Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

15.11.2017 19:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Huawei Mate 10 -sarjan yksi merkittävimmistä suurimmista muutoksista paljastuu heti kun myyntipakkaus aukeaa ja laite on kädessä. Huawei on tullut tunnetuksi varsinkin aikaisemmissa Mate -sarjan puhelimissa laadukkaista, alumiinisista puhelimista. Tänä vuonna alumiini on kuitenkin jäänyt, ja tilalle on otettu myös taakse lasipinnoite.

Lasi ei materiaalina ole varmasti kaikkien mieleen, ja laitteiden kestävyys kokee herkästi kolauksen. Lasi materiaalina mahdollistaa kuitenkin huomattavasti paremmat mahdollisuudet laitteen ulkonäön muokkaukseen ja personointiin. Haittapuolena takakansi on hyvin herkkä keräämään sormenjälkiä, jotka varsinkin titaaninharmaassa versiossa ovat selkeästi näkyvissä.

Toinen suuri muutos löytyy laitteen etupuolelta, jonka valtaa kookas kuuden tuuman AMOLED-tekniikkaan pohjautuva näyttö, jota Huawei kutsuu Fullvision-markkinointinimellä. Näytön kuvasuhde on myös muuttunut vanhasta 16:9:stä tänä vuonna trendiksi nousseeseen 18:9-kuvasuhteeseen.

Kuvasuhdemuutoksen myötä Huawei on saanut mahdutettua ison, kuuden tuuman näytön, mutta pystynyt pitämään silti ulkomitat 5,5 tuuman näytöllä varustettujen laitteiden kokoluokassa. Näytön resoluutio on 1080 x 2160 pikseliä, ja Huawei kutsuu resoluutiota nimellä FullHD+.

Mate 10 Pron fyysiset mitat ovat 154,2 x 74,5 x 7,9 millimetriä, ja painoa laitteelle on kertynyt 178 grammaa. Esimerkiksi 16:9-kuvasuhteen näytöllinen OnePlus 5 on mitoiltaan melkein saman kokoinen (154,2 x 74,1 x 7,3 mm), ja Mate 10 Pro onkin OnePlus 5 -mallia hieman pidempi ja leveämpi.

Kädessä Mate 10 Pro tuntuu laadukkaalta ja todella jämäkältä. Pelkkä laitteen käsittely luo laadukkuuden tunteen, ja puhelimen paino on saatu jaettua hyvin koko puhelimen pinta-alalle. Laitteen rakenne ei taivu eikä nitise edes voimakkaammin väänneltäessä.

Laitteen etupuolen valtaava kuuden tuuman näytön ja ulkomittojen välinen suhde onkin suhteellisen vakuuttava 80,9 prosenttia. Ihan kirkkaimpaan kastiin ei tällä luvulla päästä, mutta laitteen etupuoli kuitenkin näyttää vakuuttavalta.

Näytön ylä- ja alalaitaan on Huawei jättänyt kapeat kaistaleet, jotka auttavat laitteen käsittelyssä varsinkin, kun laitetta käytetään vaakatilassa. Harmillisesti näytön alapuoliseen kaistaleeseen on päädytty laittamaan kohtuullisen kookas Huawei-logo, mikä mielestäni laskee hieman etupuolen näyttävyyttä.

Näytön yläpuolen kaistaleesta löytyy tyypilliset laitteen kaiutin, etäisyydentunnistin sekä puhelimen kahdeksan megapikselin etukamera. Huaweille tyypilliseen tapaan laittaan näytön päälle on tehtaalle asennettu valmiiksi muovinen suojakalvo.

Puhelimen sivuja kiertävä metallista valmistettu reunus on hiottu käsituntuman parantamiseksi. Alalaidasta löytyy puhelimen mikrofoni sekä USB-C-latausliitin sekä laitteen toinen stereokaiutin.

Puhelimen oikealta sivulta löytyy puhelimen kontrollinäppäimet eli virta- sekä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Näppäimet ovat hiukan koholla laitteen rungosta, ja virtanäppäimen pinta on myös hiukan rosoisempaa, joten sen erottaa helposti yläpuolella olevasta äänenvoimakkuuden säätimestä. Painikkeiden tuntuma on hyvä, ja niiden painalluspalaute on hyvä ja jämäkkä.

Puhelimen ylälaidassa sijaitsee nykyisin hyvin harvinainen infrapunalähetin ja toinen mikrofoni. Infrapunalähettimen lisääminen onkin pienoinen yllätys, koska näitä ei juuri nykypuhelimissa enää ole näkynyt. Lähettimen avulla Mate 10 Pro soveltuu esimerkiksi yleiskaukosäätimeksi puhelimesta löytyvän Smart Control -sovelluksen avustuksella.

Puhelimen vasen laita on pyhitetty SIM-korttipaikalle. Huaweille tyypilliseen tapaan Mate 10 Pro on kaksois-SIM-laite eli puhelimessa voi käyttää kahta erillistä, nanokokoista SIM-korttia. Harmillisesti muistikorttitukea ei Mate 10 Pro sisällä, eli toista SIM-korttipaikkaa ei voi pyhittää lisätallennustilaa tarjoavalle muistikortille.

Kuten yltä on havaittavissa, on myös Huawei luopunut 3,5 millimetrin audioliitännästä, ja myyntipakkauksessa onkin mukana USB-C-liitännän kuulokkeet sekä USB-C – 3,5 mm -adapteri vanhojen kuulokkeiden liittämiseksi.

Puhelimen takapuoli onkin kokenut suurimmat muutokset ja kuten todettu edellisinä vuosina käytetystä alumiinista on luovuttu ja tilalla on päädytty käyttämään lasia. Huawei mainitsee, että laitteen etu- ja takapuoli on päällystetty Corningin Gorilla Glass -lasilla, mutta lasin versiota Huawei ei paljasta.

Testijakson aikana laitetta käytettiin myös ilman suojakuorta, ja testijaksolta selvittiin ilman naarmuja. Puhelimen takakannen reunat ovat myös pyöristetty joka parantaa laitteen käsittelyä yhdellä kädellä huomattavasti.

Takakannen huomion varastaa takakannen yläosassa sijaitseva tuplakamera. Huawei on jatkanut yhteistyötään Leican kanssa ja yhteistyön uusin hedelmä löytyy nyt Mate 10 -sarjasta. Huawei on tällä kertaa sijoittanut kameroiden sensorit allekkain, aikaisemmin vierekkäin sijoittelun sijaan. Kameran linssien vasemmalle puolelle on sijoitettu laitteen tupla-LED-salama ja oikealla puolelta löytyy automaattiseen tarkennukseen käytettävä laser.

Mate 10 Pro’n takakansi sisältää muutamia pieniä yksityiskohtia, joista toinen löytyy kaksoiskameroiden ympäriltä. Testikappaleemme titaaninharmaa väri muistuttaa ehkä hiukan enemmän mustaa, mutta tuplakameroiden taustaan Huawei on lisännyt hieman vaaleamman harmahtavan kaistaleen, korostaakseen kameraosiota. Vaikka lisäys voi vaikuttaa tarpeettomalta, tuo se takakanteen hienon laatuvivahteen.

Kameroiden alapuolelle on sijoitettu laitteen sormenjälkilukija, joka edellisvuonna sijaitsi laitteen etupuolella. Myös sormenjälkilukijaa ympäröivään reunukseen on lisätty pientä kiiltoa, jotta lukija korostuu takakannen tummasta väristä.

Huawei on tullut tunnetuksi sormenjälkitunnistimiensa laadukkuudesta, eikä Mate 10 Pro ole poikkeus. Sormenjälkitunnistin on ehdottomasti edelleen nopeimpia, joita olemme tänä vuonna testanneet ja testijakson aikana ei tunnistimen kanssa ollut ongelmia. Sormenjälkitunnistimen siirtyminen taakse jakaa varmasti mielipiteitä, sillä sekä etu- että takasijainnista löytyy sekä huonot ja hyvät puolet – asia on käyttäjän omista mieltymyksistä kiinni. Takakannen alalaidasta löytyy vielä toinen Huawein brändilogo sekä tarvittavat CE- ja FCC-merkinnät.

Huawei Mate 10 Pro on myös yrityksen ensimmäinen lippulaiva joka on sertifioitu IP67-sertifioitu. Laite on siis täysin suojattu vedeltä ja pölyltä, mikä alkaakin olla perusvaatimus nykyisiltä lippulaivapuhelimilta. Huawei on kuunnellut vaatimuksia ja suojannut uusimman lippulaivansa.

Mate 10 Pron ulkonäkö ja design ovat siis kunnossa. Sama tasokkuus jatkuu myös puhelimen sisuskaluissa. Mate 10 Pron tehoista vastaa uusi HiSilicon Kirin 970 -piiri, joka julkaistiin alkusyksystä järjestetyillä IFA -messuilla. Kirin 970 valmistetaan uudella 10 nanometrin viivanleveyden valmistustekniikalla, ja Huawei lupaileekin piirin olevan huomattavasti tehokkaampi, mutta samalla myös huomattavasti virtapihimpi aikaisempiin piireihin verrattuna.

Kirin 970 koostuu yhteensä kahdeksasta ytimestä, joista neljä on tehokkaampia 2,4 gigahertsin nopeudella toimivia Cortex A73 -ytimiä ja loput neljä 1,8 gigahertsin nopeudella toimivia Cortex A53 -ytimiä. Viime vuoden Kirin 960 piiriin verrattuna Kirin 970 pystyy käyttämään molempia ydinryppäitä samaan aikaan, ja Huawei lupaileekin yli 25 prosenttia parempaa suorituskykyä useampaa ydintä käytettäessä.

Huawei on myös hypännyt tekoälyjunaan uudella Kirin 970 -piirillään ja piiri sisältääkin täysin erillisen NPU -piirin (neural processing unit), joka on valjastettu täysin tekoälyn hyödyntämiseen. Huawei on nostanut tekoälyn yhdeksi suureksi osa-alueeksi Mate 10 -puhelinsarjassa ja se käyttääkin tekoälyä useissa eri sovelluksissa käyttöjärjestelmässään.

Lasisesta rakenteesta huolimatta Mate 10 Pro ei sisällä tälläkään kertaa langatonta latausta, mutta laitteen akku on saanut roiman kapasiteetin kasvun ja on nyt 4000 milliampeerituntia. Langattoman latauksen pois jättäminen tuntuu oudolta, nyt kun materiaalit sen mahdollistaisivat. Huawein mukaan se ei ole nähnyt langattomalle lataukselle tarvetta, koska laitteen mukana tuleva SuperCharge -laturi on huomattavasti kätevämpi ja tehokkaampi lataustapa.

Verkkoyhteyksissä Huawei käyttää 4G:n osalta neljää erillistä antennia (4×4 MIMO) ja tarjoaakin yhtenä ensimmäisenä valmistajana 1,2 gigabitin latausnopeuksia, lähetysnopeuden ollessa 150 megabittia sekunnissa. Testijakson aikana laitteen kuuluvuudessa tai verkkotoiminnoissa ei huomattu valittamista, ja laite tarjosikin silmämääräisesti hyvät verkkoyhteyden myös hankalimmissa paikoissa. Mate 10 Pro tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää Voice-Over-LTE -tekniikkaa molemmilla SIM-korteilla samaan aikaan, ja molemmat SIM-kortit voivat käyttää 4G/LTE-yhteyksiä myös samaan aikaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat