Uusimmat

Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä

06.11.2018 19:00 Osku Kannisto

Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä

Huawei Mate 20 Pron mielenkiintoisimmat uutuudet käytettävyyden osalta liittyvät biometriseen tunnistautumiseen ja Android 9 -versioon pohjautuvaan EMUI 9.0 -käyttöjärjestelmään.

Huawei on vahvasti panostanut tunnistautumisen helppouteen tarjoten siihen kaksi luotettavaa vaihtoehtoa. Sormenjälkilukijan rinnalla on aito 3D-kasvotunnistus, jota aiemmin vain Apple on käyttänyt  iPhoneissaan.

Kasvontunnistus on luotettavuudeltaan aivan eri tasolla kuin pelkkään kamerakuvaan luottavat kilpailijoiden vaihtoehdot. Valokuvan heiluttaminen kameran edessä ei avaa puhelinta. Toinen käytännönläheinen etu on tunnistuksen toimiminen pimeässä. Puhelimesta lähtee projektorilla näkymättömät säteet kasvoihin, joiden perusteella käyttäjä tunnistuu syvyyskameran avulla. Kasvotunnistus onnistuu käytännössä alle sekunnissa, joten sitä käyttää mielellään.

Sormenjälkilukija on käytössä kasvontunnistuksen rinnalla. Se ei kuitenkaan tarvitse erillistä näppäintä puhelimen alalaidassa tai takana, sillä lukija on sijoitettu näytön alle. Tunnistautumiseen riittää, että sormen asettaa lukitusruudulla merkittyyn paikkaan.

Testeissä sormenjäljen tunnistus toimi hyvin, mutta aavistuksen hitaammin kuin aidon näppäimen kanssa. Ero on kuitenkin varsin pieni. Etuna taakse sijoitettuun näppäimeen verratessa on mahdollisuus avata lukitus puhelimen lojuessa pöydällä nostamatta puhelinta käteen. Puhelimen voi opettaa tunnistamaan useita sormia.

Huawei Mate 20 Pro tuntuu kädessä hyvältä. Vaikka puhelimen takalasi on näyttävän kiiltävä, on siinä sopivaa kitkaa tuova kuviointi, jonka ansiosta puhelin ei tunnu liukkaalta kädessä. Näytön kaartuvat reunat kaventavat reunusta sopivasti, joten otteen saa tukevaksi.

Näytön ison koon takia puhelin ei ole optimaalinen yhden käden käytölle. Vaikka asetuksista on mahdollista helpottaa sovellusten käynnistämistä yhdellä kädellä, ei se ratkaise ongelmaa sovelluksia käyttäessä. Kahden käden käyttö on luontevaa ja puhelimen symmetrisyyden vuoksi toimii loistavasti myös vasenkätisillä.

Näyttö ulottuu puhelimen kaartuville reunoille. Näytön tarkkuus on 3120 x 1440 pikseliä, mutta käytännössä tarkkuutta kannattaa pitää automaatilla, joka osaa sopeuttaa sen käytetyn sovelluksen perusteella ja säästää akkua.

Näytössä on iso lovi ylälaidassa. se sisältää kaiuttimen, kameran ja kasvojentunnistukseen tarvittavan syvyyskameran. Pystykäytössä loveen tottuu nopeasti. Vaakakäytössä se jää ruudun reunaan peleissä ja viihdepalveluissa, jotka tukevat koko ruudun tilaa. Tämä tekee näkymästä epäsymmetrisen. Loven käyttöä ja sovellusten koko ruudun käyttöä voi onneksi hallinnoida kattavasti puhelimen asetuksista.

Näyttö on tarkkuudeltaan hyvä. Värit toistuvat dynaamisen värikkäinä korostaen väritoiston keskialuetta. Ratkaisu sopii hyvin käyttöliittymään, sovelluksiin ja peleihin.

Huawei ei laadullisesti yllä kilpailijoiden HDR-näyttöjen tasolle väritarkkuuden tai väriavaruuden osalta. Värit eivät toistu yhtä realistisen neutraaleina kuin esimerkiksi Applella ja Samsungilla. Näytöllä on paha tapa tukkia tumman pään sävyt, eikä ongelmaa voi ratkaista tarjotuilla säädöillä. HDR-tuki nettivideopalvelujen osalta on puutteellinen.

Puhelimessa on stereoäänentoisto. Alalaidan kaiuttimen tukena on puheluissa käytetty ylälaidan kaiutin, joten stereoääni toistuu oikein puhelimen vaakatilassa. Kahden kaiuttimen käytännöllinen etu on, ettei ääni mykisty vaikka käsi asettuisi toisen kaiuttimen ritilän päälle pidettäessä puhelinta tukevasti kädessä. Äänenlaatu on tyydyttävä ja voimakkuutta riittää henkilökohtaiseen käyttöön riittävästi.

EMUI 9.0 -käyttöjärjestelmä on rakennettu Android 9 Pie -version päälle ja sisältää siis uuden version herkut. Käytettävyyden osalta mielenkiintoisin näistä on eleohjaus, joka vastaa Applen X- ja XS-puhelimia. Näkyvin muutos on kolmesta alalaidan navigaationäppäimestä eroon pääsy, jolloin iso näyttö saadaan hyödynnettyä täysin ohjelmille. Oletuksena eleohjaus on kytkettynä pois päältä.

EMUI jakaa käytettävyydeltään mielipiteitä. Se on yksinkertainen käyttöjärjestelmä, jonka muokattavuus tehokäytössä ei ole yhtä kattava kuin monissa Android-kilpailijoissa.

Käyttöliittymä muistuttaa enemmän Applea, esimerkiksi sovellusten sijoittelussa suoraan päänäytöille alhaalta aukeavan sovellusvalikon sijaan. Riisuttuun Androidiin tottuneita saattaa häiritä myös Huawein omat sovellukset ja pilvipalvelut, joita puhelin tuputtaa varsinkin alussa.

Asetusvalikot eivät vakuuta loogisuudellaan, vaikka ovatkin graafisesti selkeitä. Esimerkiksi Androidin ja Huawein omat eleohjaukset löytyvät omista alavalikoistaan, mikä on varsin hämmentävää. Valikkoja kannattaa rauhassa selata uuden puhelimen kanssa, jotta niiden tuomat mahdollisuudet tulevat selkeiksi.

Itse puhelimen käyttö on mutkatonta ja nopeaa. Suorituskyky ja iso näyttö luovat hyvät puitteet vaativallekin käyttäjälle. Valikot rullaavat sulavasti, sovellukset käynnistyvät viiveettä ja nopeus riittää ongelmitta raskaimpiinkin peleihin ja sovellusten moniajoon.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto