Uusimmat

Käyttökokemukset, akkukesto, suorituskyky ja yhteenveto

12.12.2016 09:22 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Mate 9 Pro’n suorituskyky jokapäiväisessä käytössä oli hyvä. Huawein käyttöliittymä kuitenkin aiheutti hetkittäisiä pieniä lagaamisia esimerkiksi sovellusvalikkoa selattaessa. Testijakson aikana vaikutti siltä, että jos ruudulla sattui olemaan paljon tavaraa, laitteen suorituskyky alkoi yskiä. Peruskäytössä laitteen käyttö oli kuitenkin sulavaa eikä ylimääräisiä pätkimisiä havaittu.

Puhelimen suorituskykyä mitattiin myös muutamilla tunnetuilla testaussovelluksilla. Huawein uusi Kirin 960 -järjestelmäpiiri pärjää hienosti Qualcommin uudelle Snapdragon 821:lle suorissa prosessorin tehoja mittaavissa testeissä. Samaa suorituskykyä ei kuitenkaan löydy puhelimen grafiikkapiirin Mali-G71 MP8:n osalta ja raskaissa grafiikkatesteissä se jääkin suorituskyvyssä Qualcommin käyttämän Adreno 530 -piirin taakse todella selvästi.

Suorituskykytesteihin otimme verrokiksi uusimman Snapdragon 821 -piirisarjaa käyttävän OnePlus 3T -puhelimen. OnePlus 3T:n tulokset ovat listalla suluissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

AndroBench 4.1: 614.52 / 175.71 / 171.06 / 19.34 Mt/s (420.47 / 154.46 / 94.42 / 63.82)
AnTuTu v6.2.6: 129 268 (161 366)
Geekbench 4 (Single/Multi): 1910/5496 (1893/4327)
GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 58 fps (92 fps)
GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 30 fps (47 fps)
GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 13 fps (20 fps)
PCMark – Work 2.0: 6254 (5595)
SunSpider 1.0.2: 415.1 ms (508.2 ms)*

Huawei on Mate 9 -sarjan puhelimiin saanut ahdettua nykymittapuulla kookkaan 4000 milliampeeritunnin akun. Huawein puhelimilta on totuttu näkemään akkukeston osalta hyviä tuloksia, joista suurin kiitos kuuluu prosessorin virtapiheydelle sekä käyttöjärjestelmään tehtyjen optimoinneille virransäästön parantamiseksi.

Huawei Mate 9 Pro oli ympärivuorokautisessa käytössä testijakson aikana noin puolitoista viikkoa. Tyypillisen päivän (noin klo 6 – 21) aikana akun lataus yleensä laski noin 20 – 30 % luokille. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin käyttöä, musiikin kuuntelua Spotifyn kautta, sähköpostien lukemista, nettiselausta ja kameran käyttöä. Laitteen Wlan, mobiilidata sekä bluetooth pidettiin myös jatkuvasti päällä kuten myös sähköpostien synkronointi. Näytön päälläoloaika vaihteli noin reilusta 5 tunnista aina parhaimmillaan reiluun 7 tuntiin. Testijakson aikana akkukesto kuitenkin vaihteli voimakkaasti päivästä toiseen. Akkukeston osalta kannattaa ottaa huomioon siihen vaikuttavat asiat, kuten mobiiliverkon voimakkuus ja muut ulkoiset häiriötekijät. Vähäisellä käytöllä Mate 9 Pro’n akulla pärjäsi noin kaksi kokonaista työpäivää, jolloin näytön päälläoloaika vaihteli noin 3 ja 4 tunnin välillä.

Mate 9 Pro tukee myös Huawein SuperCharge-lataustekniikkaa, joka on Huawein itse kehittämä pikalataustekniikka. SuperCharge-laturilla saavutetaan 30 minuutin latauksella 58 %:n varaustaso, joka kevyellä käytöllä riittää kokonaiseksi päiväksi. Akun lataaminen melkein tyhjästä täyteen kesti hieman alle 60 minuuttia.

huawei-mate-9-pro-011

Yhteenveto

Huawein uutta Mate 9 -sarjaa odoteltiin vesi kielellä pitkin loppukesää ja alkusyksyä ja onnistuneiden P9- ja P9 Plus -puhelinten jälkeen laitteelle onkin asetettu kovat odotukset. Huawei Mate 9 Pro on Suomeen myyntiin tulevasta kaksikosta kooltaan pienempi, mutta samalla se on myös kaksikosta se kalliimpi. Laitteen suositushinta on 849 euroa ja normaalin Mate 9:n suositushinta on 699 euroa.

Testijakson jälkeen Mate 9 Pro jättää hiukan ristiriitaiset tunteet. Laitteen ominaisuudet ovat paperilla todella kovat ja puhelimesta löytyy tehoa vaikka muille jaettavaksi. Runsas tallennustila ja kookas 6 gigatavun RAM-muisti täydentävät teknisesti yhtä tämän vuoden kovinta puhelinta. Laitteen suositushinta on kuitenkin sen verran kova, että sen tulisi tarjota jotain uutta ja mullistavaa muihin laitteisiin verrattuna. Lisäksi kun puhelimen ulkonäkö on lainattu melkein suoraan erään toisen valmistajan puhelimesta pieniä yksityiskohtia myöten. Tuntuu, että laitteen suunnittelun osalta on vain menty sieltä, missä aita on matalin ja teknisiä ominaisuuksia on kasvatettu vain niiltä osin, jotka näyttävät paperilla hyvältä.

Vaikka Huawein näytön reunat ovat myös kaartuvat, ne eivät ole lähellekään niin jyrkät kuin toisten valmistajien vastaavat. Testijakson aikana tullut virhepainalluksia, jotka olisivat johtuneet käden osumisesta kaarevalle reunan osalle. Suurimmat ongelmat testijaksomme aikana oli kuitenkin sormenjälkilukijaan integroidun kotipainikkeen kanssa. Itse sormenjälkilukija toimi jokaisella kerralla, mutta useasti, kun oli tarve päästä takaisin kotiruudulle sovelluksesta tai valikosta, sai sormenjälkilukijaa painaa välillä useamman kerran, jotta puhelin rekisteröi painalluksen. Puhelin vaikuttaa olevan todella tarkka siitä, että painallus osuu painikkeeseen kunnolla – eli hennot ja nopeat painallukset jäivät usein rekisteröimättä.

Huawein EMUI-käyttöjärjestelmä ei ole ikinä ollut allekirjoittaneen suurimpia suosikkeja lähinnä sen raskauden ja valikkoviidakkojen takia. Lisäksi Huawein puhelinten päivityspolitiikka on ollut heikkoa, mikä ei ole myöskään lisännyt laitteiden kiinnostavuutta. Uuden EMUI 5.0 -version osalta onkin hieno huomata, että myös Huawei on tämän ymmärtänyt ja lähtenyt uudistamaan omaa Android-versiotaan huomattavalla tavalla. Käyttöjärjestelmää on virtaviivaistettu ja kevennetty ja ylimääräisistä valikoiden alavalikoista on suurimmaksi osaksi päästy eroon.

huawei-mate-9-pro-012

Suunta Huaweilla on ohjelmistonsa kanssa täysin oikea, mutta täysin valmista ei vielä ole. Ohjelmistossa on muutamia ärsyttäviä ominaisuuksia, joista suurin on perusasetuksilla päällä oleva virtaa vievien sovelluksista ilmoittava järjestelmä, joka tasaisin väliajoin ilmoittelee sovelluksista, jotka kuluttavat virtaa taustalla. Ominaisuuden saa onneksi helposti kytkettyä pois päältä. Toinen ihmetystä aiheuttava asia on se, että perusasetuksilla sovellusten ilmoitukset eivät näy puhelimen lukitusruudulla, ennen kuin käyttäjä on erikseen jokaisen sovelluksen osalta käynyt kytkemässä asetuksen päälle. Hetkittäiset ja joissain tilanteissa esiin tulevat käyttöliittymän nykimiset kertovat myös sen, että ihan täysin ei Huawei vielä ole saanut järjestelmää optimoitua. Toivottavasti Huawei pystyy korjaamaan nämä pienet asiat tulevilla ohjelmistopäivityksillä.

Huawein suitsuttama Leica-brändätty uusi tuplakamera tekee osittain juurikin sen, mitä se lupaa. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja ja niissä on reilusti yksityiskohtia, mutta heti, kun valoa ei ole kunnolla, kuvien laatu tippuu. Rakeisuus ja kuvien pikselöityminen ovat pimeällä ja hämärällä otettujen kuvien ongelma myös tällä uudella kameralla. Huawein kamerasovellus ansaitsee kyllä kiitosta: se on todella monipuolinen ja laajakulmatilassa tehtävä tarkennuksen muokkaus kuvaushetkellä ja vielä sen jälkeen on todella mainio lisä. Lisäksi mustavalkokamera mahdollistaa hienojen mustavalkokuvien ottamisen ilman, että kuvien päälle asennetaan keinotekoisesti Instagram-tyyppisesti filtteri.

Huawei Mate 9 Pro on erittäin varteenotettava vaihtoehto, jos haussa on tehokas puhelin. Ruhtinaallinen 6 gigatavun RAM-muisti takaa puhelimelle myös pitkän elinkaaren tulevaisuutta ajatellen ja lisäksi laitteen 128 gigatavun sisäinen tallennustila ei lopu kesken ja puhelimeen on helposti säilöttävissä runsaasti videoita, kuvia sekä myös iso musiikkikokoelma, jos musiikin suoratoisto ei laadunhäviön takia ole vaihtoehto. Kameran toiminta päiväsaikaan ja hyvässä valaistuksessa nostaa Mate 9 Pron taistelemaan helposti kärkipaikoista Applen iPhone 7 -sarjan sekä muiden Androidia käyttävien lippulaivapuhelinten kanssa. Samalla Mate 9 Pro tarjoaa myös muutaman erikoisemman ominaisuuden kamerassaan, kuten aidot mustavalkokuvat, joita ei muista lippulaivapuhelimista löydy.

Hyvää

  • Tehokas
  • Kamera (hyvässä valaistuksessa)
  • EMUI 5.0 on menossa oikeaan suuntaan
  • Myyntipaketin sisältö
  • SuperCharge-pikalataus on nopea
  • Akkukesto myös raskaalla käytöllä
  • Tarkka QHD Amoled -näyttö

Huonoa

  • Tylsä, kopioitu ulkonäkö
  • Sormenjälkilukija ei aina rekisteröi painalluksia kotipainikkeena
  • EMUI 5.0 vaatii totuttelua ja vaikuttaa hieman keskeneräiseltä
  • Kameran toiminta hämärässä
  • Oudot ongelmat sovellusten notifikaatioiden kanssa
  • Hinta

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä ja EMUI 5.0
  4. Kamera
  5. Käyttökokemukset, akkukesto, suorituskyky ja yhteenveto

Juha Uotila

Muropaketin uusimmat