Uusimmat

Huawei U8860 Honor

31.01.2012 23:45 Juha Kokkonen

TaskuMuron saama Honor-testikappale edustaa esituotantoversiota sekä rauta- että ohjelmistotasolla. Tästä syystä myyntipakkauksesta ja sen sisällöstä ei ole kuvia.

Muotoilultaan Honor ei aiheuta tuntemuksia puolesta tai vastaan. Sen ulkonäkö tuo mieleen lähinnä LG:n Optimus 2X:n, joka testattiin TaskuMurossa viime vuoden alussa. Honorin etupuoli on kauttaaltaan lasia ja takakuori muovia. Lasin reunoja kiertää krominkiiltoinen koristekehys. Muovisesta takakuoresta on mahdollista saada irti natinoita puhelinta väännellessä ja puristellessa. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista natinoita lukuun ottamatta, mutta markkinoiden high-end-puhelimille se ei pärjää.

Honor on ulkomitoiltaan 122 x 61 x 11 mm ja painaa 140 grammaa, joten se ei ole erityisen ohut tai kevyt puhelin. Koosta tai painosta ei kuitenkaan ole aihetta valittaa. Laitteen etupuolta hallitsee neljän tuuman kapasitiivinen LCD-näyttö, jonka tarkkuus on 480×854 pikseliä. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcomm MSM8255T, joka sisältää yhden 1,4 gigahertsin Scorpion-prosessoriytimen sekä Adreno 205 GPU:n. RAM-muistia on 512 Mt, ROM-muistia neljä gigatavua ja sisäistä tallennustilaa yksi gigatavu. Lisäksi puhelimesta löytyy microSD-muistikorttipaikka.

Langattomia yhteyksiä on tarjolla 14,4 Mbit/s HSDPA:n, 5,76 Mbit/s HSUPA:n, 802.11bgn WLANin (DLNA-tuella), Bluetooth 2.1:n ja A-GPS:n muodossa. Automaattitarkenteisen kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se kykenee 720p-videotallennukseen. Etukameran tarkkuus on kaksi megapikseliä. Vakioakun kapasiteetti on muhkea 1930 mAh.

Honorin näyttöä peittää koko etupuolen kokoinen lasi, jonka alareunaan on sijoitettu hipaisutekniikalla toimivat Androidin neljä toimintonäppäintä. Valkoiseksi taustavalaistut näppäimet sijaitsevat riittävän kaukana näytön alalaidasta, jotta virhepainalluksia ei tapahdu. Nelituumaisen näytön tarkkuus on nykypäivänä tavanomaiseksi laskettava 480×854 pikseliä. Kuvan terävyys ja värintoisto ovat kohtalaisella tasolla, mutta kuvanlaatu ei silti yllä markkinoiden kärkitasolle. Etenkin sivuilta sekä ylä- ja alaviistosta katseltuna haalenee ja palaa puhki melko nopeasti. Myös kirkkaassa päivänvalossa luettavuus kärsii selvästi. Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu mikrofoni sekä microUSB-liitäntä.

Honorin näytön yläpuolelta löytyy tiheällä verkolla suojattu kuulokeaukko, kahden megapikselin videopuhelukamera, pieni monivärinen merkkivalo, etäisyys- ja valoisuussensorit sekä valmistajan logo. Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu kiiltävä virta-/lukitusnäppäin ja 3,5 mm:n ääniliitäntä. Vasemman kyljen ainoa painike on pitkä ja kapea krominkiiltoinen äänenvoimakkuuden säätöpainike. Laitteen oikea kylki on blankko.

Honorin takakuori on kiiltäväpintaista muovia ja ulottuu puhelimen reunoille asti. Testikappaleen takakuoren väri oli musta, mutta saataville tulee myös mattamusta, helmenvalkoinen, keltainen, pinkki ja tummanpunainen vaihtoehto. Vaikka takakuori on jämerää muovia, se tuntuu hieman halvalta ja natisee väänneltäessä.

Kaikki mainitsemisen arvoiset yksityiskohdat löytyvät takakuoren yläosasta. Krominkiiltoisen logon yläpuolella sijaitsee kamera, led-salama sekä kaiuttimen ritilä. Kameran linssiä reunustaa kiiltävä koristerengas. Kameralinssin ympäristö on hieman kohollaan takakuoren yleisestä tasosta, mutta itse linssi on suojassa hieman reunojen alapuolella.

Muovinen takakuori irtoaa alapäädystä löytyvästä lovesta vääntämällä. Alta paljastuu ensimmäisenä puhelimen Litium-ioniakku, jonka kapasiteetti on poikkeuksellisen suuri 1930 mAh. Valmistaja kehuu sen riittävän normaalissa älypuhelinkäytössä jopa kolme vuorokautta. Taskumuron testeissä akku kesti sekalaisessa peruskäytössä 1,5 – 2 vuorokautta ja raskaammassakin käytössä selvästi työpäivän yli. Kevyellä puhelu- ja viestipainotteisella käytöllä akku kesti helposti 4-5 päivää. Akun irrottamalla päästään käsiksi SIM- ja microSD-muistikorttipaikkaan. Honorin antennit ovat integroituina puhelimen muovirungon sisään.

Honorin kamera on siis tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä (3264×2448) ja varustettu automaattitarkennuksella sekä LED-salamalla. Lisäksi kamera tukee paikkatietojen tallennusta sekä HDR-kuvausta. Valokuvien ohella Honorilla voi ottaa 720p tasoista videokuvaa 30 FPS päivitysnopeudella. Kameran käyttöä varten puhelimesta ei löydy erillistä laukaisunäppäintä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Honorin kuvaussovellus perustuu lähes täysin Androidin vakiosovellukseen. Poikkeuksena on kuvausnäkymän oikean reunan pikatoimintoriviin lisätty HDR-painike, josta on mahdollista kytkeä HDR-kuvausominaisuus päälle. Honorin HDR-ominaisuus parantaa kuvien laatua laajaa dynamiikkaa vaativissa kohteissa sekä hämärässä kuvatessa ja vaikutus on selvästi havaittavissa. HDR-kuvan ottaminen kestää tavallista pidempään, sillä kamera muodostaa kuvan useammasta peräkkäin otetusta kuvasta. Honorin kameran yleinen toimintanopeus on keskitasoa. Tarkennus on jatkuva ja automaattinen, mutta käyttäjä ei voi valita tarkennuspistettä ruudulta, joka on hankalaa erityisesti silloin, jos kohdetta on tarvetta tarkentaa uudelleen.

Honorin kahdeksan megapikselin kameran kuvanlaatu ei yllä luokkansa parhaimmistoon. Sopivassa valaistuksella Honorin kameralla saa kohtalaisen hyviä kuvia, mutta keskimäärin kuvista tulee helposti haaleita ja sävyttyneitä. Hieman poikkeuksellisesti Honorin kamera onkin parhaimmillaan hämäräkuvauksessa, erityisesti HDR-ominaisuutta käytettäessä.

720p-tasoinen videokuva on kelvollista, muttei erityisen loistavaa laadultaan. Värit ovat hieman epäluonnollisia ja kuva tarkkuudeltaan pehmeähköä. Lisäksi äänenlaatu jättää paljon parantamisen varaa, ollen hyvin tukkoista ja puuromaista.

TaskuMuron testattavana ollut Honor oli varustettu beetavaiheen ohjelmistolla, mutta myyntiversion käyttöliittymässä ei silti pitäisi olla juurikaan eroa. Huawei on päättänyt käyttää Honorissa kevyesti muokattua Android Gingerbreadia omilla widgeteillä sekä lisäsovelluksilla höystettynä. Kotinäkymässä alapalkki on Huawein omaa käsialaa ja käyttäjän muokattavissa. Yläpalkin pudotusvalikkoon on sijoitettu pikapainikkeet tärkeimmille toiminnoille, kuten WLANille ja Bluetoothille. Sovellusvalikon kuvakkeissa on sarjakuvamainen värikäs kuvitus. Valikossa liikutaan sivusuunnassa ja kuvakkeet ovat 4×4 ruudukossa. Halutessaan käyttäjä voi järjestellä sovelluksia kansioihin ja poistaa niitä suoraan valikosta käsin. Vuoden alkupuoliskolla Honorille on luvassa Android 4.0 -päivitys.

Honorissa on esiasennettuna tukku Huawein omia sovelluksia. Niitä ovat mm. Traffic Manager -datanseurantasovellus, Security Guard -tietoturvasovellus, DLNA-yhteyssovellus, Cloud+-pilvipalvelusovellus, Richpad-muistiinpanosovellus, All Backup -varmuuskopiointisovellus sekä muutamat kotiruudun widgetit. Cloud+-pilvipalvelu ei ole vielä toiminnassa Suomessa, mutta sen pitäisi tulla käyttöön kesään mennessä. Lisäksi myös sähköposti-, viesti-, puhelin- ja yhteystietosovellukset ovat Huawein omaa käsialaa. Yhteystietojen kyljessä on myös Streams-ominaisuus, joka integroi Facebookin ja Twitterin yhteystietohin. Lisäksi käyttäjä voi seurata, kommentoida ja kirjoittaa sen kautta sosiaalisten verkkojen viestejä ja päivityksiä.

Honor palveli testijakson aikana lähes moitteetta muutamia esituotantolaitteen puutteita ja beeta-ohjelmiston bugeja lukuun ottamatta. Huawein kevyesti muokattu käyttöliittymä on yksinkertaisuudessaan toimiva ja tuo vakio-Androidiin muutamia mukavia lisäominaisuuksia. Käyttöliittymä toimi yleisesti ottaen sulavasti, vaikkakin satunnaisesti animoinneissa tuli vastaan pientä häntimistä. Tämä saattaa kuitenkin olla keskeneräisen ohjelmiston syytä.

Suorituskykytesteissä Honor pärjää kohtalaisen hyvin. TaskuMuron testeissä Honor saavutti seuraavia tuloksia: BenchmarkPi 730 ms, Nenamark 2 20,8 FPS, Vellamo 927 pistettä ja Quadrant Standard 2941 pistettä. Yksi Honorin mukavimmista ominaisuuksista on akunkesto – 1900 mAh akusta riittää nimittäin potkua tavallista pidempään. Taskuun muovikuorinen laite solahtaa mukavasti, vaikka kyseessä ei olekaan markkinoiden ohuimpia puhelimia.

 

PÄIVITYS 18.6.2012:

Saimme toukokuun lopulla Huaweilta pikaiseen testiin Honorin sarjatuotantoversion, joka oli varustettu tuoreella Android ICS -ohjelmistoversiolla. Vuoden alussa testaamamme laite oli esituotantokappale, joka erosi jonkin verran Suomessa myyntiin tulleesta laitteesta. Kesäkuussa Huawei Honorin on saanut mukaansa hieman vajaalla 300 eurolla.

Honorin yksinkertaisesti kuvitetussa harmaasävyisessä myyntipakkauksessa koreilee värikuva puhelimesta. Pakkauksen sisältä löytyy puhelimen ja akun lisäksi käyttöönottovihkonen, kuulokkeet, USB-kaapeli ja verkkovirtalaturi.

Honor

Ulkoisesti Honorin Suomen myyntiversio eroaa aiemmin testaamastamme esituotantoversiosta lähinnä etukuorta kiertävän koristekehän värin sekä takakuoren pinnan osalta. Myyntiversiossa etukuoren kehys on krominkiiltoisen sijaan kiiltävän musta ja takakuori on saanut pintaansa karhean kuvioinnin. Kuvioinnista huolimatta takakuori on kovaa ja liukasta muovia, joten puhelin saattaa tuntua hieman liukkaalta kädessä.

Honorin Android ICS -päivitys muistuttaa kotiruudun osalta varsin pitkälti edellistä Gingerbread-versiota. Lähinnä alapalkki on kokenut muutoksia – se sisältää neljä muokattavaa pikavalintaa sekä keskellä sijaitsevan valikkopainikkeen. Lisäksi yläreunassa on vakio-ICS:stä tuttu Googlen hakupalkki, jota ei valitettavasti ole mahdollista poistaa.

Monilta muilta osin Honorin ICS pohjautuu pitkälti Googlen perusversioon. Valikot ja perussovellukset ovat vakiotavaraa. Tilarivin alasvetovalikkoon Huawei on lisännyt näppärät pikatoimintopainikkeet. Kotiruudussa paluunäppäintä painamalla saa esiin kaikkien kotiruutujen yleisnäkymän.

Honor

Testasimme Honorin myyntiversion kameraa valoisalla kesäsäällä ja huomasimme ainakin jotain selviä eroja verrattuna talvella otettuihin kuviin. Värit tuntuivat toistuvan Honorin kuvissa voimakkaasti ja jopa hieman ylisaturoituina. Kuvat näyttävät myös varsin teräviltä, mutta tarkemmassa tutkiskelussa yksityiskohdissa näkyy melko raskasta jälkikäsittelyä. Lisäksi kirkkaissa olosuhteissa dynamiikka ei tahdo riittää, vaan taivas palaa helposti täysin puhki, kuten esimerkkikuvassa.

Android 4.0:n kuvaussovellukseen ei ole tullut merkittäviä uudistuksia. Toisin kuin useimmissa ICS-puhelimissa, Honorin kuvaussovellus ei toimi erityisen nopeasti, vaan suljinpainikkeen painamisessa ja kuvan ottamisessa on pieni viive.

 

Sisältö

  1. Testissä Huawei Honor U8860 & Vision U8850
  2. Huawei U8860 Honor
  3. Huawei U8850 Vision
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat