Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

24.04.2018 19:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Huawei P20 Pro jatkaa raudaltaan samoilla komponenteilla kuin viime syksynä julkaistu Huawei Mate 10 Pro. Puhelimen suorituskyvystä vastaa siis Kirin 970 -piiri, jonka osana toimii myös Huawein omaa käsialaa oleva tekoälypiiri eli NPU (neural processing unit). P20 Pro’ssa on kuusi gigatavua keskusmuistia, ja sen graafisista tehoista huolehtii Mali-G72 MP12 -grafiikkapiiri.

Tehoiltaan laite siis vastaa viime syksynä julkaistua Mate 10 Pro -mallia. Kirin 970 on edelleen omassa kastissaan ihan tehokas ja toimiva piiri, vaikka aivan kärkikahinoihin sillä ei tehojen puolesta päästäkään.

Ajoimme kuitenkin P20 Prolle myös normaalit synteettiset testisovellukset. Vertailukumppaneiksi otettiin alkuvuodesta julkaistut Samsung Galaxy S9+ ja Sonyn Snapdragon 845 -piirillä varustettu Xperia XZ2. Vertailuun otettiin vielä mukaan viime vuoden Mate 10 Pro, jotta voidaan verrata, onko tehoissa tapahtunut minkäänlaista eroa.

Androbenchin kirjoitus- ja lukunopeuksia testaava testisovellus antoi tuloksiksi aika tasaiset loppunumerot. Ainoastaan Sonyn XZ2 jäi perättäistä lukuoperaatiota simuloivassa testissä muusta testiryhmästä selvästi taakse.

Geekbencin prosessoria testaavan kuormitustestin tuloksien perusteella P20 Pro’n Kirin 970 -piiri on edelleen täysin kilpailukykyinen Samsungin Exynos ja Qualcommin Snapdragon 845 -piirejä vastaan. Paperilla erot ovat suurehkot, mutta käytännössä eroja käyttäjä harvemmin huomaa.

Graafista suorituskykyä mittaavissa Antutu- ja GFXBench-testiohjelmissa koko testinelikko antoi hyvin pitkälti samanlaiset tulokset, Samsungille meni kuitenkin pienoinen etu graafikkatestien osalta.

PCMark Work 2.0 -testi simuloi puhelimen normaaleja operaatiota (kuvien katselu, internetin selaus yms.). Näissä testeissä Huawei on aina selvinnyt hyvin, ja samoin kävi tälläkin kertaa. Qualcommin Snapdragon on edelleen kuningas, mutta Huawein oma Kirin piiri pystyy selättämään Samsungin S9+:n käyttämän Exynos -piirin selkeästi.

Javascript-suorituskykyä testattiin vielä lopuksi Sunspider-testillä, jossa Snapdragon-pohjaiset laitteet ovat aina olleet ykkösiä. Tälläkin kertaa voitto menee XZ2:lle. P20 Pro parantaa viime vuoden Mate 10 Pro’n tuloksesta selvästi, ja on testiosion toinen.

Testisovellusten tulokset ovat aina suuntaa antavia, mutta antavat kuitenkin laitteille pohjan millaista suorituskykyä laitteilta voidaan odottaa. Huawein uutuus ei täysin pysty vastaamaan tuoreiden kilpakumppaniensa tehoon, mutta se selviytyy testeistä kuitenkin puhtain paperein. Kirin 970 on edelleen tehojensa puolesta loistava piirisarja, vaikka ikää alkaakin olla kohta jo yli vuoden verran.

Normaalissa jokapäiväisessä käytössä ei testijakson aikana huomattu sen kummempia ongelmia, järjestelmähitauksia tai lageja. Myös raskaammat pelit pyörivät P20 Pro’lla loistavasti, eikä grafiikka-asetuksissa juurikaan tarvitse kitsastella. Raskaamman pelisession jälkeen laitteen takakansi oli hiukan lämmennyt, mutta lämmöntuotto on saatu jaettua hyvin tasaisesti koko takaosalle, eikä erillisiä ”kuumia pisteitä” puhelimesta havaittu.

Huawei P20 Pro jatkaa Mate 10 Pro’n aloittamalla suuren akkukapasiteetin tiellä, ja puhelimessa onkin sama 4000 milliampeeritunnin akku. Huawei tuntuu olevan ainoa valmistaja, joka pystyy sijoittamaan näinkin kookkaan akun alle kahdeksan millimetriä paksuun koteloon.

Huawei mainostaa P20 Pro:n pystyvän kahden päivän akkukestoon, ja testijakson aikana tämän huomattiin pitävän paikkaansa, kunhan käyttö oli hiukan kevyempää. Kevyemmällä käytöllä akun prosenttilukemat tippuivat noin 60–65 prosentin paikkeille, ja näytön päällä oloaika näytti reilua kahta tuntia.

Testijakson aikana puhelimella pärjättiin muutaman kerran kokonaiset kaksi päivää, tosin toisena päivänä laite kaipasi laturia noin kello 21.00 aikoihin. Kokonaisuutena kahden päivän käytöllä akku tippui seitsemään prosenttiin, ja näytön päällä oloaika oli kivunnut jo neljään tuntiin.

Raskaammalla käytöllä huomattiin mielenkiintoisia ”ongelmia”. Normaalina päivänä (noin klo 6–23) jolloin käyttö oli huomattavasti raskaampaa, akkuprosentit tippuivat jo 20 prosentin paikkeille, ja näytön päällä oloaika oli noussut jo yli kuuden tunnin. Tällaisiin lukemiin pääsy tosin vaati jo melkein pelkästään WiFi -yhteyttä koko päiväksi.

Jostain syystä P20 Pro:n käyttämä Kirin 970 piiri pystyy idle-tilassa säilyttämään akun varaustaan todella hyvin – virrankulutus onkin idle-tilassa todella vähäistä. Virrankulutuksen ongelmat astuvat esille jo hiukan raskaammalla käytöllä, jolla P20 Pro tuntui imevän virtaa akusta todella runsaasti. Yleisesti raskaalla käytöllä (käytössä WiFi- sekä 4g-verkossa) akun prosenttiluku liikkui 40–50 prosentin paikkeilla, ja näytön päällä oloaika oli noin kolmen ja neljän tunnin välillä.

Ajoimme myös Geekbenchin täyden akkutestin puhelimelle ja näyttö himmennettyä P20 Pro kesti jatkuvaa rasitusta yhteensä 399 minuuttia.

Normaaliin testijakson käyttöön kuului päivittäin muutamia puheluita, viestittelyä käyttäen Whatsappia, Slackia ja Telegram-sovelluksia. Puhelimeen oli lisäksi asennettu kolme sähköpostitiliä, jotka hakivat uusia posteja push-tekniikalla. Lisäksi puhelimella kuunneltiin bluetooth-kuulokkeilla musiikkia Spotifystä reilu puoli tuntia päivässä. Puhelimeen oli myös bluetoothilla kytketty Samsungin Gear -älykello.

Kokonaisuutena P20 Pro tarjoaa hyvän ja pitkäikäisen akkukeston, jolla pärjää noin kaksi päivää, kun käyttö on kevyttä, varsinkin jos puhelin viettää suurimman osan ajasta WiFi-yhteydessä. Raskaammalla käytöllä kahden päivän yli ei testijakson aikana päästy. Enimmäisaika olikin noin 1,5 päivää, kunnes puhelin oli pakko laittaa kiinni laturiin. Yhden päivän puhelimella selviää helposti. Akun tyhjäksi saaminen päivässä vaatiikin jo todella raskasta käyttöprofiilia.

Ja jos akku tuntuu olevan tyhjä, saa mukana toimitettavalla Huawein SuperCharge -laturilla akkuun nopeasti lisävirtaa. SuperCharge lataa tyhjän puhelimen täyteen noin 1,5 tunnissa. Noin puolen tunnin latauksella akkuun saa virtaa noin 50 prosenttia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat