Uusimmat

Ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet

11.01.2017 12:20 OP Komonen

Ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet

Paperilla Huawei MediaPad M3 on vakuuttava kokonaisuus, jossa jokainen palikka vaikuttaa olevan kohdillaan. Heikkoja lenkkejä ei ominaisuuslistaa silmäilemällä juuri löydy.

MediaPadin prosessori on luonnollisesti Huawein omaa tuotantoa edustava Kirin 950. Siitä löytyy neljä 2,3 gigahertsin kellotaajuudella käyvää A72-ydintä ja neljä 1,8 gigahertsin A53-ydintä. Vaikkei kaikkein nopein saatavilla oleva mobiilisuoritin olekaan, ei Android-tableteissa juuri nopeampia käytetä. Peruskäytössä laite reagoi kosketukseen viivyttelemättä, mutta rajusti tehoa vaativien pelien kohdalla hetkellistä jumittelua esiintyi satunnaisesti.

Keskusmuistia on 4 gigatavua ja tallennustilaa mallista riippuen joko 32 tai 64 gigatavun verran. MicroSD-muistikorttipaikkaan voi asentaa enintään 128 gigatavua lisätilaa.

Tabletin 8,4-tuumaisen näytön resoluutio on 2560 x 1600 pikseliä. Tämä tarkoittaa pikselitiheyden nousevan 359 pikseliin tuumalla. Applen iPad Miniin (326 ppi) verrattuna näyttö on tarkempi, todellisuudessa eroa silmällä tuskin kukaan pystyy havaitsemaan. Katselukulmat eivät ole erityisen hyvät, mutta harvoinpa tablettia onkaan tarkoitus katsella koko huoneen leveydeltä.

Näyttö on todella kirkas. Valmistaja kertoo sen pystyvän parhaimmillaan 400 nitsin kirkkauteen. Kirkkauden ohella myös väritoisto on kunnossa. Yökyöpeleitä varten löytyy asetus, jolla sinisen valon määrää voi helposti vähentää.

Ärsyttävä asia muilta osin erinomaisessa näytössä ovat yllättävän paljon silmiin osuvat mustat surureunat näytön ja sitä ympäröivien valkoisten reunojen välissä. Kun asiaan kerran kiinnittää huomiota, sitä on myöhemmin vaikea olla havaitsematta. Erityisen kiiltävä näyttö myös heijastaa helposti valoa, mikä esimerkiksi toimistokäytössä saattaa olla hyvin ongelmallista loisteputkien vilkkuessa näytöltä, vaikka laitetta pitelisi miten päin tahansa.

Ulkomitoiltaan Huawei vastaa osapuilleen Apple iPad Miniä: tarkalleen M3:n ulkomitat ovat 215,5 x 124,2 x 7,3 mm. Erona on lähinnä Huawein 16:9-kuvasuhteesta johtuva pituusero. Laajakuva sopii luonnollisesti hyvin leffakäyttöön suunnatulle laitteelle. Painoa laitteella on 318 grammaa. Yhdellä kädelläkin tablettia pitelee, vaikka pidemmän päälle se ei enää niin kevyeltä tunnukaan.

Akun kapasiteetiksi valmistaja kertoo 5100 milliampeerituntia ja lupaa hupia irtoavan videokäytössä jopa 11 tunnin verran. Tähän lupaukseen palataan tämän testin seuraavalla sivulla.

MediaPad M3:n myyntivaltiksi on nostettu etenkin sen kaiuttimet. Tabletin takapuolella onkin legendaarinen sanapari Harman/Kardon. Äänenvoimakkuutta vehkeen stereokaiuttimista kyllä löytyy harvinaisen hyvin. Äänekkäämmänkin ihmisjoukon keskellä sen toistama YouTube-video kuuluu varmasti.

Valitettavasti nykytekniikalla litteisiin kuoriin ei vaan mitenkään saada ahdettua laadukasta äänentoistoa. Lähes mikä tahansa pieni Bluetooth-kaiutin asettaa Huawein bassotoiston häpeään. Olohuoneen pöydän tärähtelyä leffaräjähdysten tahdissa on siis turha odotella. Tarpeeksi volyymiä väännettäessä alkaa ääni myös säröytyä.

Kaiuttimen vierestä löytyy SIM-korttipaikka, johon SIM-kortin lisäksi saa asennettua microSD-muistikortin lisätallennustilaksi. Mikäli verkossa riittää kapasiteettia, tukee Huawei 4G-yhteyksiä Cat4-standardiin ja 150 megabitin sekuntinopeuksiin asti. Mikäli välttämättä haluaa leveillä kylän isoimmalla puhelimella, puhelinohjelmiston avulla tablettia voi käyttää myös perinteisten puheluiden soittelemiseen.

MediaPadin alareunasta löytyy yhteistoiminnallinen kotipainike ja sormenjäljentunnistin. Testijakson aikana sormenjäljentunnistin toimi ilman moitteita. Siihen voi myös yhdistää kätevästi erilaisia sormieleitä, joilla voi esimerkiksi vaihtaa sovellusta painikkeen päältä pyyhkäisemällä.

Latausliitäntä löytyy myös tabletin alareunasta. Erikoista kyllä, Huawein valinta latausliitännäksi on poistumassa oleva MicroUSB eikä uusi USB-C. Tällä hetkellä toki valtaosa latureista on vielä vanhan standardin mukaisia, mutta valinta on selkeästi osa mennyttä maailmaa.

Yläreunaan on istutettu toinen laitteen stereokaiuttimista sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Kameroiden osalta Huawei on päättänyt istuttaa sekä eteen että taakse 8 megapikselin kennoilla varustetut kamerat. Erityisen rasittava ominaisuus on pitkä viive suljinnäppäimen painamisesta kuvan varsinaiseen ottamiseen. Kuvaamista rajaa myös ettei käytössä ole minkäänlaista salamaa tai led-valoa.

Kameraohjelma tarjoaa yllättävän laajan valikoiman erilaisia työkaluja. MediaPad voi esimerkiksi napata useita kuvia, jonka jälkeen niiden yhdistelmästä voi vaihtaa tarkennuspistettä jälkeenpäin. Mielenkiintoinen on myös Light Painting -tila, jonka avulla voi luoda pitkällä suljinajalla valomaalauksia.

Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta tablettien kamerat ovat yleisestikin heikkolaatuisia, vakavaan kuvaamiseen kannattaa käyttää aivan muunlaisia välineitä. Pikaiset selfiet tai videopuhelut MediaPadin kameroilla kuitenkin hoituvat tarvittaessa. Selfie-tilassa käytössä on oletuksen naaman ryppyjä tarvittaessa naurettavuuteen asti siloitteleva kauneusfiltteri. Selfie-videoita voi myös kuvata halutessaan 1080p-resoluutiolla.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä & suorituskyky- ja akkukestomittaukset
  4. Yhteenveto