Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

24.04.2018 19:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Huawei on todennut, että P20-sarjan tarkoituksena on tuoda yhteen taide ja teknologia. Tätä ideaa onkin pyritty tuomaan esiin laitteen ulkonäössä sekä materiaalivalinnoissa.

Huawei on vaihtanut aikaisempina vuosina vahvasti käytössä olleen alumiinirakenteen pääosin lasiin. Lasiset etu- ja takaosat on yhdistetty toisiinsa metallista koostetulla reunuksella. Materiaalin vaihtumisesta huolimatta ei laitteesta löydy edelleenkään langattoman latauksen tukea, mikä on sinällään sääli. Lisäksi kun lasista on kyse, on laitteen takakansi todellinen sormenjälkimagneetti.

Puhelimen fyysiset mitat ovat 155 x 73,9 x 7,8 millimetriä. Painoa löytyy kohtuullisen muhkeat 180 grammaa. Koko paketti on vielä IP67-luokiteltu.

Muotoilultaan Huawei P20 Pro luottaa pyöristettyihin linjoihin, ja puhelimen takaosan reunat onkin pyöristetty joka puolelta. Pyöristyksien ansiosta takaosa sulautuu sivureunaan lähes saumattomasti. Etulasin kohdalla pyöristykset eivät ole niin radikaaleja kuin takaosassa, vaikkakin pieni pyöristys on tehty myös näytön lasiin.

Huawei P20 Pro’n muotoilu on onnistunut lähes täydellisesti. Puhelin tuntuu kädessä miellyttävältä, ja istuu siihen mukavasti. Takakansi on kuitenkin erittäin liukas. Testijakson aikana tämä huomattiin muutamaan kertaan, kun puhelin sattui jäämään epätasaiselle kangassohvalle, ja lähti siitä sitten liukumaan, päätyen lopulta tipahtamaan lattialle.

Puhelimen etuosan valtaa 6,1 tuuman OLED -näyttö, jonka resoluutio on jo Mate 10 Pro -mallista tuttu Full HD+ (resoluutio 2240 x 1080 pikseliä). Näyttö on nykytrendien mukaisesti uudella, ja hieman erikoisella, 18,7:9-kuvasuhteella. Erikoinen kuvasuhde johtuu siitä, että Huawei on lisännyt näytön yläosaan näyttöloven iPhone X:n tyylisesti. Huawein ratkaisu tosin on huomattavasti pienempi, sillä loveen on sijoitettu vain puhelukaiutin, 24 megapikselin etukamera ja ilmoitusvalo. Näytön ja puhelimen rungon pinta-alojen suhde on korkea 82 prosenttia. Huaweille tyypillisesti on näyttöön asennettu jo tehtaalla valmiiksi muovinen suojakalvo.

Näytön kuvanlaatu on parempaa kärkiluokkaa, tosin Samsungin lippulaivamallien tasolle sen laatu ei yllä. Värit toistuvat OLED-tekniikalle ominaisina, ja musta on todella mustaa.

Näytön kirkkaus riittää tilanteessa kuin tilanteessa. Vasta aivan kirkkaimmalla auringonpaisteella luettavuus alkaa hiukan kärsiä. Näytön katselukulmat ovat myös erittäin laajat, eikä värivääristymiä ole nähtävissä kuin vasta suurimmista kulmista.

Näytön alapuolelle olevaan kaistaleeseen on P-sarjalle tyypillisesti sijoitettu laitteen sormenjälkitunnistin. Ratkaisu herätti hieman kummastusta, kun tunnistimen takakanteen siirtämällä olisi näytölle saatu vielä huomattavasti enemmän näyttöalaa. Huawei on kuitenkin omien sanojensa mukaan halunnut pitää tuotesarjojen ulkonäön tunnistettavana ja yhtenäisenä. Tämä tarkoittaa tässä tapauksessa sitten tarkoittaa P20 Pro -mallin sormenjälkitunnistimen löytymistä etupuolelta aiempien P-sarjan puhelimien tapaan.

Puhelimen oikean sivun metallireunaan on sijoitettu puhelimen virtapainike ja äänenvoimakkuudensäädin. Virtapainikkeesta löytyy pieni punaisella värillä maalatu aksentti, joka on lähinnä ulkonäöllinen. Niin virta- kuin äänenvoimakkuusnäppäimet ovat tuntumaltaan jämäköitä. Ne on valmistettu samasta metallista kuin laitteen reuna. Painikkeiden painalluspalaute on selkeä, eikä napin painaminen ainakaan jää huomaamatta palautteen napakkuuden ansiosta.

Yläreunaan Huawei on sijoittanut erillisen infrapunalähettimen, joka on nykypuhelimissa nykyisin todellinen harvinaisuus. Lähettimen ja puhelimessa olevan ohjelman avulla puhelimesta voi tehdä esimerkiksi kaukosäätimen televisiolle. Lisäksi yläreunukseen on sijoitettu yksi laitteen mikrofoneista.

Puhelimen vasen sivu on pyhitetty lähinnä SIM-korttipaikalle. Luukun taakse saa sijoitettua kaksi nanokokoista SIM-korttia. Harmillisesti P20 Pro ei tue enää muistikortteja ollenkaan, eli toista SIM-korttipaikkaa ei voi uhrata tallennustilan lisäykselle.

Laitteen pohjasta löytyy puhelimen toinen stereokaiutin sekä USB-C-latausliitin. Huawei on myös poistanut 3,5 millimetrin ääniliitännän P20 Pro’sta, joten kuulokkeiden kytkemiseen tarvitaan mukana tuleva USB-C – 3,5 mm adapteri.

Laitteen takapuolelta löytyykin puhelimen suurin uutuus: ensimmäinen lippulaivassa nähtävä kolmoiskamerajärjestelmä.

Järjestelmä koostuu 40 megapikselin pääkennosta, 20 megapikselin mustavalkokennosta sekä kahdeksan megapikselin telekamerasta. Kameroista kaksi on pakattu omaan ”koteloonsa” joka valitettavasti ulkonee laitteen kuoresta jopa yllättävän paljon. Tämä aiheuttaa myös sen, että pöydällä laite keikkuu esimerkiksi viestiä kirjoitettaessa hiukan häiritsevästi.

Kameroiden ohesta löytyy erillinen RGB-valosensori ja salama. Muilta osin puhelimen takapuoli on jätetty puhtaaksi, pois lukien alakulmasta löytyvä Huawei-tekstilogo. Takaosan ulkonäköön on selkeästi haettu vaikutteita normaaleista pokkareista ja kaikki tekstit (Huawei- ja Leica-logo) on sijoitettu sivuttaissuunnassa puhelimen pitkän sivun suuntaisesti.

Sisuskaluiltaan Huawei P20 Pro sisältää jo varsin tuttua tekniikkaa. Tehoista vastaa Mate 10 Pro’ssa nähtyä Kirin 970 -piiri, johon kuuluu myös erillinen tekoälypiiri. Keskusmuistia Huawei on pakannut puhelimeen kuusi gigatavua. Sisäistä tallennustilaa löytyy kohtuulliset 128 gigatavua.

Testilaitteemme Twilight-väritys on jotain mitä ei ole puhelimissa ole ennen tullut vastaan. Varsinkin ensituntumien aikana huomasin välillä vain ihastelevani laitteen takakantta ja sen väritystä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat