Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja käyttöjärjestelmä

21.09.2018 19:00 Kai Taipale

Kamera, suorituskyky ja käyttöjärjestelmä

Huawei Nova 3 pyrkii erottumaan kilpailijoistaan tarjoamalla käyttöön neljä kameraa, kaksi kummallakin puolelle. Takakamerassa on käytössä 24 ja 16 megapikselin kennot. Kummankin kamerayksikön objektiivin aukko on arvoltaan f1.8. Enemmän pikseleitä sisältävä kenno tallentaa kuvatiedon mustavalkoisena, toinen sisältää myös värit.

Huawei muistaa korostaa kameran tekoälykkyyttä eli AI-ominaisuuksia. Ne näkyvätkin puhelimen kameran kyvyssä tunnistaa kuvattavia kohteita ja säätää kuvan ominaisuuksia tämän perusteella. Valitettavasti AI tuo suurimpaan osaan kuvista liioittelevat värisävyt tai kaivaa esiin tarpeettomia yksityiskohtia.

Ensivaikutelma voi miellyttää, mutta jo muutaman kuvan jälkeen ylisaturoidut värit käyvät nyppimään. AI voisi tarjota kuviin hienosäätöä, mikäli sen saisi säädettyä reilusti miedommaksi kuin se oletuksena toimii. Nyt se kannattaa suosiolla pitää pois päältä, mikäli arvostaa kuvissaan mitään luonnollisuutta.

Parhaimmillaan toiminto on kun pitää kaivaa kuviin kadonneita sävyjä, mutta tästä selviäisi jo toimivalla automaatti-HDR:llä. Ilahduttavaa kuitenkin on, että AI-toimintoa käytettäessä tallennetusta kuvasta voi valita AI-parannellun tai perusversion, joten päätösvalta jätetään kuvaajalle, eikä toiminnon käyttämisestä ole varsinaista haittaa. 

Perustason kuvat edustavat keskiluokan tukevaa keskitasoa. Kuvissa on vähintäänkin riittävästi terävyyttä, paikoitellen ehkä jo liiaksikin. Vastaavasti hämärässä kuvattaessa kohinanpoisto pääsee vauhtiin, ja pehmentää otoksia jo liiankin kanssa. Pimeässäkään kuvista ei helposti tule tärähtäneitä, joten tässä Nova 3 onnistuu hyvin.

Peruskuvissa sävyt jäävät aavistuksen latteiksi, mutta mikäli korostunut värimaailma miellyttää, AI korjaa tilanteen. Tuplakameran tarjoama aukko-kuvaustila tarjoaa tehokkaan ja näyttävän bokeh-taustanpehmennyksin ilman pahoja virheitä.

Etupuolen 24 ja 2 megapikselin kennoja käyttävä tuplakamera tekee takakameraa suuremman vaikutuksen. Sillä otetut selfiet onnistuvat vaivatta, ja ellei taustanpehmennyksen lievät virheet häiritse, niin ne ovat myös näyttäviä.

Nova 3 kykenee myös 4K-videokuvaukseen. Liikkuvan tallennuksen suurin murhe on kuvaunvakautuksen puute, joka tekee kuvasta herkästi levotonta. Muuten kuva on terävää, mutta sen dynamiikka ei yllä huippuluokkaan.

Anandtechin testit paljastivat aiemmin Huawein huijanneen älypuhelinten suorituskykyä mittaavissa GFXBench ja 3DMark -testeissä. Näissä tilanteissa puhelin on kyennyt toimimaan tavallista suuremmalla teholla. Tässä ei sinänsä ole muuta ongelmaa kuin lämmöntuotto, joka nousee kohtuuttomaksi.

Tämä oli käytännössä havaittavissa myös testien aikana, sillä Play 3:n pinta kuumeni esimerkiksi GFXBenchin aikana epämiellyttäväksi käsitellä, ja ohjelmallinen lämpötilamittaus paljasti yli 50 asteen lämpötiloja niin akusta kuin suorittimesta.

Sittemmin Huawei on luvannut avata testeissä tarjolla olevan suorituskykytilan kaikkien sovellusten käytettäväksi osana tulevaa EMUI 9.0 -päivitystä.

Suorituskykymittausta Kirin 970 -prosessorilla (4 x Cortex A73 2,36 GHz ja 4 x Cortex A53 1,8 GHz) varustetun Nova 3:n verrokeiksi valitsimme tällä kertaa juuri taannoin julkaistun, samalla suorittimella varustetun Honor Playn, samalta valmistajalta Nova 3:n samaan hintaluokkaan sijoittuvan 10-mallin sekä hieman kalliimman, mutta samalla ryhmän ainoan Snapdragon 845 -alustaisen puhelimen eli OnePlus 6:n.

Huawei-taustainen kolmikko on Antatu-testissä käytännössä aivan tasoissa, ja OnePlus on niitä selkeästi nopeampi. GFXbench-testissä Nova 3 saavutti hieman Honoreita paremman kokonaistuloksen, mutta sekin jää selvästi OnePlussalle.

Geekbenchissä Honor 10 jää niukasti niin yhden kuin useamman ytimen testissä Play- ja Nova 3 -malleille. OnePlus on jälleen selvästi ykkönen.

PCmark noudattaa Geekbenchin kaavaa, mutta ero OnePlussaan kaventuu.

Muistin nopeutta mittaavassa Androbench-testissä Huawein yksi vahvuuksista paljastuu. Erityisesti satunnaiskäsittelyssä sekä Nova 3 että Honor Play ovat päteviä laitteita.

Javascript-nopeutta mittaava Sunspider (millisekuntia, lyhyempi palkki parempi) jättää Nova 3:n tällä kertaa hännille.

Nova 3:n käyttöjärjestelmänä on Android 8.1, jota koristaa valmistajan viimeisin EMUI 8.2 -käyttöliittymä, jonka uusinta versiota on viilattu jälleen pieni askel eteenpäin. Ilmoitusten tausta on nyt valkoinen ja sovellusten ulkoasua on myös modernisoitu.

Askeleet eivät ole aiempien Huawei-mallien käyttäjille kovinkaan isoja, mutta tekevät käyttämisestä jälleen pienen askeleen nykyaikaisempaa. Yleisilme on kuitenkin edelleen hieman karkkimainen, ja puhdasta Android-kokemusta hakevat joutuu edelleen miettimään launcherin vaihtamista.

Pikapainike sovellusvalikolle saisi olla oletuksena käytössä, nyt sen joutuu itse lisäämään asetuksista. EMUIn myötä puhelimessa riittää säädettävää, mutta tämä ei varmasti ole kaikkien käyttäjien mieleen. Osa asetuksista on myös vaikea löytää valikkojen kätköistä.

Puhelimen sovelluksissa on käytössä sekaisin niin Googlen oletusversioita, kuin valmistajan omia. Oletuksena puhelimessa on edelleen tarpeettoman paljon esiasennettuja appeja.

Uudempiin ominaisuuksiin kuuluu myös jo esimerkiksi valmistajan rinnakkaismerkin Honorin pelikäyttöön suunnatussa Play-mallissa nähty pelinkiihdytys eli Turbo GPU -ominaisuus, jota tosin ei toistaiseksi hyödynnä kuin muutama peli.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoasu ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja käyttöjärjestelmä
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat