Uusimmat

Kamera

04.07.2017 19:00 Juha Uotila

Kamera

Kamerassa jatkuu sama trendi kuin laitteen teknisissä ominaisuuksissa. Honor 9 jatkaa kahden erillisen kamerasensorin käyttämistä. Laitteen toinen sensori on varustettu 12 megapikselin kennolla, ja se hoitaa kuvien väridatan tallennuksen. Puhelimen toinen sensori on 20 megapikselin kennolla varustettu mustavalkosensori, ja sen vastuulla ovat kuvien yksityiskohdat.

Molempien kameroiden aukko on suhteellisen iso, f/2.2. Jo aiemmissa Huawei P10- ja Huawei Mate 9 Pro -artikkeleissa Huawein käyttämää kameraratkaisua on käsitelty hyvinkin laajasti. Honor 9:n kamerat eivät P10:n kameroista teknisesti eroa – paitsi puuttuvan Leica-brändäyksen osalta. Suurin yksittäinen ero on, että Honor 9:n kamerasta on tiputettu pois optinen kuvanvakaaja, joka on nykyaikana aina huono muutos.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä ei myöskään ole kokenut suuria muutoksia. Sovelluksen toiminta noudattaa tuttua Huawein logiikkaa, eli kameran valintoja käskytetään pyyhkäisyeleillä. Kamerasovelluksessa pyyhkäisy oikealle tuo esiin eri kameratilojen valinnan ja vasemmalle pyyhkäisy tarkemmat asetukset kameralle.

Eri kameratiloja Honor 9:ssä on vakiona valtavat 17 kappaletta, joista Honor 9:n mukana uusina ominaisuuksina tulevat 3D Panorama- ja 3D Creator -tilat. 3D Panorama -tila mahdollistaa kolmiulotteisen panoraamakuvan luomisen esimerkiksi maisemasta. 3D Creator -tila taas mahdollistaa henkilön kasvojen mallintamisen, ja sen jälkeen 3D-malli on mahdollista sijoittaa mukaan puhelimella otettuun kuvaan. Tietyltä osin ominaisuus muistuttaa Augmented Reality- eli AR-tekniikkaa.

Harmillisesti Huawei on edelleen ”piilottanut” esimerkiksi HDR-tilan omaksi kuvaustilakseen, eikä HDR:n käyttö siis ole automaattista kuten monilla muilla kilpailijoilla.

Honor 9:n kamera tarjoaa myös erillisen Suuri aukko -tilan, joka mahdollistaa Huaweille tutun 2x-hybridizoomin. Perustilassa hybridizoom on käytettävissä vain, kun kameran laaduksi on valittu 12 megapikseliä, joten zoomia ei voi käyttää 20 megapikselin asetuksella. Sama vaiva on ollut aikaisemmin sekä P10- että Mate 9 Pro -puhelinten zoomin kanssa. Käyttäjän kannalta tämä on hiukan kömpelöä, koska jos zoomia halutaan käyttää, käyttäjän tulee aina kytkeä Suuri aukko -tila päälle tai vaihtaa kameran laatuasetus 12 megapikseliin.

Kamera tarjoaa myös erillisen Pro-tilan, jolla pääsee käsiksi manuaalisiin kameran säätöihin. Säädöt ovat Honor 9:ssä tuttuja aikaisemmista Huawein malleista, ja manuaalitilassa pääsee säätämään herkkyyttä (ISO 50–3200), suljinaikaa (1/4000–30 sek), valotuksen mittausta ja -kompensointia sekä valkotasapainoa ja tarkennustapaa. Myös RAW-kuvat saa kytkettyä päälle Pro-tilassa.

Kuvanlaadullisesti Honor 9:n kamerat eivät petä. Laatu on hyvää, ja eroja Huawei P10:n kuviin on mahdotonta löytää. Värit toistuvat luonnollisesti eikä niitä ole juurikaan lähdetty ylikorostamaan. Kuvissa on runsaasti yksityiskohtia, ja kamera edustaakin 12 megapikselin luokassa aivan kärkeä. Jos kameraa halutaan kuitenkin käyttää täydellä 20 megapikselin tarkkuusasetuksella, kuvien laatu kärsii yksityiskohdissa hieman.

Honor 9 on ensimmäinen Honor-tuoteperheen puhelin, joka mahdollistaa myös aitojen mustavalkokuvien ottamisen. Ominaisuus on ennen ollut ainoastaan Huawein lippulaivasarjojen eli P- ja Mate-sarjojen käytössä. Mustavalkokuvat näyttävät upeilta ja yksityiskohtaisilta. Tällä osa-alueella Huaweilla on selkeä kärkipaikka, eikä sillä ole oikein edes kunnollisia kilpailijoita.

Honor 9:n kameran ongelmat alkavat, kun valo alkaa vähentyä. Samat ongelmat, jotka ilmenivät Mate 9 Pro- sekä P10-arvosteluissa, näkyvät myös Honor 9:llä. Se ei tietenkään ole mikään ihme, koska kamerat näissä kaikissa ovat teknisesti samat.

Hämärässä yksityiskohdat alkavat puuroutua, ja kun niitä tutkitaan tarkemmin, kuvissa on havaittavissa tuttua vesiväriefektiä. Heikommassa valossa otetut kuvat ovat kuitenkin kokonaisuutena täysin käyttökelpoisia, kiitos vähäisen kohinan. Testijakson aikana päivät ja illat olivat pitkälle niin valoisia yömyöhään saakka, että kunnollisia hämäräkuvia ei juuri pystytty ottamaan.

Kahdeksan megapikselin etukameran osalta jälki on samanlaista, mitä jo Huawei P10 pystyi tarjoamaan. Mukana on myös tutut kasvojen kaunistus- ja lisävalaistusefektit niitä kaipaaville.

Videokuvaukseen on tarjolla 4K- ja 1080p-laadut (jälkimmäinen 60 FPS). Kokonaisuutena 4K-video on laadultaan hyvää, ja se tallennetaan noin 30 Mbit/s bittivirralla ja stereoääni 192 kbps laadulla.

Video on pakattu Huaweille tuttuun HEVC-kääreeseen. Liikkeessä tapahtuvan videokuvauksen kanssa saa olla tarkkana, koska puuttuva optinen kuvanvakaaja kyllä näkyy videolla, ja varsinkin liikkeessä kuvattu video on välillä todella heiluvaa ja tärisevää.

Kuvasimme muutaman videon 4K-laadulla, toisessa videossa puhelin pidettiin paikallaan ja puhelin liikkui vain hetkellisesti. Toinen video kuvattiin käsivaralla kävellessä ja mukaan otettiin myös nopea panorointiliike.

Videot on kuvattu automaattisilla asetuksilla. Liikkeessä tapahtuvan videokuvauksen kanssa saa olla tarkkana, koska puuttuva optinen kuvanvakaaja kyllä näkyy videolla. Varsinkin liikkeessä kuvattu video on välillä todella heiluvaa ja tärisevää.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto