Uusimmat

Kamera

24.04.2018 19:00 Juha Uotila

Kamera

Huawei on rummuttanut viime vuodet kameroidensa kehitystä. Yhteistyö Leican kanssa onkin pikkuhiljaa alkanut tuottaa tulosta. Jo aikaisemmat Huawein puhelimet, kuten Mate 10 Pro, tarjosivat laadukkaat kamerat. Nyt P20 Pro ottaa vielä askeleen eteenpäin lisäämällä puhelimeen kennon, joka nostaa kameroiden kokonaismäärän kolmeen.

Huawein uuden kolmoiskamerajärjestelmän suurin erikoisuus on huimat 40 megapikseliä sisältävä värikamera, jonka parina on kahdeksan megapikselin telekamera. Nämä on sijoitettu laitteen takakuoren yläpuolelle nousevaan ”kamerakyhmyyn”. Kamerasensoreiden väliin on asennettu laitteen lasertarkennuksen komponentit.

Aiemmista malleista tuttu 20 megapikselin mustavalkokamera sijaitsee pääkameroiden alapuolella. Mustavalkokamera on saatu ahdettua kokonaisuudessaan laitteen rungon sisään, joten toista kyhmyä ei puhelimessa onneksi sentään ole.

Puhelimen 40 megapikselin pääkameran kuvadataa höystetään 20 megapikselin mustavalkokennolla, joka hoitaa kuvien yksityiskohtien tallennuksen, dynamiikan ja hämärässä myös parantaa kuvanlaatua.

Kolmannella, 8 megapikselin telekameralla, tuotetaan laitteen kolminkertainen optinen zoomi. Yhdessä pääkameran kanssa se mahdollistaa myös viisinkertaisin hybridizoomin. Telekameran aukon koko on f2.4 ja se on, outoa kyllä, kameroista ainoa, joka on varustettu optisella kuvanvakaajalla.

Tarkennukseen kamerajärjestelmä käyttää neljää eri tekniikkaa eli laseria, kontrastintunnistusta, syvyystunnistusta ja vaiheentunnistusta.

Jos pääkameran megapikselimäärä on suuri, niin on myös itse kennon koko, joka on 1/1,7 tuumaa. P20 Pro’n kennokoko alkaa lähennellä jo viisi vuotta sitten julkaistua Nokian Lumia 1020:n kennoa, joka oli vieläkin suurempi eli 1/1,5-tuumainen.

Pääkameran aukko on arvoltaan f1.8. Itse kameran pikselit ovat kooltaan 1,0 mikrometriä. 20 megapikselin mustavalkosensorin aukko on kooltaan f1.6.

Heti alkuun voisi kuvitella, että puhelin käyttäisi suoraan uutta 40 megapikselin kameraa ilman sen kummempia kommervenkkeja. Huawei on kuitenkin päätynyt toteuttamaan kameransa hiukan eri tavalla.

Pääkameran heikohko aukkoluku ja pieni pikselikoko eivät pystyisi tuottamaan tarpeeksi yksityiskohtaisia kuvia. Huawei onkin päätynyt ratkaisuun, jossa eri kameroiden kuvadata yhdistetään ja kuvasta luodaan kymmenen megapikselin kuva. Samalla Huawei käyttää Light fusion -nimistä tekniikkaa, jolla pääkamera yhdistää neljä pikseliä yhdeksi superpikseliksi. Näin kuviin saadaan huomattavasti enemmän valoa ja yksityiskohtia, kun apuna käytetään vielä mustavalkokameran kuvadataa. Vastaavanlaista pikselien yhdistämistä nähtiin jo viisi vuotta sitten julkaistussa Lumia 1020 -puhelimessa.

Huawein kameraohjelma on kokenut myös pieniä muutoksia. Eri kuvaustilat valitaan nyt ruudulla näkyvästä sivuttaissuuntaisesta valikosta. Koska kuvaustiloja on runsaasti, on osa jouduttu sijoittamaan erilliseen lisävalikon taakse. Tätä paljoutta varten olisi toivonut, että kameran käyttöliittymää olisi saanut hiukan enemmän muokata ja valita näkyviin vain ne kuvaustilat, jotka käyttäjä kokee tarpeelliseksi.

Kamerasovelluksesta löytyy myös Pro-tila, joka puhelimessa on Ammattilainen-tilanimellä, ja sovellus antaa säätömahdollisuudet mittaustavalle, ISO-arvolle, suljinnopeudelle, valoituksen korjaukselle, valkotasapainolle ja tarkennukselle. Manuaalitilassa on mahdollista kuvata myös RAW-kuvia, joiden lähteenä toimii 40 megapikselin pääkamera.

Kameraohjelmisto käynnistyy nopeasti, ja puhelimen ollessa lukittuna äänenvoimakkuuspainikkeen tuplanapautuksella kameran saa ottamaan kuvan 0,3 sekunnissa. Kameraohjelmiston asetuksista pystyy erikseen muuttamaan ottaako kamera suoraan kuvan vai avaako tuplanapautus vain kameraohjelmiston.

Huawei rummutti omaa tekoälyä käyttävää kameratekniikkaa jo viime syksynä julkaistun Mate 10 Pro’n kanssa. Nyt tekoälypuolta on viety vielä huomattavasti eteenpäin. Kamerasovellus käyttääkin tekoälyä nyt huomattavasti kattavammin ja nopeammin.

Huawei kertoo, että P20 Pro’n tekoälypiiri tunnistaa nyt kohteita 19 eri kategoriasta, ja niiden alta löytyy vielä alakategorioita. Yhtiö on työskennellyt useiden eri alojen ammattilaisten kanssa saadakseen tekoälyn tunnistamaan esimerkiksi ruokalajityypit sekä koirarodut. Huawei on nyt myös tuonut mahdollisuuden kytkeä tekoäly (Master AI) tila pois käytöstä, jolloin tekoälyä ei käytetä kuvaustilanteiden tunnistamiseen.

Kuten aikaisemmin mainittiin, perusasetuksilla P20 Pro’n kamera on asetettu luomaan kymmenen megapikselin kuvia. Asetuksen saa kyllä valikoista vaihdettua, jos jostain syystä haluaa ottaa pelkkiä 40 megapikselin kuvia. Valitettavasti yksinään Huawein 40 megapikselin sensori ei pysty tuottamaan täysin yksityiskohtaisia ja laadukkaita kuvia, paitsi hyvässä valaistuksessa. Sensorissa on käytössä erikoisempi Quad Bayer -filtteri, jossa samaa värifiltteriä käyttävät pikselit on ryhmitelty vierekkäin neljä per ryhmä. Tarkempi tekninen kuvaus kannattaa lukea läpi täältä, mikäli aihe kiinnostaa.

40 megapikselin tilassa otetuissa kuvissa on helposti hieman tarkemmalla tutkimisella huomattavissa useasti värivirheitä, varsinkin kirkkaimmilla keleillä. Kuvissa on nähtävissä välillä hyvinkin aggressiivista kromaattista vääristymää, joka näkyy kohteiden reunojen purppuraisuutena. Kymmenen megapikselin perustilassa näitä värivirheitä ei ole näkyvissä. Myöskään pimeällä tai heikommalla valaistuksella ei 40 megapikselin tilaa suositella käytettäväksi, koska kuvista tippuu yksityiskohdat sekä kohina lähes tuhoaa kuvat.

Perustilassa 10 megapikselin yhdistelmäasetuksella kuvista tulee hyvässä valaistuksessa tarkkoja ja ne ovat täynnä yksityiskohtia. Värien ja kontrastin osalta kamera tuntuu ampuvan välillä vähän yli, ja kuvat ovatkin hiukan yliterävöitettyjä. Kohina on kuvissa pystytty pitämään todella minimaalisena, eikä sitä ole nähtävissä ilman pikselitasolle mentävää tutkimista.

Testijakson aikana huomattiin kuitenkin pientä ongelmaa Huawein AI-toteutuksen kanssa. Jos kuvauskohteena on esimerkiksi rakennus, jonka takana on sinitaivas, tykkää puhelimen tekoäly käyttää ”Sinitaivas”-tilaa, joka nostaa kuvien kontrastia ja korostaa sinistä väriä. Tämä aiheuttaa kuvien epäluonnollisen värimaailman, jossa rakennuksen takana näkyvä taivas tunkee voimakkaasti esiin korostetun sinisen värin ansiosta.

Samaa ongelmaa huomattiin esimerkiksi nurmikon ja viherkasvien kanssa, jolloin AI haluaa väkisin käyttää ”Viherkasvi”-tilaa. Tällöin kuvissa on huomattavissa vastaava kontrastin ja vuorostaan vihreän värin ylikorostus. Huawein AI ei siis edelleenkään ole mitenkään täydellinen, ja kuvaajan kannattaakin olla aika tarkkana mitä tiloja AI kameralle ehdottaa. AI:n saa onneksi kytkettyä pois päältä asetuksista, jolloin kuvista tulee hiukan luonnollisempia, mutta ne eivät ole niin näyttäviä.

Hämäräkuvaus on ollut yksi isoja kehityskohteita viimeisen parin vuoden lippulaivamalleissa, ja tämä on ollut myös Huaweilla kehityskohteena. Kolmen kameran voimin pystyy puhelin tuottamaan kuvista huomattavasti todellisuutta valoisampia, samalla kuitenkin säilyttäen kuvien yksityiskohdat. Myöskään automaattitilassa hämäräkuvien kohina on saatu pysymään hyvin alhaisena.

Pimeäkuvaukseen on Huawei tuonut myös uuden vahvasti AI:llä höystetyn ”Yö-tilan”. Uusi tila käyttää AI:tä luomaan hienoja iltakuvia, jonka se saavuttaa tarjoamalla käsivaralta neljän sekunnin valotusaikoja.

Normaalisti neljän sekunnin valotusajalla otetut kuvat ovat täysin tärähtäneinä johtuen käsien pienestä liikkumisesta ja tärinästä. Tässä vaiheessa astuu apuun Kirin 970 -piirin tekoälypiiri, joka tutkii kameran liikkumista tämän neljän sekunnin aikana, samalla kuin itse kamerasovellus ottaa kuvia eri valoisuusasteilla. Neljän sekunnin jälkeen AI yhdistelee otetut kuvat ja pyrkii poistamaan käsien aiheuttaman tärinän.

Yö-kuvaustilan avulla pystyy luomaan todella näyttäviä ilta- ja hämäräkuvia, asetuksilla jotka eivät muilla puhelimilla olisi mahdollisia. Liikkuvien kohteiden kuvaamiseen yö-tila ei kuitenkaan sovellu, johtuen pitkästä valotusajasta. Tämä kannattaa pitää mielessä kuvia ottaessa, että kuviin tulee pakosti haamuja, jos kuvassa on liikkuvia kohteita. Vaikka yö -tilan tarjoamat mahdollisuudet parantavatkin iltakuvausta, mihinkään taikatemppuihin sekään ei pysty. Yö -tilan tarkoitus onkin mahdollistaa kuvien ja kuvaustilanteen esittäminen tilanteista joissa edes ihmissilmä ei näe muuta kuin pimeää.

Yö-tilan käyttö vaatiikin hiukan totuttelua, ja välillä kuvista tulee jopa parempia ihan automaattiasetuksilla. Kaikkiin vähäisen valon kuvaustilanteisiin se ei siis ole paras vaihtoehto. P20 Pro’n kamera vaatii hiukan pidempää tutustumisaikaa, jotta sen käyttöön pääsee täysin sinuiksi.

Kymmenen megapikselin tilassa on käytössä myös toinen P20 Pro -kameran uutuuksista, nimittäin 5x-hybridizoomaus. Kameran zoom on optinen aina 3x-tilaan saakka, joka on toteutettu käyttäen kahdeksan megapikselin telekameraa. 5x-tila on toteutettu hybridizoomina, johon käytetään apuna muita kameroita.

3x-tilassa kuvissa ei ole juurikaan huomattavissa laadun tippumista. Kohteen yksityiskohdat toistuvat edelleen tarkasti ilman sen kummempia kohinoita. 5x-tilassakin pääsee parhaissa olosuhteissa laadullisesti loistaviin tuloksiin, varsinkin hyvässä säässä. Hieman hämärämmässä ja huonommassa valaistuksessa alkaa kuviin hiipiä hiukan kohinaa ja yksityiskohdissa on huomattavissa pienissä määrin sumenemista. Huawei P20 Pro on kuitenkin ehdottomasti zoomiominaisuuksiltaan tämä hetken paras älypuhelin.

Henkilökuvaukseen kamerasovelluksesta löytyy oma tilansa, joka pyrkii luomaan näyttäviä bokeh-efektejä kuvauskohteen taakse. Kohteen rajaus ja erottaminen taustasta toimii hyvässä valaistuksessa kohtuullisen hyvin, mutta kohteiden rajoilla on huomattavissa pientä epätarkkuutta. Lisäksi kasvo- ja henkilökuvia otettaessa Huawein kamerasovellus tuntuu välttämättä haluavan käyttää erittäin aggressiivista jälkikäsittelyä kasvoille. Ominaisuus tunnetaan ns. Kaunistus-tilana ja kyseinen tila on vakiona päällä niin taka- kuin etukamerassa. Tilan saa kuitenkin kytkettyä pois, kunhan vain sen päälläolon ensin havaitsee.

Huawein P20 Pro’n etukamera kenno on 24-megapikselinen, mutta valitettavasti kamera ei sisällä automaattista tarkennusta, vaan tarkennuspiste on kiinteä. Henkilökuvissa on myös mahdollista käyttää iPhone X:stä tuttuja valaisuefektejä (studiovalo, lavavalo jne.), mutta testien perusteella niiden hyöty jää täysin olemattomaksi, ja koko ominaisuus tuntuukin turhalta. Etukamerassa on myös vakiona päällä kasvojen kaunistustila, joka estää myös Full HD -videokuvauksen etukameraa käyttäen. Tilan pois päältä kytkemisellä pystyy etukameralla kuvaamaan Full HD -laatuista videota.

Videopuoli on aina ollut Huaweilla hiukan kilpailijoita jäljessä, eikä P20 Pro juurikaan tilannetta muuta. Takakamera tarjoaa mahdollisuuden 4K / 30 FPS -tilaan, lisäksi tarjolla on normaalit Full HD -tilat 30 ja 60 FPS:n nopeuksilla. P20 Pro tarjoaa mahdollisuuden tallentaa videot käyttäen joko h.264- tai h.265-pakkausta.  Sen kummempaa eroa ei näiden tilojen pakkauksessa ole, eikä jostain kumman syystä h.265:n käytöllä säästä juurikaan levytilaa. Takakameralla kuvattu 4K-video toistuu reilulla 33 megabitin sekuntinopeudella (High@L5.1) ja äänet toistuvat 192kbps/s:n laadulla stereona.

Laadullisesti video on tarkkaa, ja yksityiskohdatkin toistuvat hyvin. Suurin ongelma P20 Pro’n 4K-videossa on se, ettei tallennus tue minkäänlaista vakautusta. Käytössä ei siis ole optista vakautusta, eikä edes elektronista.

Julkaisutilaisuudessa Huawei mainosti käyttävänsä tekoälyllä höystettyä videovakautusta. Se kuulemma pohjautuu muiden valmistajien käyttämään elektroniseen vakautukseen, jota on paranneltu tekoälypiirillä. Kuulostaa hienolta, mutta vakautus on käytössä ainoastaan Full HD -tarkkuudella, ja siinäkin vain 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Full HD -videosta puheen ollen, video tallentuu tässä tilassa alhaisella noin 16 mbit/s:n bittivirralla, äänien ollessa edelleen 192kbps-stereota. Huawein käyttämä AIS-tekoälyvakautus toimiikin hyvin Full HD -videoita kuvatessa, vaikkakin videon laatu hieman kärsii, ja videoista tulee huomattavasti pehmeämpiä. 4K-tilaa Huawei P20 Pro’lla ei pysty suosittelemaan, jos tarkoitus on kuvata videota liikkeessä. Joka ikinen hiukankin isompi liike näkyy videolla nimittäin tärähdyksenä.

Videopuolella uutena ominaisuutena on tuotu hidastusvideoiden kuvaus. Ominaisuus on tuttu jo vuoden takaa Sonyn puhelimista, ja myös tämän vuoden Samsung Galaxy S9 -sarja sai hidastusvideomahdollisuuden.

Huawein ratkaisu on teknisesti hyvin samankaltainen kuin Samsungin. Hidastusvideota voi kuvata 720p-laadulla aina 960 FPS:n nopeudella. Harmillisesti Huawein kamerasovellus antaa kuvata vain nopean hidastusvideon, eikä anna esimerkiksi mahdollisuutta sekoittaa normaalin videon sekaan hidastepätkiä, kuten esimerkiksi Sonyn puhelimissa. Huawein ratkaisu koostaa pituudeltaan kymmenen sekunnin videon, josta hidastetun videon osuus on kuusi sekuntia ja videon molemmin puolin lisätään kaksi sekuntia normaalinopeuden videota.

Laadullisesti videossa ei ole moitittavaa, kun muistaa että se kuvataan 720p-resoluutiolla. Hidastusvideot tarvitsevat myös todella hyvät valaisuolosuhteet, joten sisällä kuvaaminen kannattaa unohtaa kokonaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat