä täytyy tosin vielä mainita yksi suuri ärsytyksen aihe: polarisoiduilla aurinkolaseilla puhelimen käyttö ei onnistu pystytilassa ollenkaan, vaan laite tulee aina kääntää vaakasuuntaan. Ilmeisesti Huawei on polarisoinut näytön tällä kertaa pystysuunnassa, kun yleensä puhelimen käyttäminen aurinkolaseilla ei onnistu vaakatilassa. Näytön pinnassa on kuitenkin oleofobinen pinnoite, joka taas puuttui Huawei P10:stä.

Näytön alapuolelle on sijoitettu Huawein sormenjälkitunnistin, joka toimii myös laitteen kotipainikkeena, sekä sen molemmille puolelle kapasitiiviset näppäimet (paluu ja äskeiset sovellukset).

Huawei on tälläkin kertaa päätynyt käyttämään pelkkiä pisteitä näppäinten painatuksena. Se mahdollistaa laitteen asetuksista löytyvien paluu- ja äskeiset sovellukset -näppäinten vaihdon päikseen. Kapasitiiviset näppäimet voi myös kokonaan poistaa käytöstä ja käyttää pelkkää sormenjälkitunnistinta laitteen ohjaamiseen.

Kapasitiivisten näppäinten valot ovat myös hyvin pienet ja himmeät, joten niiden käyttöön tottuminen vaatii hiukan aikaa. Sormenjälkitunnistin on kuitenkin tuttua Huaweita ja on edelleenkin yksi markkinoiden nopeimpia tunnistimia. Reilun parin viikon testijakson aikana sormenjälkitunnistin toimi täydellisesti eikä sen kanssa esiintynyt virhetunnistuksia.

Näytön yläpuolelta löytyy puhelimen kuuloke, kahdeksan megapikselin etukamera sekä etäisyydentunnistin. Laitteen kuulokkeeseen on myös integroitu puhelimen ilmoitusledi.

Honor 9:n reunoja kiertävän metalliliuskan alalaidasta löytyy normaali USB-C-tyypin latausliitin sekä sen vierestä edelleen monille tärkeä 3,5 millimetrin ääniliitäntä. Latausliittimen toiselta puolelta löytyy laitteen kaiuitin.

Puhelimen oikealta sivulta löytyy laitteen virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säädin. Painikkeiden tuntopalaute on hyvä, ja näppäimet ovat hyvin tiukasti laitteessa eivätkä ne heilu tai helise. Harmillisesti virtapainikkeessa ei kuitenkaan ole erilaista pintaa, jotta sen erottaisi helposti äänenvoimakkuuden säätimestä.

Puhelimen yläosasta löytyy ainoastaan laitteen yksi mikrofoni ja infrapunalähetin, joka on nykyään hyvinkin harvinainen näky puhelimissa.

Vasemmalta sivulta löytyy ainoastaan SIM-korttipaikkojen luukku, jonka taakse on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai yksi SIM-kortti sekä sd-muistikortti.

Rautapuolesta Honor 9:stä löytyy oikeastaan parasta, mitä Huawei pystyy tällä hetkellä tarjoamaan. Laitteen tehoista vastaa Huawein Kirin 960 -järjestelmäpiiri ja grafiikkapuolesta huolehtii Mali-G71 MP8.

Sisäistä tallennustilaa Honor 9 -puhelimen perusmalli pitää sisällään riittävät 64 gigatavua, jota voi vielä kasvattaa erillisellä muistikortilla. Kun laite otettiin paketista, tallennustilaa oli vapaana 47,97 gigatavua.

Keskusmuistia puhelimessa on nykyisin huippupuhelimille vakiona oleva neljä gigatavua. Virransaannista vastaa hiukan kookkaampi 3200 milliampeeritunnin akku, eli akkukapasiteettia on viime vuoden Honor 8:sta kasvatettu 200 milliampeeritunnilla.

Kun Honor 9:n speksejä tarkastelee, ei voi olla välttymättä tuttuuden tunteelta: puhelimen sisäiset ominaisuudet ja osat ovat kuin suoraan Huawein nykyisestä P10 -lippulaivapuhelimesta.

Honor 9 onkin hyvin pitkälti Huawei P10, jonka ulkonäkö on viety Honor-brändille tuttuun lasin ja metallin yhdistelmään. Laitteiden erot ovatkin lähinnä ulkonäölliset, minkä lisäksi muutamia pieniä eroja löytyy sovelluksista ja käyttöjärjestelmässä.

Kokonaisuutena Honor 9 on näyttävä puhelin, joka tosin ensisilmäyksellä näyttää ehkä hiukan liikaakin Samsungin viime vuoden Galaxy S7 -puhelimelta. Lisäksi on harmillista, että Huawei on nyt systemaattisesti lähtenyt siirtämään puhelimistaan sormenjälkitunnistimen laitteen etupuolelle (vaikkakin silläkin on omat hyvät puolensa).

Uudistetusta ulkonäöstä huolimatta Honor 9 onkin lähinnä pienemmällä hintalapulla varustettu Huawei P10.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto