Uusimmat

Ohjelmisto, Käyttökokemukset & huomiot, suorituskyky ja akunkesto

29.10.2015 00:00 Juha Kokkonen

Ohjelmisto

Mate S:stä löytyy Android 5.1.1 Lollipop -käyttöjärjestelmä, joka oli vielä laitteen julkaisuhetkellä syyskuussa tuorein Android-versio. Android 6.0 Marshmallow -päivitys on luvassa myöhempänä ajankohtana. Huaweille tyypilliseen tapaan Android on kuorrutettu kattavalla EMUI 3.1 -käyttöliittymällä, joka peittää varsin kokonaisvaltaisesti Googlen Material Desingin alleen. Erikoisuutena EMUI:ssa ei ole lainkaan erillistä sovellusvalikkoa, vaan sovelluskuvakkeet sijaitsevat kotinäkymän välilehdillä iOS:n tapaan. Vakio-Androidista pitäville EMUI:n raskas kustomointi ei varmasti maistu, eikä se myöskään tee hyvää käyttöjärjestelmäpäivitysten julkaisunopeudelle.

Mate S:n ohjelmisto on lähes identtinen P8:n ja Honor 7:n kanssa, joten emme käy tässä yhteydessä uudelleen samoja asioita läpi. EMUI 3.1:stä voi lukea lisää TaskuMuron Huawei P8- ja Huawei Honor 7 -artikkeleista.

Yksi Mate S:n harvoista uutuussovelluksista on uudistettu ”Tallennin”-nimellä kulkeva ääninauhuri, joka osaa nyt hyödyntää älykkäästi puhelimen kolmea mikrofonia. Tallennustiloja on kolme – kokous, haastattelu ja normaali. Kokoustilassa puhelin tunnistaa kolmen mikrofonin kautta taltioitavan äänen perusteella yksittäiset äänet ja parantaa niiden äänenlaatua. Äänen tulosuunta näkyy nauhoitettaessa puhelimen näytöllä olevalla kehällä. Haastattelutilassa puhelin puolestaan taltioi ääntä vain vastakkaisista suunnista ja siivoaa sivulta tulevat äänet pois nauhoitteesta. Käytännön testiemme perusteella ainakin haastattelutila toimii kuten luvataan ja siivoaa selvästi pois sivuilta tulevia hälyääniä.

Maininnan arvoisia nopeasti läpikäytäviä erikoisominaisuuksia ovat yhden käden käyttöä helpottavat toiminnot (eli näppäimistön sekä näkymän painottaminen jompaankumpaan alanurkkaan), jaetun näkymän tila (joka tukee toistaiseksi valitettavasti vain kahdeksaa vakiosovellusta), sormenjälkitunnistimen pyyhkäisyeleet (joista osa on yllättävän näppäriä) sekä rystysellä piirrettävät komennot (joiden toiminta on kokemustemme perusteella varsin epävar
maa).

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Mate S -testikappale kantautui TaskuMuron toimistolle suoraan julkaisutilaisuudesta, mutta ehdimme ottamaan puhelimen käyttötestiin vasta lokakuun taitteessa. Ympärivuorokautisessa käyttötestissä laite oli vajaan parin viikon ajan. Testijakson aikana ei havaittu ongelmia niin rauta- kuin ohjelmistotasollakaan.

Fyysisen kokonsa puolesta Mate S on jo liian suuri yhdellä kädellä käytettäväksi (poikkeuksellisen suuret kourat poislukien), sillä esimerkiksi allekirjoittaneen keskikokoisen kämmenen peukalo kattaa sivusuunnassa vain noin 3/4 sekä pystysuunnassa noin puolet näytön pinta-alasta. Onneksi Huawei on ratkaissut ongelman tarjoamalla pari toimivaa ohjelmistokikkaa, jotka mahdollistavat puhelimen operoimisen yhdellä kädellä ainakin tarpeen vaatiessa. Kyseessä ovat siis näytön jompaankumpaan reunaan painotettava näppäimistö (jota ainakin allekirjoittanut käytti jatkuvasti) sekä navigointiriviä pyyhkäisemällä nopeasti ja näppärästi aktivoituva pienennetyn ruudun tila. Taskuun solakka alumiinipintainen laite sujahtaa ongelmitta, mutta tiukempien ja matalataskuisten housujen kanssa sen pituus saattaa aiheuttaa pieniä ongelmia.

Muodoiltaan Mate S ei ole kädessä huippumukava, mutta ei myöskään epämiellyttävä pideltävä. Kaareva takakuori istuu mukavasti käteen, mutta hieman kulmikkaat kyljet eivät ole aivan mukavimmasta päästä. Toisaalta pieni kulmikkuus saattaa parantaa otetta laitteesta, jonka alumiinipinta on etenkin kuivissa käsissä liukkaan tuntuinen. Myös talviaikaan alumiinikuori saattaa tuntua ihoa vasten epämiellyttävän kylmältä. Taskusta otettaessa Mate S löytää yleensä tiensä käteen oikeassa asennossa, sillä ulkoneva kamera sekä sormenjälkitunnistin ovat helppoja havaita sormikopelolla. Parhaimmillaan puhelimen lukituksenkin saa avattua jo taskusta nostaessa, jos sormi osuu sopivasti sormenjälkitunnistimen kohdalle.

Sormenjälkitunnistin todettiin testijakson aikana hyödylliseksi ja varsin luotettavasti toimivaksi ominaisuudeksi. Lukitusnäppäin ja tuplanäpäytys ovat oikeastaan näytön herättämisessä turhia, sillä näyttö herää sekunnin kymmenyksissä sormenjälkitunnistinta käyttämällä. Tunnistin sijaitsee takakuoren yläosassa luonnollisessa paikassa sormen ulottuvilla ja pienen upotuksen ansiosta sormi löytää sen vaivatta. Ainoa ongelma tulee vastaan puhelimen ollessa pöydällä, sillä silloin sormenjälkitunnistimen käyttö ei onnistu. Tunnistustarkkuus on hyvä, kunhan sormenpää asetetaan edes suurimmilta osin tunnistimen päälle. Sormen voi asettaa tunnistimelle mistä suunnasta tahansa ja tunnistus toimii lupausten mukaisesti ongelmitta myös märällä sormella. Jos sormea ei tunnisteta, puhelin värähtää sen merkiksi. TaskuMuron testeissä tunnistus epäonnistui ehkä noin joka kymmenes kerta ja silloinkin syy oli useimmiten sormen huonossa asennossa.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Android 5.1.1 ja EMUI 3.1 toimivat Mate S:ssä erittäin sulavasti ja nopeasti, eikä normaalikäytössä havaittu minkäälaisia hidasteluja. Vertailimme käyttöliittymän ja perussovellusten nopeutta rinnan yleisimpien high-end-Android-puhelimien (Galaxy S6, LG G4, OnePlus 2, HTC One M9) kanssa ja Mate S oli kaikkiin nähden vähintään yhtä nopea tai jopa nopeampi. Maininnan arvoisena seikkana aiempien Huawein puhelimien tapaan EMUI 3.1:een on integroitu hallintasovellus, joka on sitä hyödyntävälle kätevä apuri, mutta peruskäyttäjälle se saattaa aiheuttaa joissain tilanteissa vaikeuksia. Hallintasovellus esimerkiksi ilmoittaa käyttäjälle taustalla virtaa kuluttavista sovelluksista ja asiasta ymmärtämätön käyttäjä saattaa vahingossa estää sovelluksen taustatoiminnan pysyvästi.

Järjestelmäpiirin suorituskyvyn osalta Mate S ei tarjoa juuri mitään uutta, sillä sama Kirin 935 -piiri testattiin jo Honor 7 -artikkelin yhteydessä. Mate S:n huippusuorituskykyä koskevat siis samat huomiot – Kirin 935 ei kykene tarjoamaan high-end-tason suorituskykyä, sillä Cortex-A53e-ytimien suorituskyky ei ole korotetusta kellotaajuudesta huolimatta kärjen tasoa ja etenkin Mali-T628 MP4 -grafiikkasuoritimesta aika on jättänyt jo tovi sitten. Merkittävänä erona on kuitenkin laitteiden hinta, sillä samasta piiristä huolimatta Mate S maksaa 250 euroa enemmän. Kirin 935 sopii vielä ylemmän keskihintaluokan puhelimeen, mutta Mate S:n hintaiseen high-end-laitteeseen se on liian tehoton. Pidempiaikaisessa rasituksessa Mate S lämpenee hyvin maltillisesti, emmekä missään vaiheessa havainneet takakuoren olleen lähelläkään häiritseviä lämpötiloja.

Ajoimme Mate S:llä tutut synteettiset suorituskykytestit. Otimme testeihin verrokiksi tämän hetken suorituskykyisimpiin lukeutuvan älypuhelimen, Samsung Galaxy S6:n, jonka tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 145,61/94,72/29,41/19,11 Mbit/s (320,43/142,21/79,24/20,01)
  • AnTuTu 5.7 64bit: 47977 (70773)
  • Basemark OS 2.0: 1202 (1771)
  • Basemark X 1.1 Medium: 13905 (38653)
  • CPU Prime: 14906 (24133)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 942/3953 (1487/5024)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen 13 FPS (59)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen 6,6 FPS (26)
  • Kraken 1.1: 15208 ms (3938,9)*
  • PCMark: 4673 (5059)
  • Sunspider 1.0.2: 1346,7 ms (352,4)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 2202/1487/2064 (5461/2676/2619)
  • 3DMark Unlimited: 8946 (22724)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 293

Mate S:n 2700 mAh akku on laitteen kokoluokkaan nähden pienen puoleinen, joten ennakko-odotukset akunkeston suhteen eivät olleet erityisen korkealla.

Testijaksolla Mate S:n akussa oli tyypillisesti yhden toimistotyötä sisältäneen arkipäivän jälkeen (puhelin käytössä noin klo 8-24) jäljellä noin 50-60 % lataus, joka on hieman paremmin kuin ennakkoon odotimme. Tyypillisesti näytön aktiivisuusaika liikkui 1,5-2 tunnin välimaastossa ja sen osuus virrankulutuksesta oli noin 10-15 %. Akku ei kertaakaan loppunut päivän aikana kesken, mutta parin aktiivisemmin reissussa vietetyn päivän jälkeen akkua oli jäljellä vain noin 10-15 %. Toisen päivän loppuun akkua ei saatu kertaakaan aivan riittämään. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, Twitterin ja Instagramin käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Synteettisistä akkutesteistä PCMarkin Work Battery Life -testistä Mate S sai varsin hyvän tuloksen 8 tuntia ja 14 minuuttia. Myös GFXBenchin akkutestin tulos 241,4 min oli mittaamiemme puhelimien parhaimmistoa. Antutun akkutestin tulos 7470 pistettä edusti sen sijaan keskitasoa ja Geekbench 3:n akkutestistä laite sai 3970 pistettä.

Nykyaikaisista kätevistä lataustavoista Mate S tukee pikalatausta, mutta ei langatonta latausta. Pikalatauksen toteutus on kummallinen, sillä se perustuu Huawein omaan tekniikkaan, eikä sitä tukevaa laturia toimiteta puhelimen mukana. Pikalatauksen käyttäminen vaatii ilmeisesti Huawein oman pikalaturin, mutta ainakaan toistaiseksi sellaista ei ole saatavilla Suomessa. Toisin sanoen pikalataus ei ole toistaiseksi kuluttajien hyödynnettävissä, joka on varsin hullunkurista.

Sisältö

  1. Testissä Huawei Mate S
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, Käyttökokemukset & huomiot, suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto