Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

15.11.2017 19:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Huawein Kirin-piirit ovat aina olleet tehokkaita ja ovat soveltuneet hyvin myös raskaampaakin käyttöön. Suurin moitteenaihe on yleisesti ollut Kirin -piirien heikot virransäästöominaisuudet.

Kirin 970 on tuotettu uudella kymmenen nanometrin viivanleveyden prosessilla ja se sisältää yhteensä kahdeksan ydintä. Neljä ydintä on niin sanottuja tehoytimiä ja pohjautuvat ARM:n Cortex-A73 piireihin. Tehoytimien kellotaajuus on pidetty 2,4 gigahertsissä. Neljä muuta piirin ydintä pohjautuvat ARM:n Cortex-A53-piireihin ja hoitavatkin puhelimen vähemmän tehoja tarvittavia tehtäviä. Kirin 970 pitäisi olla 25 prosenttia edellistä versiota tehokkaampi useampaa ydintä käyttävissä tehtävissä.

Grafiikkasuorituskyvystä vastaa uusi 12-ytiminen Mali-G72MP12. Huawei lupailee yli neljä kertaa nopeampaa suorituskykyä verrattuna aikaisemman Kirin 960 -piirin sisältämään Mali-G71MP8 verrattuna. Ajoimme Mate 10 Prolle normaalit synteettiset suorituskykytestit ja vertailukumppaneiksi otimme Samsungin lippulaivan Note 8:n sekä OnePlus tämänhetkisen lippulaivan OnePlus 5:n.

Androbench-ohjelmalla testattiin sisäisen tallennustilan kirjoitus- ja lukunopeuksia. Tuloksista huomataan, että koko kolmikko on hyvin tasainen ja tämä johtuukin kaikkien käyttämästä UFS2.1 tallennustilasta.

Uuden Kirin 970 -piirin tehokkuutta päästiin testaamaan Geekbenchillä, ja Kirin 970 pärjää testeissä hienosti OnePlus 5:n Snapdragon 835 -piiriä ja Samsung Note 8:n Exynos -piiriä vastaan. Tuloksien erot ovat häviävän pieniä, vaikkakin Mate 10 Pro jääkin useamman ytimen testeissä kilpakumppanien jalkoihin.

Graafista suorituskykyä ja pelitehoja testattiin Antutulla sekä GFXBenchin grafiikkatesteillä. Mate 10 Pron sisältämä uusi Mali-G72MP12-grafiikkapiiri tekee ihmeitä laitteen suorituskyvylle ja se pystyykin kilpailemaan myös Snapdragon 835 -piirillä varustettujen kilpakumppaniensa kanssa, vaikka testeissä OnePlus 5:lle jääkin kahdessa GFXBenchin osatestissä. Mate 10 Pron näytön resoluutio on kuitenkin alempi, mikä auttaa sitä kipuamaan myös testeissä korkeimmille palkintosijoille.

PCMarkilla simuloitiin jokapäiväisiä käyttötilanteita ja tässä testissä Mate 10 Pro nappaakin kärkipaikan.

JavaScriptin käsittelyä testattiin vielä lopuksi selainpohjaisella Sunspider -testillä, jossa pienempi tulos on parempi. Kaikissa puhelimessa käytettiin tuoreinta versiota Googlen Chrome -selaimesta. OnePlus 5 otti odotetusti kärkipaikan ja Mate 10 Pro pystyi päihittämään Note 8:n 13 millisekunnin erolla. Käytössä eroja ei jälleen kerran normaalissa käytössä huomaa.

Testasimme pelitehoja vielä käytännössä Modern Combat 5 -pelillä ja Mate 10 Pro pystyi pyörittämään peliä mukisematta myös hiukan raskaimmissakin pelitilanteissa. Minkäänlaisia nykimisiä ei pelitilanteissa havaittu ja grafiikat toistuivat myös ilman sen kummempia ongelmia.

Aikaisempien Kirin -piireillä varustettujen puhelinten ongelmana on ollut laitteen taustapuolen lämpiäminen rasituksessa. Harmillisesti Kirin 970 ei tilanteeseen tuo huomattavaa muutosta ja jatkuvassa rasituksessa myös Mate 10 Pron takaosan yläosa lämpenee jopa häiritsevästi.

Mate 10 Pro pitää sisällään lippulaivakategoriassa harvoin nähdyn 4000 milliampeeritunnin akun. Valtavaa akkua tukemaan paketissa tulee mukana 22,5 watin teholla toimiva SuperCharge -pikalaturi. SuperCharge -laturilla tyhjä akku täyttyy 30 minuutin latauksella aina 58 prosentin varaustasoon asti. Täyteen lataaminen vaatii yhteensä noin 80 minuutin pituisen latausjakson.

Huawei antaa Mate 10 Prolle lupaukseksi noin kahden päivän akkukeston. Reilun kaksiviikkoa kestäneen testijaksomme aikana kahden päivän akkukestoon päästiin normaalilla, ei niin raskaalla, käytöllä suhteellisen helposti. Vähäisellä käytöllä päivän päätteeksi (6-23) akkuprosentit näyttivät yleensä noin 65 prosenttia, ja tällöin näyttöaikaa oli kertynyt noin kaksi tuntia.

Raskaalla käytöllä akku saadaan kyllä kulumaan päivänkin aikana, ja testijaksolla raskaimpien päivien päätteeksi akkuprosentit olivat tippuneet 20 prosentin varaukseen ja näytön päällä oloaika oli tällöin noin 5,5 – 6,5 tunnin paikkeilla.

Normaaliin päivän (klo 6-23) käyttöprofiiliin kuului muutamia lyhyitä puheluita, sähköpostien lukemista ja kirjoittamista (yhteensä neljä tiliä push-notifikaatiolla), WhatsApp, Slack sekä Telegram -sovellusten käyttöä sekä normaalia Internet-sivujen selailua. Puhelin vietti myös yhden pitkän viikonlopun Lontoon matkalla, jossa puhelin joutui huomattavasti kovempaan käyttöön, ja olikin pitkiä aikoja ilman minkäänlaista verkkokuuluvuutta. Pitkät päivät Lontoossa ja sen metroissa verottivat Mate 10 Pron akkukestoa ja yleensä noin klo 17 puhelin oli pakko iskeä laturiin, jotta sillä selvisi vielä loppuillan temmellykset.

Käytössä Mate 10 Pron akkukestoa ei voi moittia, mistä suurin kiitos kuuluu isokapasiteettiselle akulle. Kirin-piirin heikkous tuntuu kuitenkin edelleen olla, kun puhelimelle ei tehdä mitään toimenpiteitä. Täysin joutilaassa tilassa oleva puhelin tuntuu kuluttavan akkua yllättävänkin nopeasti.

Kokonaisuutena Mate 10 Pro:n akkukesto ei kuitenkaan petä, vaan se on kokonaisuutena erittäin varmatoiminen ja akkukestosta ei tarvitse pidempinäkään päivinä olla huolissaan.

Ajoimme myös Geekbench 4.2 mukana tulleen uuden täyden akkukestotestin myös Mate 10 Pro’lle. Täydestä sadan prosentin latauksesta kolmen prosentin varaustasoon meni 5 tuntia ja 56 minuuttia, jonka aikana prosessorin kuormitustaso oli jatkuvasti täydet sata prosenttia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat