Uusimmat

Huawei U8850 Vision

31.01.2012 23:45 Juha Kokkonen

Samoin kuten Honor, myös TaskuMuron saama Vision-testikappale toimitettiin ilman myyntipakkausta tai oheistarvikkeita. Muotoilun osalta Vision poikkeaa merkittävästi Honorista. Sen muodoissa on käytetty paljon kaaria ja pyöreitä linjoja. Huawei on päätynyt käyttämään Visionissa alumiinista valmistettua unibody-runkoa, joka koostuu yhdestä kiinteästä kappaleesta. Tämä tekee puhelimesta erittäin tukevan tuntuisen, eikä muiltakaan ostin laatuvaikutelmassa ole valitettavaa.

Visionin ulkomitat ovat 118 x 59,9 x 9,9 mm ja se painaa miellyttävät 121 grammaa. Laitteen TFT-näyttö on kooltaan 3,7 tuumaa ja tarkkuudeltaan 480×800 pikseliä. Järjestelmäpiiri on malliltaan Qualcomm MSM8255-1 ja prosessoriydin toimii gigahertsin kellotaajuudella. GPU on Adreno 205. RAM muistia on 512 Mt ja ROM-muistia kaksi gigatavua. Tallennustilaa on mahdollista lisätä microSD-muistikorttipaikan avulla.

Visionin muutkin ominaisuudet noudattavat hyvin samaa linjaa Honorin kanssa. Matkapuhelinverkossa liikutaan kolmitaajuus-GSM:n, kaksitaajuus-3G:n sekä 14,4 Mbit/s HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. Lisäksi mukaan on pakattu Bluetooth 2.1, A-GPS ja 802.11bgn WLAN DLNA-tuella. Viiden megapikselin kamera on automaattitarkenteinen ja LED-avusteinen. Etupuolen kameran tarkkuus on 0,3 megapikseliä. Muita ominaisuuksia ovat FM RDS -radio, vastamelutekniikka ja 1400 mAh akku.

Visionin etupuoli on näytön mustareunaisen suojalasin peitossa. Lasi on jätetty tarkoituksella hieman koholle reunoistaan ja reunat on pyöristetty miellyttäviksi koskea. Hipaisutekniikalla toteutetut toimintopainikkeet on sijoitettu hieman tavallista kauemmas puhelimen alareunasta, jota voi pitää hyvänä asiana käytettävyyden kannalta. Painikkeet on taustavalaistu valkoiseksi pimeässä käytön helpottamiseksi. MicroUSB-liitäntä on sijoitettu keskelle puhelimen alapäätyä.

Visionin 3,7 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö on siis tarkkuudeltaan 480×800, joka tarkoittaa noin 252 dpi:n pikselitiheyttä. Sen ilmoitetaan toistavan 16,7 miljoonan sijaan vain 256 000 väriä, mutta se ei juuri näy kuvanlaadussa. Värintoisto on itse asiassa yllättävän pirteää ja kuva mukavan terävä. Katselukulmiltaan Visionin näyttö on selvästi Honorin näyttöä parempi eikä kuva pala puhki yhtä helposti sivuilta katsoessa. Kaiken kaikkiaan Visionin näytön kuvanlaatu on hyvinkin kelvollisella tasolla, vaikka se ei AMOLED-näyttöjen tasoinen olekaan.

Visionin näytön yläpuolelle on sijoitettu Huawein logo, metallinen kuulokeritilä, VGA-tasoinen videopuhelukamera sekä valoisuus- ja etäisyysanturit. Merkkivaloa Visionista ei Honorin tapaan löydy. Visionin oikea kylki on täysin vailla painikkeita ja vasempaankin kylkeen on löytänyt paikkansa vain pitkä ja kapea äänenvoimakkuuden säätöpainike, jonka keskikohtaan on muotoilu pieni kuoppa. Puhelimen yläpäädystä löytyy pieni krominkiiltoinen lukitus-/virtanäppäin sekä 3,5 mm:n ääniliitäntä.

Visionin taustapuolen poikkeuksellisen pyöristetyt muodot tuovat mieleen aalloissa pyöristyneen kiven. Yhdestä kappaleesta valmistettu alumiininen unibody-rakenne jatkuu puhelimen reunojen ympäri aina näyttölasin reunoille saakka. Alumiinipintaan on jätetty hieman karhea hiekkapuhalletun oloinen viimeistely ja päätyjen mustat muoviosat ovat viimeistelty kumimaisella soft touch -pinnoitteella. Nämä materiaalivalinnat yhdessä pyöreiden muotojen kanssa tekevät Visionista erittäin mukavan kädessä pidettävän. Kaiutin, kamera ja LED-salama sekä vastamelutekniikan mikrofoni ovat sijoitettu taustapuolen yläosaan.

Unibody-rakenteen vuoksi Visionissa ei ole suoranaista irrotettavaa takakuorta, vaan tarvittavat toimenpiteet hoidetaan alaosasta löytyvän liukukannen takaa. Muovinen kansi irtoaa alaspäin liu’uttamalla ja sen alta paljastuvat paikat SIM-kortille ja microSD-muistikortille. Ennen kuin kortteihin pääsee käsiksi, on alareunasta avattava pieni muovinen lukitusläppä. Alaosan liukukannen sisäpintaan on toteutettu johdinpintoja, eli kansi toimii ilmeisesti myös antennina. Tämä on loogista, sillä umpinaisen alumiinikuoren sisään antennia ei voi toteuttaa. Visionin 1400 mAh Li-ion-akku ei ole irrotettavissa kuorirakenteen takia.

Visionin pääkamerana toimii perustasoa edustava viiden megapikselin (2592×1944) automaattitarkeinteinen yksilö LED-salamalla avustettuna. Kamera tukee myös paikkatietojen tallennusta sekä 720p-videokuvausta. Kameran linssi on muutaman millin kohollaan takakuoren yläosasta, mutta itse linssi on upotettu hieman aukon reunojen alapuolelle. Erillistä kuvausnäppäintä Visionista ei löydy.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Visionin kuvaussovellus on puhtaasti Androidin vakiokauraa. Kuvaustapahtuma sujuu melko verkkaisesti, sillä tarkennus on hitaanpuoleinen eikä kuvan tallennuskaan tapahdu nopeimmalla mahdollisella tavalla. Tarkennus onnistuu ainoastaan kuvan keskelle kuvaruudulta löytyvää laukaisinpainiketta painamalla, joka ei ole kovin käytännöllistä.

Visionin kameran kuvanlaadussa ei ole liiemmin kehuttavaa – kyseessä lienee tusinaluokan viiden megapikselin kameramoduli sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuvista tulee helposti värisävyltään sinertäviä ja haaleita. Yksityiskohdista puuttuu terävyys ja kuva pehmenee reunoilla. Optimiolosuhteissa on kuitenkin mahdollista saada vangittua kohtalaisia kuvia. Parhaimmillaan Visionin kamera on lähikuvauksessa – tarkentaminen onnistuu hyvinkin läheltä, kuten mallikuvasta saattaa pystyä päättelemään. Hämärässä kamera ei loista, sillä värillinen kohina muuttuu häiritsevän voimakkaaksi.

720p-videokuva ei myöskään vakuuta valokuvia enempää, vaan sopii lähinnä satunnaisten hetkien tallennukseen. Kuvanlaatu on pehmeähköä ja valkotasapainon kanssa on ajoittain ongelmia. Näytöllä näkyvä kuvausnäkymä häntii melko raskaasti kuvatessa, joka hankaloittaa liikkuvan kohteen kuvaamista.

Visionin ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä käyttäjä voi valita kahden eri käyttöliittymän väliltä. Vaihtoehtoina ovat Android Gingerbreadin vakiokäyttöliittymä sekä Huawein 3D-käyttöliittymä. Käytännössä kyseessä on Huawein logoilla varustettu SPB Shell 3D -käyttöliittymä, joka on käytössä myös joissain LG:n puhelimissa sekä ladattavissa Android Marketista noin 10 euron hintaan. SPB Shell 3D tuo mukanaan kolmiulotteisena karusellina selattavat teemoitetut kotiruudut (jopa 11 kpl), muokattavat alareunan pikakuvakkeet sekä kasan uusia widgettejä. 3D-efekti toimii Visionilla ongelmitta, mutta sen hyöty on kyseenalainen ja siihen kyllästyy nopeasti. Sovellusvalikko tarjoaa Androidin perusnäkymän 4×4-ruudukon muodossa. Käyttöjärjestelmän Suomennoksissa olisi vielä hieman parannettavaa, sillä osa sanoista on käännetty hieman huvittavasti.

Honorin tapaan Huawei on esiasentanut Visioniin tukun yrityksen omia lisäsovelluksia. Tällaisia ovat mm. Hi Suite -yhteyssovellus, All Backup -varmuuskopiointi, TouchPal Keyboard, Shazam, Layar sekä muutama peli.

TaskuMuron testijaksolla Vision toimi ongelmitta ja pääosin erittäin sujuvasti. Gigahertsin suorittimen suorituskyky riittää pääosin mainiosti, vaikka raskaammassa käytössä saattaa olla paikoin havaittavissa pientä hidastumista. Pyöreästi muotoiltu puhelin istuu mukavasti kämmenelle ja sujahtaa huomamattomasti farkkujen taskuun. Akunkeston osalta Vision tarjoaa Android-puhelimille tyypillisiä tuloksia. Raskaammassa käytössä Visionilla pärjää yhdellä latauksella aamusta alkuiltaan ja aktiivisella sekakäytöllä akun saa kestämään puolestatoista pariin päivään. Visionilta kirjattiin TaskuMuron suorituskykytesteissä seuraavat tulokset: BenchmarkPi 1017 ms, Nenamark 2 8,8 FPS, Vellamo 535 pistettä, Quadrant Standard 1950 pistettä. Aiemmin TaskuMurossa testatuista laitteista vastaavaa suorituskykyluokkaa edustavat HTC Incredible S ja Sony Ericsson Xperia Ray.

 

Sisältö

  1. Testissä Huawei Honor U8860 & Vision U8850
  2. Huawei U8860 Honor
  3. Huawei U8850 Vision
  4. Yhteenveto