Uusimmat

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

29.10.2015 00:00 Juha Kokkonen

Mate S vakuuttaa rakenteellaan ja laatuvaikutelmallaan enemmän kuin yksikään aikaisempi Huawein puhelin. Alumiininen unibody-kuorirakenne on tukevan ja laadukkaan tuntuinen, eikä puhelin elä tai natise väänneltäessä. Etupuolella näytön lasi on pyöristetty miellyttävästi reunoilta. Metallikuoren reunat on viistetty timanttileikkauksin ja takakuori on muotoiltu kämmentä mukailevan kaarevaksi. Etupuolen muotoilu on hyvin pelkistettyä ja puhelimen tunnistaa Huaweiksi oikeastaan vain näytön alapuolella sijaitsevasta logosta. Huawei on suojannut Mate S:n nanopinnoitteella, jonka kerrotaan suojaavan puhelinta esimerkiksi vesisateen tai hikoilun aiheuttamalta kosteudelta. IP-luokitusta laitteelle ei kuitenkaan ole annettu.

Mate S on näyttökokoluokassaan keskitasoa pienikokoisempi laite. Sen ulkomitoiksi ilmoitetaan 149,8 x 75,3 x 7,2 mm ja painoksi vain 156 grammaa. Puhelin ohenee reunoja kohden ja pitkillä sivuilla paksuuden kehutaan olevan pienimmillään 2,65 mm. Painon osalta Mate S tuntuu kevyeltä kokoisekseen. Edullisin Mate S -versio on saatavilla Titanium Grey- ja Mystic Champagne -väreissä, joista testikappale edustaa ensin mainittua vaihtoehtoa ja jälkimmäisessä vaihtoehdossa näyttöä ympäröivä kehys on väriltään valkoinen. Kalliimpi Premium-versio on puolestaan tarjolla kullankimalteisissa Luxurious Gold- ja Rose Gold -väreissä, joista jälkimmäinen nähtiin TaskuMuron ensituntumat-artikkelissa.

Mate S:n alumiinikuorten sisään on pakattu Huawein omaa kädenjälkeä edustava HiSilicon Kirin 935 -järjestelmäpiiri, joka löytyy myös mm. Honor 7 -mallin sisältä. 64-bittinen Kirin 935 rakentuu neljästä 1,5 GHz Cortex-A53- sekä neljästä 2,2 GHz Cortex-A53e-prosessoriytimestä ja Mali-T628 MP4 -grafiikkasuorittimesta. LPDDR3-käyttömuistia löytyy kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa edullisimmasta mallista 32 gigatavua (josta vapaana vajaa 25 Gt). Premium-versiossa tallennustilaa on 64 Gt ja Force Touch -huippumallissa 128 Gt. Micro-SD-muistikorttipaikka tukee maksimissaan 128 Gt kapasiteetin kortteja. Matkapuhelinverkossa data liikkuu nopeimmin Cat6-nopeusluokan (300/50 Mbit/s) LTE-yhteyden välityksellä, josta vastaa järjestelmäpiiriin integroitu HiSilicon Balong 4G-modeemi. WiFi-yhteys käyttää jostain syystä vanhanaikaista tekniikkaa tukien vain 2,4 GHz taajuutta ja 802.11b/g/n-versioita. Mate S:stä on olemassa myös dual-SIM-versio, mutta se ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla Suomessa.

Näytön alapuolelle on jätetty noin 16 mm korkea kaistale, johon on sijoitettu krominkiiltoinen Huawein logo. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa. Navigointirivin reunimmaisten painikkeiden sijaintia voi muuttaa keskenään ja halutessaan käyttäjä voi lisätä riville lisäpainikkeen, joka avaa puhelimen ilmoitusvalikon. Navigointiriviä sivusuunnassa pyyhkäisemällä voi puolestaan siirtyä kätevään pienennetyn ruudun näkymään, jossa käyttöliittymä pienenee jompaankumpaan alanurkkaan yhden käden käytön helpottamiseksi.

Alumiinikehyksestä puhelimen alapäädystä löytyy pienet reunoilla sijaitsevat torx-ruuvit, kaksi kahdeksasta pienestä aukosta koostuvaa ritilää sekä micro-USB-liitäntä. Se tukee Huawein omaa pikalataustekniikkaa, vaikka puhelimen mukana ei toimitetakaan pikalaturia. Siirtonopeuksien kannalta liitäntä tukee valitettavasti vain USB 2.0:aa. Vaikka USB-liitännän molemmilta puolin löytyy ritilät, niistä vain oikeanpuoleisen takaa löytyy kaiutin ja vasemmalle on ilmeisesti sijoitettu mikrofoni. Monokaiutin soi täydellä voimakkuudella kohtalaisen kovaa ja särkemättä, mutta muhkeutta äänestä ei juurikaan löydy.

Mate S:n 5,5-tuumainen näyttö herää sammuksista joko tuplanäpäyttämällä tai asettamalla sormen takakuoren sormenjälkitunnistimelle. Kosketuksentunnistus toimii myös hanskat kädessä, jos kyseinen ominaisuus on kytketty päälle asetuksista. Näyttö tukee lisäksi pikaeleitä, jotka mahdollistavat mm. ennalta määriteltyjen sovellusten avaamisen piirtämällä kirjaimia rystysen avulla. Puhelimen etupuolta kauttaaltaan peittävä Gorilla Glass 4 -lasi on pyöristetty reunoilta (ns. 2,5D), joka tekee siitä miellyttävämmän tuntuisen koskettaa erityisesti sivuttaissuuntaisten pyyhkäisyjen tapauksessa. Mate S:stä tulee myöhemmin (vuoden 2016 puolella) markkinoille Force Touch -näytöllä varustettu versio, joka kykenee tunnistamaan näyttöön kohdistuvan painallusvoimakkuuden Applen 3D Touch -tekniikan tapaan.

Mate S:n näyttö perustuu AMOLED-paneeliin, joita on viime aikoina nähty lähinnä Samsungin puhelimissa. Myös Mate S:n näyttöpaneeli on ajuritietojen perusteella Samsungin valmistama. Näytön tarkkuus on 1080×1920 pikseliä, joka ei edusta markkinoiden huippua, mutta tarjoaa siitä huolimatta
terävän ja tarkan kuvan 401 PPI:n pikselitiheydellä. Näytön ja laitteen ulkomittojen suhde on kohtalaisen hyvä 73,9 %. AMOLED-paneelille tyypillisesti näyttö tarjoaa rikkaan ja paikoin hieman ylikorostuneen värintoiston sekä erinomaisen tummien sävyjen toiston. Maksimiasetuksella näyttö on markkinoiden kirkkaimmasta päästä. Useimmiten musta tausta sulautuu täysin näytön mustiin reunuksiin, mutta kirkkaassa valaistuksessa tai auringonpaisteessa näyttöpaneelin pinta heijastaa hieman sinertävänä. Värilämpötilaa on mahdollista hienosäätää näytön asetuksista. Katselukulmat ja näkyvyys auringonpaisteessa ovat erittäin hyvät.

Näytön yläpuolisen kaistaleen korkeus on noin 12 mm ja siihen on sijoitettu tyypilliset toiminnot. Kuuloke on kapeana aukkona lasissa ja se on suojattu erittäin tiheällä mustalla metalliverkolla. Sen oikealta puolelta löytyvät etukamera sekä etäisyys- ja valoisuustunnistimet sekä vasemmalta puolelta pehmeää valoa tuottava LED-salama ja pieni monivärinen LED-merkkivalo ilmoituksille. Kahdeksan megapikselin etukamera on varustettu kiinteätarkenteisella f2.4-valovoiman 26 mm laajakulmaobjektiivilla sekä Sonyn taustalta valotetulla 1/3,2 tuuman IMX179-kuvakennolla. Etukameralla pystyy myös taltioimaan 1080p-videokuvaa.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä vastamelumikrofoni. Micro-SD- ja nano-SIM-korttipaikat sisältävä kelkka löytyy vasemman kyljen yläosasta.

Mate S:n alumiininen takakuori on viimeistelty erittäin hienojakoisen mattapintaiseksi. Takakuoren ylä- ja alaosan halkaisee antenniraita, joka on viimeistelty lähes huomaamattomasti alumiinin tasalle. Julkaisun yhteydessä Huawei ylpeili sillä, että 1,5 mm leveät viivat ovat kapeammat kuin iPhoneissa ja lisäksi ne on värjätty mukailemaan puhelimen väriteemaa. On kieltämättä myönnettävä, että Huawei on toteuttanut antenniraidat Applea tyylikkäämmin.

Yksiosainen takakuori jatkuu laitteen reunojen yli aina näyttölasin reunoille saakka. Alumiinin ja lasin välissä kiertää ohut muovilista. Laitteen reunoille on koneistettu kiiltävät viisteet, jotka tekevät muotoilusta hieman kulmikkaamman ja heikentävät hieman käyttömukavuutta (pyöristettyihin reunoihin nähden), mutta toisaalta parantavat otetta puhelimesta, joka saattaa olla kuivissa käsissä liukkaan tuntuinen. Takakuori on muotoiltu sivusuunnassa kaarevaksi, jonka ansiosta puhelin istuu hyvin kämmenelle.

Mate S:n ainoat fyysiset näppäimet löytyvät puhelimen oikean kyljen yläpuoliskosta. Alempana sijaitsevaan virta-/lukitusnäppäimeen on toteutettu uritettu pintakuviointi, joka on kuitenkin niin hienojakoinen, että sitä on hankala erottaa normaalikäytössä. Näppäimet ovat alumiinia ja niiden painallustuntuma on miellyttävän täsmällinen ja terävä.

Takakuoren yläosasta löytyvät sekä kamera että sormenjälkitunnistin, joista kumpikin on ympäröity kiiltävällä kehyksellä. Kamera on hieman pinnasta kohollaan, kun taasen sormenjälkitunnistin on upotettuna aavistuksen pinnan alapuolelle. Kameran yläpuolella sijaitseva ohut pystysuuntainen antenniviiru on NFC:tä varten, joka siis on tuettuna alumiinikuoresta huolimatta. Sormenjälkitunnistin mahdollistaa puhelimen herättämisen ja lukituksen avaamisen, vaikka näyttö olisi sammutettuna. Lisäksi tunnistinta voi hyödyntää käyttöliittymän ohjaamiseen käytettävien pyyhkäisykomentojen syöttämisessä. Huawein mukaan tunnistin perustuu uusimman sukupolven tekniikkaan, joka on Mate 7:ään nähden 100 % nopeampi ja herkempi. Tunnistin toimii mistä suunnasta tahansa ja se tunnistaa myös kosteat sormet.

Koska Mate S:n alumiinirakenne on umpinainen, ei myöskään akku ole käyttäjän irrotettavissa. Huawein mukaan akku on porrastettu (paksumpi keskeltä kuin reunoilta) takakuoren kaarevuuden mukaan kapasiteetin maksimoimiseksi, mutta siitä huolimatta akun numeroarvot ovat 2700 mAh (10,39 Wh), joka on Mate S:n kokoluokassa melko vähän. Huawei lupaa akun riittävän ongelmitta yhden päivän käyttötarpeisiin. Alumiinikuorten takia langaton lataus ei valitettavasti ole tuettuna, mutta pikalataustuki sen sijaan löytyy. Mukana toimitettava laturi ei siihen kuitenkaan pysty ja pikalatauksen hyödyntämiseksi on käytettävä Huawein omaa pikalaturia.

Sisältö

  1. Testissä Huawei Mate S
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, Käyttökokemukset & huomiot, suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto