UUSIMMAT

Suorituskyky ja käyttöjärjestelmä

29.07.2018 10:00 | Kai Taipale

Suorituskyky ja käyttöjärjestelmä

Huawei MediaPad M5 -tabletin tekniikka edustaa hyvää tasoa, mutta ei pärjää valmistajan uusimmille lippulaivapuhelimille. Järjestelmäpiirinä on kahdeksanytiminen Huawei Kirin 960, jonka ytimistä neljä toimii 2,1 gigahertsisinä ja muut neljä 1,8 gigahertsillä. Kyseessä on valmistajan järjestelmäpiirien viimevuotinen tehomalli, mutta tälle vuodelle siitä on tarjolla Kirin 970 -versio, joka sisältää esimerkiksi kehittyneempiä tekoälyominaisuuksia.

Muistiakin on vähemmän kuin tämän hetken puhelinmallien tehoversioissa. Käyttömuistia on nimittäin neljä gigatavua. Sen rinnalla on tallennustilaa käytössä 64 gigatavua. Jälkimmäistä voi kasvattaa enintään 256 gigatavun microSD-muistikortilla.

Muistin nopeutta mittaavassa Androbench-testissä Huawein osoittautui miellyttävän nopeaksi. Erityisesti satunnaiskirjoituksessa Huawein tulos on erittäin hyvä.

Geekbench-testissä yhden ytimen suorituskyky on aivan tasoissa Samsung Galaxy Tab S3:n kanssa, mutta useampaa ydintä rasitettaessa uudempi Huawei tekee selvän pesäeron.

Graafista suorituskykyä mittaavissa testeissä Huawein Kirin 960 ja Mali-G71 -yhdistelmä osoittautui aivan riittävän tehokkaaksi, sillä Antatussa se repi jopa kohtuullisen selkeän eron Samsungiin.

Hyötykäyttöä jäljittelevässä PCMarkissa kaksikko suorittaa jälleen lähes tasatahtiin. Kummallakin pärjää mainiosti.

Javascript-testissä (lyhyempi palkki edustaa parempaa tulosta) viime vuonna julkaistu Samsungin Galaxy Tab S3 on selvästi edellä.

Huawein järjestelmäpiirin ja muistin yhdistelmällä pärjää toistaiseksi hyvin, mutta ne eivät myöskään anna lupausta mitenkään valtaisan pitkästä elinkaaresta tehokäytössä. Perussurffailuun ja sometteluun tehot tulevat kyllä riittämään pitkäänkin.

Akkukestoa mitattiin Geekbench-testiohjelmalla. Huawei saavutti hyvän tuloksen, sen täysi akku kesti sammumatta vain kahta minuuttia vaille kymmenen tuntia eli pisteitä se sai 5980. Käytännössä akun soisi silti kestävän hieman pidempäänkin. 4G-yhteyden varassa striimattu video tyhjentää akun jo noin viidessä tunnissa. WiFi-käytössä tilanne helpottaa, ja tabletilla pärjää rajummassakin käytössä yhden päivän. Satunnaiskäyttöön akku riittää helposti 3-4 päiväksi.

Ja mikäli akku uhkaa tyhjetä, varustukseen kuuluva pikalatauslaite täyttää sitä vauhdilla. Tyhjästä täyteen akku latautuu kahdessa tunnissa ja seitsemässä minuutissa, mikä on 7500-milliampeeriselle akulle oikein hyvä tulos. Ja 15 prosentin täyttö lataus sujuu vartissa, puolilleen sen saa 55 minuutissa, joten tyhjenevään akkuun saa lisää käyttöaikaa nopeasti.

Huawein Mediapad M5:n käyttöjärjestelmä on Android 8.0 Oreo. Valmistajalta totuttuun tapaan se on kuorrutettu Huawein omalla EMUI 8.0 -käyttöliittymällä. Jälkimmäinen on pykälää valmistajan lippulaivapuhelimia jäljessä, mutta sisältää luonnollisesti Oreon perusominaisuudet.

Android on jo hiottu toimimaan puhelimissa hyvin mallikkaasti, mutta tableteissa tilanne ei ole yhtä hyvä. Monissa tilanteissa ruututilan käyttö tuntuu tarpeettoman heikolta. Esimerkiksi viimeksi käytettyjen sovellusten lista tabletin ollessa vaakatasossa näyttää lähinnä hölmöltä. Tässä ja monessa muussa huokuu puhelinlähtöisyys.

Kotiruutujen 6 x 5 -ruudukko tuntuu sekin kovin väljältä. Selaimesta kannattaakin napauttaa käyttöön tietokonesivusto-versio, joka tabletilla tuntuu paljon mobiilia fiksummalta ja käyttötehokkaammalta.

Mediapadin tärkeimpiin kilpailijoihin kuuluvassa Applen iPadissa on iOS-käyttöjärjestelmä merkittävästi paremmin optimoitu tablettikäyttöön.

Huawei on sentään lisännyt mahdollisuuden käyttää kotipainiketta navigointiin: napautus toimii paluu-painikkeena. Samalla napille pääsee toki edelleen myös kotinäytölle, pyyhkäisy ylös tai alas avaa viimeisten sovellusten luettelon. Tämä auttaa erityisesti vaikka nettiselaimessa, jossa paluu onnistuu vaivatta.

Kotinapin navigointikäyttö myös piilottaa virtuaalisen navigointipalkin. Ainoa kiusa on tällöin kotinäppäimen perustoiminto, eli paluu kotinäytölle. Sitä varten nimittäin painiketta pitää painaa selvästi tarkemmin ja huomattavan määrätietoisesti, ettei painallusta tulkita paluu-komennoksi.

Huawei tahtoo tarjota käyttäjilleen liudan ohjelmia esiasennettuna, mutta tämä pakkosyöttö alkaa tuntua pelkistetympien Android-tarjokkaiden maailmassa jo lievältä kiusanteolta.

Yksi erikoisuus laitteeseen on sisällytetty, nimittäin mahdollisuus käyttää työpöytätilaa. Tällöin useamman sovelluksen käyttö helpottuu merkittävästi, ja ruudun tarkkuus pääsee oikeuksiinsa.

Avoinna olevat sovellukset näkyvät alapalkissa vasemmalla, ilmoitukset oikealla yhdessä Androidin peruspainikkeiden kanssa. Mikäli käytössä on näppäinkuori tai langaton näppäimistö, taipuu Mediapad M5 helposti myös kevyeen työskentelyyn. Työpöytätilan heikkous on kuitenkin sen lievä hidastelu, käyttäminen tuntuu säännöllisesti muuttavan pykälää hitaammaksi.

Käyttöjärjestelmä päivittyi testijakson aikana versioon, joka sisälsi kesäkuussa tietoturvapäivitykset toukokuulta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskyky ja käyttöjärjestelmä
  4. Yhteenveto